Δημοσιεύτηκε στις 06 Μαρτίου 2018
Ο «Φλίπι» δέχεται τις παραγγελίες ηλεκτρονικά και αμέσως ξεκινά να αναποδογυρίζει τα μπέργκερ, ενώ διαθέτει ειδικό λογισμικό που του επιτρέπει να διακρίνει τα διαφορετικά κρέατα πότε έχουν ψηθεί καλά
Ζητείται μονόχειρας ψήστης, πλήρους απασχόλησης -πρόθυμος και για υπερωρίες- με ατσάλινο χέρι, το οποίο να είναι ακούραστο και να μην καίγεται ακόμη κι αν ακουμπήσει την ψησταριά! Ένας τέτοιος ακριβώς βρέθηκε και μόλις προσελήφθη σε εστιατόριο φαστ-φουντ της αμερικανικής αλυσίδας CaliBurger στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια.
Πρόκειται για τον «Φλίπι» (Flippy), ένα ρομποτικό σύστημα με ένα χέρι, που από τη Δευτέρα εκτελεί χρέη ψήστη, αναποδογυρίζοντας τα μπιφτέκια με αξιοζήλευτη ταχύτητα. Είναι δημιούργημα της αμερικανικής εταιρείας ρομποτικής Miso Robotics.
Ο «έξυπνος» ρομποτικός βραχίονας έξι αξόνων που καταλήγει σε μια σπάτουλα, μπορεί να ψήσει τουλάχιστον 150 μπέργκερ την ώρα, ενώ διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη, πράγμα που του επιτρέπει να ξέρει πότε το μπέργκερ είναι έτοιμο. Αμέσως το βγάζει από το γκρίλ, το τοποθετεί στα ψωμάκια και ειδοποιεί με το σχετικό σήμα τους ανθρώπους «συναδέλφους» του για τα περαιτέρω, όπως να προσθέσουν τυρί, ντομάτα και τα λοιπά.
Ο «Φλίπι» δέχεται τις παραγγελίες ηλεκτρονικά και αμέσως ξεκινά να αναποδογυρίζει τα μπέργκερ, ενώ διαθέτει ειδικό λογισμικό που του επιτρέπει να διακρίνει τα διαφορετικά κρέατα πότε έχουν ψηθεί καλά. Για να τα κάνει όλα αυτά, χρησιμοποιεί αισθητήρες και κάμερες κανονικής και θερμικής όρασης.
Προς το παρόν πάντως, είναι ένας άνθρωπος που τοποθετεί τα μπέργκερ στην ψηστιέρα και όχι ο «Φλίπι». Ο τελευταίος μπορεί όμως να καθαρίσει μόνος του τόσο την σπάτουλά του, όσο και την επιφάνεια του γκριλ. Το ρομπότ μπορεί να εγκατασταθεί στον πάγκο του μέσα σε πέντε μόνο λεπτά και επίσης μπορεί εύκολα να μετακινηθεί σε άλλη θέση εργασίας με ροδάκια.
Ο κλάδος της εστίασης και ιδίως των ταχυφαγείων εμφανίζει μεγάλη «ανακύκλωση» προσωπικού. Έως το 50% των εργαζομένων σε οποιοδήποτε φαστ-φουντ έχουν φύγει μέσα σε ένα έτος, συνήθως λόγω των χαμηλών μισθών και των εξαντλητικών ωραρίων, αλλά και των εργατικών ατυχημάτων, όπως τα εγκαύματα που παθαίνουν οι ψήστες.
Ρομπότ, όπως ο «Φλίπι», δεν παραπονιούνται για τις συνθήκες εργασίας, ούτε καίγονται. Καθόλου τυχαία, η αλυσίδα CaliBurger σχεδιάζει να «προσλάβει» άλλους 50 ρομποτικούς ψήστες για τα καταστήματά της, σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ» και τη «Ντέιλι Μέιλ».
Όμως η «πρόσληψη» ρομποτικών ψηστών δεν μπορεί παρά να επιδεινώσει το πρόβλημα της ανεργίας. Οι δημιουργοί του στην εταιρεία Miso Robotics αντιτείνουν ότι ο «Φλίπι» έχει φτιαχτεί για να δουλεύει πλάι-πλάι με τους ανθρώπους και να κάνει πιο ασφαλή τη δουλειά τους στην κουζίνα των εστιατορίων.
«Η κουζίνα του μέλλοντος θα έχει πάντα ανθρώπους, αλλά θα δουλεύουν μαζί με τα ρομπότ. Η τεχνολογία μας δεν αποσκοπεί στο να αντικαταστήσει θέσεις εργασίας. Βλέπουμε τον ‘Φλίπι’ απλώς σαν ένα τρίτο χέρι», δήλωσε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Miso Robotics Ντέηβιντ Ζίτο.
Αλλά τα ίδια τα εστιατόρια μπορεί να μη το βλέπουν ακριβώς έτσι. Πολύ περισσότερο όταν ο «Φλίπι» -ή όποιο άλλο παρεμφερές ρομπότ- γίνει ακόμη πιο έξυπνο, επιδέξιο και αυτόνομο, οπότε η κουζίνα σιγά-σιγά θα γίνει δική του…
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Σχετικά

Το αγαπημένο μεξικάνικο εστιατόριο στην Αγία Νάπα ξεκινά happy hour!
Από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη με δωρεάν μαργαρίτα

Το γαστρονομικό γεγονός της χρονιάς που θα μείνει αξέχαστο: Οι κορυφαίες στιγμές του Chef’s Kiss Food Festival
Επισκεφθήκαμε το πρώτο γαστρονομικό φεστιβάλ στην υπέροχη Μαρίνα Αγίας Νάπας και σας μεταφέρουμε τις καλύτερες στιγμές του!

Street food εμπειρία χωρίς όρια: 20 κουζίνες στο κέντρο της Λεμεσού
Από αγαπημένα comfort food μέχρι εξωτικές γεύσεις, κάθε γωνιά αυτού του χώρου έχει κάτι μοναδικό για όλους!

Γιορτάζουμε την 3η επέτειο του La Petite Maison με ένα λαμπερό πάρτι
Ο χώρος που άλλαξε την γαστρονομική σκηνή της Λεμεσού

Ο "Πορφύριος" ετοιμάζεται να σερβίρει και φέτος Οφτόν Κλέφτικον "Συρτόν" στο χωριό!
Ένα απάχικο εστιατόριο στο χωριό, που φτιάχνει το καλύτερο οφτό, ανάβει και φέτος τους φούρνους

Δοκιμάσαμε πρώτοι τα νέα, εντυπωσιακά πιάτα του Σταυρή Γεωργίου για το ανανεωμένο μενού του Stavris Kitchen
Αρμονικές γεύσεις με πετυχημένους συνδυασμούς κυπριακών υλικών και μεσογειακής κουζίνας

Γνωστό μπραντσάδικο της ελ. επ. Αμμοχώστου μας αποχαιρετάει και κλείνει για λίγο
Ένα αγαπημένο στέκι που κατεβάζει ρολά για το καλοκαίρι

Το αγαπημένο μαγαζί της Λευκωσίας, με τη μυστική μαρινάδα, μόλις άνοιξε στη Λεμεσό
Η νέα φρέσκια επιλογή για lunch στη συμπρωτεύουσα

To φετινό Burger Week σε στέλνει στη συναυλία των Joe Satriani και Steve Vai στην Αθήνα
Όλες οι λεπτομέρειες για το επερχόμενο Burger Week

Το ανάποδο cheesecake είναι το νέο λαχταριστό food trend που βλέπουμε παντού σε Instagram και TikTok (βίντεο)
Κάθε μέρα ανακαλύπτουμε και ένα νέο trend που γίνεται viral και το βλέπουμε παντού στα social media

The Cypriot Beauty: Μια γιορτή αφιερωμένη στον τόπο μας
Με μουσική, φαγητό, κρασιά και ανθρώπους

Jazz in the Vines: Μελωδίες, αρώματα και ηλιοβασίλεμα στην ταράτσα του Τσιάκκα
Το οινοποιείο μαζί με το Bistrot 55 μας καλούν για μία βραδιά με με οδηγό το κρασί, τη μουσική και τη γαστρονομία