Δημοσιεύτηκε στις 26 Αυγούστου 2016
Αν και υπήρξε η φημολογία πως το Pafos Aphrodite Festival θα σταματούσε εντούτοις διαψεύδοντας τις φήμες συνεχίζει και φέτος δυναμικά με το ανέβασμα της όπερας του W. A. Mozart "Don Giovanni" στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου στις 2, 3 και 4 Σεπτεμβρίου.
Λίγες μέρες πριν από την έναρξη του 18ου Pafos Aphrodite Festival συναντήσαμε τη διευθύντρια του φεστιβάλ κ. Στέλλα Σιέπη και μιλήσαμε μαζί της για τη φετινή διοργάνωση, τις καινοτομίες, τα μελλοντικά σχέδια του φεστιβάλ ενώ η ίδια κάνοντας τον δικό της απολογισμό ανέλυσε το δικό της όραμα αναφέροντας πως στόχος της εταιρείας είναι η Πάφος να καταστεί σε διεθνές κέντρο πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου.
Υπήρξε η φημολογία πως το Pafos Aphrodite Festival θα ολοκλήρωνε τον κύκλο του και δεν θα πραγματοποιείτο φέτος. Τι άλλαξε τελικά;
Δεν ειπώθηκε ποτέ ότι το Pafos Aphrodite Festival έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. Αυτό που έχει γίνει είναι η εκχώρηση των μετοχών της εταιρείας στο Δήμο Πάφου ο οποίος επωμίστηκε όλο το οικονομικό βάρος με στόχο την εξυγίανση των οικονομικών της εταιρείας και κατά συνέπεια την διασφάλιση της βιωσιμότητας του θεσμού. Μέσα από τη μακρόχρονη, δημιουργική πορεία του θεσμού, η Πάφος αλλά και η χώρα μας ευρύτερα, έχει αποκτήσει το δικό της στίγμα στον πολιτιστικό χάρτη της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα που η Πάφος, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, καλείται να αφήσει τη δική της σφραγίδα στην πολύχρονη ιστορία του μεγάλου αυτού θεσμού, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητές της και κινητοποιώντας όλες τις δυνάμεις της.
Η κ. Στέλλα Σιέπη
Θα συνεργαστείτε με το Πάφος 2017;
Με τον οργανισμό Πάφος 2017 βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή και ειδικά για την όπερα που θα παρουσιαστεί το 2017 στο πλαίσιο του Pafos Aphrodite Festival 2017 με το έργο του W. A. Mozart Η απαγωγή από το Σεράι. Στόχος μου είναι η απρόσκοπτη συνέχιση του μεγάλου αυτού θεσμού, σε υγιή βάση και με οικονομική αυτονομία. Όραμά μου είναι η δημιουργία δικών μας καλλιτεχνικών παραγωγών υψηλού επιπέδου, ώστε το φεστιβάλ να καταστεί ένας ανεξάρτητος και αυτοτελής κυπριακός λυρικός οργανισμός, αντίστοιχος και εφάμιλλος των μεγάλων οπερατικών Οργανισμών της Ευρώπης. Μπορεί να ακούγεται φιλόδοξο, αλλά είναι εφικτό, αφού η εμπειρία υπάρχει και οι βάσεις έχουν τεθεί.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο φεστιβάλ με ένα 'δύσκολο' είδος όπως είναι η όπερα που όμως σημειώνει κάθε χρόνο μεγάλη επιτυχία. Που οφείλεται νομίζετε αυτό;
Το Pafos Aphrodite Festival οφείλει την μέχρι σήμερα πορεία του κυρίως στο κράτος, που στηρίζει τη διοργάνωση από την ίδρυσή της με την ουσιαστική χορηγία του. Βέβαια, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, η χορηγία αυτή, όπως και οι χορηγίες του ιδιωτικού τομέα, δεν είναι από μόνες τους αρκετές για να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη εξέλιξη του θεσμού. Είναι για το λόγο αυτό που θεωρώ ότι η ενεργός στήριξη του φιλόμουσου κοινού με την αθρόα παρουσία του στις παραστάσεις, είναι οι μόνοι παράγοντες που μπορούν να διασφαλίσουν όχι μόνο την επιτυχία του θεσμού, αλλά και την περαιτέρω ποιοτική του αναβάθμιση. Η όπερα αποτελούσε στη Κύπρο είδος τέχνης μόνο για τους λίγους, ενώ σήμερα μπορώ να σας πω ότι λόγω του Pafos Aphrodite Festival που οργανώνεται κάθε χρόνο στη Πάφο, το κοινό έχει εξοικειωθεί με το είδος αυτό. Σίγουρα έχουμε αρκετό δρόμο ακόμα αλλά από τα ποσοστά που έχουμε των πωλήσεων φαίνεται ότι οι Κύπριοι θεατές αυξήθηκαν σε σχέση με τα πρώτα χρόνια της διοργάνωσης. Μέσα από τις προσπάθειες μας να διαπαιδαγωγηθεί το κοινό σε αυτό το είδος της τέχνης, ακολουθήσαμε κάποιες πρακτικές όπως την έκδοση προγράμματος με το λιμπρέτο στην ελληνική και αγγλική και κείμενα που βοηθούν στη κατανόηση της πλοκής του έργου, με το σύστημα υποτίτλων και τη φιλοξενία μαθητών στις πρόβες και στα παρασκήνια με τους συντελεστές να εξηγούν για τον ρόλο που έχει ο καθένας τους να διαδραματίσει στη σκηνή.
Κάνοντας τον δικό σας απολογισμό όλα αυτά τα χρόνια που διεξάγεται το φεστιβάλ τι θα λέγατε;
Το Pafos Aphrodite Festival θεμελιώθηκε ως ένας θεσμός που καθιερώθηκε στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας. Το ιστορικό Μεσαιωνικό Κάστρο της πόλης της Πάφου αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς στον πολιτιστικό χάρτη της Κύπρου. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Όπερας Πάφου έχουν αγκαλιαστεί θερμά από τους λάτρεις του λυρικού δράματος του τόπου μας και όχι μόνο. Οι παραστάσεις προσελκύουν μεγάλο αριθμό ξένων επισκεπτών που συνδυάζουν τις διακοπές τους στη Κύπρο. Ο επιτυχημένος αυτός θεσμός προβάλλει ταυτόχρονα το νησί μας ως χώρο συνάντησης λαών διαφορετικών κουλτούρων και πολιτισμών. Η πρωτοβουλία αυτή έχει διεθνή εμβέλεια. Ο σκοπός και ο στόχος της εταιρείας Pafos Aphrodite Festival για την ανάδειξη της Πάφου σε διεθνές κέντρο πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου και τη διεθνή προβολή και της Κύπρου στον πολιτιστικό και τον τουριστικό τομέα υλοποιούνται κάθε χρόνο σε σημαντικό βαθμό. Η επιλογή κορυφαίων καλλιτεχνικών οργανισμών, η παρουσίαση έργων διάσημων μουσουργών, το μαγευτικό φυσικό σκηνικό περιβάλλον του Μεσαιωνικού Κάστρου και η αγάπη του κοινού αποτελούν τους παράγοντες επιτυχίας του φεστιβάλ.
"Στόχος του Pafos Aphrodite Festival είναι η ανάδειξη της Πάφου σε διεθνές κέντρο πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου"
Τι κρατάτε από όλα αυτά τα χρόνια;
Αυτό που κρατώ κάθε χρόνο είναι οι εμπειρίες που αποκομίζω μέσα από τη διοργάνωση του Φεστιβάλ μέσα από τις οποίες με κάνουν κάθε χρόνο πιο σοφή. Μέσα από τις συνεργασίες με τους διάφορους οίκους και λυρικούς οργανισμούς κρατάμε και μαθαίνουμε από τον τρόπο που σκέφτονται και δουλεύουν και η διαφορετική νοοτροπία και κουλτούρα των ανθρώπων αυτών που προέρχονται από διάφορες χώρες επηρεάζει σίγουρα με θετικό τρόπο τον δικό μας τρόπο σκέψης. Το ίδιο συμβαίνει και με αυτούς που συνεργαζόμαστε, μαθαίνουν μέσα από αυτές τις συνεργασίες τη δική μας κουλτούρα.
Υπάρχουν κάποιες καινοτομίες στη φετινή διοργάνωση;
Σε κάθε διοργάνωση κάθε χρόνο υπάρχουν καινοτομίες. Έτσι και φέτος ο σκηνοθέτης έχει να αποδώσει το έργο με ευρηματική σκηνοθεσία που θα καθηλώσει το κοινό. Ένα μοναδικό οπτικοακουστικό υπερθέαμα που αναμένεται να καθηλώσει το κοινό επιφυλάσσει στους λάτρεις της όπερας το 18o Pafos Aphrodite Festival, το οποίο παρουσιάζει φέτος τη δημοφιλή όπερα του W. A. Mozart "Don Giovanni".
Μιλήστε μας για τη φετινή όπερα.
Η όπερα "Don Giovanni" είναι μια κορυφαία θεατρική δημιουργία του Mozart. Η ικανότητα του λιμπρετίστα Lorenzo Da Ponte σε συνδυασμό με την ιδιοφυία του Mozart στο απόγειο της δημιουργικότητας του, δημιούργησαν ένα έργο το οποίο δεν είναι μόνο διασκεδαστικό, αλλά αντικατοπτρίζει και μια απίστευτη κατανόηση της ανθρώπινης φύσης. Αυτό που δίνει στην όπερα Don Giovanni διαχρονική αξία και την καθιστά ανώτερο μουσικό δημιούργημα, δεν είναι μόνο το θέμα με το οποίο καταπιάνεται ή η ισορροπία μεταξύ του κωμικού και του σοβαρού, είναι ο ευφυέστατος τρόπος με τον οποίο ο Mozart απεικονίζει την εσωτερική συναισθηματική κατάσταση του κάθε χαρακτήρα μέσω της μουσικής του. Είναι λες και ο Mozart μπορούσε να κοιτάξει απευθείας μέσα στην ψυχή και ψυχοσύνθεση του κάθε προσώπου στην σκηνή και μετά να συνθέσει τις μελωδίες και αρμονίες, για να δώσει στο ακροατήριο μια υπερφυσική ματιά στα πιο ενδόμυχα συναισθήματα του κάθε προσώπου. Αποτελείται από δύο πράξεις και το ιταλικό λιμπρέτο ανήκει στον Λορέντσο Ντα Πόντε, βασισμένο στο θρύλο του νεαρού, αλαζονικού, και σεξουαλικά αχαλίνωτου ευγενή Don Juan. Αν και καταγράφεται στους καταλόγους έργων όπερας μπούφα, ανήκει στα δράματα giocoso, που υποδηλώνουν συνδυασμό σοβαρής και κωμικής δράσης. Έκανε πρεμιέρα στις 29 Οκτώβρη του 1787 στο Estates Theater-Θέατρο των Τάξεων, στην Πράγα. Η Πράγα δεν έχει ακούσει ποτέ κάτι παρόμοιο. Το πολυάριθμο κοινό υποδέχτηκε θριαμβευτικά το Μότσαρτ, που διηύθυνε αυτοπροσώπως, ενώ συγχρόνως εκτελούσε τσέμπαλο. Κεντρικό πρόσωπο, ο σαγηνευτής γυναικών, ψεύτης και ποταπός Δον Ζουάν.
Σχετικά
Η Χριστιάνα Αρτεμίου θα γίνει "Η πιο φάλτσα σοπράνο που πέρασε απ΄ τη γη"
Μια γνήσια κωμωδία υψηλής αισθητικής σε σκηνοθεσία Ναστάζιας Χριστοδούλου
Τα αποτελέσματα του 37oυ Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου
Διακρίσεις για τις Καλύτερες Παραστάσεις
"Το Τικ και το Τακ": Μια παράσταση με πρωταγωνιστές δύο γαϊδαράκους που θα λατρέψουν τα παιδιά
Η Animagnet παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Κύπρο την εγκεκριμένη από το Υπουργείο Παιδείας θεατρική παράσταση
«Μιαβ βολάν τζ’ έναν τζαιρόν» για δύο ακόμα παραστάσεις την παραμονή Χριστουγέννων
Μετά την επιτυχία των τριών πρώτων παραστάσεων το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας προσθέτει δύο ακόμα παραστάσεις
Παράταση παραστάσεων για το έργο Διδώ/Ελίσσα ή μια περιπλανώμενη ιστορία
Στην Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη
Συνεχίζει το ταξίδι της, στην Λάρνακα, η παραγωγή της Σκηνής 018 «Ομήρου Οδύσσεια»
Σε διασκευή και σκηνοθεσία Παναγιώτη Λάρκου
5 θεατρικές παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις πριν το τέλος του 2024
Τα έργα που ξεχωρίσαμε και θέλουμε να παρακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα
Η αίθουσα της Νέα Σκηνής του ΘΟΚ μετονομάζεται σε "Νέα Σκηνή Νίκος Χαραλάμπους"
Θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ονοματοδοσίας τη Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου
«Η Κίτρινη Ταπετσαρία» επιστρέφει στο Κτήριον 53
Ένα σημαντικό πρώιμο έργο της αμερικανικής φεμινιστικής λογοτεχνίας
«Elf - Το Ξωτικό των Χριστουγέννων»: Μία παραμυθένια χριστουγεννιάτικη παράσταση έρχεται τον Δεκέμβρη
Με ζωντανή μουσική, 120μελή χορωδία, χορευτές και ηθοποιούς
Αιμίλιος Χαραλαμπίδης: "Έχω ακόμη την πρόθεση να συγκινήσω το κοινό"
Λίγες ημέρες μετά την πρεμιέρα του έργου "Άγγελοι στην Αμερική" στο θέατρο Διόνυσος μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη της παράστασης που το χαρακτηρίζει "ένα θεατρικό γεμάτο εκπλήξεις"
«The unfriend»: Ξεκινά τo έργο που χαρακτηρίστηκε ως «η πιο αστεία κωμωδία όλων των εποχών»
Ένα έργο που σημείωσε τεράστια επιτυχία σε άλλες χώρες