Nightlife & Music

Γιουροβίζιον: 9+1 κυπριακές συμμετοχές που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ!

Για πολλούς και διάφορους λόγους…

Δημοσιεύτηκε στις 10 Μαΐου 2016

Απόψε, λοιπόν, έχουμε Eurovision night που μάλιστα έχει τεράστιο ενδιαφέρον αφού Κύπρος και Ελλάδα διαγωνίζονται στον πρώτο ημιτελικό που θα μεταδίδεται ζωντανά από το ΡΙΚ1 στις 22.00.

Με αφορμή τον αποψινό ημιτελικό και τη δική μας συμμετοχή ανατρέχουμε στο… ένοχο και μη παρελθόν μας των 35 χρόνων που λαμβάνουμε μέρος σε αυτή τη διοργάνωση και βγάζουμε από το χρονοντούλαπο εκείνες τις… στιγμές που θα μας μείνουν χαραγμένες στο μυαλό. Πάντα με χιούμορ βέβαια!

Απόλαυσε υπεύθυνα και σημείωσέ μας τις δικές σου αξέχαστες στιγμές από τις κυπριακές συμμετοχές.

Και κάτι που το έχω απωθημένο: Κύπρος, καλή επιτυχία!  

 


Η παρθενική εμφάνιση το 1981  
Τραγούδι: Μόνικα
Θέση: 6η
Βαθμοί: 69

Το 1981, πριν από ακριβώς 35 χρόνια, η Κύπρος συμμετέχει για πρώτη φορά στον μεγαλύτερο μουσικό διαγωνισμό τραγουδιού της Ευρώπης, την Γιουροβίζιον με ένα χαρωπό τραγουδάκι που εξομολογείται τον έρωτα κάποιου σε μια Μόνι Μόνι Μόνικα. Το συγκρότημα Island αποτελούσαν η έφηβη τότε, με κοντό, ψιλοκαμμένο μαλλί Αλέξια, η Αρετή Κασάπη Χαραλαμπίδου, ο Άριστος Μοσχοβάκης, ο Roger Lee και ο Δώρος Γεωργιάδης στο πιάνο.
Δεν ξεχνάμε: Φυσικά την επίσημή μας πρώτη στον διαγωνισμό και από την άλλη το ενδυματολογικό-πόλεμος των άστρων look του γκρουπ που λατρεύουμε, με τον ένα ώμο έξω για τα κορίτσια και το δίχρωμο-για το μάτι μάλλον-πουκάμισο των αγοριών! Αλήθεια, ποια ήταν η Μόνικα;

 


Την μπούκλα Άννα Βίσση το 1982
Τραγούδι: Μόνο η αγάπη
Θέση: 5η
Βαθμοί: 85
Έλα, μην μου πεις πως μικρός ακόμη (αν είσαι 30 και κάτι) δεν σιγοτραγούδησες το Μόνο η αγάπη (ο τόνος στο "η" παρατεταμένο), μόνο η αγάπη κι εσύ… Η απόλυτη, που τότε ήταν ανερχόμενη τραγουδίστρια επελέγη για να μας εκπροσωπήσει με ένα τραγούδι που είχε όλα τα φόντα τότε για να κερδίσει. Η Αννούλα θα μας μείνει αλησμόνητη σε αυτή την στιγμή που μας έδωσε μία από τις καλύτερές μας θέσεις.
Δεν ξεχνάμε: Μα από πού να το πρωτοπιάσεις. Το χτένισμα-βούρτσες (όπως το λέει η μάνα μου), την μπούκλα-μαμούθ, το φόρεμα βαριά χειμερινή κουρτίνα στο παλάτι του Κόμη Δράκουλα στα Καρπάθια ή τα φωνητικά σε σχηματισμό απαλός παφλασμός στην αμμουδιά! Όπως και να ‘χει όμως: Άννα, σε λατρεύουμε!

 


Το δασύτριχό σου στήθος το 1984
Τραγούδι: Άννα Μαρία Λένα
Θέση: 15η
Βαθμοί: 31
Το 1984 Κύπρος ανεβαίνει στη σκηνή με το τραγούδι Άννα Μαρία Λένα και ερμηνευτή τον Άντι Πολ. Μία συμμετοχή όπου συμπυκνώνεται όλη η κουλτούρα των ‘80s. Σατέν, μπλε ηλεκτρίκ διαστημικά ρούχα για τα φωνητικά, έντονες βάτες, ανέμελο μαλλί με μία χρυσή κορδέλα στο κεφάλι-για επικοινωνία ίσως με τους οικείους στον πλανήτη τους. Ο Άντι Πολ σε αυτή τη στιγμή είναι η επιτομή του καυτού αγοριού-καμάκι με κοστούμι από τον Άρη, χρυσή κορδέλα στα τελειώματα και το δασύτριχο στήθος των ‘80s να… αχνοφένεται.
Δεν ξεχνάμε: Απολύτως τίποτα! Θυμόμαστε όλες τις απολαυστικότατες λεπτομέρειες. Από το μαλλί μέχρι το παπούτσι. Εκείνο όμως που είναι το top of the top είναι το χορευτικό-φιγούρα τόσο του ερμηνευτή όσο και των φωνητικών. Ο Άντι Πολ σε απότομο ανασήκωμα ποδιού σαν τσίμπημα ηλεκτρικού καλωδίου και οι κοπέλες πίσω σε απόλυτα συγχρονισμένη φιγούρα νανουρίσματος με απότομες και κοφτές μεταλλαγές σώματος σαν υπνωτισμένες γκουρού στο Θιβέτ! Το απόλυτο eurovision cult! Αγαπάμε!!!

 


Άσπρο, μαύρο όνειρα κάνω… 1987
Τραγούδι: Άσπρο μαύρο
Θέση: 7η
Βαθμοί: 80
Και αυτό το έχεις σιγοτραγουδήσει, έλα τώρα… Η Αλέξια στη σκηνή της Γιουροβίζιον μας εκτινάσσει από την γκαντεμιά της προηγούμενης χρονιάς με την Ελπίδα που πήραμε την τελευταία θέση. Η Αλέξια γίνεται το απόλυτο fashion icon, ποπ είδωλο και μία τεράστια καριέρα ακολουθεί με εκατοντάδες χιλιάδες δίσκους.
Δεν ξεχνάμε: Τις νεαρές Ευρυδίκη και Έλενα Πατρόκλου στα φωνητικά και τον Αναστάζιο στο χορευτικό. Και οι τρεις μας εκπροσώπησαν τα επόμενα χρόνια. Βέβαια το ενδυματολογικό είναι κλασικό! Δεν το ξεχνάς με τίποτα! Η Αλέξια παραμένει μία από τις πιο αγαπημένες συμμετοχές στο διαγωνισμό όχι μόνο για εμάς εδώ στην Κύπρο αλλά για πολλούς fan του διαγωνισμού στο εξωτερικό.  

 

 

Αγία Νάπα rules το 1990
Τραγούδι: Μιλάς πολύ
Θέση: 14η
Βαθμοί: 34
Όλη η κυπριακή τουριστική μας κουλτούρα εκείνη την χρονιά βρήκε τον πρεσβευτή της στον εκπρόσωπό μας εκείνη τη φορά, τον Αναστάζιο. Ένα πολύ χαρωπό τραγουδάκι που μάλιστα φιγούραρε ως φαβορί ανέβηκε στη σκηνή με τα τζην (τι ντροπή!) δημιουργώντας τεράστιο θέμα εκείνη την εποχή.
Δεν ξεχνάμε: Το… κυματιστό χορευτικό, τις τουριστικές cult μπλούζες της ομάδας μας στη σκηνή όπου αναγραφόταν σε παρδαλά χρώματα η λέξη Cyprus και ο τρόπος που τραγουδά ο Αναστάζιο που σπάει τις λέξεις. Βέβαια, πιο αξέχαστο παραμένει το φιλμάκι του τραγουδιού μας που είναι η επιτομή του Love Cyprus!

 

 

Το χτένισμα «Νύφη 1991»
Τραγούδι:
SOS
Θέση: 9η
Βαθμοί: 80
Το 1991 η Κύπρος επιλέγει ένα πιο οικολογικού προβληματισμού τραγούδι με την φωνάρα Έλενα Πατρόκλου να τραγουδάει “Εδώ πλανήτης Γη, εδώ πλανήτης Γη SOS, SOS, SOS…”. Να σου θυμίσω πως η Έλενα Πατρόκλου στον εσωτερικό διαγωνισμό επιλογής της κυπριακής συμμετοχής είχε να ανταγωνιστεί ένα τραγούδι-μύθο, το «Εν η μάνα μου που φταίει» το οποίο μέχρι και σήμερα προκαλεί… πανικό!
Δεν ξεχνάμε: Το χτένισμα Έλενα Πατρόκλου το οποίο εκείνη την χρονιά και για μερικά ακόμη χρόνια αργότερα είχε γίνει το trend-must χτένισμα για όσες παντρεύτηκαν εκείνη την τη χρονιά, το 1992 αλλά και το 1993. Θυμάμαι νύφες με τις αφίσες της Έλενας Πατρόκλου και αποκόμματα από περιοδικά να πηγαίνουν στο κομμωτήριο ζητώντας το συγκεκριμένο χτένισμα. Φυσικά, δεν ξεχνάμε την στιγμή που η βαθμολογία μας φέρνει για μερικά λεπτά στην πρώτη θέση. Ακόμα το θυμάμαι!

 

 

Εκεί που θα κερδίζαμε… το 1999
Τραγούδι: Θα’ ναι έρωτας
Θέση: 22η
Βαθμοί: 2
Το 1999 ζούσαμε το απόλυτο όνειρο! Η Γιουροβίζον της νέας χιλιετίας θα γινόταν στην Κύπρο αφού το τραγούδι μας «Θα’ ναι έρωτας» με ερμηνεύτρια την Μαρλέν Αγγελίδου-έπειτα μέλος των Hi5-πιστεύαμε πως ήταν φαβορί, οι ξένοι μας δούλευαν κανονικά, ήμασταν σίγουροι πως θα το σηκώναμε και τελικά δεν ήταν έρωτας αλλά εφιάλτης! Πήραμε 2 μόλις βαθμούς από το Ηνωμένο Βασίλειο αφού η Ελλάδα δεν συμμετείχε και πέσαμε σε εθνικό μαρασμό.
Δεν ξεχνάμε: Τα μαύρα γυαλιά της Μαρλέν Αγγελίδου στο αεροδρόμιο μετά την επιστροφή της από την Γιουροβίζιον για κρύψει τα πρησμένα από το κλάμα μάτια της. Η αλήθεια είναι πως ήταν οδυνηρό! Αξέχαστα τα σπαστά ελληνικά της Μαρλέν, επίσης!

 

 

Η μικρή Barbara Streisand το 2004
Τραγούδι:
Stronger every minute
Θέση: 5η
Βαθμοί: 170 (τελικός)

Το 2004 είναι μία καθοριστική χρονιά για τον μεγαλύτερο μουσικό διαγωνισμό στον κόσμο. Αυτή τη χρονιά η Γιουροβίζιον λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος για συμμετοχή παίρνει την απόφαση να διεξάγεται σε δύο ημιτελικούς και ένα τελικό. Η Κύπρος εκείνη την χρονιά επιλέγει ένα γλυκό πλασματάκι να μας εκπροσωπήσει τη Liza Andreas η οποία κατάφερε να μαγέψει την Ευρώπη τόσο στον τελικό όσο και στον ημιτελικό.
Δεν ξεχνάμε: Την στιγμή που ανακοινώνεται το όνομα τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας με τον Σάκη Ρουβά για τον μεγάλο τελικό αλλά και την ψηφοφορία στον τελικό και την Κύπρο να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις! Από τις πιο όμορφες στιγμές του διαγωνισμού για τη χώρα μας. Μάλιστα, πολλοί θυμούνται πλέον την μικρή Liza ως το κορίτσι που μοιάζει στην Barbara Streisand. Thank you Liza!

 

 

Πανωλεθρία το 2007
Τραγούδι:
Comme Ci, Comme ça
Θέση: 15η (ημιτελικός)
Βαθμοί: 65
Αυτή τη χρονιά η Κύπρος επιλέγει την ανάθεση στην Ευρυδίκη και τον Δημήτρη Κοργιαλά την εκπροσώπηση της χώρα μας στον διαγωνισμό. Μετά από τις προηγούμενές μας γκαντεμιές το 2005 με τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου και την Ανέρ Αρτάνι που βγήκε μαύρη κατράμι το 2006 είπαμε να το πάμε λίγο αλλιώς. Η Ευρυδίκη θα βρεθεί στη σκηνή της Γιουροβίζιον για 6η φορά ενώ 3η ως βασική ερμηνεύτρια. Το τραγούδι φιγούραρε πολύ ψηλά και κάπως έτσι ξαναζήσαμε το βάσανο του 1999 με την Μαρλέν. Τελικά, έπεσαν τα μούτρα μας, το τραγούδι δεν πέρασε στον τελικό και μας έμεινε ανάμνηση η κόντρα Ευρυδίκης-Κοστέτσου για τα ρούχα…
Δεν ξεχνάμε: ΠΟΤΕ!
 

BONUS

Το τραγούδι-μύθος που δεν έφτασε ποτέ στη Γιουροβίζιον

Χωρίς σχόλια…. 

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close