Things to Do , Προσεχώς

Δοκιμάζουμε ιδιαίτερα πιάτα με κολοκάσι στη Σωτήρα

Πάμε στη 2η Βραδιά Γευσιγνωσίας Κολοκασιού του Δήμου Σωτήρας

Δημοσιεύτηκε στις 05 Αυγούστου 2016

Η Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Σωτήρας διοργανώνει τη 2η Βραδιά Γευσιγνωσίας Κολοκασιού που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016 στην παραλία της Αγίας Θέκλας στις 19.00.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διακεκριμένοι σεφ θα παρουσιάσουν εναλλακτικές συνταγές με βάση το κολοκάσι. Η διοργάνωση αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες εκδηλώσεις γαστρονομικού ενδιαφέροντος που πραγματοποιούνται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, αφού προσελκύει σημαντικό αριθμό παρευρισκομένων και μεγάλο ενδιαφέρον από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, συμβάλλοντας έτσι στην προβολή της Σωτήρας και την προώθηση του τοπικού μας προϊόντος.

Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης θα είναι το περιοδικό TIME OUT.

Περισσότερες πληροφορίες θα υπάρχουν και στην επίσημη σελίδα του Φεστιβάλ στο
Facebook: "Φεστιβάλ Κολοκασιού Δήμου Σωτήρας" καθώς και στην επίσημη Σελίδα του Δήμου Σωτήρας στο Facebook "Δήμος Σωτήρας - Sotira Municipality".

 

Τί είναι το κολοκάσι

To κολοκάσι (ή taro) είναι φυτό το οποίο καλλιεργείται κυρίως για τους εδώδιμους βολβούς του και ευδοκιμεί σε περιοχές με τροπικό κλίμα. Οι βολβοί του έχουν κωνικό σχήμα, χοντρή και καστανή φλούδα και η σάρκα τους είναι λευκή ή ελαφρά κιτρινωπή. Θεωρείται ότι είναι από τις πρώτες ποικιλίες καλλιεργήσιμων φυτών στην ιστορια πις ανθρωπότητας. Η φύτευση του αρχίζει στα τέλη Φεβρουαρίου και συνεχίζεται μέχρι και τον Μάιο ενώ η πατρίδα του πιθανολογείται ότι είναι η Μαλαισία. Στην Ανατολή αποτελεί βασική τροφή των κατοίκων και είναι γνωστό με την ονομασία "τάρο".

Στην Ανατολή αποτελεί βασική τροφή των κατοίκων και είναι γνωστό με την ονομασία τάρο. Μπορείς να το συναντήσεις και με το όνομα αγκινάρα Ιερουσαλήμ, ενώ λέγεται επίσης sunroot ή sunchoke ή earth apple ή topinambur. Το κολοκάσι καλλιεργείτο στην αμερικανική ήπειρο, από ιθαγενείς Ινδιάνους, το οποίο το έφεραν για πρώτη φορά στην Ευρώπη το 1610 οι Γάλλοι μετανάστες της Βόρειας Αμερικής/Καναδά. Την ονομασία Topinambur την πήρε από το όνομα μιας φυλής ινδιάνων στη Βραζιλία. Το κολοκάσι βόηθησε τους Γάλλους μετανάστες να επιβιώσουν από το λιμό και το έστειλαν στη Γαλλία και στο Βατικανό.

Οι Άγγλοι, αδυνατώντας να προφέρουν τη λέξη girasole, το αποκάλεσαν "Jerusalem Artichoke" (αγκινάρα των Ιεροσολύμων), ενώ οι κηπουροί του Πάπα το αποκάλεσαν «girasole articiocco» (αγκινάρα ηλιοτροπίου). Παρόλα αυτά η προέλευση του ονόματος είναι αβέβαιη. Αν και γνωστό στους Ινδιάνους, οι Ευρωπαίοι φέρεται να το γνώρισαν όταν το ανακάλυψε ο θαλασσοπόρος captain Hook στη Χαβάη το 1778. Μια άλλη πηγή αναφέρει ότι η παλαιότερη αναφορά στο Κολοκάσι της Κύπρου ανάγεται στο 1191 μ.Χ. σύμφωνα με την οποία σερβιρίστηκε σε δείπνο για τον εορτασμό του γάμου του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου με τη Βερεγγάρια στο Κάστρο Λεμεσού (Jeffery, 1926). Σήμερα, το Κολοκάσι καλλιεργείται κυρίως στην επαρχία Αμμοχώστου, και ιδιαίτερα στη Σωτήρα. Τον Αύγουστο του 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατοχύρωσε επίσημα τα τοπικά προϊόντα της Σωτήρας «Κολοκάσι Σωτήρας» και «Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας» στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης.

2000 τόνοι ετησίως

Σύμφωνα με διάφορες ιστορικές πηγές σημειώνεται πως το κολοκάσι σερβιρίστηκε σε δείπνο για τον εορτασμό του γάμου του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου με τη Βερεγγάρια το 1191 μ.Χ. ενώ καλλιεργήθηκε στην Κύπρο πέντε αιώνες πριν από την καλλιέργεια πατάτας. Καλλιεργήσιμες εκτάσεις με κολοκάσι υπήρχαν παλαιότερα στη Λάπηθο, στην Πάφο, στον Άγιο Ανδρόνικο Καρπασίας και στο Συριανοχώρι μέχρι και το 1974.

Σήμερα, το Κολοκάσι καλλιεργείται κυρίως στην επαρχία Αμμοχώστου, και ιδιαίτερα στη Σωτήρα, σε χωράφια κοκκινογής και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του το έχουν καταστήσει ευρέως γνωστό ως «Κολοκάσι Σωτήρας». Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για την Απογραφή της Γεωργίας, η συνολική έκταση καλλιέργειας για το έτος 2013 στην Κύπρο ήταν 750 δεκαριά ενώ 139 από τους 179 παραγωγούς (77%) της επαρχίας Αμμοχώστου, βρίσκονταν στη Σωτήρα, ενώ σχεδόν όλοι οι παραγωγοί της επαρχίας Αμμοχώστου ανήκουν στην ομάδα κολοκασοπαραγωγών της Σωτήρος (Συνεργατική Εταιρεία Διάθεσης Γεωργικών Προϊόντων Σωτήρας). Η Σωτήρα με πιο απλά λόγια παράγει σήμερα 2000 τόνους κολοκάσι ετησίως ενώ το 85% της καλλιέργειας του στην Κύπρο προέρχεται από τη Σωτήρα και την ευρύτερη περιοχή.

Αξιοσημείωτο για τη βιολογική αξία του κολοκασιού είναι ότι το κολοκάσι δε ψεκάζεται καθόλου, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα λαχανικά, αποτελώντας έτσι αμιγώς βιολογικό λαχανικό. Στη Σωτήρα οι κολοκασοπαραγωγοί αποκαλούν το κολοκάσι ως "κουκουμά" και αυτό επειδή το προϊόν παρουσιάζει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Μπορεί να παραμείνει στο χώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να αλλοιωθεί και να μαζευτεί όποτε το θελήσει ο παραγωγός, ανάλογα με την αξία πώλησής του.

 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close