Δημοσιεύτηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2018
Μετά την παγκόσμια επιτυχημένη πορεία των δύο προηγούμενων του δίσκων, το κυπριακό σχήμα Monsieur Doumani επιστρέφει με την τρίτη του κυκλοφορία που τιτλοφορείται 'Αγκάθθιν'.
Ο δίσκος 'Αγκάθθιν' αποτελεί, όπως οι ίδιοι λένε, την πιο ώριμη εκδοχή τους και πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη τους δουλειά, υπό την έννοια ότι όλα τα κομμάτια, που είναι δικές τους συνθέσεις, έχουν την ίδια θεματική. Ο Μιχάλης Μιχαηλίδης μίλησε μαζί τους με αφορμή την κυκλοφορία τους...
'Aγκάθθιν', επειδή εδώ μιλάτε για όλα όσα σας ενοχλούν, σας πειράζουν και σας εμποδίζουν; Ή μήπως παραπέμπει σε κάτι άλλο;
'Το όνομα του δίσκου έχει σίγουρα μια συμβολική έννοια, η οποία, κατά την άποψή μας, αντικατοπτρίζεται πολύ πετυχημένα στο εκπληκτικό εξώφυλλο, που φιλοτέχνησε ο street artist "twenty three". Συγκεκριμένα, το ενδημικό γαϊδουράγκαθο κρύβει μέσα στο κάλλος του (ειδικά όταν είναι ανθισμένο), ένα αναρχικό στοιχείο, το οποίο δεν συμβιβάζεται και αντιδρά τσιμπώντας όποιον προσπαθήσει να το ενοχλήσει. Ο δίσκος "Αγκάθθιν" είναι μέχρι στιγμής η πιο ολοκληρωμένη μας δουλειά υπό την έννοια ότι όλα τα κομμάτια έχουν την ίδια θεματική. Η θεματική αυτή είναι ακριβώς η ανάγκη να αντιδράσουμε ως κοινωνία της Κύπρου, αλλά και του πλανήτη, στο σάπιο σύστημα, που μέσα από διαβολικές πρακτικές καθηλώνει και ισοπεδώνει την ανθρωπότητα και το περιβάλλον'.
Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά αυτού του είδους η πολιτική τοποθέτηση, μέσω της τέχνης;
'Πιστεύουμε ότι η τέχνη για να έχει νόημα, πρέπει να παίρνει και να δίνει. Αν δεν υπάρχει αυτή η αμφίδρομη σχέση και η τέχνη αδυνατεί να λαμβάνει υπόψη το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα, τότε απλούστατα είναι εκτός πλαισίου και άρα δεν έχει και ιδιαίτερο βάρος, νόημα και λόγο ύπαρξης. Θεωρούμε πολύ σημαντικό στοιχείο τη δημόσια τοποθέτηση μέσω της τέχνης'.
Είναι ή όχι κυπριακή παραδοσιακή μουσική αυτό που κάνετε;
'Όχι, δεν είναι κυπριακή παραδοσιακή μουσική. Η αρχική ιδέα του γκρουπ ήταν να πειραματιστούμε σε κυπριακά παραδοσιακά κομμάτια και ως εκ τούτου ο κόσμος μάς γνώρισε κυρίως μέσα από τις διασκευές μας, αλλά πλέον συνθέτουμε τα δικά μας κομμάτια, που έχουν επιρροές από πολλά και διάφορα μουσικά είδη και καταστάσεις. Η βάση ορισμένων κομματιών είναι σίγουρα η κυπριακή παραδοσιακή μουσική και ο στίχος μας είναι στην κυπριακή διάλεκτο, αλλά οι επιρροές από άλλες μουσικές
είναι πλέον έντονες. Η αλήθεια είναι ότι δυσκολευόμαστε να εντάξουμε το γκρουπ σε κάποιο συγκεκριμένο είδος μουσικής'.
Δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ άλλα παραδοσιακά όργανα, πέρα από τα τρία βασικά σας;
'Πέραν κάποιων ελαχίστων περιπτώσεων, που ο Δημήτρης χρησιμοποίησε το νέυ και το σίπσι, (δύο κυρίως οθωμανικά παραδοσιακά ξύλινα πνευστά), όχι, δεν έχουμε χρησιμοποιήσει άλλα. Ο ήχος του γκρουπ είναι πολύ συγκεκριμένος και είναι πλέον συνυφασμένος με το ηχόχρωμα του τζουρά, της κιθάρας και των πνευστών, έτσι προτιμούμε να κρατούμε αυτό ως βάση. Οι μόνες ηχητικές παρεμβάσεις, που κάνουμε, είναι η προσθήκη κάποιων ηλεκτρονικών στοιχείων στα κομμάτια, εκεί όπου το επιτρέπουν οι ενορχηστρώσεις μας'.
Σας ενοχλεί το φολκλόρ, εννοώντας την τυποποιημένη και εμπορευματοποιημένη εκδοχή του παραδοσιακού πολιτισμού;
'Μας ενοχλεί ιδιαίτερα και είναι με λύπη που παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια αυτήν την προσπάθεια, η οποία γίνεται κυρίως στην τηλεόραση για εμπορευματοποίηση της κυπριακής κουλτούρας. Αν όλη αυτή η ενέργεια και τα χρήματα διοχετεύονταν σε μια πιο σωστή κατεύθυνση, στην προώθηση της κυπριακής μουσικής μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων ή σε κάτι πιο δημιουργικό, ίσως να είχαμε και εμείς χώρο και λόγο. Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει περισσότερες από 100 συναυλίες στο εξωτερικό. Το κοινό που έρχεται να μας δει, μας ακολουθεί λόγω του τι κάνουμε και του ποιοι είμαστε. Δεν προσποιούμαστε ότι παίζουμε κάτι άλλο από αυτό που παίζουμε. Δεν θα κάναμε ποτέ καμία κίνηση απλά και μόνο για να πουλήσουμε κυπριακό φολκλόρ στο εξωτερικό. Αυτό, μάλιστα, θεωρούμε πως είναι και κάπως χυδαίο'.
Τελικά, κάνετε διεθνή καριέρα; Πώς το εισπράττετε εσείς;
'Η αλήθεια είναι ότι φανήκαμε αρκετά τυχεροί με τον πρώτο μας δίσκο, "Grippy Grappa", αφού οι πολύ καλές κριτικές από διεθνή Μέσα μάς άνοιξαν τις πόρτες σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και μας καθιέρωσαν κάπως στην παγκόσμια σκηνή της World Music. Eπιδιώκουμε η μουσική μας να βγει και εκτός της Κύπρου. Εντούτοις, είμαστε πολύ συνειδητοποιημένοι με το τι πετυχαίνουμε κάθε φορά και ποτέ δεν πετάμε στα σύννεφα'.
> Πεμ 15 Μαρ, Στο Δρόμο, Λεμεσός. Πληρ. 25357777. / Παρ 16 Μαρ, Τεχνόπολις 20, Πάφος. Πληρ. 70002420. / Σ 17 Μαρ & Κ 18 Μαρ, Κοσμικό Κέντρο 'Αντωνάκης', Λευκωσία. Πληρ. 22664697. Όλες οι παραστάσεις έχουν είσοδο €10 με δωρεάν τον δίσκο 'Αγκάθθιν', που κυκλοφόρησε επίσημα στις 23 Φεβρουαρίου.
Σχετικά
Πέθανε η μυθική τραγουδίστρια Καίτη Γκρέυ
Η τραγουδίστρια άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι της, μετά από πολλά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια
Eurovision 2025: Τι δείχνουν τα μέχρι στογμής στοιχήματα για τον ελληνικό εθνικό τελικό
O ελληνικός τελικός της Eurovision 2025 είναι προγραμματισμένος για τις 30 Ιανουαρίου
Σχεδόν 5 τρισεκατομμύρια τα music streams του 2024 - Πρώτες στις ΗΠΑ οι γυναίκες ποπ σταρ
Ποια είναι τα 10 κορυφαία τραγούδια παγκοσμίως στο streaming
Oι Μπλε μαζί με τους Prospectus για μια συναυλία στην Λευκωσία
Το ροκ με ηλεκτρονικά στοιχεία που άφησε το στίγμα του
Μια βραδιά βιολιστικής μαγείας από την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου
Με τον βιρτουόζο Roman Simović και εξάρχων της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου και την εξαίρετη μαέστρο Ζωή Τσόκανου
Μάθαμε πότε θα κυκλοφορήσει το τραγούδι της Κύπρου στη φετινή Eurovision
Θα εμφανιστεί στη σκηνή του ελληνικού τελικού ο φετινός μας εκπρόσωπος;
Η σπουδαία ρεμπέτισσα Μαριώ έρχεται στην Κύπρο για δύο μοναδικές εμφανίσεις
Για δύο μουσικά βραδιά με υπέροχα ρεμπέτικα τραγούδια
Eurovision 2025: Ο Σάκης Ρουβάς και η Έλενα Παπαρίζου θα παρουσιάσουν τον Εθνικό Τελικό της Ελλάδας
Είναι επίσημο!
«Λόγος λαϊκός»: Παναγιώτης Μάργαρης και Φωτεινή Βελεσιώτου στην Κύπρο
Μια μοναδική σύμπραξη δύο ξεχωριστών καλλιτεχνών
Ο Σταύρος Κωνσταντίνου τραγουδά για το TELETHON
Φιλανθρωπική βραδιά για τη στήριξη του TELETHON