Things to Do , Τα καλύτερα της Κύπρου

Συκάτες διαδρομές... στην Κλήρου

Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς 2016 στοχωριό Κλήρου

Δημοσιεύτηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2016


Κεντρική φωτογραφία: Νικόλας Γενεθλίου


"Από τη Σμύρνη στην Κλήρου: Συκάτες διαδρομές", με αυτόν τον τίλτλο το χωριό Κλήρου συμμετέχει φέτος στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς 2016.

Από τις 14 μέχρι και τις 16 Οκτωβρίου η Κλήρου θα μας περιμένει με πολλές δραστηριότητες, από χορό και εικαστικά μέχρι ζωγραφική, χαρακτική κ.ά.

Δες αναλυτικά το πρόγραμμα, πριν φύγεις για το χωριό!

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14.10.2016
19:00-20:30 Τελετή Έναρξης: «Από τη Σμύρνη στην Κλήρου: Συκάτες διαδρομές»
Το σύκο της Κλήρου, γνωστό και ως σμυρναίικο, αποτέλεσε και αποτελεί χαρακτηριστικό προϊόν του χωριού. Ο μύθος, η πραγματικότητα και οι παραδόσεις γύρω από το σύκο θα είναι το κεντρικό θέμα των εκδηλώσεων. Παράλληλα θα διερευνηθεί ο ρόλος της μεταποίησης και εμπορίας σύκων στην οικονομική και πολιτιστική ζωή της κοινότητας τότε αλλά και σήμερα.
Χώρος εκδήλωσης: Αίθουσα Εκδηλώσεων Κοινοτικού Συμβουλίου Κλήρου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 15.10.2016
14:00-22:00 • Διδασκαλία παραδοσιακών χορών με έμφαση στον σμυρναίικο χορό και το τραγούδι.
• Εργαστήρια μεταποίησης του σύκου και σύγχρονων μεθόδων εμπορίας του.
• Εργαστήρια ζωγραφικής, χαρακτικής, θεατρικού παιχνιδιού και άλλες δραστηριότητες.
• Παρασκευή και διάθεση παραδοσιακών προϊόντων.
• Μουσικοχορευτική εκδήλωση στο προαύλιο της εκκλησίας. Χώρος εκδήλωσης: Παλαιός πυρήνας Κλήρου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.10.2016
10:00 - 12:00 Ξενάγηση στη Λάουρα στους χώρους καλλιέργειας του σμυρναίικου σύκου/αφηγήσεις/δεντροφύτευση συκιών*. * Στην περιοχή της Λάουρας εξακολουθεί να καλλιεργείται η σμυρναίικη συκιά. Στις αρχές του αιώνα οι κάτοικοι για να εξασφαλίσουν την υδροδότηση της περιοχής έσκαψαν υπόγεια λαούμια για τη μεταφορά και συλλογή του νερού από χείμαρρο της περιοχής, σε πετρόκτιστη δεξαμενή. Οι συμμετέχοντες θα περπατήσουν μεταξύ σμυρναίικων συκιών και λαουμιών για να καταλήξουν στην πετρόκτιστη δεξαμενή.
Χώρος συνάντησης: Πλατεία του χωριού
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22633344 και 99628073.

 

 

Μάθε για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες
Η Κύπρος, από το 1995, συμμετέχει στη διοργάνωση των εκδηλώσεων για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς. Πρόκειται για έναν θεσμό που καθιερώθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο να δώσει τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να γνωρίσει και εκτιμήσει την αρχιτεκτονική και γενικά την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου του. Αυτή την ημέρα, ανοίγονται προς το κοινό ιστορικοί και παραδοσιακοί χώροι, ιδιαίτερα αυτοί όπου η πρόσβαση δεν είναι πάντα κατορθωτή. Παράλληλα, την ίδια μέρα διοργανώνεται και πληθώρα άλλων εκδηλώσεων όπως εκθέσεις, διαλέξεις, μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, με στόχο την επαφή του κόσμου με την παράδοση.

Στην Κύπρο, οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς συντονίζονται από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως που είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στην Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Το Τμήμα προεδρεύει Ειδικής Επιτροπής (Εθνική Επιτροπή Κύπρου) που απαρτίζεται από διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, η οποία το συμβουλεύει και παρέχει τις απόψεις της για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια των Ημερών αυτών.

Η Κύπρος συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς με το θέμα: «Κληρονομιά και Kοινωνία: άνθρωποι - τόποι - ιστορίες». Το θέμα επικεντρώνεται, κυρίως, στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, μέσα από αυτές τις τρεις αλληλένδετες κατηγορίες. Ο όρος «άνθρωποι» αναφέρεται σε τοπικές προσωπικότητες, καθώς και σε επαγγέλματα, έθιμα, πρακτικές, παραδόσεις, ήθη κτλ. Ο όρος «τόποι» περιλαμβάνει μνημεία, ιστορικά κέντρα και πολιτιστικά και φυσικά τοπία, ενώ ο όρος «ιστορίες» αναφέρεται σε αφηγήσεις, παραδόσεις, ιστορίες, μυθοπλασίες, πεποιθήσεις κτλ.

Συμμετέχουν κοινότητες διαφορετικών επιπέδων (δήμοι, κοινοτικά συμβούλια, φορείς ανάπτυξης, κ.ά.), από όλο το νησί, σε ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων όπως: ξεναγήσεις, εργαστήρια, προβολές, εκθέσεις, σεμινάρια, παραστάσεις, διαλέξεις, προβολές, θέατρο, εκδηλώσεις για παιδιά, κτλ.

Τα συγκεκριμένα θέματα που θα παρουσιαστούν περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε άλλα, αρχιτεκτονική, παραδοσιακές τέχνες, όπως κεντήματα, καλαθοπλεκτική, αγγειοπλαστική, καλλιέργειες σταφυλιών, σιταριού και σύκου και επεξεργασία κρασιού και εδεσμάτων. Το χρονικό διάστημα εκτείνεται από τον μεσαίωνα στο παραδοσιακό με μια ισχυρή σύνδεση με τη σύγχρονη δημιουργική βιομηχανία. Ειδικότερα, η μουσική και η τέχνη χρησιμοποιούνται ως γέφυρες ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον, που αποδεικνύουν τη συνέχιση της παράδοσης.

Δες αναλυτικά όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, ΕΔΩ.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close