Things to Do , Προσεχώς

18 στιγμές του 2018 που δεν πρέπει να χάσεις

Τα καλύτερα events της νέας χρονιάς που ανυπομονούμε να απολαύσουμε στην Κύπρο

Δημοσιεύτηκε στις 05 Ιανουαρίου 2018

Για τους Κινέζους ο αριθμός 8 θεωρείται ένα τυχερό νούμερο. Αν λοιπόν λάβουμε υπόψη τις προλήψεις της μακρινής ασιατικής χώρας, πιθανότατα το 2018, που περιλαμβάνει το νούμερο 8 να είναι μία χρονιά που θα μας φέρει τύχη.

Ας αφήσουμε όμως τις δεισιδαιμονίες και τις κινέζικες φιλοσοφίες και ας σταθούμε στα πιο χειροπιαστά πράγματα που έρχονται μπροστά μας το 2018. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή τη χρονιά θα ζήσουμε και πάλι όμορφες στιγμές στα φεστιβάλ του νησιού από τον Κάτω Πύργο μέχρι τον Πρωταρά, θα το ξενυχτήσουμε σε συναυλίες, θα δούμε πολύ καλές ταινίες ακόμη και κυπριακές, θα πάμε σε πολλές παραστάσεις και φυσικά θα ταξιδέψουμε με πτήσεις απυθείας από Πάφο και Λάρνακα.

Αν και δυσκολευτήκαμε να χωρέσουμε τα καλύτερα της χρονιάς εντούτοις προσπαθήσαμε να σου δώσουμε ένα μπούσουλα με όλα εκείνα που θα σε κάνουν να νιώσεις τουλάχιστον τυχερός που το 2018 βρίσκεται σε ένα ευλογημένο τόπο με εννέα μήνες το χρόνο καλοκαίρι, όπως είναι η αγαπημένη μας Κύπρος.

#1 The Desserts Festival Cyprus 2018


Το 2018 ξεκινά πολύ γλυκά με το 1ο The Desserts Festival Cyprus. To πρώτο φεστιβάλ της χρονιάς μας επιφυλάσσει πολλές γλυκές και νόστιμες εκπλήξεις αφού για μία ολόκληρη ημέρα θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε επιδόρπια από τους εκθέτες και τους συμμετέχοντες και να αγοράσουμε σε ειδικές τιμές. Το φεστιβάλ επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις για τα παιδιά με παιχνίδια και διασκέδαση.
Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018, Cultura Atrium, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, Λευκωσία, 09.40-18.00. Είσοδος: 3 ευρώ, παιδιά κάτω των 12 δωρεάν.

#2 Η θρυλική Στέλλα ανεβαίνει στον ΘΟΚ


Η Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ κάνει αρχή για το 2018 με το σπουδαίο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη και μουσική Σταμάτη Κραουνάκη. Ένα έργο εμβληματικό και ιδιαίτερα αγαπητό, τόσο στη θεατρική του μορφή όσο και από την κινηματογραφική προσαρμογή του Μιχάλη Κακογιάννη του 1955. Tο έργο του Καμπανέλλη είναι ένας ύμνος στην αντισυμβατικότητα. Η γραφή του σημαντικότερου Έλληνα συγγραφέα του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα συνδυάζει το σφυγμό της ζωντανής γλώσσας με τη συναισθηματική φόρτιση. Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, που σκηνοθετεί το έργο, φωτίζει τη διαχρονικότητα του θέματος, σε μια παράσταση με ζωντανή μουσική, γραμμένη από τον Σταμάτη Κραουνάκη. Παίζουν: Κίκα Γεωργίου, Πέτρος Γιωρκάτζης, Γιώργος Ευαγόρου, Έρικα Μπεγέτη-Λύρα, Ηρόδοτος Μιλτιάδους, Γιάννης Μίνως, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Ιωάννα Σιαφκάλη, Ελένη Σιδερά.
Πρεμιέρα Σάββατο 20 Ιανουαρίου, Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 77772717.

#3 Το Afrobanana Republic Festival θα είναι εδώ


H ομάδα της Alternative Brains Rule κατάφερε κάτι σημαντικό. Να φέρει κοντά την κυπριακή 'εναλλακτική' σκηνή, όπως οι ίδιοι την χαρακτηρίζουν στην σελίδα τους, με τη διεθνή, να πρωτοπορήσει και να ανοίξει τον δρόμο όλων των community festival και πάρτι στην Κύπρο. Αυτό τους έφερε για ακόμη μια χρονιά την διεθνή διάκριση EFFE Label. Πέρσι είχε πάνω από 40 καλλιτέχνες σε 4 stages, 10 artistic installation, διαδραστικό θέατρο και πολλές καινοτόμες δραστηριότητες. Φέτος το επίπεδο θα παραμείνει ψηλά και ανυπομονούμε να το ζήσουμε και πάλι τον Ιούλιο.

#4 Θα παρτάρουμε στο Φάρμα Projekt 2018 τον Ιούλιο


Γιατί θα πάμε και φέτος στο Φάρμα Projekt; Γιατί εκεί θ' ακούσεις μουσική, που σπάνια ακούς στην Κύπρο. Γιατί και φέτος θα φιλοξενήσει μπάντες και DJ, στα πολλά stage του, απ' τις οποίες δεν θα μπορούμε να επιλέξουμε, που να πρωτοπάμε. Γιατί και φέτος θα πιούμε κοκτέιλ απ' τα χέρια των καλύτερων mixologist στην Κύπρο και θα φάμε φοβερό street food. Γιατί εκεί νιώθεις κομμάτι του πάρτι, της ομάδας, της επιτυχίας του. Γι' αυτό.

#5 Ένα αφιέρωμα στον πρωτεργάτη της κυπριακής τέχνης Αδαμάντιο Διαμαντή


Πιστή στη δέσμευσή της να ερευνά και να εμβαθύνει στην ιστορία της κυπριακής τέχνης, η Λεβέντειος Πινακοθήκη ετοιμάζει τον Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο μια έκθεση αφιερωμένη στο μεγάλο πρωτεργάτη της κυπριακής τέχνης Αδαμάντιο Διαμαντή (1900-1994), η οποία θα επικεντρωθεί στο σημαντικό κύκλο της δουλειάς του με γενικό τίτλο 'Αγωνίες'. Τον Οκτώβριο του 2018 συμπληρώνονται 40 χρόνια από τον θάνατο του Αναστασίου Γ. Λεβέντη, ιδρυτή του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και του ανθρώπου που οραματίστηκε την ίδρυση και λειτουργία της Λεβέντειου Πινακοθήκης. Εις μνήμην του θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό ένα μέρος από την 4η συλλογή του, μια συλλογή χρυσών νομισμάτων από όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους βρίσκονται σπάνια νομίσματα, που άλλαξαν όχι μόνο την κοινωνική, αλλά και την οικονομική, ιστορία του κόσμου.

#6 Biennale Larnaca 2018 για πρώτη φορά
Για πρώτη φορά στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2018 η Biennale Larnaca 2018 στη Λάρνακα. Σύμμαχοι και συνδιοργανωτές στην επίτευξη του μεγάλου αυτού καλλιτεχνικού γεγονότος είναι ο Δήμος Λάρνακας και οι Πολιτιστικές του Υπηρεσίες και ο Πολιτιστικός Όμιλος ΑΡΤΙΟΝ.

#7 Πορτραίτα της κυπριακής τέχνης
Το Κέντρο Ευαγόρα και Κάθλιν Λανίτη προγραμματίζει από Φεβρουάριο-Μάρτιο μία ομαδική έκθεση με πορτραίτα της κυπριακής τέχνης με τίτλο 'Αύρα Ζωής και Θανάτου'. Επιμελήτριά του η Έφη Κυπριανίδου. Στα σχέδια βρίσκεται, επίσης, ακόμα μία άλλη έκθεση το φθινόπωρο στα πλαίσια του έτους της Πολιτιστική Κληρονομιάς.

#8 Καλοκαίρι χωρίς Αλκίνοο δεν γίνεται


Σταθερός στο ραντεβού του με τους Κύπριους φίλους του, ο Αλκίνοος επιστρέφει τον Ιούνιο για μια μίνι περιοδεία στο νησί, απ' άκρη σ' άκρη. 12 Ιουν, Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο, Λάρνακα. / 14 Ιουν, Δημοτικό Αμφιθέατρο Λακατάμιας, Λευκωσία. / 16 Ιουν, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, Λεμεσός. / 17 Ιουν, Αρχαίο Ωδείο Πάφου.

#9 Μέριλ Στριπ και Τομ Χανκς... ρίχνουν κυβερνήσεις


Με έξι υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες και τρία βραβεία του National Board of Review, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ βάζει πλώρη για άλωση των φετινών­ Όσκαρ έχοντας στα χέρια του ένα βασισμένο σε αληθινά γεγονότα σενάριο και δύο από τους καλύτερους ηθοποιούς ως πρωταγωνιστές. Στην ταινία «The Post: Απαγορευμένα Μυστικά», που κυκλοφορεί στην Κύπρο στις 11/1, μιλάει για την αποκάλυψη το 1971 από τη «Washington Post» ενός πολύκροτου σκανδάλου το οποίο συγκάλυπταν επί τρεις δεκαετίες τέσσερις διαφορετικοί πρόεδροι των ΗΠΑ.

#10 Η Mary Poppins επιστρέφει τον Δεκέμβριο


Sequel του κλασικού μιούζικαλ του 1964, το 'Mary Poppins Returns' της Disney, σε σκηνοθεσία του Rob Marshall ('Chicago'), θα προβληθεί τα Χριστούγεννα του 2018. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της διάσημης νταντάς θα δούμε την Emily Blunt, η οποία παίρνει τα σκήπτρα από την Julie Andrews, που αρχικά είχε ενσαρκώσει με τεράστια επιτυχία τον ρόλο.

#11 Μία παράσταση φτιαγμένη από το μηδέν



Μια από τις ταλαντούχες πένες της νέας κυπριακής συγγραφικής γενιάς, η Κωνσταντία Σωτηρίου κλήθηκε από τον ΘΟΚ να γράψει ένα νέο έργο με θέμα το Αλτσχάιμερ για τη Νέα Σκηνή σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου. Προσωρινός τίτλος του έργου 'Το Κέλυφος'. Ανυπομονούμε να το δούμε. Η πρεμιέρα έχει οριστεί για τις 27 Απριλίου στην Νέα Σκηνή του ΘΟΚ στη Λευκωσία.

#12 Αγαπάμε κινηματογραφικά φεστιβάλ


Η αρχή γίνεται τον Απρίλιο με το πιο αγαπημένο μας κινηματογραφικό φεστιβάλ. Το International Cyprus Film Festival τον Απρίλιο θα συμπληρώσει 16 χρόνια ζωής και εκεί θα δούμε πολλές ενδιαφέρουσες ταινίες αλλά και κυπριακές στο Ριάλτο Λεμεσού και στο Ζήνα Πάλας στη Λευκωσία. Μην χάσεις την ευκαιρία τον Ιούλιο να παρακολουθήσεις τις καλύτερες παραγωγές ταινιών animation απ' όλο τον κόσμο, στο 17ο 'Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων Υπαίθρου-Όψεις του Κόσμου'. Το 'Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού' έρχεται για 13η συνεχή χρονιά τον Αύγουστο στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη, για να προβάλει για πρώτη φορά στην Κύπρο μερικά από τα σημαντικότερα ντοκιμαντέρ της χρονιάς. Τέλος, τον Οκτώβρη Το 'Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου' επιστρέφει για 8η χρονιά στο Θέατρο Ριάλτο.

#13 Θέατρο στην ύπαιθρο


Το 2017 γνωρίσαμε κάτι πολύ καινοτόμο για την Κύπρο. Το 1ο Υπαίθριο Θεατρικό Φεστιβάλ Αντί-Σκηνο το οποίο πραγματοποιήθηκε στο χωριό Κάτω Πύργος. Το φεστιβάλ θα επιστρέψει και φέτος για να αποχαιρετήσει μαζί μας το καλοκαίρι του 2018 στις 24 και 25 Αυγούστου σε νέο, ίσως, χώρο, με θεατρικές παραστάσεις, περφόρμανς, stand up comedy και εργαστήρια κάτω από τον έναστρο ουρανό του καλοκαιριού στην κυπριακή ύπαιθρο.

#14 Τρέχουμε στο Μαραθώνιο


Λεμεσός και το 2017 θα διοργανώσουν το δικό τους διεθνή Μαραθώνιο με μεγάλη συμμετοχή. Ο Μαραθώνιος Λεμεσού το 2018 θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 17-18 Μαρτίου από το κέντρο της πόλης, κατά μήκος της παραλίας, προς τον αρχαιολογικό χώρο Αμαθούντας, και επιστροφή στην πόλη της Λεμεσού. Θα πραγματοποιηθούν οι διαδρομές μαραθώνιος, ημιμαραθώνιος, Petrolina 10 km Energy Race, ατομικός, εταιρικός και παιδικός δρόμος. Μπορείς ακόμα να λάβεις μέρος και σαν εθελοντής, αρκεί να κάνεις έγκαιρα την εγγραφή σου στο www.limassolmarathon.com.

Ο 2ος Radisson Blu Διεθνής Μαραθώνιος Λάρνακας, επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2018. Περιλαμβάνει μαραθώνιο, ημιμαραθώνιο, αγώνες 10 χλμ., 5 χλμ. ατομικό και εταιρικό, μέχρι και αγώνα 1 χλμ., κατά μήκος διαδρομών, που η φυσική τους ομορφιά ξεπερνά κάθε φαντασία. Κάνε έγκαιρα την εγγραφή σου στο www.larnakamarathon.com.

#15 Πάμε φεστιβάλ και το 2018


Κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθούν πάρα πολλά φεστιβάλ σε όλη την Κύπρο με τα παραδοσιακά να κλέβουν τις εντυπώσεις. Τα χωριά της Κύπρου από την άνοιξη μέχρι και τον Νοέμβριο διοργανώνουν ένα μεγάλο αριθμό φεστιβάλ. Τι να πρωτοθυμηθούμε. Από το Φεστιβάλ Τουλίπας στο Πολέμι τον Μάρτιο, το μεγάλο Φεστιβάλ Μήλου στην Κυπερούντα τον Οκτώβριο, το Φεστιβάλ τριαντάφυλλου στον Αγρό και το Φεστιβάλ Ζιβανίας σε Άλωνα και Πελένδρι μέχρι το Φεστιβάλ Γλυτζιηστού στο Κοιλάνι και το Φεστιβάλ Σύκου και Χαλιτζιού τον Αύγουστο στον Κάτω Πύργο. Δεν ξεχνάμε βέβαια την εποχή του τρύγου με τα φεστιβάλ παλουζέ στα Κρασοχώρια της Λεμεσού ούτε το Φεστιβάλ Φράουλας που ήρθε φέτος η σειρά του αφού γίνεται κάθε δύο χρόνια στη Δερύνεια αλλά και το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας την 1 Οκτωβρίου σε ένα από τα χωριά της ορεινής Λάρνακας.

#16 Ταξίδια 2018 απευθείας από Λάρνακα και Πάφο


Το 2018 θα είναι μία χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας θα ταξιδέψουμε πολύ αφού τόσο οι 3 νέες κυπριακές αεροπορικές εταιρείες (Cyprus Airways, Cobalt & TUS) όσο και οι υπόλοιπες (Aegean, Blue Air, Ryanair) να μας προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες για ταξίδια σε νέους προορισμούς. Αναζήτησε τους νέους προορισμούς και ετοιμάσου για ταξίδι!

#17 Τέλος στις δωρεάν πλαστικές σακούλες τον Ιούλιο


Επιτέλους ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για χρέωση των πλαστικών σακουλιών από τις Υπεραγορές, προς €0,05 η μία, το οποίο μπαίνει σε εφαρμογή από 1η Ιουλίου 2018. Φυσικά, αν και η τιμή δεν είναι απαγορευτική, ευελπιστούμε ότι ο καταναλωτής θα συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να χρησιμοποιεί πολύ λιγότερες πλαστικές σακούλες και θα επενδύσει σε eco-friendly τσάντες, τις οποίες θα μπορεί να χρησιμοποιεί ξανά και ξανά!

#18 Υιοθετούμε αδέσποτα ζωάκια


Σκέψου πως όταν αποφασίσεις να πάρεις στο σπίτι σου ένα ζωάκι αυτό χρειάζεται αγάπη, φροντίδα και τρυφερότητα. Δεν κάνουμε ποτέ δώρο ένα ζωάκι διότι είναι μία ζωντανή ψυχούλα που το μόνο που έχει να μας δώσει είναι αγάπη και αφοσίωση. Το Δίκτυο Εθελοντών Λευκωσιάζω με τη στήριξη του Δήμου Λευκωσίας, αναμένεται να διοργανώσει και το 2018 ημέρα υιοθεσίας στον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας τον Απρίλιο ή Μάιο. Στο πάρκο θα φιλοξενούνται αδέσποτοι σκύλοι και γάτοι από καταφύγια και φιλοζωικές ομάδες, που αναζητούν σπίτι. Αν αποφάσισες να αποκτήσεις ένα νέο μέλος στην οικογένειά σου υιοθέτησε ένα αδέσποτο. Το μόνο που χρειάζεται είναι αγάπη.

 

Δεν ξεχνάμε ακόμη…

> Το Lefkosia Loop Festival μεταξύ 22-24 Μαρτίου

> Το Μουσικό Φεστιβάλ Φέγγαρος στον Κάτω Δρυ το καλοκαίρι με το Μουσικό Χωριό Φέγγαρος να προηγείται.

> Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος τον Ιούλιο

> Διεθνές Φεστιβάλ 'Τα Κύπρια' τον Σεπτέμβριο και αρχές Οκτωβρίου

> Πολιτιστικό Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου στο Αρχοντικό Αξιοθέας τον Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

> Το Cyprus Rialto World Music Festival τον Ιούνιο, το οποίο για έναν ολόκληρο μήνα θα φέρει στην Πλατεία Ηρώων ωραία σχήματα που παίζουν μουσικές του κόσμου.

> Το Paradise Jazz Festival στο Paradise Place στον Πωμό.

> Το Ξαρκής στο χωριό Κοιλάνι.

> Το Windcraft Music Fest για τις 11-12 Αυγούστου, στο χωριό Κατύδατα Σολέας.

> Το Living Color Music & Arts Festival το καλοκαίρι στην Αγία Νάπα.

> Loud Music Festival θα λάβει χώρα για 5η φορά φέτος πιθανότατα στη Λεμεσό.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close