Things to Do , Προσεχώς

Τα 32 παραδοσιακά φεστιβάλ του 2017

Τα χωριά της Κυπρού που θα στήσουν και φέτος γιορτές

Δημοσιεύτηκε στις 11 Ιανουαρίου 2017

Κάθε χρόνο στα χωριά της Κύπρου μας πραγματοποιούνται κάποια μικρά ή και μεγάλα φεστιβάλ, σταθερά ή για πρώτη φορά, εκ των οποίων μερικά από αυτά έχουν ιδιαίτερα μεγάλη απήχηση στο κοινό και κάποια άλλα μικρότερη.

Όπως και να 'χει, όμως, η διοργάνωσή τους μας φέρνει πιο κοντά στην κυπριακή παράδοση και τη φύση και μας δίνει την καλύτερη αφορμή για να εξορμήσουμε στην κυπριακή φύση, στα χωριά μας, να γνωρίσουμε την κυπριακή ύπαιθρο, τα προϊόντα και τους κάτοικους της.

Εξ ου λοιπόν και το Check In έψαξε, βρήκε και σας παρουσιάζει κάποιες από τις σημαντικότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην ορεινή Κύπρο. Και όπως θα δείτε, επικεντρώνονται σε μια ευρεία γκάμα τοπικών προϊόντων και όχι μόνο, όπως τον παλουζέ και τον σουτζιούκο, τα θεραπευτικά βότανα, την κτηνοτροφία και το κολοκάσι. Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

4ο Φεστιβάλ Ψαριού, Πόλη Χρυσοχούς
Στο φεστιβάλ που θα λάβει χώρα στις 29/4 στην Πόλη Χρυσοχούς θα προσφέρεται δωρεάν ψάρι και ποτό προς τους επισκέπτες και θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με ζωντανή μουσική και παιδική γωνιά. Με την εκδήλωσή μας αυτή στοχεύουμε στην προβολή της περιοχής μας σαν ξεχωριστού ποιοτικού τουριστικού προορισμού με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.

 

ΜΑΪΟΣ

11η Γιορτή Τριαντάφυλλου, Αγρός
Παρόλο που δεν οι ημερομηνίες δεν έχουν ακόμα "κλείσει", εμείς και φέτος το Μάιο δίνουμε ραντεβού στον Αγρό!Για δύο σαββατοκύριακα και φέτος ο Αγρός θα έχει και πάλι την τιμητική του! Εξάλλου η λέξη τριαντάφυλλο έχει γίνει πλέον συνώνυμη με την ονομασία του Αγρού. Γι' αυτό και η κοινότητα καθιέρωσε το ετήσιο φεστιβάλ τριαντάφυλλου που γίνεται με σκοπό να διαδοθεί η παράδοση της συγκομιδής και επεξεργασίας του ρόδο. Στη Γιορτή αυτή του Άγριου Τριανταφύλλου μπορείτε να ζήσετε τη μοναδική εμπειρία συγκομιδής και επεξεργασίας του ρόδου, αλλά και να μάθετε για την εξέλιξη της παραγωγικής διαδικασίας και τους τρόπους χρήσης των προϊόντων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Επίσης στο πλαίσιο της γιορτής πραγματοποιούνται σεμινάριο, έκθεση, μουσικοχορευτικό πρόγραμμα κ.ά.

 

ΙΟΥΝΙΟΣ

Γιορτή του Γλυτζιστού, Κοιλάνι
"Γιορτή του γλυτζιστού", ναι καλά διάβασες! Μια γιορτή γεμάτη γλυκά και παράδοση, που διοργανώνεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοιλανίου και την Ομάδα Πρωτοβουλίας Γυναικών Κοιλανίου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης όλοι έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα παραδοσιακά γλυκά του τόπου μας, τα οποία φτιάχνονται με ιδιαίτερη φροντίδα και κατά την παράδοση από τις γυναίκες του χωριού, ενώ τα μουσεία και τα οινοποιεία του χωριού είναι ανοιχτά για το κοινό. Πέρσι λόγω πένθους στο χωριό πραγματοποιήθηκε με λίγη καθυστέρηση, αλλά φέτος το αναμένουεμ και πάλι τον Ιούνιο. Πού αλλού, στο χωριό Κοιλάνι της επαρχίας Λεμεσού.

 

Γιορτή του Βοσκού - Πάχνα
Μπορεί να πραγματοποιηθηκε για πρώτη φορά μόλις το 2014, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Στην Πάχνα λοιπόν θα απολαύσουμε και φέτος γαλακτοκομικά προϊόντα, θα γνωρίσουμε παραδοσιακά ποιμενικά επαγγέλματα, θα δούμε πώς κουρεύουν και αρμέγουν αιγοπρόβατα, ενώ θα υπάρχει και έκθεση με παραδοσιακές φυλές ζώων που εκτρέφονται στην περιοχή καθώς επίσης και επίδειξη παραδοσιακών επαγγελμάτων. Ο επισκέπτης θα επισκεφθεί την έκθεση αντικειμένων και εργαλείων σχετικών με την κτηνοτροφία και θα απολαύσει παραδοσιακό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

 

Sport and Fun Festival, Πλάτρες-Τρόοδος
Η εκδήλωση γίνεται δύο διαδοχικά σαββατοκύριακα στις Πλάτρες και στο Τρόοδος και περιλαμβάνει ποδηλατικούς αγώνες σε μονοπάτια μελέτης της φύσης, αγώνες δρόμου καθώς επίσης και άλλες αθλητικές δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κάποιος στο βουνό όπως περπάτημα, τoξοβολία, αναρρίχηση κ.λπ.

 

ΙΟΥΛΙΟΣ

Φεστιβάλ Βοτάνων-Λεβάντας, Πλάτρες
Τον Ιούλιο στις Πλάτρες θα διοργανωθεί και φέτος μια πολύ όμορφη εκδήλωση με άρωμα, γεύση και χρώμα λεβάντας! Με αυτή την αφορμή λοιπόν πάμε όπως και πέρσι να φυτέψουμε λεβάντες και να απολαύσουμε ένα γαστρονομικό ταξίδι βασισμένο στο μαγικό αυτό βότανο. Παγωτό λεβάντας στη βεράντα του ξενοδοχείου Forest Park, σοκολατάκια λεβάντας στο Σοκολατοποιείο Πλατρών, λουκουμάδες λεβάντας στην αυλή του Petit Palais, τσάι λεβάντας στο Orosimo και κρέπες σοκολάτας με λεβάντα στον Πήγασο είναι μόνο μερικά από τα προσφερόμενα παραδείγματα.

 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

37ο Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού, Λεύκαρα
Πρόκειται για ένα φεστιβάλ το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 12-18 Αυγούστου και θα περιλαμβάνει τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, διαμέσου των οποίων θα προβάλλεται το Λευκαρίτικο κέντημα και η αργυροχοΐα ως παραδοσιακές τέχνες των Λευκάρων, καθώς και η Λαϊκή Αρχιτεκτονική του χωριού. Το φεστιβάλ θα γίνει στην Πλατεία Δημοτικού Σχολείου, Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού και του Αγίου Ανδρονίκου, στα Λεύκαρα. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα πιό κάτω τηλέφωνα: 24342422, 24342822.

 

Φεστιβάλ Αγγειοπλαστικής - Παραδοσιακών προϊόντων Φοινιού
Η θεματική της πιο πάνω εκδήλωσης έχει να κάνει με την τέχνη της παραδοσιακής αγγειοπλαστικής η οποία έχει παράδοση η κοινότητα Φοινιού. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει επίδειξη της παραδοσιακής αγγειοπλαστικής, ψήσιμο αγγείων με τον παραδοσιακό τρόπο, διαλέξεις, εκθέματα αγγειοπλαστικής, ξενάγηση στην κοινότητα και μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

 

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Φεστιβάλ Κολοκασιού, Σωτήρα Αμμοχώστου
Στο Φεστιβάλ θα γευτείς και πάλι το κολοκάσι μαγειρεμένο με διάφορους τρόπους, ακόμα και σεκοκτέιλ! Παράλληλα θα απολαύσεις και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα!

 

Γιορτή του Ταβά 2017, Λεύκαρα
Με την ευκαιρία της τοπικής γιορτής της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, διοργανώνεται πολιτιστική εκδήλωση με τη συμμετοχή παραδοσιακών μουσικών συγκροτημάτων. Παρασκευή του γνωστού Λευκαρίτικου Ταβά εθελοντικά από τις Λευκαρίτσσες και προσφορά του νόστιμου αυτού πιάτου δωρεάν. Σημείωσε την ημερομηνία: 14/9/2017 και την τοποθεσία: Πλατεία Δημοτικού Σχολείου Λευκάρων στην επαρχία Λάρνακας. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα πιό κάτω τηλέφωνα: 24342422, 24342822.

 

Φεστιβάλ Παστελιού, Ανώγυρα
Το παστέλι είναι άμεσα συνδεδεμένο με το χωριό Ανώγυρα της επαρχίας Λεμεσού. Εξάλλου η Ανώγυρα είναι το μοναδικό χωριό όπου συνεχίζει ακόμη να παρασκευάζεται με τον παραδοσιακό τρόπο το χαρουπόμελο και το παστέλλιν, ενώ στο χωριό λειτουργεί ακόμα και Μουσείο Παστελιού. Εξ ου και το χωριό τιμά το προϊόν αυτό με τη διοργάνωση ενός φεστιβάλ, που λαμβάνει χώρα το Σεπτέμβριο και όπου απολαμβάνουμε προϊόντα όπως παστέλλι και κουλουρούθκια δωρεάν!

 

Φεστιβάλ Ροδιού, Ορμήδεια
Το φεστιβάλ Ροδιού στην Ορμήδεια προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία με τη δοκιμή διαφόρων προϊόντων από ρόδι και αρκετή διασκέδαση με χορούς από τοπικές ομάδες. Εξάλλου, πρόκειται για ένα χωριό πλούσιο σε ροδιές. Το φεστιβάλ διεξάγεται κάθε Σεπτέμβρη στο χωριό Ορμήδεια, στο Κοινοτικό Πάρκο, με πολλές εκδηλώσεις.

 

Φεστιβάλ Αρτοσκευασμάτων, Γαλάτα
Η πιο πάνω εκδήλωση γίνεται στην πλατεία της Γαλάτας και έχει ως θέμα την παρασκευή διαφόρων αρτοσκευασμάτων αφού η περιοχή εξαιτίας των μύλων που διαθέτει έχει παράδοση στην παρασκευή αρτοσκευασμάτων. Στο χώρο της εκδήλωσης γίνεται επιτόπια παρασκευή αρτοσκευασμάτων και παράλληλα υπάρχει παραδοσιακό καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Οι επισκέπτες έχουν παράλληλα την ευκαιρία να επισκεφτούν τις βυζαντινές εκκλησίες και το λαογραφικό μουσείο της κοινότητας.

 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

11ο Φεστιβάλ Μήλου, Κυπερούντα
Η Κυπερούντα, το μεγαλύτερο ορεινό χωριό κι ένα από τα ψηλότερα χωριά της Κύπρου, διοργανώνει κάθε χρόνο τον Οκτώβριο το "Φεστιβάλ Μήλου". Στο φεστιβάλ περιλαμβάνονται έκθεση ποικιλιών μήλου κυπριακής καλλιέργειας καθώς και έκθεση φωτογραφίας με θέμα το μήλο. Ακόμα έκθεση παραδοσιακών και σύγχρονων εργαλείων καλλιέργειας μήλων αλλά και λαϊκή αγορά με μήλα και αχλαδόμηλα, μια εξαιρετική ποικιλία της Κυπέρουντας που αξίζει να δοκιμάσετε. Επιτόπια αρασκευή ππαλουζέ από χυμό μήλου και παρουσίαση εδεσμάτων με κύριο συστατικό το ξακουστό φρούτο της περιοχής. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ διοργανώνονται τέλος σεμινάριο, διάλεξη και διαγωνισμοί.

 

Μαδαρή Μάνα Γη 15 - «Και Οίνος Ευφραίνει Καρδίαν Ανθρώπου…», Πολύστυπος
Ο Πολύστυπος, κάθε χρόνο, διοργανώνει μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με επίκεντρο τον τρύγο και δραστηριότητες όπως έκθεση φωτογραφίας με θέμα τον Τρύγο, έκθεση αντικειμένων που σχετίζονται με τον Τρύγο και την παραγωγή των προϊόντων του σταφυλιού, έθεση των Προϊόντων - Παραγώγων του Σταφυλιού, Επίδειξη Παρασκευής Ππαλουζέ και Σιουσιούκκου, Επίδειξη Απόσταξης Ζιβανίας και πολλά άλλα, τα οποία θα μας «πείσουν» και φέτος να τον επισκεφθούμε!

 

Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας, Ορεινή/Ημιορεινή Λάρνακα
Ο Σύλλογος Γυναικών επαρχίας Λάρνακας διοργανώνει κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου που είναι η μέρα ανεξαρτησίας της Κύπρου και είναι αργία, σε ένα διαφορετικό χωριό της επαρχίας Λάρνακας, ένα φεστιβάλ στο οποίο πρωταγωνιστεί η Κουλτούρα του τόπου μας! Με παραδοσιακά εδέσματα και άλλες νοστιμιές από τις γυναίκες της επαρχίας, παρουσίαση παραδοσιακών επαγγελμάτων όπως αγγειοπλαστικής που είναι και η παραδοσιακή τέχνη του χωριού και άλλα πολλά.

 

 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Φεστιβάλ Ζιβανίας, Άλωνα, & Πελένδρι
Το φεστιβάλ πραγματοποιείται στην Άλωνα και το Πελένδρι σε δύο συνεχόμενα σαββατοκύριακα. Μάλιστα τη χρονιά που μας πέρασε, στο Πελένδρι η γιορτή που στήθηκε κράτησε δύο ολόκληρς μέρες. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει απόσταξη ζιβανίας, περίπτερα με παραδοσιακά προϊόντα, καθώς και καλλιτεχνικό προγράμματα μουσικής και χορού.

 

Αμπέλου Εορτή!
Οι κοινότητες κρασοχωρίων την περίοδο Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου διοργανώνουν εκδηλώσεις αφιερωμένες στο κρασί και τα παράγωγά του. Στις εκδηλώσεις αυτές γίνεται επιτόπια παρασκευή παλλουζέ, σουτζούκου και προσφέρονται διάφορα εδέσματα που φτιάχνονται με το σταφύλι, παράλληλα γίνεται γευσιγνωσία οίνου, διαγωνισμοί αλλά και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (παραδοσιακής μουσικής, θεατρικά δρώμενα, αναβίωση παραδοσιακών εθίμων). Οι επισκέπτες έχουν ταυτόχρονα την ευκαιρία να γνωρίσουν τους παραδοσιακούς οικισμούς των κοινοτήτων, μουσεία, εκκλησίες και αξιοθέατα που παραμένουν ανοικτά καθόλη τη διάρκεια των φεστιβάλ.

Σημείωσε τα φεστιβάλ:
Ετήσια Γιορτή Παλουζέ στη Βάσα (Σεπτέμβριος)
Γιορτή ππαλουζέ στη Λόφου (Σεπτέμβριος)
Φεστιβάλ παλουζέ στο Άρσος (Σεπτέμβριος)
Φεστιβάλ «ΑΦΑΜΙΑ» στο Κοιλάνι (Οκτώβριος)
Παγκύπριο Φεστιβάλ Καρπουζιού - Φρέναρος (Ιούλιος)

 

 

Ακόμα…
Αγροτικό φεστιβάλ - Στατός-Άγιος Φώτιος (Σεπτέμβριος)

Φεστιβάλ Πατάτας - Αυγόρου (Μάιος)

Η Γιορτή του Χαρουπιού - Πέγεια (Σεπτέμβριος)

Γιορτή της Ελιάς - Ολέαστρο, Ανώγυρα (Οκτώβριος)Φεστιβάλ Φυντουκιού, Πολύστυπος (Αύγουστος)

Φεστιβάλ Κοπιάστε, Φαρμακάς, (Οκτώβριος)

Φεστιβάλ Ποιθίγια, Κοιλάνι (Νοέμβριος)

 

Μάθε επίσης...
- Το Φεστιβάλ Φράουλας που πραγματοποιείται στη Δερύνεια φέτος το Μάιο δεν θα λάβει χώρα, μιας και πραγματοποείται κάθε δύο χρόνια!

- Πέρσι τον Αύγουστο το 1ο Φεστιβάλ Σύκου και Χαλιτζιού που έγινε στον Κάτω Πύργο της Πάφου, με διοργανωτές το Κέντρο Προώθησης Παραδοσιακών Προϊόντων Κύπρου σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Κάτω Πύργου και τη Νεολαία Τυλληρίας, σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Αναμένουμε να δούμε αν θα επανηλφθεί και φέτος.

- Το Φεστιβάλ Μελιού που πραγματοποιείται στο χωριό Μηλιού της Πάφου (συνήθως το πρώτο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου) πέρσι αναβλήθηκε λόγω έργων στην πλατεία του χωριού. Γι' αυτό αγωνιούμε για τη φετινή διοργάνωση.

- Ο Αστέρας Μενεού πέρσι το Σεπτέμβριο διοργάνωσε για πρώτη φορά, το 1ο Φεστιβάλ Οφτού Κλέφτικου, δελεάζοντας πλήθος κόσμου. Τι θα γίνει άραγε φέτος. Αναμένουμε επανάληψή του και φέτος!

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close