Εκδρομές να πας , Guide

Μία εξόρμηση για να ανακαλύψουμε το Τρόοδος

Zήσε τις πιο δροσερές στιγμές, ανακαλύπτοντας τα γραφικά χωριά της οροσειράς του Τροόδους,της πράσινης καρδιάς της Κύπρου

Δημοσιεύτηκε στις 25 Αυγούστου 2017

Γραφικά χωριά βρίσκονται διάσπαρτα στις πευκόφυτες πλαγιές του Τροόδους διατηρώντας σε μεγάλο βαθμό την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, καλούν τον επισκέπτη να θαυμάσει τις βυζαντινές εκκλησίες ή να περπατήσει και να ανακαλύψει την πλούσια πολιτιστική τους κληρονομιά. Γι’ αυτό και αποτελεί ιδανικό προορισμό για δροσερές διακοπές για όλες τις ηλικίες και όλα τα βαλάντια.

Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους
Η περιοχή του Εθνικού Δασικού Πάρκου (9300 εκτάρια) περιλαμβάνει τις κοινότητες Πάνω Πλάτρες, Κάτω Πλάτρες, Φοινί, Μονιάτης Μανδριά, Αμίαντος και Πέρα Παιδί. Η περιοχή προσφέρεται για περπάτημα έχοντας ένα μεγάλο δίκτυο από μονοπάτια μελέτης της φύσης, κατάλληλα για όλες τις ηλικίες και όλα τα επίπεδα. Παράλληλα, προσφέρεται και για ορεινή ποδηλασία μέσα από ένα σπουδαίο δίκτυο ποδηλατικών διαδρομών. Για όσους επιθυμούν την ξεκούραση στη φύση, η περιοχή προσφέρει πληθώρα εκδρομικών χώρων με όλες τις ανέσεις.

Πρέπει να πας
Λίγοι γνωρίζουν ότι το Τροόδος αποτελεί μια από τις σημαντικότερες περιοχές στον κόσμο για τους γεωλόγους, αφού εδώ συναντάμε όλα τα πετρώματα του μανδύα της γης . Μια επίσκεψη στο Κέντρο Επισκεπτών του Γεωπάρκου Τροόδους στο μεταλλείο του Αμιάντου θα σου δώσει όλες τις πληροφορίες για τη γεωλογία της περιοχής. Το κέντρο περιλαμβάνει αίθουσα εκθεμάτων με τα πετρώματα της περιοχής, αίθουσα προβολής καθώς και ειδικά διαμορφωμένο χώρο αναφοράς για τα μεταλλεία του Τροόδους. Το κέντρο είναι ανοικτό καθημερινά εκτός Δευτέρας 9.00 με 16.00.

Αν ενδιαφέρεσαι για την πλούσια χλωρίδα του Τροόδους, δεν έχεις παρά να επισκεφτείς τον Βοτανικό Κήπο Τροόδους ‘Α.Γ. Λεβέντης’ εντός του παλιού μεταλλείου του Αμιάντου. Ο κήπος περιλαμβάνει 150 είδη φυτών, που συνεχώς αυξάνονται και είναι ανοικτός καθημερινά 9.00 με 14.00 και το Σαββατοκύριακο μέχρι τις 16.00.

Αν θες να μάθεις περισσότερα για τη μοναδική φύση του Τροόδους, θα πρέπει να επισκεφτείς το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους, που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Τροόδους και περιλαμβάνει αναπαραστάσεις των οικοτόπων με ταριχευμένα ζώα και πουλιά, πλούσια συλλογή με πεταλούδες κ.α. Το κέντρο είναι ανοικτό καθημερινά 10.00 με 16.00 (25420144).

Ανακάλυψε
Μοναδική εμπειρία για τους επισκέπτες είναι η επίσκεψη στους καταρράκτες της περιοχής Τροόδους. Ξεκινώντας από την πλατεία Τροόδους συναντάς τον διασημότερο καταρράκτη, των Καληδονιών, μέσα στην καρδιά του δάσους. Μπορείς να τον προσεγγίσεις, είτε από το μονοπάτι ξεκινώντας από την περιοχή της προεδρικής εξοχικής κατοικίας, είτε από την περιοχή των Πλατρών. Στη συνέχεια θα συναντήσεις τον καταρράκτη Μυλλομέρη, ο οποίος έχει το μεγαλύτερο ύψος από τους καταρράκτες του Τροόδους . Θα τον βρεις αν ακολουθήσεις τις πινακίδες από την εκκλησίας των Πλατρών ή από τον δρόμο Πλατρών- Μονιάτη. Ο τρίτος καταρράκτης της Χαντάρας στην κοίτη του ποταμού της Τροοδίτισσας, ο οποίος βρίσκεται έξω από το χωριό Φοινί. Ο καταρράκτης του Μέσα Ποταμού είναι ο τέταρτος στη σειρά και βρίσκεται βορειοδυτικά του Σαϊττά , κοντά στο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου.

Ο καλύτερος τρόπος να απολαύσεις τον φυσικό πλούτο της περιοχής είναι να ακολουθήσεις τα μονοπάτια της φύσης.

Προτείνουμε μερικά:
> Άρτεμις. Κυκλικό μονοπάτι με μήκος 7χιλ. Η αφετηρία του είναι 300 μέτρα από το σημείο σύνδεσης του δρόμου προς Χιονίστρα με το δρόμο Τροόδους –Προδρόμου.

> Αταλάντη. Κυκλικό μονοπάτι με μήκος 14χιλ. η αφετηρία του είναι στην πλατεία Τροόδους.

> Μονοπάτι Περσεφόνη. Γραμμικό μονοπάτι με μήκος 3χιλ. Η αφετηρία του είναι 150 μέτρα νότια της πλατείας Τροόδους προς τον αστυνομικό σταθμό.

> Μονοπάτι Καληδόνια. Γραμμικό μονοπάτι με μήκος 3 χιλ. Η αφετηρία του μονοπατιού είναι 700 μέτρα από τον κεντρικό δρόμου Τροόδους Πλατρών κοντά στην προεδρική κατοικία.

Δύο μοναδικά μοναστήρια εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου είναι το Μοναστήρι της Παναγίας της Τροοδίτισσας και το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου. Το Μοναστήρι της Παναγίας της Τροοδίτισσας βρίσκεται 5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Πλατρών σε μια πανέμορφη τοποθεσία στην καρδιά του δάσους. Το μοναστήρι ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα, αλλά η τωρινή εκκλησία κτίστηκε το 1731. Το μοναστήρι Τιμίου Προδρόμου βρίσκεται στη νότια οροσειρά του Τροόδους στην περιοχή Μέσα Ποταμός και πρόσφατα επαναλειτούργησε.

Καταλύματα

Πλάτρες
Forest Park, 25421751 / www.forestparkhotel
New Helvetia Hotel, 25421348 / www.newhelvetia.com
Edelweiss, 25421335 / www.edelweisshotel.com.cy
Petit Palais, 25422723 / www.petitpalaishotel.com
Spring, 25421330 / www.springhotelreservations@gmail.com
Semiramis, 25422777 / www.semiramishotel.com

Πλατεία Τροόδους
Troodos Hotel, 25420000 / www.troodos.hotel
Jubille, 25420107 / www.jubileehotel.com

Mονιάτης
Οκέλλα, 25432521

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close