Cine News , Κινηματογράφος

"Οι Κύπριοι δημιουργοί πειραματίζονται με τη φόρμα της μικρού μήκους ταινίας"

Η Αλεξία Ρόιτερ και ο Κίμωνας Μυλωνάς μιλούν στο Check In για το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου

Δημοσιεύτηκε στις 14 Οκτωβρίου 2016

Από το 2011 η Λεμεσός βιώνει μία μεγάλη γιορτή που κάθε φορά τα τελευταία έξι χρόνια γίνεται πιο επιτυχημένη, πιο φωτεινή και πιο δημιουργική. Φέτος, το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου επιφυλάσσει πολλά αφού θα μας παρουσιάσει 60 ταινίες στο διεθνές διαγωνιστικό του μέρος, 13 κυπριακές στο εθνικό διαγωνιστικό μέρος, ενδιαφέροντα εργαστήρια, πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, ταινίες μικρούς μήκους που δημιούργησαν έφηβοι πρόσφυγες και θα προβληθούν μέσα στη θάλασσα και μία εντυπωσιακή έναρξη το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, ημέρα της επίσημης έναρξης της φετινής διοργάνωσης.

 


 
Πίσω από την μεγάλη επιτυχία του Φεστιβάλ βρίσκονται οι Αλεξία Ρόιτερ και ο Κίμωνας Μυλωνάς οι οποίοι από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή φέρουν εις πέρας μαζί με την ομάδα του Ριάλτο και τους εθελοντές κάθε διοργάνωση. 

 


"Από όλες τις διοργανώσεις εκείνη η στιγμή που κρατάμε και θα θυμόμαστε για πάντα είναι η πρώτη μέρα της πρώτης έκδοσης του φεστιβάλ ως διεθνές το 2011. Όλοι είχαμε την αγωνία’ μου αναφέρουν οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του φεστιβάλ ‘αν θα ανταποκριθεί ο κόσμος. Τη στιγμή που έκλεισαν οι πόρτες για την έναρξη και το Ριάλτο ήτανε γεμάτο, τότε καταλάβαμε ότι κάτι σημαντικό γεννιέται".
 

 

Κάτι, όχι μόνο σημαντικό που γεννήθηκε αλλά ένα γεγονός που αγκαλιάστηκε από τους μικρομηκάδες της Κύπρου αλλά και εκείνους που έγιναν μικρομηκάδες κατά τη διάρκεια της πενταετούς παρουσίας του φεστιβάλ. Ένα φεστιβάλ με τεράστιες προοπτικές στο μέλλον και με ενδιαφέρουσες προεκτάσεις τις οποίες μας ανέφεραν στη συνέντευξή τους στο Check In Cyprus η Αλεξία και ο Κίμωνας. 
 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΔΩ 



 

 

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους συμπληρώνει φέτος έξι χρόνια ζωής. Ποιος είναι ο απολογισμός σας;
Το φεστιβάλ αποτελεί πλέον μια καθιερωμένη διεθνής διοργάνωση πολύ υψηλών προδιαγραφών. Από την μεγάλη οθόνη του Ριάλτο έχουν παρελάσει τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες ταινίες μικρού μήκους από την Κύπρο και όλο τον κόσμο. Ταινίες με πληθώρα σημαντικών βραβείων, παγκόσμιες πρεμιέρες, ταινίες από άγνωστες μεριές του πλανήτη. Ταινίες που προβλήθηκαν σε κατάμεστη αίθουσα και χειροκροτήθηκαν από ένα ενθουσιώδες κοινό που μέσα σε λίγα χρόνια γνώρισε και αγάπησε την μικρού μήκους ταινία. Δεκάδες ταινίες διακρίθηκαν, βραβεύτηκαν  και ταξίδεψαν μέσα από το φεστιβάλ τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Το ΔΦΤΜΜΚ εξακολουθεί κάθε χρόνο να εξελίσσεται, να δικτυώνεται, να εμπλουτίζει το πρόγραμμα και τις δραστηριότητες του και να παρέχει αυτή την ολοκληρωμένη κινηματογραφική εμπειρία  σε όλους όσοι το παρακολουθούν εντελώς δωρεάν. 



 

Θεωρείτε πως έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που θέσατε με την γέννησή του;    
Φυσικά. Ομως, αυτό δεν σημαίνει κάτι. Μετά από κάθε επιτυχημένη διοργάνωση κάνουμε τον απολογισμό μας, λαμβάνουμε υπόψην τον παγκόσμιο παλμό στην παραγωγή ταινιών, τις αυξανώμενες απαιτήσεις του κοινού και των δημιουργών, τις προοπτικές εξέλιξης του φεστιβάλ και το τι θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε στην επόμενη έκδοση του. Έτσι, με τη λήξη μιας διοργάνωσης, εμείς ήδη θέτουμε νέους στόχους και ξεκινούμε το ταξίδι για το επόμενο φεστιβάλ.

Ποια είναι η φιλοσοφία και οι βασικοί άξονες της 6ης διοργάνωσης; 
Το διαγωνιστικό πρόγραμμα αποτελεί φυσικά τον βασικό άξονα του φεστιβάλ με σπουδαίες μικρού μήκους να διαγωνίζονται για τα εθνικά και διεθνή βραβεία. Το πρόγραμμα προβολών όπως κάθε χρόνο πλαισιώνεται με πληθώρα παράλληλων και θεματικών εκδηλώσεων. Φέτος, θα δούμε αφρικανικές ταινίες από το Maisha Film Lab, ταινίες κινουμένων σχεδίων από το Κυπριακό φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού, ταινίες που αφορούν στην οικολογία σε συνεργασία με το φεστιβάλ Short Shorts Tokyo, το διαγωνιστικό πρόγραμμα μουσικών βίντεο ‘Amaze me’ με κριτική επιτροπή τους φοιτητές του ΤΕΠΑΚ κι ένα σπουδαίο masterclass από τον πολυβραβευμένο Διευθυντή Φωτογραφίας Γιώργο Αρβανίτη. 

Θα υπάρξουν κάποιες καινοτομίες;
Το φεστιβάλ φέτος ξεφεύγει από την καθιερωμένη προβολή ταινιών εντός κι εκτός της αίθουσας του Ριάλτο και παρουσιάζει ταινίες στην πλατεία του Παλιού Λιμανιού και στο μόλο της  Λεμεσού. Επίσης να αναφερθούμε σε ένα  πολύ ιδιαίτερο πρόγραμμα το οποίο θα παρουσιάσει ταινίες εν πλω οι οποίες δημιουργήθηκαν από έφηβους Σύριους πρόσφυγες και Λιβανέζους από μειονεκτούσες κοινότητες. Δύο καινούργιες δραστηριότητες ξεκινούν φέτος με σκοπό να καθιερωθούν και να ενσωματωθούν στο πρόγραμμα του φεστιβάλ. Η πρώτη είναι η οργανωμένη προβολή ταινιών μικρού μήκους σε παιδιά του δημοτικού. Η δεύτερη είναι η δημιουργία του ISFFC Gallery. Διαμορφώνουμε την καφετέρια του Ριάλτο σε γκαλερί όπου θα μπορεί κάποιος να μπει και να παρακολουθήσει στην οθόνη δύο πολύ ενδιαφέροντα προγράμματα. Για τις τρεις πρώτες μέρες θα προβάλλονται φιλμάκια φοιτητών του Musashino Arts University Japan που αφορούν στο έργο του Καβάφη. Τις επόμενες μέρες θα προβληθούν πειραματικές ταινίες από την εταιρεία προώθησης SIXPACK με την οποία το φεστιβάλ έχει μια διαχρονική συνεργασία.

Φέτος θα δούμε αρκετές κυπριακές μικρού μήκους ταινίες. Ποια θέση κατέχει αυτό το είδος τέχνης διεθνώς και που βρίσκεται η Κύπρος, σε ποιο επίπεδο; 
Να πούμε ότι το σινεμά όπως το γνωρίζουμε σήμερα έχει ξεκινήσει από την μικρού μήκους ταινία. Από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα αποτελεί ένα ανεξάρτητο είδος τέχνης το οποίο ειδικά στις μέρες μας βιώνει μια περίοδο αναγέννησης με τεράστιο αριθμό ταινιών να παράγονται κάθε χρόνο παγκοσμίως από νέους δημιουργούς, πιστούς μικρομικάδες, video artists, αλλά και από γνωστούς, καταξιωμένους σκηνοθέτες. Αυτή την άνθιση βιώνει και η Κύπρος. Όλο και περισσότεροι δημιουργοί ασχολούνται με αυτό το είδος τέχνης. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στην προκριματική επιτροπή κατατέθηκαν φέτος 30 κυπριακές ταινίες. Από μόνος του ο αριθμός είναι εντυπωσιακός. Σε μια μικρή χώρα πληθυσμιακά η αναλογία είναι εξαιρετική. Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι υπάρχει κοινό για την μικρού μήκους ταινία το οποίο έχουμε διαπιστώσει όχι μόνο από το δικό μας φεστιβάλ, αλλά και από άλλες οργανωμένες προβολές που γίνονται στο νησί.

Πως αξιολογείται το φετινό εθνικό διαγωνιστικό μέρος; 
Μια ανεξάρτητη επιτροπή μελετά κάθε χρόνο όλες τις ταινίες που υποβάλλονται στο Εθνικό Διαγωνιστικό και στην οποία εμείς, ως συνάδελφοι Κύπριοι σκηνοθέτες δεν έχουμε καμία συμμετοχή. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα πoυ υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη παραγωγή ταινιών μικρού μήκους, ειδικά μετά την κρίση και παρ’ όλη την απουσία χρηματοδότησης. Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό για μια χώρα η οποία δεν έχει λεφτά για πολιτισμό. Επίσης, διαπιστώνουμε πως οι Κύπριοι δημιουργοί πειραματίζονται με την φόρμα της μικρού μήκους, έχουν ξεφύγει από στερερότυπα και οι ταινίες αφηγούνται ενδιαφέρουσες ιστορίες, η κάθε μία με τον δικό της τρόπο. Η αξιολόγηση των ταινιών που επιλέγηκαν είναι πλεόν στην κρίση της διεθνούς κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ. Όπως κάθε χρόνο, αρκετές ταινίες θα διακριθούν, θα βραβευτούν και θα διαπρέψουν σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Συγχαρητήρια σε όλους τους δημιουργούς και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στο ΔΦΤΜΜΚ!

Θεωρείτε πως το φεστιβάλ κατάφερε να φέρει σε επαφή το κοινό με τις μικρού μήκους ταινίες ή μήπως οι fan του είδους βρήκαν τον χώρο τους σε αυτή την διοργάνωση. 
Και τα δύο ισχύουν, αν και οι φαν του είδους πιστεύουμε πως ήταν πολύ λίγοι αριθμητικά όταν ξεκίνησε η διοργάνωση ως διεθνής διαγωνιστικός θεσμός το 2011. Μεσα σε λίγα χρόνια το φεστιβάλ κατάφερε να αναδείξει την μικρού μήκους ως ανεξάρτητο είδος κινηματογραφικής τέχνης και να το κάνει αγαπητό στο ευρύ κοινό της Κύπρου.  Εκατοντάδες θεατές κατακλύζουν κάθε νύχτα το θέατρο Ριάλτο. Έχουμε φαν που δεν χάνουν μέρα προβολής. Επίσης, βλέπουμε πως κάθε χρόνο κερδίζουμε και νέο κοινό. Όλο και περισσότερος κόσμος παρακολουθεί και συμμετέχει στο φεστιβάλ γιατί πρόκειται για μια πολύ δυναμική διοργάνωση η οποία σαν βασικό μέλημα έχει την παροχή προϊόντος υψηλών προδιαγραφών για το κοινό.

Από όλες τις διοργανώσεις ποια είναι εκείνη η στιγμή που κρατάτε και θα θυμάστε για πάντα; 
Η πρώτη μέρα της πρώτης έκδοσης του φεστιβάλ ως διεθνές το 2011. Όλοι είχαμε την αγωνία αν θα ανταποκριθεί ο κόσμος. Τη στιγμή που έκλεισαν οι πόρτες για την έναρξη και το Ριάλτο ήτανε γεμάτο, τότε καταλάβαμε ότι κάτι σημαντικό γεννιέται.  

Τι ονειρεύεστε για το μέλλον του φεστιβάλ; 
Πάρα πολλά. Φυσικά, πρώτος στόχος, είναι να εδραιωθεί και να συγκαταλέγεται το ΔΦΤΜΜΚ ανάμεσα στα σημαντικότερα, αναγνωρισμένα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μέχρι στιγμής βρίσκεται στη σωστή πορεία προς αυτή την κατεύθυνση αφού μετρά ήδη πολύ σημαντικές συνεργασίες με αντίστοιχους θεσμούς, προσωπικότητες, οργανισμούς και εκπαιδευτικά ιδρύματα ανά το παγκόσμιο.  Βεβαίως, μεγάλος στόχος, είναι κάποια στιγμή να συμμετέχουμε ενεργά στην παραγωγή ταινιών στα πρότυπα ξένων φεστιβάλ και να συμβάλλουμε  έμπρακα στην καλλιέργια και ανάπτυξη της  κινηματογραφικής παιδείας.

 

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close