Δημοσιεύτηκε στις 11 Μαΐου 2018
Ο Αγρός είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της επαρχίας Λεμεσού, το οποίο είναι κτισμένο αμφιθεατρικά ανάμεσα σε ψηλά βουνά. Έχει 800 κατοίκους και είναι από τα πιο ενδιαφέροντα ορεινά χωριά της Κύπρου και κεφαλοχώρι της Πιτσιλιάς. Διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και διαθέτει ιδιαίτερης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, καθώς και πλούσιους ιστορικούς και πολιτιστικούς χώρους.
Μια επίσκεψη στο χωριό, αξίζει πολλά και μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου. Άλλωστε, το φυσικό περιβάλλον στον Αγρό θα σε ανταμείψει απλόχερα!
Ωστόσο, σε λίγες ημέρες λοιπόν ο Αγρός θα φιλοξενήσει τη εντέκατη έκδοση του πολύ δημοφιλούς παραδοσιακού Φεστιβάλ Τριαντάφυλλου, δίνοντάς σου ένα πολύ σημαντικό λόγο για να το επισκεφθείς. Εξάλλου, το χωριό φημίζεται για τις τριανταφυλλιές του και τα προϊόντα που φτιάχνει από τα ρόδα!

Στις 12 & 13 αλλά και στις 19 & 20Μαΐου, ο Αγρός θα βάλει τα γιορτινά του για να μας υποδεχθεί. Προσωπικά πάντως, νομίζω υπάρχουν πολλοί και αρκετά καλοί λόγοι για να κάνεις μια βόλτα μέχρι το χωριό.
Ας δούμε δέκα από αυτούς παρακάτω:
1. Φέτος συμπληρώνονται 101 χρόνια καλλιέργειας της τριανταφυλλιάς ποικιλίας Ρόδης Δαμασκηνής. Η διάδοση των τριαντάφυλλων και συγκεκριμένα της Ρόδης Δαμασκηνής, με τα αρωματικά ροζ πέταλα, οφείλεται σε πρωτοβουλία του Νέαρχου Κληρίδη. Εκτός αυτού, ο Νέαρχος Κληρίδης προχώρησε και στην απόκτηση αποστακτήρα, με τον οποίο οι κάτοικοι αξιοποιούσαν το όμορφο άρωμα των ρόδων, κατασκευάζοντας ροδόσταγμα.
2. Κατά δεύτερον γιατί η γιορτή περιλαμβάνει πολλές δραστηριότητες, εκθέσεις και επιδείξεις με αντικείμενο την ομορφιά της φύσης και τις τοπικές παραδόσεις. Στις δραστηριότητες περιλαμβάνονται το μάζεμα των τριαντάφυλλων με το χέρι στους αγρούς, μέσα στα αρώματα, τα χαρούμενα χρώματα και τους ήχους της φύσης, η παραδοσιακή απόσταξη ροδοστάγματος, η παρακολούθηση της διαδικασίας παρασκευής ροδοστάγματος, ώστε ο επισκέπτης να μάθει για τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει η χρήση προϊόντων από τριαντάφυλλα, αλλά και να λάβει μέρος σε ξεναγήσεις και σεμινάρια. Παραδοσιακή βραδιά με την Άντρη Καραντώνη και το Μιχάλη Χατζήμιχαήλ ακόμα και μουσική βραδιά με τη γνωστή τραγουδιστρια Σοφία Παπάζογλου.

3. Γιατί θα απολαύσεις και τις λιχουδιές σου, μια και στο χώρο της γιορτής τοπικοί παραγωγοί θα προσφέρουν καθ' όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ κυπριακές λιχουδιές φτιαγμένες με τοπικές συνταγές. Η καλλιέργεια της Ροδής της Δαμασκηνής και η παραγωγή προϊόντων από τριαντάφυλλα, όπως αρώματα, μπράντι και λικέρ από τριαντάφυλλο και τοπικές συνταγές για προϊόντα αρτοποιίας, αποτελούν επίσης το θέμα σεμιναρίων και ξεναγήσεων.
4. Γιατί στο χωριό θα απολαύσεις άριστης ποιότητας φρούτα, σουτζούκκο, αλλαντικά παραδοσιακού τύπου (λουκάνικα, λούντζες, χοιρομέρια), παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες.

5. Στο χώρο καθ' όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ οι διοργανωτές θυμούνται τις παραδόσεις μας και παρουσιάζουν παραδοσιακά επαγγέλματα για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.
6. Μια επίσκεψη στο Εργοστάσιο Τριανταφύλλων Χριστάκης Τσολάκης, επιβάλλεται! Εκεί με τα περίφημα οργανικά τριαντάφυλλα της οικογένειας Τσολάκη παράγονται τα ακόλουθα εκλεκτά προϊόντα, γνωστά σε όλο τον κόσμο: Λικέρ τριαντάφυλλο, Rose Aperetif, Rose Wine, αιθέριο έλαιο, αρωματικά κεριά, ροδόσταγμα, τσάι, σαπούνι, ξίδι, μαρμελάδα και μια σειρά βιολογικών καλλυντικών.
7. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις Τα σπιτικά της Νίκης, που φτιάχνει ό,τι πιο κυπριακό και γευστικό, όπως γλυκά του κουταλιού, όπως τριαντάφυλλο, καρότο, περγαμόνοτ, καρπούζι, σύκο, μήλο κ.ά., μαρμελάδες, σουτζιούκκο, χαρουπόμελο, έψημα και παστόσυκα. Επιπρόσθετα παρασκευάζονται γλυκά και μαρμέλαδες χωρίς ζάχαρη για δίαιτα και διαβητικούς, όπως και άλλα πολλά παραδοσιακά είδη.

8. Ο Αγρός είναι φημισμένος και για τα αλλαντικά του! Μην παραλείψεις να επισκεφθείς τα αλλαντοπωλεία του Δασκάλου (25522505) και Καυκαλιά (25521426), για να αγοράσεις παραδοσιακά και κρασάτα αλλαντικά (ποσυρτή, λούντζα, λουκάνικα, παστουρμά, τσαμαρέλλα, χοιρομέρι, ζαλατίνα κ.ά.) τα οποία βέβαια φτιάχνονται με τον πατροπαράδοτο τρόπο.
9. Εάν αγαπάς τη φύση τότε δεν μπορείς να μην περάσεις μια βόλτα από τα μοναδικά μονοπάτια της περιοχής:
- Μονοπάτι Αγρός - Μαδαρή
Εκτιμώμενη διάρκεια 3 ώρες, διανύοντας απόσταση 3 χιλιομέτρων
- Μονοπάτι Λαγουδερά - Αγρός
Εκτιμώμενη διάρκεια 2μιση ώρες, διανύοντας απόσταση 6 χιλιομέτρων
- Μονοπάτι Αγρός - Κάτω Μύλος
Εκτιμώμενη διάρκεια 2 ώρες, διανύοντας απόσταση 6 χιλιομέτρων

10. Eάν θέλεις να απολαύσεις τον καφέ σου σου μαζί με ένα μικρό σνακ, δεν έχεις παρά να καθίσεις «Στο Λινάρι» (25522251). Το βράδy σερβίρει μεζές και παραδοσιακό κρασάκι. "Το Πέζεμα" (99551381), είναι μια κυπριακή ταβέρνα με νόστιμους μεζέδες. Υπάρχουν και άλλες επιλογές όπως είναι το κέντρο "Πάνθεον" (25521889), "ο Κάουρας" (99793801), και το εστιατόριο "Η Κοιλάδα" (25521303) που σερβίρει νόστιμο οφτόν κλέφτικο και σούβλα.
11. Το φημισμένο ξενοδοχείο Ρόδον παραμένει κλειστό ακόμα, και ετοιμάζεται για τη μεγάλη επιστροφή του τον Ιούνιο. Ωστόσο, υππάρχουν πολλές άλλες επιλογές για διαμονή στο χωριο. Ψάξε το ξενοδοχείο "Βλάχος" (25521330) που δεκαετίες τώρα φιλοξενεί επισκέπτες από παντού, προσφέροντας παραδοσιακή φιλοξενία. Ακόμα το Agros Cottage House (96795455) και το Agros Panoramic Villa (99 620467) είναι τρεις εξαιρετικές επιλογές που έχεις για διαμονή στο χωριό. Όπως και τα Διαμερίσματα Τσολάκκη. Το -σχετικά καινούργιο- AgroSpito Traditional Guest House (99 470622) είναι επίσης μία καλή επιλογή για διαμονή στο χωριό.

Δες αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ ΕΔΩ.
Σχετικά
H Ryanair ανακοίνωσε εκπτώσεις σε 18 προορισμούς (για 2 μέρες)
Πτήσεις με τιμές που ξεκινούν από €15.29
Ξανά στους 40 βαθμούς η θερμοκρασία – Τίθεται σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Κλείνει το εντυπωσιακό ξυλογέφυρο της Τρόζενας
Η εντυπωσιακή σιδερένια γέφυρα, με το ξύλινο οδόστρωμα, που συνδέει τα χωριά Γεροβάσα και Τρόζενα
Πότε αλλάζει η ώρα από θερινή σε χειμερινή
Η κατάργηση της αλλαγής της ώρας που πήγε… περίπατο
Όταν οι Βρετανοί σφράγισαν τα «Παγωτά Ηράκλη» στην οδό Λήδρας
Μια ιστορική φωτογραφία από τη Λευκωσία του Αγώνα της ΕΟΚΑ και η ιστορία του παπαγάλου που, όπως λέγεται, φώναζε «ΕΟΚΑ, ΕΟΚΑ» κάθε φορά που περνούσαν Άγγλοι στρατιώτες
Ο Victor Espínola φέρνει στην Κύπρο τη μαγεία της άρπας
Μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία σε AMARA, Elysium και Mediterranean
Η πρώτη ανατολή της Ευρώπης στη Ριβιέρα του Πρωταρά (εικόνες)
Το event του Δήμου Παραλιμνίου-Δερύνειας που συνδύασε τη μοναδική εικόνα της ανατολής του ήλιου με μουσική και δωρεάν πρόγραμμα πιλάτες
Είδαμε την ισπανική σειρά του Netflix "Death INC", ξεκαρδιστήκαμε με τον θάνατο και σκεφτήκαμε τη ζωή
Είδαμε και τους τέσσερις κύκλους της ισπανικής μαύρης κωμωδίας του Netflix και παραδοθήκαμε στον παράξενο κόσμο της Funeraria Torregrosa, εκεί όπου ο θάνατος απογυμνώνει τους ανθρώπους, οι μικρότητες περισσεύουν και η ζωή αποκτά ξανά την πραγματική της αξία
Mία κυπριακή πόλη ανάμεσα στους 10 καλύτερους προορισμούς για διακοπές το φθινόπωρο
Ξεπερνώντας πολλά δημοφιλή τουριστικά θέρετρα στη μεσόγειο, κατάφερε ν’ αναδειχθεί ως ο τρίτος καλύτερος προορισμός στη νότια Ευρώπη για φθινοπωρινές διακοπές
Δεν υποχωρεί η ζέστη, στους 39°C η θερμοκρασία – Έρχονται βροχές στα ορεινά
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Μούττη της Παπαθκιάς: Η άγνωστη κορυφή στην Τσακκίστρα με θέα που φτάνει μέχρι τη Λευκωσία
Στην άγρια ομορφιά του Δάσους Πάφου βρίσκεται μια κορυφή με θέα σχεδόν 360°