Δημοσιεύτηκε στις 29 Ιανουαρίου 2018
Πρεμιέρα με έργο του Καταλανού θεατρικού συγγραφέα, του Manuel Tamayo y Baus, το οποίο παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη, κάνει στις 7 Φεβρουάριου 2018 το «θέατρο ένα». Πρόκειται για μια ρομαντική ιστορία που διαδραματίζεται σε ένα θίασο, το θίασο του ίδιου του William Shakespeare. Ο τίτλος του έργου είναι χαρακτηριστικός: «Ο θίασος του William Shakespeare παρουσιάζει…» κι αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα της Καταλανικής θεατρικής γραφής με πολλές μεταφορές στον κινηματογράφο. Είναι έργο πολυπαιγμένο σε όλη την Ευρώπη, ενώ η ιδιομορφία του θεατρικού κειμένου, που το κάνει και ιδιοφυές είναι ότι ο ίδιος ο William Shakespeare εμφανίζεται επί σκηνής προσπαθώντας να δώσει λύσεις στα άλυτα μυστήρια των θεατρικών του έργων. Πρόκειται ουσιαστικά για μια θεατρική παράσταση που διαδραματίζεται σε μια…θεατρική παράσταση. Θέατρο μέσα στο θέατρο.
Λίγα λόγια για το έργο
Στο έργο «Ο θίασος του William Shakespeare παρουσιάζει…», ο “Ρωμαίος και η Ιουλιέττα” δύο παράνομοι εραστές ζουν τον απαγορευμένο έρωτα τους με τις τύψεις να τους κυνηγούν αφού η νεαρή Αλίκη ( “Ιουλιέττα”) είναι παντρεμένη με τον σπουδαίο ηθοποιό του θιάσου του Shakespeare, Γιόρικ (Οθέλλος) ο οποίος κυριεύεται από παρανοϊκή ζήλεια μετά την δημόσια αποκάλυψη, στη διάρκεια μάλιστα της παράστασης ενός θεατρικού έργου, της παράνομης σχέσης της συζύγου του με τον Εδμούνδο, («Ρωμαίος»), ένα νεαρό τον οποίο αγαπά περισσότερο και από γιό του. Την αποκάλυψη κάνει επι σκηνής ο Γουώλτον ( Ιάγος ), ένας επίσης σπουδαίος ηθοποιός του θιάσου του William Shakespeare. Το τέλος της ιστορίας γράφεται κι αυτό επι σκηνής.
Τι λέει ο σκηνοθέτης
Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης του έργου Μαρίνος Ανωγυριάτης, η σκηνοθετική γραμμή που τον ενέπνευσε και έχει υλοποιήσει, κινείται πάνω σε γραμμές σχεδόν παραμυθιού.
«Είναι μια προσπάθεια, αναφέρει, να γίνει η ανάπλαση ενός μύθου, με στόχο την φυγή από τις μιζέριες της καθημερινότητας. Έρωτας, έντονα συναισθήματα, συγκινήσεις, προδοσίες, είναι όλα όσα ζουν ήρωες, ηθοποιοί και θεατές, που παίρνουν μέρος στην παράσταση. Μια παραμυθένια διαδραστική πλοκή στην οποία όλοι έχουν το δικό τους ρόλο ως πρωταγωνιστές αλλά και σαν κομπάρσοι».
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Μαρίνος Ανωγυριάτης
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνικά/ Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Χορογραφίες Γιώργος Δημόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάριος Στυλιανού
Παίζουν: Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Τζούλιο Φιλίππο Ντ’ Ερρίκο, Σωτήρης Μεστάνας, Μανώλης Μιχαηλίδης, Φανή Σωκράτους, Έφη Χαραλάμπους
Πρεμιέρα Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου στις 20:30
Τακτικές Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:30
Πληροφορίες/ Κρατήσεις: 22348203
-
Θέατρο Ένα Λευκωσία
07 Φεβρουαρίου 2018
09 Φεβρουαρίου - 11 Φεβρουαρίου 2018
Σχετικά
«Βρες τρόπους να καθυστερήσουμε τη νύχτα» με τους Σαλώμη Ιεροπούλου και Σάββα Σάββα επί σκηνής
Ποίηση που δεν λέγεται μόνο με λέξεις...
Σ’ εσάς που με ακούτε: Η παράσταση της Λούλας Αναγνωστάκη έκανε πρεμιέρα
Με μεγάλη επιτυχία δόθηκε η πρώτη παράσταση το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2026
Ο τόπος εν οι άνθρωποι: Δωρεάν θεατρικά εργαστήρια μνήμης, φαντασίας & συλλογικής ταυτότητας στα χωριά
Μια συνεργασία του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου με την Επιτροπή Πολιτισμού Ορεινών περιοχών Τροόδους και τον Επίτροπο Ορεινών Κοινοτήτων.
Αυτή είναι η καλοκαιρινή παραγωγή 2026 του ΘΟΚ
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου παρουσιάζει το καλοκαίρι του 2026 τον Ίωνα του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
Η θεατρική παράσταση "Τούλα" στο ARTos House στη Λευκωσία
Το έργο Τούλα ακολουθεί την εξέλιξη της εικαστικού Τούλας Λιασή ως ανθρώπου και ως καλλιτέχνη
15 θεατρικές παραστάσεις που κάνουν τον Φεβρουάριο τον πιο θεατρικό μήνα της χρονιάς
Από σύγχρονα ελληνικά έργα και διεθνείς επιτυχίες μέχρι πολιτικό θέατρο, κωμωδία και δυνατούς μονολόγους, η σκηνή της Κύπρου γεμίζει ιστορίες, φωνές και συγκινήσεις.
"Η κοιμωμένη του Χαλεπά" ζωντανεύει ξανά από το Θέατρο Ανεμώνα
Η παράσταση που συζητήθηκε πολύ, επιστρέφει, σε Σκηνοθεσία Αντρέα Τηλεμάχου και με τον ίδιο στον ομώνυμο ρόλο!
«Μιαν Βολάν…» σε κυπριακή διάλεκτο και πρωτότυπη μουσική
Θεατρική παράσταση, λαϊκή παράδοση-θρίλερ της Νίτσας Θαλασσινού
«Η αγάπη μόνο δεν αρκεί»
Είδαμε την παράσταση «Η Επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα» σε σκηνοθεσία Ονησίφορου Ονησιφόρου από το Θέατρο Δέντρο
Η Nicosia For Art και το National Theatre Live παρουσιάζουν την κινηματογραφική προβολή της παράστασης “Dr. Strangelove” του Stanley Kubrick
Η παράσταση “Dr. Strangelove” θεωρείται μία από τις κορυφαίες κωμωδίες όλων των εποχών
"Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στον ΘΟΚ - Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων
Παραστάσεις από 6 Φεβρουαρίου