Things to Do , Τα καλύτερα της Κύπρου

Στην επιφάνεια οι 280 φιάλες κρασιού από το βυθό της θάλασσας της Πάφου

"Το πείραμα πέτυχε!"

Δημοσιεύτηκε στις 08 Μαΐου 2017

Ο Οργανισμός Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 στο πλαίσιο της ενότητας "O Kήπος των Γεύσεω" ανέσυρε την Κυριακή 7 Μαΐου από τον βυθό της θάλασσας τις 280 φιάλες κρασιού που είχαν ποντιστεί το 2015 σε συνεργασία με τα κυπριακά Οινοποιεία, τον Σύνδεσμο Οινοχόων και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Δυτών.

Σύμφωνα με το http://paphosblog.com θεαματική δράση της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης παρακολούθησαν εκατοντάδες επισκέπτες της πόλης, ενώ οι Somelier Γιώργος Κασσιανός και Βάσος Μανώλη πιστοποίησαν ότι το πείραμα πέτυχε και τα κρασιά μπορούν να παλαιώθουν στον βυθό της θάλασσας, σε σταθερές θερμοκρασίες και χωρίς μεγάλες πιέσεις.

Ο πρόεδρος του Κυπριακού συνδέσμου οινοχόων Γιώργος Κασσιανός σημείωσε ότι τα κρασιά μετά την παλαίωση των δυο χρόνων δεν έχουν επηρεαστεί καθόλου, αντίθετα, οι σταθερές θερμοκρασίες του βυθού, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για μια νέα εμπειρία στα ποτήρια.

Από την πλευρά του ο Βάσος Μανώλη δήλωσε ότι το αποτέλεσμα είναι καλύτερο του αναμενομένου. Υπάρχει το πρωτογενές φρούτο, σημείωσε, και ταυτόχρονα μια πιο τριτογενής παλαίωση. Οι τανίνες, κατέληξε, είναι ακόμη στυφές κάτι που δείχνει ότι τα κρασιά αυτά έχουν ακόμη χρόνια μπροστά τους και για περεταίρω παλαίωση.

Ο Φώτος Σωκράτους εκ μέρους του συνδέσμου δυτών που ανέσυραν τις φιάλες δήλωσε ότι σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση τα κρασιά ελέγχονταν αν είχαν μετακινηθεί από τα υπόγεια ρεύματα ή αν τα κιβώτια είχαν υποστεί οποιαδήποτε ζημιά.

Τα κρασιά παρέμειναν ανέπαφα, όπως είπε, αφού εκτός από την σταθερή θερμοκρασία σε βάθος 27 μέτρων και ο φωτισμός δεν ήταν έντονος. Η ανέλκυση έγινε με την χρήση αερόσακων.

Ο πρόεδρος του οργανισμού της πολιτιστικής πρωτεύουσας Δρ. Χρήστος Πατσαλιδης ανέφερε ότι ο οίνος και η γαστρονομία αποτελούν μέρος του προγράμματος της πολιτιστικής πρωτεύουσας. Ο κ. Πατσαλιδης είπε ακόμη ότι η ανάδειξη του τοπικού οίνου έχει την δική της σημασία σε αυτή την μεγάλη γιορτή του πολιτισμού.

Το κοινό είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τα κρασιά που παλαίωσαν στον βυθό της Πάφου για δυο χρόνια αλλά και άλλα κρασιά από τον Κυπριακό και ιδιαίτερα τον Παφιτικο αμπελώνα που τα τελευταία χρόνια, με βάση και τις διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς, έχει πραγματοποιήσει τεράστια ποιοτικά άλματα.

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close