Δημοσιεύτηκε στις 28 Ιανουαρίου 2013
Τον τελευταίο καιρό έπαθα ένα κόλλημα με το κρασί. Τόσο που θα ήθελα να μπορούσα να γυρίσω πίσω το χρόνο, απλά και μόνο για να αλλάξω κατεύθυνση και να γίνω οινολόγος. Οπότε αντιλαμβάνεσαι ότι η επιλογή για επίσκεψη στον Άγιο Αμβρόσιο Λεμεσού δεν ήταν καθόλου τυχαία. Πέρα από το γεγονός ότι συγκαταλέγεται ανάμεσα στα Κρασοχώρια της Λεμεσού, διαθέτει και δυο πολύ καλά οινοποιεία. Το ‘Οινοποιείο Ζαμπάρτας’ και το οινοποιείο ‘Γαία Οινοτεχνική’, όπου γνωρίσαμε δύο πολύ σπουδαίους ανθρώπους. Τόσο ο κύριος Άκης Ζαμπάρτας όσο και η κυρία Ιωάννα Παναγιώτου (Γενική Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών) μας έκαναν τρομερή εντύπωση, επιβεβαιώνοντάς μας και πάλι πως όσοι ασχολούνται με το κρασί είναι απίστευτα ευγενικοί, εξυπηρετικοί και έχουν μια ποιότητα ως άνθρωποι. Αυτό τουλάχιστον θα διαπιστώσεις από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα συναναστραφείς μαζί τους.
Πού βρίσκεται
Ο Άγιος Αμβρόσιος απέχει ένα 25λεπτο από τη Λεμεσό, ενώ ίδια είναι η απόσταση αν θα πας στο Τρόοδος. Βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων και έχει ένα εξαιρετικό ήπιο κλίμα. Για να φτάσεις στο χωριό πρέπει να βγεις από την έξοδο Ερήμης-Καντού (μετά τη Λεμεσό, στο δρόμο προς Πάφο) και ακολούθως να ανηφορίσεις προς Κυβίδες.
Τι να δεις & τι να κάνειςΦτάνοντας στο χωριό πήγαινε στην κεντρική πλατεία, δίπλα στο Κοινοτικό Συμβούλιο. Πιες έναν κυπριακό καφέ κάτω από την τεράστια συκαμινιά, μπροστά στο ομώνυμο εστιατόριο, παρέα με τους συνταξιούχους κατοίκους του χωριού που λιάζονται αλλά και τον κοινοτάρχη κύριο Βύρων Παναγιώτου, ο οποίος έχει να σου εξιστορήσει πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα. Απ’ εκεί και πέρα, αξίζει τον κόπο να περπατήσεις στα δρομάκια του χωριού, να δεις την παλιά εκκλησία του Αγίου Αμβροσίου (14ος αι.) που δεσπόζει στο κέντρο του χωριού, αλλά και την καινούργια του θαυματουργού Αγίου Εφραίμ, η οποία όπως μάθαμε έφερε πολύ θρησκευτικό τουρισμό στο χωριό, όπως επίσης και τα ξωκλήσια των Αγίου Γεωργίου (11ος αι.) και Αγίας Ελισάβετ (16ος αι.).
Στον Άγιο Αμβρόσιο υπάρχει επίσης παιδική χαρά (κοντά στο οινοποιείο ‘Ζαμπάρτας’), παντοπωλείο (25942408), Κέντρο Νεότητος, θεατρική αίθουσα, προγραμματίζονται να γίνουν δύο τεράστια γήπεδα γκολφ στην απέναντι λοφοπλαγιά, ενώ λειτουργεί ακόμα και δημοτικό σχολείο, καθότι πολλά νέα ζευγάρια επέλεξαν ευτυχώς να παραμείνουν στον τόπο τους. Και φτάνουμε στο διά ταύτα. Πάμε για wine tasting στα οινοποιεία -καλύτερα να τηλεφωνήσουμε προηγουμένως για να κλείσουμε ένα ραντεβού. Σε ό,τι αφορά το ‘Γαία Οινοτεχνική’ (25943981, 99442472/ www.gaia.com.cy), να αναφέρουμε ότι πρόκειται για το δεύτερο τοπικό οινοποιείο (μετά τη Χρυσορογιάτισσα) που λειτούργησε στο νησί το ’88. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός ότι εδώ παρασκευάζεται μεταξύ άλλων και βιολογικό κρασί, αλλά και διάφορα άλλα παρεμφερή προϊόντα όπως σταφυλοκούφετα, κρασόμελο, μαρμελάδες κρασιού, ενώ σύντομα θα παρασκευάζουν και βιολογικά καλλυντικά. Συγκεκριμένα, στο οινοποιείο που έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις χάρη στην περιβαλλοντική διαχείριση που κάνει, παράγεται η σειρά βιολογικών κρασιών ‘Οινάνθη’ (λευκό, ροζέ και κόκκινο), τα δύο κρασιά Αμπελίδα (λευκό και κόκκινο) αλλά και το Αγραβανί που στα αρχαία ελληνικά σημαίνει βαθύ κόκκινο. Στο δεύτερο οινοποιείο του Αγίου Αμβροσίου, τον ‘Ζαμπάρτα’ (25942424), θα συναντήσεις τον Μάρκο Ζαμπάρτα, έναν εξαιρετικό οινοποιό (χημικός-οινολόγος), και παράγουν 6 διαφορετικά κρασιά, στηριζόμενα κυρίως σε κυπριακές ποικιλίες. Τόσο το best seller ροζέ (Λευκάδα και Cabernet Franc) και τα δύο λευκά (το ένα Ξυνιστέρι και το άλλο συνδυασμός Sémillon μαζί με Sauvignon Blanc) όσο και τα 3 κόκκινα, ο Επικούριος (Merlot μαζί με Λευκάδα), το Μαραθεύτικο και το Shiraz-Λευκάδα, είναι όλα ένα κι ένα. Εξ ου και διατίθενται αποκλειστικά σε 5άστερα ξενοδοχεία, σε καλά εστιατόρια αλλά και στο ευρύ κοινό μόνο μέσω επιλεγμένων κάβων.
Τι να φας
Στην ταβέρνα Συκαμινιά (99313865), στην κεντρική πλατεία, μπορείς να φας είδη σχάρας όπως μπριζόλα, σουβλάκι ή αρνίσια παϊδάκια, burgers που φτιάχνει η ίδια η κυρία Frances και άλλα κυπριακά ή ξενόφερτα καλούδια, ενώ σπουδαίες είναι και οι γεύσεις με είδη σχάρας και φαγητά της ώρας στην πολύ φημισμένη και αρκετά γραφική ταβέρνα Οχυρό (99614602) στο δρόμο προς Βουνί.
Πού να μείνεις
Η επιλογή για διαμονή στο χωριό είναι μία και μοναδική. "Vraka’s House" (99487750). Ο κύριος Λούκας μεταμόρφωσε το σπίτι του παππού του σε ένα ωραίο αγροτουριστικό κατάλυμα με τρία διαφορετικά διαμερίσματα, που τα ενώνει μια ειδυλλιακή και καταπράσινη αυλή με καλλωπιστικά και αρωματικά φυτά αλλά και οπωροφόρα δέντρα.
Σχετικά

Πώς θα επηρεάσει την Κύπρο η κακοκαιρία που σαρώνει τις Κυκλάδες
Φτάνει αύριο - Αναλυτικά η πρόγνωση

Συννεφιασμένος σήμερα ο καιρός-Με βροχές και σκόνη η επέτειος της 1ης Απριλίου
Αναλυτικά η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Σεισμός στην Πάφο – Οι πρώτες πληροφορίες
Σεισμική δόνηση σημειώθηκε πριν από λίγα λεπτά στην Κύπρο

Οι 10 ωραιότερες ευρωπαϊκές πόλεις για περπάτημα
Διαδρομές γεμάτες ιστορία, πανέμορφα τοπία, αξιοθέατα και απολαύσεις για το στομάχι και τον ουρανίσκο.

20+1 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτή τη βδομάδα στην Κύπρο
Με αγαπημένους Έλληνες καλλιτέχνες και άλλες εκδηλώσεις

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΑΜΟΣ: 10 υπέροχα κτήματα και αίθουσες δεξιώσεων και τα πιο εκλεκτά catering για τον γάμο των ονείρων σας!
Οι επαγγελματίες που θα μετατρέψουν τον γάμο σου στην απόλυτη γιοαρτή!

5 ανοιξιάτικες εξορμήσεις εντός Κύπρου για την αργία της 1ης Απριλίου
Ετοιμάσου για μία μίνι εκδρομή για να απολαύσεις τις ομορφιές της άνοιξης στην ύπαιθρο

Ισχυροί άνεμοι και σκόνη στο «μενού» του καιρού – Η πρόγνωση μέχρι την Πέμπτη
Αναλυτικά η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Οι κερασιές άνθισαν και η Ιαπωνία γιορτάζει τον ερχομό της άνοιξης
Ξεκίνησε η εποχή των ανθισμένων κερασιών στην Ιαπωνία

Νέοι προορισμοί και τα αυξημένα δρομολόγια στα κυπριακά αεροδρόμια
Δες όλες τις λεπτομέρειες για πτήσεις από και προς το νησί μας

Μεμονωμένες βροχές και καταιγίδες για σήμερα – Επιστρέφει η σκόνη από αύριο
Αναλυτικά η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Η Λεμεσός μόλις απήκτησε 3 υπέροχα πάρκα, με γήπεδα καλαθόσφαιρας
Νέα γήπεδα 3on3 σε τρία πάρκα της πόλης