Δημοσιεύτηκε στις 19 Οκτωβρίου 2016
Ο Λάμπρος, ένας αγράμματος αλλά πλούσιος επαρχιώτης επιδιώκει μέσα από την υποστήριξή του στον τοπικό βουλευτή, μια θέση στο δημόσιο που θα του εξασφαλίσει το εισιτήριο για τη μεγάλη ζωή και τα αξιώματα στην πρωτεύουσα. Βασικός υποστηρικτής του στο όραμα αυτό, η φαντασμένη γυναίκα του, Πηνελόπη, που επίσης προσβλέπει ένα μεγάλο αξίωμα για τον άντρα της. Όσο ο σύζυγός της θα προσπαθεί να εισχωρήσει στο διεφθαρμένο κράτος και στους μηχανισμούς του πελατειακού συστήματος, η ίδια θα περιφέρεται στα αριστοκρατικά σαλόνια. Ένθερμη υποστήριξη βρίσκει και από όλη του την οικογένεια που ήδη έχει ετοιμαστεί να εγκαταλείψει την επαρχία.
Ο σκηνοθέτης του έργου Βασίλης Νικολαΐδης σημειώνει: "Πώς ένα έργο που γράφτηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, πώς ένα έργο που ακολουθεί τη μόδα της εποχής, και είναι"μετ' ασμάτων", πώς μια κοινωνικοπολιτική σάτιρα των κακώς κειμένων της Ελλάδας στο κατώφλι του 20ου αιώνα, πώς ένα τέτοιο έργο μπορεί να παρουσιαστεί εν έτει 2016 και να αφορά ένα σύγχρονο κοινό; Μα η αξία ενός έργου σαν τον "Γενικό Γραμματέα" είναι ακριβώς η βαθιά τομή που κάνει σε χαρακτήρες και καταστάσεις. Είναι η ειρωνεία με την οποία ο συγγραφέας "βλέπει" την εποχή του, η κριτική που ασκεί στον Έλληνα του τότε που δυστυχώς είναι και ο Έλληνας του τώρα. Θα αφεθούμε και πάλι λοιπόν στη γοητεία του "Γραμματέα", θα ακονίσουμε εκ νέου τα δόντια του συγγραφέα και θα ξαναδούμε τις περιπέτειες του Λάμπρου Θυμέλη, του κεντρικού ήρωα και της φαμίλιας του, μέσα από το μιούζικ Χωλ, την παρωδία όπερας, τη σάτιρα του ρομαντισμού, την επιθεώρηση, την μουσική κωμωδία, τον βωβό κινηματογράφο, έτσι ώστε να φανεί ανάγλυφα, ακόμα μια φορά, η ολέθρια επίπτωση που έχει στον κόσμο η ξενομανία, η μεγαλομανία, ο νεοπλουτισμός, δεινά που πάντα και κυρίως σήμερα μας ταλανίζουν. Δυστυχώς, θα ανακαλύψουμε πως ο Καπετανάκης είναι σαν να έγραψε τον "Γραμματέα" μόλις χθες...".
Ο Γενικός Γραμματέας, από τα σημαντικότερα δείγματα της νεοελληνικής δραματουργίας έχει ανέβει άλλη μια φορά στο ΘΟΚ σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους το 1981.
-
Θέατρο ΘΟΚ
19 Νοεμβρίου 2016
Σχετικά

Η θεατρική παράσταση «18/9» ανεβαίνει στη σκηνή για δύο μόνο βραδιές
Ένας μονόλογος αγωνίας και αγώνα

«Η γυναίκα με τα μαύρα» ανεβαίνει στην Πάνω Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου
Μην χάσετε αυτή τη μοναδική παράσταση - για λίγες μόνο παραστάσεις!

Επιπλέον παραστάσεις για την "Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου" με την Αννίτα Σαντοριναίου
Η πολυκύμαντη ζωή και το πολυσήμαντο έργο, της πρώτης κορυφαίας γυναίκας, Ελληνίδας στιχουργού

Η θεατρική παράσταση-κωμωδία «ΑΛΙΚΗ!» του Αντώνη Τσιπιανίτη Αθερινού ανεβαίνει στη σκηνή
Ένα ταξίδι στο χρόνο, 30 χρόνια από την ημέρα που αποχαιρετήσαμε την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Η θεατρική παράσταση «Τα Κατά Μάρκον» με τον Τάκη Χρυσικάκο, "Μια Ρεμπέτικη Λειτουργία" ταξιδεύει στην Κύπρο
Ο Ευαγγελιστής Μάρκος Βαμβακάρης συναντά τον Αρχάγγελο Μιχαήλ Γενίτσαρη

Άλλη μία παράσταση για την αγαπημένη ξεκαρδιστική κωμωδία «Άντρες Έτοιμοι Για Όλα»
Η παράσταση δίνεται στο πλαίσιο του 38ου Παγκύπριου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου που διοργανώνει ο ΘΟΚ

Δέσποινα Μπεμπεδέλη: "Θέλω να αποσυρθώ πριν το πουν οι άλλοι. Θέλω να φύγω με αγάπη"
Η μεγάλη κυρία του θεάτρου αποχαιρετά τη σκηνή μετά από 65 χρόνια φως και ψυχή

Επιπλέον παραστάσεις για το θεατρικό έργο «Το Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη
Από το Θέατρο Λέξη, σε σκηνοθεσία Μαρίνας Βρόντη και παραγωγή Γιώργου Τσιάκκα

Taper: Επιστρέφει το θεατρικό αναλόγιο της ομάδας Γιασεμίν
Τελικά πόσα τραύματα μπορεί να χωρέσει ένα taper;

"Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου" με την Αννίτα Σαντοριναίου επιστρέφει επί σκηνής
Mε εξαμελή ζωντανή ορχήστρα επί σκηνής

Wooοmanhood 101: Μια μαύρη κωμωδία χορού στο Wherehaus 612
Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα και τη σύγχρονη ρητορική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Δύο μονόπρακτα της Σούζαν Γκλάσπελ ζωντανεύουν στη σκηνή του Flea Theatre
«Trifles» και «The People» παρουσιάζονται σε πρώτη παγκύπρια και πανελλήνια, σε θεατρικό αναλόγιο στα αγγλικά με ελληνικούς υπερτίτλους