Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Η Μαρίνα φτιάχνει ζυμαρικά με το σκλινίτζιη

Ανακαλύψαμε μία μαστόρισσα παρασκευής παραδοσιακών μακαρονιών από την ορεινή Λάρνακα

Δημοσιεύτηκε στις 24 Αυγούστου 2016

Άρχισε να παρακολουθεί και να μαθαίνει την παρασκευή του παραδοσιακού ζυμαρικού από τη γιαγιά και τη μητέρα της. Tώρα, η Μαρίνα Ξενοφώντος συνεχίζει την παράδοση η ίδια, φτιάχνοντας νόστιμα μακαρόνια που τα κάνει να ξεχωρίζουν με τη στήριξη του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας.

 

 

Ζυμαρικά από… σπίτι!
Τα μακαρόνια ήταν πάντοτε το κυρίως φαγητό στο σπίτι της Μαρίνας. Γι' αυτό κι έμαθε την τέχνη τους καλά. Έτσι πριν από περίπου ένα χρόνο κι αφού πρώτα έγιναν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και πήρε την άδεια από το υγειονομείο, δημιούργησε τη δική της ετικέτα.


Από εκδήλωση στο χωριό Ζύγι

Τι φτιάχνει
Η δική της σειρά ζυμαρικών περιλαμβάνει χωριάτικα μακαρόνια, τα χωριάτικα με το σκλινίτζιη, τον χοντροφιδέ, τα τερζελούθκια, τα μακαρόνια ολικής αλέσεως και τα φιογκάκια. Ο χοντροφιδές της αρέσει ιδιαίτερα γιατί 'μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους και είναι νόστιμο ακόμα και νηστήσιμο', όπως λέει χαρακτηριστικά η ίδια! Τα πουλά €10 το κιλό, χονδρικώς, και λιανικώς μπορεί να διαφοροποιηθεί μόνο λίγο η τιμή τους, γιατί είναι χειροποίητο και χρονοβόρο προϊόν.

 

 

Το μυστικό
Η πρώτη ύλη είναι το αλεύρι. Για να είναι τα ζυμαρικά πάντα φρέσκα, πρέπει να είναι καλά αποξηραμμένα. Μπορείς να τα ψήσεις την ίδια μέρα ή να τα διατηρήσεις στην κατάψυξη και μετά κατευθείαν για ψήσιμο χωρίς ξεπάγωμα. Όμως, επειδή δεν χρησιμοποιούνται καθόλου συντηρητικά χρειάζονται προσοχή στη φύλαξή τους.

Ψήσε τα σωστά!
Tα μακαρόνια θέλουν γεύση από ζωμό κοτόπουλου ή και λαχανικών κατά προτίμηση. Αφήνεις πρώτα το νερό να ζεσταθεί καλά. Έπειτα, όταν τα προσθέσεις, είναι σημαντικό να μην ανακατεύονται πολύ για να μη λιώσουν. Ψήνονται σε μέτρια φωτιά. Μόλις ψηθούν, προσθέτεις κρύο νερό για να αποκτήσουν τη σωστή υφή. Τα τερτζελλούθκια ψήνονται πρώτα λίγο στο νερό κι έπειτα προσθέτεις ένα ποτήρι χαρουπόμελο και τα αφήνεις να καταστηθούν για να γίνουν πιο νόστιμα.

Πώς φτιάχνει τα χωριάτικα παραδοσιακά μακαρόνια με το σκλινίτζιη
Για το ζύμωμα παίρνει χωριάτικο αλεύρι, λίγο σιμιγδάλι, λίγο λάδι, λίγο αλάτι και νερό και τα ανακατεύει για να γίνουν μια μαλακή ζύμη. Κόβονται μικρά κομματάκια και περνιούνται μέσα από το σκλινίτζιη (φυτό) και τρίβονται πάνω του. Μετά τοποθετούνται πάνω στο πανέρι (τσέστος) και στεγνώνουν σε σκιερό μέρος.

Έχει πλάνα
Η Μαρίνα θέλει να συνεχίσει να κάνει αυτό που αγαπά με επιτυχία και ο καταναλωτής να είναι ευχαριστημένος. Και, βεβαίως, να διαδώσει την τέχνη και την παράδοση της παρασκευής των ζυμαρικών της στις νέες γενιές, κι ας είναι ένα δύσκολο και κοπιαστικό επάγγελμα.

(99909042) Άγιος Θεόδωρος, επ. Λάρνακας.

 

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close