Εκδρομές να πας , Guide

10 καλοί λόγοι για να πας στη Σωτήρα αυτό το weekend

Παραλίες, φαγητό, διαμονή, επισκέψεις σε μουσεία και εκκλησίες, αλλά κυρίως επίσκεψη στο42ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Κολοκασιού

Δημοσιεύτηκε στις 08 Σεπτεμβρίου 2017

Η Σωτήρα είναι ένα μεγάλο κεφαλοχώρι της επαρχίας Αμμοχώστου, στη γεωγραφική περιφέρεια των Κοκκινοχωρίων, γύρω στα 10 χιλιόμετρα νότια από την πόλη της Αμμοχώστου. Είναι χτισμένη σε μέσο υψόμετρο 75 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η παραλιακή περιοχή της Σωτήρας έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια κι αυτό μας αρέσει και μας δίνει πολλούς λόγους για να την επισκεφθούμε!

Ο κυριότερος όμως λόγος, που μας ωθεί να κάνουμε μία εκδρομή μέχρι εκεί το σαββατοκύριακο είναι το 42ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Κολοκασιού που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, με την Μελίνα Ασλανίδου να αναλαμβάνει το καλλιτεχνικό μέρος, και δραστηριότητες όπως δωρεάν γευσιγνωσία παραδοσιακών και εναλλακτικών συνταγών με βάση το Κολοκάσι Σωτήρας (ΠΟΠ).

Πέρα όμως από το δημοφιλές φεστιβάλ, έχει ακόμα αρκετούς λόγους για να επισκεφθείς το "all inclusive" χωριό!

1. Αρχικά θα πας για να κάνεις βουτιά στις παραλίες του, μιας και ο καιρός το επιτρέπει ακόμα. Μάλιστα η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου οδήγησε στην ανάδειξη τριών παραλιών στις οποίες παρέχονται στους επισκέπτες όλες οι υπηρεσίες. Μόλις κατηφορίσεις από τη γέφυρα του αυτοκινητόδρομου, θα δεις την πασίγνωστη παραλία της Αγίας Θέκλας να ξεδιπλώνεται μπροστά σου. Τα καταγάλανα νερά της βραβευμένης με γαλάζια σημαία παραλίας θα σε μαγέψουν, ενώ μπορείς να δεις την παραλία και από το μικρό νησάκι που βρίσκεται μερικές δεκάδες μέτρα μακριά. Η παραλία της Αγίας Θέκλας είναι ιδανική για οικογένειες και μικρά παιδιά, χάρη στο νησάκι που βρίσκεται απέναντι το οποίο λειτουργεί ως φυσικός κυματοθραύστης.

2. Μοναδικό στοιχείο στην περιοχή είναι το κατάλευκο εξωκλήσι της Αγίας Θέκλας που υψώνεται στο λόφο δίπλα στη θάλασσα και αποτελεί ένα νοητό σύνορο μεταξύ της Σωτήρας και της γειτονικής Αγίας Νάπας.

3. Το 'πρόσφατα ανεγερθέν' δημοτικό παραλιακό εστιατόριο της Αγίας Θέκλας ("Nissaki Ayia Thekla Beach Bar & Restaurant"), αποτελεί μία all-day επιλογή, αφού συνδυάζει από πρόγευμα μέχρι κοκτέιλ. Σου συστήνουμε ανεπιφύλακτα το μινέρι, ενώ δοκίμασε οπωσδήποτε και τους υπόλοιπους ψαρομεζέδες που οι ίδιοι οι διαχειριστές του εστιατορίου ψαρεύουν κάθε πρωί. Στο μπαράκι του εστιατορίου που βρίσκεται πάνω στην άμμο μπορείς να παραγγείλεις τον καφέ αλλά και το κοκτέιλ σου το οποίο θα έρθει να σε βρει στην ξαπλώστρα σου.

4. Καλό είναι επίσης να κάνεις και μια επίσκεψη σε μερικές από τις εκκλησίες του χωριού, όπως του Αγίου Μάμαντος και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, και τα δεκάδες Βυζαντινά εξωκλήσια, μοναδικής τέχνης και ομορφιάς, κάποια από τα οποία χρονολογούνται από το 12ο αιώνα μ.Χ., αλλά και στα μουσεία. Εξάλλου, ο μεγάλος αριθμός εκκλησιαστικών μνημείων της Σωτήρας, μερικά από τα οποία και τα τρία εξωκλήσια στην περιοχή Χορτάκια (Άγιος Θεόδωρος, Παναγία Χορδακιώτισσα, Άγιος Γεώργιος), έχουν οδηγήσει τον Δήμο να επικεντρώνεται και στον προσκυνηματικό-θρησκευτικό τουρισμό, αφού τα μνημεία αυτά αποτελούν πολύτιμους θησαυρούς για την ιστορία του Δήμου.

5. Ακόμα, μέσα στην πλατεία και σε κοντινή απόσταση, τα δύο μουσεία της Σωτήρας, το Εκκλησιαστικό Εικονοφυλάκιο-Σκευοφυλάκιο και το Μουσείο Μνήμης ΕΟΚΑ 1955-59 στο οποίο εκτίθεται το φορτηγό με το οποίο δραπέτευσαν από τα Κρατητήρια Πύλας οι ήρωες Φώτης Πίττας και Ανδρέας Κάρυος μαζί με δύο συναγωνιστές τους στις 12 Μαρτίου 1958.

6. Οι επιλογές εστίασης που έχεις είναι πολλές και ποικίλες. Η βραβευμένη ως Καλύτερη Ταβέρνα στα βραβεία Check In Eating Awards 2013 και πολλές φορές υποψήφια, ταβέρνα "Μουσικός" (23828833) είναι διάσημη για τις αυθεντικές και καλομαγειρεμένες παραδοσιακές γεύσεις της, όπως το σπιτικό χαλούμι, ενώ η ταβέρνα 'Πλουμί' (99658333) προσφέρει ξεχωριστούς κυπριακούς μεζέδες.

7. Στην ταβέρνα 'Το Πανέρι' (97870182) μπορείς να απολαύσεις νοστιμότατα κυπριακά πιάτα υπό τη συνοδεία μουσικής τα Παρασκευοσάββατα, αφού βέβαια μεριμνήσεις να κρατήσεις τραπέζι μερικές ημέρες πριν!

8. Ξεχωριστή ατμόσφαιρα προσφέρει η ταβέρνα 'Old Simos Cafe - Restaurant' (23730189) που θα τη βρεις ερχόμενος από το δρόμο που συνδέει τη Σωτήρα με το Παραλίμνι, αφού στεγάζεται σε ένα παλιό διατηρητέο, ενώ ο ιδιοκτήτης του Σίμος Σίμου, φροντίζει να διακοσμεί το χώρο με δικά του ξεχωριστά χειροποίητα έργα τέχνης.

9. Κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορείς να δοκιμάσεις το σουβλάκι του 'Στράππου' στη γνωστή 'Square Tavern' (23824859) αλλά και στο καφεστιατόριο 'Φάρμα'.

10. Μιλώντας για φαγητό δεν θα μπορούσαμε να μη μιλήσουμε για το κολοκάσι. Το τοπικό προϊόν της Σωτήρας που τον Αύγουστο του 2016 κατάφερε να γίνει ένα από τα τρία κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα (μαζί με το Γλυκό Τριαντάφυλλο Αγρού και το Παφίτικο Λουκάνικο) που κατοχυρώνονται στο Μητρώο Ονομασιών Προέλευσης και Προστατευόμενων Προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και το πρώτο πιστοποιημένο με Ονομασία Προέλευσης Προϊόν της χώρας μας. Ενώ και το Φεστιβάλ Κολοκσιού έλαβε φέτος πιστοποίηση.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close