Things to Do , Προσεχώς

Το Φοινί κερνάει παλουζέ

Το γραφικό χωριό της Λεμεσού ετοιμάζει τη δική του μεγάλη γιορτή μεβραστό ππαλουζέ,ζιβανίαν και σουτζιούκκο

Δημοσιεύτηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Σύνδεσμος Αποδήμων & Φίλων Φοινιού σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Φοινιού, μας προσκαλούν σε ένα ξεχωριστό φθινοπωρινό απόγευμα στο Φοινί για μουσταλευριά, ζιβανία και ένα σεργιάνι στην πλούσια παράδοση της κοινότητας.
 


 

Φοινιώτες, απόδημοι και φίλοι του Φοινιού μας περιμένουμε στο χωριό μας την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 15:00, στο προαύλιο του Πολιτιστικού Κέντρου Φοινιού, όπου θα μας φιλέψουν με βραστό ππαλουζέ τζιαι ζιβανίαν και να βουττήσουμε όλοι μαζί σουτζιούκκο.
 
Φοινιώτες  θα κατασκευάζουν επί τόπου πήλινα αγγεία. Το Φοινί είναι ένα χωριό με πλούσια ιστορία και με βαθιά παράδοση, το οποίο ξεχώρισε ως ένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα κέντρα αγγειοπλαστικής στον τόπο μας. Είναι γνωστό, τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς για την αγγειοπλαστική του τέχνη, τα φοινιώτικα πιθάρκα, τις κούζες, τα σταμνιά, τα πλουμιστά κουζούθκια (μοναδικά στο είδος τους έργα τέχνης), τις ξύλινες τόνενες καρέκλες και την παραδοσιακή βούρκα του βοσκού.
 

 

Παράλληλα σε ένα παραδοσιακό καφενέ που θα στηθεί ειδικά για την όλη εκδήλωση θα σερβίρουμε κυπριακόν καφέν, μαζί με φοινιώτικο λουκούμι, συνοδεία κρύου δροσερού νερού που την «Βρύσην της Πελλομαρούς».
 
Για το καλλιτεχνικό μέρος, μας επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις. Θα μας περιμένει ένα μουσικό ταξίδι με χορούς και τραγούδια σε νησιώτικους και κυπριακούς παραδοσιακούς ρυθμούς.
 
Παράλληλα ένα μίνι παζαράκι θα πλαισιώσει τον περιβάλλοντα χώρο, από συγχωριανούς μας, όπου θα διαθέσουν τις πραμάτειες τους προς πώληση. Θα διατίθενται σπιτικά γλυκά, μαρμελάδες, φοινιώτικα λουκούμια, σουτζιούκκο και άλλα φοινιώτικα παραδοσιακά εδέσματα, καθώς και χειροποίητα διακοσμητικά πήλινα αγγεία χαρακτηριστικά δείγματα της φοινιώτικης παραδοσιακής αγγειοπλαστικής τεχνοτροπίας.
 
Την Κυριακή 02 Οκτωβρίου, για ολοήμερη εκδρομή στην κοινότητα μας όπου μπορείς να επισκεφθείς από κοντά τον καταρράκτη της Χαντάρας, να σεργιανήσεις στα μεσαιωνικά γεφύρια του Φοινιού, της Εκκλησιάς, του Πισκόπου και της Ελιάς και να προσκυνήσεις στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού και το αρχαίο μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων. 

Μια βόλτα στο Πηλαβάκειο Μουσείο είναι επιβεβλημένη αφού είναι ένα μοναδικό στο είδος του αγροτικό μουσείο λαϊκής τέχνης.
 
Ραντεβού την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 15.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Φοινιού, παρέα με φοινιώτικο ππαλουζέ, βραστή ζιβανία, σιουτζιούκκο, κυπριακό καφέ μαζί με ένα σεργιάνι στις παραδοσιακές τέχνες του Φοινιού.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close