Δημοσιεύτηκε στις 19 Μαρτίου 2018
Η Fresh Target Theatre Ensemble του Πάρι Ερωτοκρίτου ανακοινώνει την παράταση των παραστάσεων μέχρι την Κυριακή 1 Απριλίου.
“Εντρέπομαι να το ομολογήσω. Επέρασαν οκτώ μήνες αφ' ότου υπανδρεύθην και είμαι ακόμη ερωτευμένος με την γυναίκα μου, ενώ ο κυριώτερος λόγος δια τον οποίον την επήρα ήτο, ότι δεν μου ήρεσκε διόλου η κατάστασις ερωτευμένου”.
Με αυτόν τον ανατρεπτικό τρόπο ξεκινά ο Εμμανουήλ Ροΐδης το διήγημά του ‘Ψυχολογία Συριανού Συζύγου’, το οποίο αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα του ανατρεπτικού αλλά και συνάμα εξόχως σατιρικού ύφους του συγγραφέα.

Γραμμένο το 1894 - έναν μόλις χρόνο μετά που ο Χαρίλαος Τρικούπης αναγκάζεται να κηρύξει το ελληνικό δημόσιο σε πτώχευση (“Δυστυχώς
κύριοι, επτωχεύσαμεν”) - το διήγημα περιγράφει τις αγωνιώδεις προσπάθειες ενός ορκισμένου εργένη να ‘απο-ερωτευθεί’ χρησιμοποιώντας ως φάρμακο τον γάμο, ο οποίος για τον ίδιο αποτελεί ‘τον τάφο του έρωτος.’
Η παράσταση εμπνέεται τόσο από τον ‘αγώνα’ του συζύγου όσο και από το πλαίσιο υλικής ευμάρειας μέσα στο οποίο το διήγημα τοποθετείται ενώ η χώρα τελεί υπό πτώχευση. Τοποθετημένη στο πιο ‘μυστικό μπαρ της πόλης’, η παράσταση ακολουθεί την καθημερινότητα ενός παροπλισμένου συζύγου και την ανάγκη του να ‘ζήσει’ δημιουργώντας μια παράλληλη πραγματικότητα μέσα στο ίδιο του το σπίτι.

Και όπως ο ίδιος τονίζει ‘τους κλίνοντας να με θεωρήσωσιν εκ των ανωτέρω ως βλάκα, παρακαλώ να σκεφθώσι πόσον δύσκολος είναι η θέσις του μη δυναμένου ούτε ως εραστής να παρακαλέση χωρίς να γίνη γελοίος, ούτε ως σύζυγος ν’ απαιτήση χωρίς να γίνη μισητός’.
Αγορά Εισιτηρίων:
www.tickethour.com.cy (διαδυκτιακά)
Τηλ: 77777040 και σε όλα τα καταστήματα ACS Couriers
Παραστάσεις
Μέχρι Κυριακή 1η Απριλίου
Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 20:00
Κάθε Κυριακή στις18:00
Χώρος παράστασης
* Μέχρι να προσγειωθεί στη νέα του βάση, το Σπούτνικ βρίσκεται σε τροχιά (in orbit) και θα το βρείτε στην Μιχαλακοπούλου 29Α (πρώην επαρχιακό Κτηματολόγιο Λευκωσίας)
Σπούτνικ (in orbit)
Μιχαλακοπούλου 29 Α
T.K.1076, 1ος Όροφος
-
Σπούτνικ (in orbit)
29 Μαρτίου - 01 Απριλίου 2018
Σχετικά
Βραβείο «Κάρολος Κουν» στον Κύπριο ηθοποιό Χάρη Χαραλάμπους-Καζέπη: Βραβείο Θεάτρου στην Δ. Μπεμπεδέλη -Αναλυτικά οι νικητές
Ενας περιπλανώμενος αφηγητής, χαμένος μέσα στη δίνη της σύγχρονης πόλης που αναζητά τη δική του αλήθεια. Ο Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης, με τον Οιδίποδα, είναι ο νικητής των βραβείων Κουν
10 θεατρικές παραστάσεις για τον Δεκέμβριο
Από κλασικά αριστουργήματα έως σύγχρονες δημιουργίες, ο Δεκέμβριος προσφέρει ένα πολυφωνικό, απαιτητικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον θεατρικό τοπίο για όλους τους φίλους του θεάτρου.
Κριτική: Η σκηνική αναγέννηση του «Εγκλήματος στο Όριεντ Εξπρές» από τον ΘΟΚ
Μια βαθιά θεατρική προσέγγιση που μετατρέπει το κλασικό αστυνομικό αφήγημα σε ολοκληρωμένο σκηνικό γεγονός
38ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου: Βραβευμένες παραστάσεις ανεβαίνουν στη Νέα Σκηνή «Νίκος Χαραλάμπους»
Πρόκειται για τα έργα που κέρδισα το πρώτο, δεύτερο και τρίτο βραβείο
«Ο Πολυέλαιος» της Μαρίνας Μακρή, η 184η παραγωγή της ΕΘΑΛ, σε συνεργασία με την ομάδα enact
Ένα σύγχρονο κυπριακό έργο που απαθανατίζει την επεισοδιακή συνεύρεση μιας τυπικής κυπριακής οικογένειας
"Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα" στο Θέατρο Δέντρο
Ένα έργο που εξερευνά την αγάπη και τη διαρκή διαπραγμάτευση γύρω από αυτήν
Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και CYTA συνεργάζονται για αυξημένη προσβασιμότητα στο θέατρο
Σε μια καινοτόμα συνεργασία προχώρησαν το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και η Cyta, ενισχύοντας την προσβασιμότητα στις παραστάσεις που πραγματοποιούνται στο θέατρο.
AND/DNΑ: Η ταυτότητα της Ελευθερίας
Μια οπτικοακουστική θεατρική εμπειρία από την Άννα Φωτιάδου για τον φόβο, την καταστολή και την ανάγκη να αναδημιουργήσουμε το δικό μας «DNA»
Τα αποτελέσματα στο 38ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου – Όλοι οι νικητές
Ο ΘΟΚ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του Φεστιβάλ
Οι 10 θεατρικές παραστάσεις της Αθήνας που ξεχωρίζουν
Αν βρεθείς στην αθηναϊκή πρωτεύουσα κλείσε νωρίς εισιτήριο
Η βραβευμένη κωμωδία «Shirley Valentine» στο θέατρο ένα
Στον ρόλο της Shirley Valentine η Ευαγγελία Νικολάου
H Λουκία Μουσουλιώτη είναι "Η απαρηγόρητη χήρα" του Κώστα Μουρσελά
Σε μια πρωτότυπη σκηνοθεσία της Ελένης Οδυσσέως