Κινηματογράφος , Cinema: Τα Καλύτερα

Cyprus Film Days 2016: 5 πράγματα που θα θυμόμαστε από την έναρξη

Βρεθήκαμε στο μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Κύπρου

Δημοσιεύτηκε στις 18 Απριλίου 2016

Με ένα πρόγραμμα 25 ταινιών μεγάλου μήκους, με σκηνοθέτες από πρωτοεμφανιζόμενους μέχρι βετεράνους, masterclasses από καταξιωμένους επαγγελματίες και διεθνείς προσωπικότητες, αφιέρωμα σε γυναίκες σκηνοθέτες αλλά και ένα πολύ δυνατό διαγωνιστικό πρόγραμμα, το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες - Κύπρος 2016 ξεκίνησε δυναμικά την περασμένη Παρασκευή σε Λεμεσό και Λευκωσία.

Βρεθήκαμε στην έναρξη της διοργάνωσης στη Λεμεσό και συγκεκριμένα εκεί όπου χτυπά η καρδιά του Φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια της εξέλιξής του, το Θέατρο Ριάλτο.

Από την στιγμή που έφτασα μέχρι την ώρα που έφυγα από την Πλατεία Ηρώων και την πρώτη μέρα του φεστιβάλ θα θυμάμαι:

 

1. Την ατμόσφαιρα: Δεν θα ξεχάσω τον παλμό αλλά και την ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε στον χώρο της Πλατείας Ηρώων και στο Θέατρο Ριάλτο όπου ξεκίνησε στις 15 Απριλίου η μεγαλύτερη κινηματογραφική διοργάνωση της Κύπρου. Άνθρωποι όλων των ηλικιών βρέθηκαν εκεί, στάθηκαν στην ουρά υπομονετικά για μπουν στη αίθουσα για την προβολή της πρώτης ταινίας του Cyprus Film Days Festival 2016.

 

2. Το κόκκινο λογότυπο: Το νέο, ιδιαίτερο και κατακόκκινο λογότυπο του φεστιβάλ το οποίο «βολτάρει» σε διάφορα σημεία της Λευκωσίας και της Λεμεσού που στεκόταν περήφανο έξω από το θέατρο Ριάλτο. Χάρηκα νεαρά κορίτσια και αγόρια που το θαύμαζαν και απαθανατίζονταν βγάζοντας selfie με φόντο το νέο λογότυπο. Πρόκειται για ένα ειδώλιο του νεολιθικού οικισμού της Χοιροκιτίας, πιστό αντίγραφο του οποίου απονέμεται ως το Βραβείο του Φεστιβάλ. Ο σχεδιασμός του λογοτύπου, τον οποίο ανέλαβε η γραφίστρια Πόπη Πισσουρίου, είναι εμπνευσμένος από  την ανθρωπόμορφη αυτή φιγούρα της αρχαιότητας.

 

 

 

3. Τον Sakis: Η αλήθεια είναι πως δεν θα περίμενα ποτέ να δω ένα τέτοιο super star σε ένα φεστιβάλ όπως το Cyprus Film Days όπου δεν ξεχωρίζει για τα αστραφτερά του φώτα, τα κόκκινα χαλιά και την αστερόσκονη αλλά για τη σοβαρότητα και την ποιότητά του. Ο Σάκης Ρουβάς έδωσε ένα άλλο αέρα στην έναρξη της διοργάνωσης την οποία βέβαια επικροτούμε. Έφτασε εκεί λίγο μετά τις 20.00 όπου τον υποδέχτηκαν οι διοργανωτές μπήκε στην αίθουσα φορώντας πάντα τα μαύρα του γυαλιά, κάθισε ταπεινά στη θέση του για να παρακολουθήσει την ταινία στην οποία συμμετέχει και είναι και πολύ καλός και στο τέλος απάντησε σε μερικές ερωτήσεις σχετικά με την ταινία στον Κώστα Κωνσταντινίδη μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του φεστιβάλ.

 

4. Τους Casquinha Capoeira: Η ενθουσιώδης ομάδα χορευτών καποέιρα Casquinha Capoeira, με μερικά μέλη της από τη Βραζιλία, που χόρεψαν και τραγούδησαν τόσο στον εξωτερικό χώρο του Ριάλτο όσο και στη σκηνή του θεάτρου σηματοδοτώντας με τον πιο ανεβαστικό τρόπο την έναρξη του φεστιβάλ.

 

 

 

5. Τους εθελοντές και διοργανωτές: Νιώθω πως το Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες-Κύπρο δεν είναι υπόθεση μόνο εκείνων που το διοργανώνουν αλλά όλης της Λεμεσού. Χάρηκα, ιδιαίτερα που είδα ενθουσιασμένα νέα παιδιά να συμμετέχουν εθελοντικά στη διοργάνωση, να εξυπηρετούν με ευγένεια τους παρευρισκόμενους και με χαμόγελο να μας λύνουν κάθε απορία. Ιδιαίτερα ενθουσιώδης ήταν και ο διευθυντής του Θεάτρου Ριάλτο Γιώργος Παπαγεωργίου ο οποίος μας μετέφερε την χαρά του και την περηφάνια του όταν ανέβηκε στη σκηνή του φεστιβάλ για να μας καλωσορίσει. Τόσο η δική του δουλειά, των διοργανωτών, των εργαζομένων του Ριάλτο και της καλλιτεχνικής επιτροπής μας υπόσχεται πολλά φέτος για τη συνέχεια του φεστιβάλ.

Βέβαια, εκείνο που με χαροποίησε ιδιαίτερα ήταν η γεμάτη αίθουσα και οι φίλοι του φεστιβάλ που ήρθαν στην έναρξη! Πιστεύω πως και χωρίς τον Σάκη πάλι η αίθουσα θα ήταν ασφυκτικά γεμάτη! 

 

Και οι ρουβίτσες... 


Πληροφορίες
> Το αναλυτικό πρόγραμμα του  Φεστιβάλ είναι διαθέσιμο στη επίσημη ιστοσελίδα του www.cyprusfilmdays.com και στη σελίδα του Φεστιβάλ στο facebook.
> Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους πρωτότυπους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.
> Είσοδος: €6 Εισιτήριο Ημέρας, €25 Κάρτα Φεστιβάλ (για όλες τις προβολές),
> Δωρεάν για φοιτητές, μαθητές, και κατόχους κάρτας ΑμεΑ 

Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Απριλίου.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close