Δημοσιεύτηκε στις 10 Απριλίου 2017
Μία από τις καλύτερες θεατρικές παραστάσεις της προηγούμενης σεζόν επιστρέφει για νέο κύκλο παραστάσεων στον υπέροχο χώρου του Αρχοντικού Ιεροδιακόνου στους Αγίους Ομολογητές.
Ο σκηνοθέτης Αιμίλιος Χαραλαμπίδης, ο οποίος για τη συγκεκριμένη παράσταση απέσπασε δύο υποψηφιότητες στα πρόσφατα Βραβεία Θεάτρου Κύπρου στην κατηγορία Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Διασκευής, αφού διασκεύασε και σκηνοθέτησε τη σειρά διηγημάτων της Νίκης Μαραγκού (1948-2013) "18 Αφηγήσεις Γυναικών" και ανέβασε με τη θεατρική του ομάδα Prima Lux.

Οι "18 Αφηγήσεις" είναι ένα βιβλίο στο οποίο η Νίκη Μαραγκού είχε καταγράψει ιστορίες γυναικών όπως προέκυψαν από συνεντεύξεις αλλά και με τη συνδρομή της συγγραφέα, που μεσολάβησε να τις συλλέξει και να τις επεξεργαστεί σε γραπτά κείμενα.

Μέσα από αυτές τις αφηγήσεις μπορεί κανείς να αφουγκραστεί τη γυναικεία εμπειρία μέσα από διαφορετικούς ανθρώπους και σε διάφορες χρονικές περιόδους της κυπριακής ιστορίας. Στη σκηνοθετική του προσέγγιση, ο Αιμίλιος Χαραλαμπίδης δίνει έμφαση "στην έννοια της μνήμης, της μνήμης ενός λαού, όπως αυτή παραδίδεται μέσα από τους μονολόγους που αγγίζουν με καθαρότητα την καθημερινότητα απλών ανθρώπων", όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση για την παραγωγή. "Η γυναικεία πολυφωνία εμφανίζεται ως μια ενιαία σταθερά, υπεύθυνη για τη συγκράτηση της οικογένειας και κατ' επέκταση της κοινωνίας ολόκληρης".
Η θεατρική παραγωγή της Prima Lux, με εξαίρεση τον ίδιο τον σκηνοθέτη, συνυπογράφεται εξολοκλήρου από γυναίκες "για να ακουστεί πειστικά η Κύπρια φωνή, για να βγει η κραυγή από ένα στόμα, για να μετουσιωθεί η δύναμη σε ενέργεια κινητήριο, γενεσιουργό". Τις ιστορίες που μεταφέρονται από τις σελίδες του βιβλίου της Νίκης Μαραγκού, ζωντανεύουν στο θεατρικό πάλκο οι ηθοποιοί Λένια Σορόκου, Πόπη Αβραάμ, Έλενα Δημητρίου, Άννα Γιαγκιώζη και Μυρσίνη Χριστοδούλου.

"Προίκα ιστορική, η συλλογική μνήμη γυναικών της μιας αφήγησης των αφηγήσεων, τόσες μνήμες που για να κρατήσουν τον αγώνα για ζωή φύλαγαν τη θλίψη, έξω να μην βγει, με φιλότιμο, με όλο τον πόνο μαζεμένο, κλεισμένο ερμητικά, για να μπορούν οι μορφές του να είναι σε μια άλλη στιγμή, για την ελπίδα για ζωή, αν συμβεί, να ανακτήσουν την ολότητά τους, για να ξαναφανεί ο κόσμος μας συναπαντημένος", αναφέρει ο ακαδημαϊκός Σωτήρης Θεοχαρίδης, σε σημείωμά του σχετικά με την παράσταση.

Ο Αιμίλιος Χαραλαμπίδης εντάσσει σε μια τριλογία/τρίπτυχο τη νέα του σκηνοθετική δουλειά, η οποία ακολουθεί το «Πιτσιμπούργκο» (2012) και τη «Βρομιά» (2008). «Η παραγωγή αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως ολοκλήρωση ενός τρίπτυχου, που αγγίζει την μοναξιά της φωνής του άλλου, όταν αυτός καλείται να δώσει συνέχεια στην ύπαρξή του» σχολιάζει ο ίδιος. Όπως εξηγεί: «Το 2008 με τη 'Βρομιά' του Robert Schneider, ο Άραβας παράνομος μετανάστης ζει κρυμμένος περιμένοντας να πέσει το σκοτάδι για να βγει έξω να πουλήσει τα 50 του τριαντάφυλλα. Το 2012 με το 'Πιτσιμπούργκο' της Σώτης Τριανταφύλλου, η αλληλογραφία δύο συζύγων το 1912, μεταξύ Χίου και Πίτσμπουργκ, όταν οι άνθρωποι αναγκάζονταν να ξενιτευτούν για να επιβιώσουν. Τώρα, το 2016, με τις 18 αφηγήσεις της Νίκης Μαραγκού, ο ξένος επιστρέφει στο σπίτι του, αλλά παραμένει ξένος, μιλά τη ντοπιολαλιά του, ψηλαφεί τα τραύματά του - που άλλα ανοικτά και άλλα στη διαδικασία επούλωσης, συνθέτουν την ταυτότητα του λαού του - ενθυμάται την καταγωγή του, προσδιορίζει το τώρα του, επιχειρεί το μέλλον του».
-
Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών
22 Απριλίου - 23 Απριλίου 2017
29 Απριλίου - 30 Απριλίου 2017
06 Μαΐου - 07 Μαΐου 2017
13 Μαΐου - 14 Μαΐου 2017
Σχετικά
«Βρες τρόπους να καθυστερήσουμε τη νύχτα» με τους Σαλώμη Ιεροπούλου και Σάββα Σάββα επί σκηνής
Ποίηση που δεν λέγεται μόνο με λέξεις...
Σ’ εσάς που με ακούτε: Η παράσταση της Λούλας Αναγνωστάκη έκανε πρεμιέρα
Με μεγάλη επιτυχία δόθηκε η πρώτη παράσταση το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2026
Ο τόπος εν οι άνθρωποι: Δωρεάν θεατρικά εργαστήρια μνήμης, φαντασίας & συλλογικής ταυτότητας στα χωριά
Μια συνεργασία του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου με την Επιτροπή Πολιτισμού Ορεινών περιοχών Τροόδους και τον Επίτροπο Ορεινών Κοινοτήτων.
Αυτή είναι η καλοκαιρινή παραγωγή 2026 του ΘΟΚ
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου παρουσιάζει το καλοκαίρι του 2026 τον Ίωνα του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
Η θεατρική παράσταση "Τούλα" στο ARTos House στη Λευκωσία
Το έργο Τούλα ακολουθεί την εξέλιξη της εικαστικού Τούλας Λιασή ως ανθρώπου και ως καλλιτέχνη
15 θεατρικές παραστάσεις που κάνουν τον Φεβρουάριο τον πιο θεατρικό μήνα της χρονιάς
Από σύγχρονα ελληνικά έργα και διεθνείς επιτυχίες μέχρι πολιτικό θέατρο, κωμωδία και δυνατούς μονολόγους, η σκηνή της Κύπρου γεμίζει ιστορίες, φωνές και συγκινήσεις.
"Η κοιμωμένη του Χαλεπά" ζωντανεύει ξανά από το Θέατρο Ανεμώνα
Η παράσταση που συζητήθηκε πολύ, επιστρέφει, σε Σκηνοθεσία Αντρέα Τηλεμάχου και με τον ίδιο στον ομώνυμο ρόλο!
«Μιαν Βολάν…» σε κυπριακή διάλεκτο και πρωτότυπη μουσική
Θεατρική παράσταση, λαϊκή παράδοση-θρίλερ της Νίτσας Θαλασσινού
«Η αγάπη μόνο δεν αρκεί»
Είδαμε την παράσταση «Η Επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα» σε σκηνοθεσία Ονησίφορου Ονησιφόρου από το Θέατρο Δέντρο
Η Nicosia For Art και το National Theatre Live παρουσιάζουν την κινηματογραφική προβολή της παράστασης “Dr. Strangelove” του Stanley Kubrick
Η παράσταση “Dr. Strangelove” θεωρείται μία από τις κορυφαίες κωμωδίες όλων των εποχών
"Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στον ΘΟΚ - Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων
Παραστάσεις από 6 Φεβρουαρίου