Δημοσιεύτηκε στις 31 Αυγούστου 2017
Η Πιτσιλιά βρίσκεται στα ανατολικά της κορυφής του Ολύμπου και περιλαμβάνει 30 περίπου χωριά. Οι ψηλότερες κορυφές της περιοχής Πιτσιλιάς είναι η Μαδαρή(1612 μ.) και η Παπούτσα (1554 μ.). Στα όριά της Πιτσιλιάς περιλαμβάνονται στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Μαχαιρά. Τα γραφικά χωριά, που διατηρούν ακόμη την παραδοσιακή γοητεία τους, είναι κτισμένα σε βουνοπλαγιές ανάμεσα σε αμπελώνες και οπωρώνες. Το γρήγορα εναλλασσόμενο τοπίο, η ποικιλία των χρωμάτων, οι βυζαντινές εκκλησίες και τα ξωκλήσια καθώς και η θερμή φιλοξενία των κατοίκων, καθιστούν την Πιτσιλιά μια από τις ομορφότερες περιοχές της Κύπρου.
Από την περιοχή μπορείς να προμηθευτείς τοπικά αλλαντικά, κρασί, τοπικά γλυκά, αποστάγματα φρούτων, ροδόνερο, φουντούκια.
Η Πιτσιλιά είναι μια περιοχή με πλούσια θρησκευτική και πολιτιστική παράδοση και η περιδιάβαση στα γραφικά χωριά θα προσθέσει αξέχαστες εμπειρίες στον επισκέπτη. Αν ξεκινήσεις από Λευκωσία πρώτος σταθμός θα είναι το Παλαιχώρι. Εκεί θα επισκεφτείς την Εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η εκκλησία είναι ανοικτή κάθε Τρίτη και Τετάρτη 10.00-13.00. Τις υπόλοιπες μέρες ανοίγει κατόπιν συνεννόησης (99974230/99793362). Στο κέντρο του χωριού θα βρεις το Μουσείο Βυζαντινής Κληρονομίας (22643012) και το μουσείο Μνήμης Αγώνα 1955-59 με το διάσημο κρησφύγετο του Γρηγόρη Αυξεντίου μέσα στο φούρνο (22643012/22642772).
Πρέπει να πας
Ακολουθώντας τη διαδρομή φτάνεις στο ξακουστό χωριό για τα τριαντάφυλλά του, τον Αγρό. Εκεί μπορείς να επισκεφτείς τις οικογενειακές βιοτεχνίες με τα περίφημα καπνιστά αλλαντικά, τα προϊόντα τριαντάφυλλου, τα γλυκά του κουταλιού, τη ζιβανία . Παράλληλα, μπορείς να επισκεφτείς το Μουσείο Φραγκουλίδη, που φιλοξενεί έργα ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της πρώτης γενιάς των Κυπρίων Ζωγράφων (25522144), καθώς και την εκκλησία της Παναγίας της Ελεούσας με τα μοναδικά εκθέματα από την παλιά Μονή του Μεγάλου Αγρού.
Αν ακολουθήσεις τη διαδρομή μέσα από το γραφικό χωριό Ποταμίτισσα θα φτάσετε στο Πελένδρι ένα από τα μεγαλύτερα ορεινά χωριά. Εκεί στην κορυφή ενός μικρού λόφου υψώνεται ο ναός του Τιμίου Σταυρού του 12ου αιώνα, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (25552369). Το χωριό είναι, επίσης, φημισμένο για τα κρασιά του, τα αλλαντικά, αλλά και τα αρτοσκευάσματά του, τα οποία θα βρεις σε τοπικές βιοτεχνίες.
Ανακάλυψε
Ακολουθώντας τη διαδρομή μέσα από τα γραφικά χωριά Ποταμίτισσα, Δύμες και Αγρίδια φτάνεις στο μεγαλύτερο ορεινό χωριό της Κύπρου την Κυπερούντα, φημισμένη για το μοναδικό μικροκλίμα, που διαθέτει. Στην Κυπερούντα μπορείς να επισκεφτείς τα μουσεία της κοινοτητας, τα οποία βρίσκονται κοντά στην γραφική πλατεία του χωριού: το μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Αγροτικής Ζωής, το Μουσείο Αγώνα 1955-59,την αρχαία εκκλησία του Τιμίου Σταυρού με τοιχογραφίες του 16ου αιώνα, την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας με το μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο. Σε ένα λόφο, που δεσπόζει του χωριού, βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Αρσενίου αντίγραφο παλαιοχριστιανικής εκκλησίας (για να επισκεφθείς τον ναό μπορείς να αποταθείς στο Κοινοτικό Συμβούλιο (9.00-15.00) και για οργανωμένες επισκέψεις στα τηλέφωνα 99352547/99661506). To χωρίο είναι επίσης φημισμένο για τα μήλα, τα τοπικά κρασιά και τα αλλαντικά.
Ακολουθώντας τη διαδρομή μέσα από το δεύτερο ψηλότερο χωριό της Κύπρου τα Χανδριά ανηφορίζουμε στην οροσειρά της Μαδαρής. Στο ύψος της κορυφογραμμής θα βρεις πινακίδες για το δίκτυο των μονοπατιών της περιοχής με υπέροχη θέα προς τον κόλπο της Μόρφου, της πεδιάδας της Μεσαορίας, αλλά και της ακτής της Λεμεσού.
Τα δύο διασημότερα μονοπάτια είναι:
> Τεισιά της Μαδαρής. Είναι κυκλικό με μήκος 3 χιλιόμετρα. Η αφετηρία του είναι κοντά στο πυροφυλακίο της Μαδαρής. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό μονοπάτι σπουδαίας γεωλογικής αξίας με πανύψηλους γκρεμούς .
> Πυροφυλάκιο Μαδαρής-Δόξασοι ο Θεός. Είναι γραμμικό με μήκος 3.8 χιλ. Η αφετηρία του βρίσκεται κοντά στο πυροφυλακίο της Μαδαρής ή από το κύριο δρόμο Κυπερούντας –Σπηλιών. Το μονοπάτι προσφέρει θέα προς όλες τις κατευθύνσεις.
Κατηφορίζοντας από την Μαδαρή η περιδιάβαση συνεχίζεται στα Λαγουδερά, όπου βρίσκεται η περίφημη εκκλησία της Παναγίας του Άρακα με σπουδαίες τοιχογραφίες από την εποχή των Κομνηνών τον 12ο αιώνα, η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η εκκλησία είναι ανοικτή καθημερινά εκτός Δευτέρα 9.00-17.30.
Η διαδρομή θα σε βγάλει στη συνέχεια στα μικρά γραφικά χωριά Πολύστυπος, Άλωνα και Πλατανιστάσα, τα οποία φημίζονται για το μοναδικό φουντουκόδασος, που υπάρχει στην Κύπρο και βρίσκεται στις κοιλάδες των πιο πάνω κοινοτήτων. Το φουντουκόδασος μπορείς να το εξερευνήσεις περπατώντας στα μονοπάτια, τα οποία βρίσκονται εντός του.
Στην Πλατανιστάσα μπορείς να επισκεφτείς ακόμη ένα μοναδικό μνημείο στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, την Εκκλησία του Σταυρού Του Αγιασμάτη (για επισκέψεις μπορείς να αποταθείς στο καφενείο 99514179) Ακολουθώντας τη διαδρομή θα φτάσεις στα γραφικά χωριά Ασκάς και Φτερικούδι, τα οποία διατηρούν σε μεγάλο βαθμό την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής.
Καταλύματα
Αγρός
Ξενοδοχείο Βλάχος, 25521330
Κυπερούντα
Ξενοδοχείο Λιβαδιά, 25532929 / www.livadiahotelcyprus.com
Ποταμίτισσα
Αμπελικός, 25522211 / www.ambelikos.com
Ασκάς
Το σπίτι της Ευγενίας, 22642344
Ο λύχνος, 99544808
Παλαιχώρι
Αρχοντικό Ρουσιάς, 22750605 / www.archontikorousias.com
Συκόπετρα
Κατοικία Μυροφόρας, 25381436 / www.lasmaris-bouquet.com
Κατοικία Ευδοκίας, 25381436 / www.lasmaris-bouquet.com
Σχετικά

Γαστρονομική εμπειρία με την ΓΑΛΠΟ στη Lidl Food Academy [ΕΙΚΟΝΕΣ]
Μέσα από ένα δημιουργικό σεμινάριο μαγειρικής εκπρόσωποι των ΜΜΕ και Influencers δοκίμασαν συνταγές με προϊόντα της ΓΑΛΠΟ

Η Wizz Air πετάει για έναν νέο, υπέροχο προορισμό από την Πάφο
Η Wizz Air μόλις ανακοίνωσε την έναρξη δύο νέων απευθείας δρομολογίων από την Πάφο

Minthis Music Festival 2025: Πέντε αξέχαστες νύχτες — Μια νέα πολιτιστική εποχή ξεκινά
Tο φεστιβάλ ταξίδεψε τους επισκέπτες μέσα από τον ήχο, το συναισθημα και την μοναδική ατμόσφαιρα του χώρου

Ένα εντυπωσιακό "Μονοπάτι Χρωμάτων" στον Πρωταρά, που οδηγεί στην παραλία
Μία σύγχρονη εικαστική παρεμβαση από τον καλλιτέχνη Χρήστο Κυριάκου και τη ομάδα τού TwoTwenty

Πανσέληνος Αυγούστου 2025: Πότε θα δούμε το «φεγγάρι του Οξύρρυγχου»
Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα του καλοκαιρινού ουρανού

Η απόλυτη εμπειρία εικονικής πραγματικότητας στην Αγία Νάπα (και ο πιο fun τρόπος να περάσεις χρόνο με την παρέα σου)
Απόδρασε από την πραγματικότητα και βυθίσου στην περιπέτεια

3 εντυπωσιακά spa στο νησί, που αναζωογονούν σώμα και πνεύμα
Πού θα περάσετε το καλοκαίρι; Όπου κι αν βρεθείτε, υπάρχει ένα spa που θα σας αναζωογονήσει


Stranger Things: Κυκλοφόρησε το teaser της 5ης και τελευταίας σεζόν
Τα νέα επεισόδια της σειράς Stranger Things δεν θα είναι διαθέσιμα πριν το φθινόπωρο, ωστόσο μόλις κυκλοφόρησε το teaser της 5ης και τελευταίας σεζόν

Πέθανε η γνωστή Κύπρια σκηνοθέτρια Ιρένα Ιωαννίδου
Ήταν κόρη του σπουδαίου συγγραφέα Πάνου Ιωαννίδη

Εγκαινιάστηκε το Δημοτικό Μουσείο Γιάννη Ρίτσου στη Μονεμβασιά
Το νέο Δημοτικό Μουσείο αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο, στο σπίτι όπου γεννήθηκε και έζησε ο μεγάλος Έλληνας ποιητής

Οι πινακίδες που θα δούμε σε 6 σημεία του Πρωταρά [ΕΙΚΟΝΕΣ]
Δήλωσε ενδιαφέρον για να δεις και εσύ την επιχείρησή σου στο κέντρο του Πρωταρά