Δημοσιεύτηκε στις 18 Απριλίου 2018
Η παράσταση ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Κύπρο στις 27 και 28 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών και στις 4 και 5 Μαϊου στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας στις 20:30, σε πρωτότυπο θεατρικό κείμενο της Χριστιάνας Αρτεμίου. Το ρόλο της Ευτυχίας θα ενσαρκώσει η κορυφαία ηθοποιός Αννίτα Σαντοριναίου σε σκηνοθεσία Γιώργου Μουαΐμη. Επίσης συμμετέχει η ηθοποιός Χριστιάνα Λάρκου. Τα σκηνικά έχει αναλάβει ο Στέφανος Αθηαινίτης, το φωτισμό η Καρολίνα Σπύρου και τη μουσική επιμέλεια ο Σάββας Χρυσάνθου. Τις χορογραφίες έχει αναλάβει η Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα. Ο ερμηνευτής των τραγουδιών θα είναι ο Φίλιππος Κτενάς. Όλοι οι συντελεστές που συμμετέχουν είναι αξιόλογοι Κύπριοι δημιουργοί.
Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, είναι ίσως η σημαντικότερη γυναίκα στιχουργός του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού, με αναρίθμητους στίχους και πολυτάραχη ζωή, αφού έζησε το ξεριζωμό της Μικράς Ασίας, την προσφυγιά, την προσωπική ανασυγκρότηση σε μια Ελλάδα που μετρούσε πληγές. Είναι η στιχουργός των τραγουδιών "Είμαι αετός χωρίς φτερά", "Δυο πόρτες έχει η ζωή", "Ο γυάλινος κόσμος", "Περασμένες μου αγάπες", "Είμαστε αλάνια", "Εσύ είσαι η αιτία που υποφέρω", "Τα Καβουράκια" και πάρα πολλών άλλων επιτυχιών, τραγούδια που θα ακουστούν επί σκηνής.
Λίγα λόγια για την παράσταση
Με απόλυτο σεβασμό και επίγνωση του εκτοπίσματος της στιχουργού επιχειρούμε μια επέμβαση στη μνήμη, μιας λεηλατημένης αλλά αγέρωχης Ευτυχίας. Η "Γριά" όπως την αποκαλούν, στιβαρή περίτεχνη, η κορυφαία γυναίκα Ελληνίδα στιχουργός. Μοναδική σε όγκο αλλά και αξία, η στιχουργική γραφή της, αλλά και το έργο της, αποτελούν ένα μουσικό μωσαϊκό ριζωμένο στη ψυχή μας.
Σκοπός της παραγωγής αυτής είναι να αναδείξει τη ζωή και το έργο της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, αλλά και να προβληματίσει το κοινό στο γεγονός ότι δεινές υπήρξαν πάντοτε οι εποχές με μεγάλες ανατροπές και συμπληγάδες, αφού η ίδια η ζωή έχει την ιδιότητα να βρίσκεται σε διαρκή και αδιάκοπη κίνηση και μετατροπία. Εντούτοις οι άνθρωποι έβρισκαν δρόμους υπέρβασης, ακόμα και όταν οι δυσκολίες έμοιαζαν να τους καταβάλλουν.
Η παράσταση επενδύει θεματολογικά στις πέτρινες δεκαετίες, το ξεριζωμό, τη ξενιτιά, την αδικία, τον πόλεμο, τη φτώχεια αλλά και το δυναμισμό, το φως, την ελπίδα, τον έρωτα και τη δημιουργία. Η παραγωγή αυτή αποτελεί μια καταγεγραμμένη μνήμη από δυνατές θύμισες, φορτισμένες στιγμές, αλλά και ξεχασμένες εικόνες ζωντάνιας και ανεμελιάς. Σε μια εποχή που η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου είναι πιο σύγχρονη από ποτέ, λόγω της πολυκύμαντης ζωής της και της ανατρεπτικής της προσωπικότητας.
Η παράσταση με οδηγό τη βιογραφία της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου αποτελεί ένα δυναμικό, θεατρικό, μουσικό και χορευτικό δρώμενο το οποίο στοχεύει στην αποτύπωση, την ερμηνεία και τη συνθετική παρουσίαση του χθες μέσω της κίνησης, της μεταβολής, του ήχου, του στίχου και της μουσικής. Αρχέγονη εκδοχή μιας ανέκφραστης λησμονιάς, πρωτόγνωρης καλαισθησίας και εύθραυστης ομορφιάς από την Ελλάδα που εμπνέει.
Συντελεστές
Κείμενο: Χριστιάνα Αρτεμίου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουαΐμης
Ερμηνεία: Αννίτα Σαντοριναίου
Ερμηνεία: Χριστιάνα Λάρκου
Σκηνικά - Κοστούμια: Στέφανος Αθηαινίτης
Σχεδιασμός φωτισμού: Καρολίνα Σπύρου
Μουσική επιμέλεια: Σάββας Χρυσάνθου
Τραγούδι: Φίλιππος Κτενάς
Χορογραφίες: Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα
Συμμετέχει πενταμελής ορχήστρα υπό την διεύθυνση του Σάββα Χρυσάνθου.
Συμμετέχει πενηνταμελής χορευτική ομάδα υπό τη διεύθυνση της Μαρίας Ζαχαρίου Καραπίττα.
Κυριακή 13 Μαΐου, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, 20.30
Εισιτήρια: €15
Πληροφορίες: 24641616
-
Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού
13 Μαΐου 2018
-
Δημοτικό Θέατρο Λατσιών
27 Απριλίου - 28 Απριλίου 2018
-
Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας
04 Μαΐου - 05 Μαΐου 2018
Σχετικά

«Οι Γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα» στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας
Η πολυσυζητημένη παράσταση του Κωνσταντίνου Ντέλλα ταξιδεύει στην Κύπρο


Το πολυσυζητημένο έργο του Ντάνκαν Μακμίλαν παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Κύπρο
People, Places & Things από τη ΣΕΖΟΝ Γυναίκες, σε σκηνοθεσία Εβίτας Ιωάννου, σε συμπαραγωγή με την Open Arts

«Ο Μικρός Πρίγκιπας» ανεβαίνει στην Παιδική Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου
Μια παράσταση για όλη την οικογένεια σε διασκευή και σκηνοθεσία Ελένης Αναστασίου

« είμαι… »: Μια συγκλονιστική παράσταση που αποκαλύπτει την καθημερινότητα ενός ηθοποιού
Η επίσημη πρεμιέρα έγινε στην Γερμανία με μεγάλη επιτυχία

Επιστρέφει η κωμωδία "Μια Φορά την Εβδομάδα" για να σκορπίσει γέλιο
Δες όλες τις λεπτομέρειες για τις παραστάσεις

"Τα καινούρια ρούχα του βασιλιά" στη Σκηνή 018 του ΘΟΚ
Μια διασκευή του έργου του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν από τους Παρασκευά Καρασούλο και Νίκανδρο Σαββίδη


Οι «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη σε μετάφραση και διασκευή Κώστα Μόντη
«Βουλευτίνες τζαι ξερό ψωμί» για δύο μόνο παραστάσεις

Ακόμη δύο έξτρα stand up comedy παραστάσεις για τον Ζαχαρία Ζαννέτου
Με 2 sold out και εμφανίσεις σε όλη την Κύπρο

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος και το Μπαλέτο Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Κύπρο
Η «Χρυσή Εποχή» ζωντανεύει στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας

Pop up theatre project από την Ομάδα Γιασεμίν
Η ομάδα Γιασεμίν επιστρέφει με καινούργια έμπνευση και ενέργεια!