Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Ο εντυπωσιακός "Μεζές του Μουχτάρη" με τα 22 πιατάκια

Γευτήκαμε πλούσια και αυθεντική κυπριακή κουζίνα με θέα τη θάλασσα και σου μεταφέρουμε εντυπώσεις

Δημοσιεύτηκε στις 25 Απριλίου 2017

Η βόλτα μας, ένα βραδάκι Τετάρτης στη Μαρίνα Λεμεσού και στο απαστράπτον Παλιό Λιμάνι Λεμεσού, είχε αίσιο γαστρονομικό τέλος στο καθαρά κυπριακής φιλοσοφίας εστιατόριο ‘Το Κυπριακόν’.

Η υποδοχή από το προσωπικό, ζεστή και φιλόξενη, με μας να βάζουμε τους πρώτους μας πόντους στα όμορφα διακοσμητικά ‘παιχνίδια’ των interior designers που πάντρεψαν επιτυχώς την new age αισθητική, με τις κυπριακές, παραδοσιακές, καταβολές της, προβάλλοντας με μαεστρία τις φοινιώτικες καρέκλες, τα λευκαρίτικα και όχι μόνο υφάσματα, τα ψάθινα φωτιστικά και τα πανέμορφα πήλινα αγγεία. Το τραπέζι μας στον πρώτο όροφο της ταβέρνας, χαιρόταν την απρόσκοπτη θέας της by the Marina περιοχής,  των ελλιμενισμένων γιοτ, αλλά και τη ζεστασιά των επιτοίχιων θερμάστρων που μας έκαναν ασυναίσθητα να ξεχάσουμε ότι εστιαζόμασταν μέσα στο καταχείμωνο σε ένα ημιεξωτερικό χώρο.

Η βιτρίνα της εισόδου με τα κυπριακά λουκάνικα, τους παστουρμάδες και τις λούντζες, αλλά και η open plan κουζίνα στην πρόσοψη του εστιατορίου, μας προϊδέασαν για τις επικείμενες γεύσεις, οι οποίες συγκεκριμενοποιήθηκαν όταν πήραμε ανά χείρας το -για όλα τα βαλάντια- καλοφτιαγμένο εδεσματολόγιο. Platter με κυπριακά αλλαντικά και τυριά, ορεκτικά, σαλάτες, μεζεκλίκια και κυρίως πιάτα που ξεθάφτηκαν από παλιά κυπριακά συνταγολόγια από διάφορες περιοχές του νησιού, αλλά και τρεις προτάσεις για μεζέ, αποτελούν τη γαστριμαργική ραχοκοκαλιά του μενού.

‘Ο μεζές του Μουχτάρη’ (€21) με τα 22 πιάτα μας κέντρισε το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή, με τα ευγενέστατα γκαρσόνια να ανοίγουν αμέσως την όρεξή μας με κυπριακή σαλάτα με φέτα, δροσερό ταλατούρι, πραγματικά υπέροχο ταχίνι και χούμους και μοναδική ίσως ανά το παγκύπριο αλοιφή λουβιών.

Το Cabernet Sauvignon του 2013, από το οινοποιείο Χατζηαντωνά, παρμένο από την εξαίρετη, νοτισμένη με αρχαίες ποικιλίες κυπριακών οίνων, λίστα, ξεπέρασε κάθε οινική μας προσδοκία, χαρίζοντάς μας μέσω της τανικής, βελούδινής του ισορροπίας, υπέροχα παντρέματα με το σχοινό-ευλογημένο λουκάνικο και παστουρμά σχάρας, το χαλούμι και τα δύο ειδών μανιτάρια που ακολούθησαν.

Η συνέχεια γράφτηκε με τριλογία κεφτέδων (κρεατοκεφτές με συνοδεία πλιγουριού, χαλουμοκεφτές, χορτοκεφτές) αλλά και με ορθά ψημένες ραβιόλες που κολυμπούσαν, καπελωμένες με σπανάκι, σε σκουρόχρωμο ζωμό λαχανικών. Οι στρουμπουλές σεφταλιές, τα από μπούτι κοτόπουλου, σουβλάκια και τα μαριναρισμένα χοιρινά σουβλάκια μπήκαν κι αυτά στα δοκιμαστικά μας πιάτα, τα οποία επαναγέμισαν με μια κουταλιά από πειραγμένα μακαρόνια του φούρνου, σερβιρισμένα σε ατομικό μπολάκι, αλλά και με υπέροχο λευκαρίτικο τταβά με διακριτικό αρνάκι και κύμινο. Οι κριτσανιστοί λουκουμάδες που εξαφανίστηκαν γοργά από το τραπέζι της διπλανής μας παρέας, ώθησαν κι εμάς να τους ζητήσουμε (έξτρα χρέωση) επιβεβαιώνοντας από την πρώτη μπουκιά τις εξαρτησιογόνες τους ιδιότητες. Το πιατάκι με τα περιποιημένα, κομμένα φρούτα έκλεισε δροσερά και αρωματικά την όμορφη γαστρονομική περιήγηση στην κυπριακή, αγγιγμένη με διακριτικό twist, κουζίνα του ‘Κυπριακόν’.

Σχετικά

Ατζέντα
July 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close