Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

8+1 ερειπωμένα χωριά της Κύπρου

Εγκαταλειμμένα χωριουδάκια με μυστήριο και γοητεία σε όλο το νησί

Δημοσιεύτηκε στις 03 Νοεμβρίου 2016

Τα εγκαταλειμμένα χωριά της Κύπρου δεν είναι μόνο 9 αλλά περισσότερα. Δυστυχώς, η συλλογή πληροφοριών για κάποια από αυτά κατέστη ανέφικτη όμως θα επανέλθουμε στο μέλλον.

Μία πρόσφατη επίσκεψη στον Άγιο Σωζόμενο ήταν η αφορμή για αυτό εδώ το θέμα ώστε να δούμε ποια από αυτά τα χωριά θα θέλαμε να επισκεφτούμε, να τα δούμε από κοντά και να τα φωτογραφίσουμε.

Η ατμόσφαιρα, η γαλήνη και η τρομακτική κάποιες φορές σιωπή των χωριών αυτών είναι ιδιαίτερα ελκυστική και τώρα το φθινόπωρο θα ήταν ίσως μία καλή αφορμή για εξορμήσεις και ανακαλύψεις στο νησί.

Αν έχεις κάποιες άλλες πληροφορίες για ανάλογα χωριά και γνωρίζεις κάποιες ιστορίες από αυτά στείλε μας μήνυμα στο info@checkincyprus.com ή στο inbox μας στο facebook του Check In.

 

 

Άγιος Σωζόμενος
Το μικρό χωριούδακι Άγιος Σωζόμενος βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα έξω από τη Λευκωσία ανάμεσα στο χωριό Ποταμιά και το Γέρι. Σήμερα, το χωριό αν και αφημένο στο χρόνο εντούτοις δημιουργεί ένα far west σκηνικό. Ο Άγιος Σωζόμενος αποτελούσε ένα μικτό χωριό όπου στην πλειοψηφία τους οι κάτοικοι ήταν Ελληνοκύπριοι. Μάλιστα, το 1964 το περιοδικό Time αναφέρθηκε στον Άγιο Σωζόμενο σε άρθρο του σχετικά με ένα επεισόδιο μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων το οποίο έγινε αφορμή της εγκατάλειψης από τους Τουρκοκύπριους. Το 1974, πραγματοποιήθηκαν πολλές μάχες στην περιοχή και μετά την τουρκική εισβολή μεγάλο μέρος του χωριού πέρασε στη νεκρή ζώνη γι' αυτό και εγκαταλείφθηκε και από τους Ελληνοκύπριους κατοίκους του. Σήμερα, εκεί το τοπίο σου προκαλεί ανατριχίλα και το μόνο κτήριο που στέκει όρθιο είναι η εκκλησία του Αγίου Σωζόμενου ενώ παραδίπλα βρίσκονται τα απομεινάρια της γοτθικής εκκλησίας του Αγίου Μάμα, κτίσμα του 16ου αιώνα.

 

Image result for Σουσκιού

Σουσκιού
Το χωριό Σουσκιού βρίσκεται στην επαρχία Πάφου και απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από τα Κούκλια. Πρόκειται για μικρό τουρκοκυπριακό χωριό το οποίο ήταν ιδιαίτερα γνωστό για το 'Παναίριν της Σουσκιούς' φράση η οποία χρησιμοποιείται μεταφορικά σήμερα για κάποιον ο οποίος φαίνεται ή φέρεται αστείος ή κάνει ανόητες πράξεις. Το όνομα Σουσκιού προέρχεται από την τουρκική λέξη Susuz που σημαίνει διψασμένος και αυτό εξαιτίας της ανομβρίας που επικρατούσε, ίσως, στην περιοχή. Το χωριό εγκαταλείφθηκε το 1974 ενώ πρόσφατα στην περιοχή βρέθηκαν ευρήματα που χρονολογούνται από το 3000 π.Χ.


Φωτογραφία livetrips.gr

Γερόβασα-Τρόζενα
Το χωριό Τρόζενα εγκαταλείφθηκε πριν από μόλις 20 χρόνια και βρίσκεται στην επαρχία Λεμεσού. Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που υπάρχει εκεί χτίστηκε το 1885 και ανακαινίστηκε το 1993. Η Τρόζενα γειτνιάζει με τα χωριά Μαλλιά, Βάσα Κοιλανίου, Δορά και Πραστιό Κελλακίου.

Image result for χωριό φοίνικας
Φωτογραφία: ix-andromeda.com

Φοίνικας
Ο Φοίνικας είναι ένα από τα πιο γνωστά εγκαταλελειμμένα χωριά της Κύπρου. Βρίσκεται κατά μήκος του φράγματος του Ασπρόγκρεμου στην επαρχία Πάφου 3 περίπου χιλιόμετρα από την Αναρίτα. Οι τελευταίοι κάτοικοι του χωριού ήταν Τουρκοκύπριοι και το 1974 το εγκατέλειψαν. Επί Φραγκοκρατίας το χωριό ονομαζόταν "Commandaria Della Finicha" αφού σύμφωνα με τον μύθο στο χωριό υπήρχε ένας Φοίνικας. Το χωριό είναι γνωστό και ως 'βυθισμένο' αφού μερικά από τα κτίσματά του είναι μισοβυθισμένα στο νερό εξαιτίας του φράγματος.

 

Image result for Παλιά Θελέτρα

Παλιά Θελέτρα
Το χωριό που βρίσκεται κοντά στο Στρουμπί και τον Κάθηκα εγκαταλείφθηκε πριν από περίπου 40 χρόνια εξαιτίας ενός μεγάλου σεισμού και οι κάτοικοι έχτισαν ξανά τα Νέα Θελέτρα στον λόφο πάνω από την παλιά κοινότητα.

 

Image result for χωριό σάραμα

 

Σάραμα
Το Σάραμα βρίσκεται στην επαρχία Πάφου κοντά στα χωριά Λυσός και Φιλούσα. Οι κάτοικοί του ήταν Τουρκοκύπριοι και λέγεται πως καταστράφηκε από σεισμό. Κάποιες άλλες πληροφορίες λένε ότι λόγω καταστροφής των σπαρτών τους το 1879, πολλοί κάτοικοί του το εγκατέλειψαν.

 


Μελάνδρα
Ακόμα ένα μικτό χωριό της επαρχίας Πάφου που είναι σήμερα ερειπωμένο. Οι φήμες λένε ότι καταστράφηκε από βομβαρδισμό. Το μόνο που στέκει σήμερα είναι η χριστιανική εκκλησία και το τζαμί που βρίσκονται δίπλα δίπλα.



Φικάρδου
Το χωριό Φικάρδου είναι ένας παραδοσιακός οικισμός, ιδανικός προορισμός για όλες τις εποχές αλλά την άνοιξη έχει άλλη μαγεία. Βρίσκεται κτισμένο σε νοτιοανατολική πλαγιά της οροσειράς του Τροόδους και πρόκειται για ένα τυπικό δείγμα της ορεινής κυπριακής αρχιτεκτονικής, με απλά σχήματα ενταγμένα στο περιβάλλον, κτισμένο με ακατέργαστες σκληρές πέτρες της περιοχής και πλιθάρια. Μεγάλο τμήμα του χωριού αποτελεί ιδιοκτησία του Τμήματος Αρχαιοτήτων, το οποίο το 1978 κήρυξε ολόκληρο το χωριό σε «Αρχαίο Μνημείο» και «Ελεγχόμενη Περιοχή», και αποκατέστησε και συντήρησε τις υπό κατάρρευση κατοικίες. Σήμερα, σχεδόν ολόκληρο το χωριό είναι αναστηλωμένο και αποτελεί «ζωντανό» μουσείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και λαϊκής τέχνης.
Δες περισσότερα εδώ…

Ευρέτου
Το χωριό Ευρέτου βρίσκεται στις όχθες του ομώνυμου φράγματος στην επαρχία Πάφου κοντά στο Σάραμα. Ήταν ακόμα ένα Τουρκοκυπριακό χωριό της Κύπρου το οποίο ερημώθηκε μετά το 1974.

Σχετικά

Ατζέντα
November 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close