Δημοσιεύτηκε στις 03 Απριλίου 2018
To Πάσχα, η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, θα εορταστεί και φέτος στην Αγία Νάπα με κάθε λαμπρότητα, θρησκευτική κατάνυξη και θα αναβιώσουν τα ιδιαίτερα έθιμα του τόπου μας.
Τη Μεγάλη Παρασκευή θα γίνει γύρω στις 10.00 το βράδυ η περιφορά του Επιταφίου στους κύριους δρόμους και στα στενά δρομάκια της πόλης. Της πομπής θα προπορεύεται η Μπάντα του Δήμου/Εκκλησίας Παναγίας Αγίας Νάπας και νεαρές κοπέλες θα ψάλλουν το «Αι γενεαί πάσαι».
Το Μεγάλο Σάββατο στις 8.30μ.μ πριν από την Αναστάσιμη Ακολουθία θα γίνει στην βόρεια περιοχή του Μοναστηριού το άναμμα της Λαμπρατζιάς και το κάψιμο του Ιούδα. Θα αναβιώσει επίσης για μία ακόμη χρονιά ένα παλαιό παραδοσιακό έθιμο που είναι οι βίτσες στη φωτιά και το κτύπημα τους στο έδαφος.
Την Κυριακή του Πάσχα στις 10.30 το πρωί θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Παναγίας Αγίας Νάπας ο Εσπερινός της Αγάπης όπου θα διαβαστεί το Ευαγγέλιο σε διάφορες γλώσσες. Ακολουθεί στις 7.00μ.μ ένα πλούσιο καλλιτεχνικό παραδοσιακό πρόγραμμα , το οποίο θα διαρκέσει μέχρι αργά το βράδυ. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με χορούς και τραγούδια από την Κύπρο, τα νησιά, την Μικρά Ασία, την ΄Ηπειρο, τα οποία θα παρουσιάσουν ο Χορευτικός ΄Ομιλος του Δήμου Αγίας Νάπας και ο Κίμων Ξυλοτύμπου. Στη συνέχεια η νεαρή τραγουδίστρια Emma Cutajar από την Μάλτα θα τραγουδήσει Μαλτέζικα παραδοσιακά τραγούδια και η βραδιά θα κλείσει με την Μουσικοχορευτική παράσταση «Λέμε Χριστός Ανέστη με μουσική και χορό» που επιμελήθηκαν και θα παρουσιάσουν το Μουσικό Σχήμα Μαρία Ζηντίλη και ο Πολιτιστικός ΄Ομιλος, «Η Παράδοση» Λιοπετριού.
Τη Δευτέρα του Πάσχα ο Δήμος Αγίας Νάπας μαζί με το Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου διοργανώνουν στην Πλατεία του Μοναστηριού ολοήμερο Λαμπριάτικο γλέντι, το οποίο θα ξεκινήσει στις 1.00 το μεσημέρι και θα διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυκτα.
Το Πασχαλινό ξεφάντωμα περιλαμβάνει χορούς, τραγούδια, λαϊκή ποίηση, τσιαττιστά, με το Μουσικό Σχήμα του Αντρέα Νικολάου, τον Κυριάκο Μαππούρα και τη Βασιλική Χατζηαδάμου, σούσες και τσιαττιστά κάτω από την τουμπεζιά από τον Χορευτικό ΄Ομιλο του Δήμου Αγίας Νάπας (16.30 -17.30), παραδοσιακά παιγνίδια (17.30-19.00), ψήσιμο οβελία και φαγητού στον παραδοσιακό φούρνο και άφθονο ποτό τα οποία θα διατίθενται προς πώληση.
Σχετικά
Στις 4 του Απρίλη (μιτσιοί τζιαι μηάλοι) θα βρεθούμε στην αυλή του Άη Γιώρκη
Σε μία γιορτή που δίνει πνοή στες ρίζες και είναι αφιερωμένη στην παράδοση
Όλα όσα θα γίνουν τον Μάιο στο Fantasia Festival
Ετοιμαστείτε να φτιάξουμε προστατευτικές κούκλες να παρακολουθήσουμε μεσαιωνικές μάχες και magic show
Κυνηγάμε πασχαλινά αυγά μαζί με τα παιδιά στον πιο όμορφο βοτανικό κήπο του νησιού
Γεμίζουμε τα καλαθάκια μας αυγά και παίζουμε παραδοσιακά πασχαλινά παιχνίδια
Το Υφαντουργείο ξαναχτυπά με ένα πασχαλινό παζάρι
Η άνοιξη φέρνει markets, φαγητό και πολύ παιχνίδι
Έρχεται η 17η έκθεση Στατικού Μοντελισμού στην Κυπρο
Μοναδικά εκθέματα και έμπνευση για όλους στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου γιορτάζει με δωρεάν δράσεις για το κοινό
Τριήμερο εκδηλώσεων στη Λεμεσό με ελεύθερη είσοδο, βραδινή ξενάγηση και δημιουργικό εργαστήρι παντομίμας
Safari & Hiking στον Μαχαιρά: Ζήσε μια αυθεντική περιπέτεια στη ανθισμένη κυπριακή φύση
Μια μοναδική outdoor εμπειρία που συνδυάζει εξερεύνηση, πεζοπορία και τα εντυπωσιακά τοπία του ορεινού Μαχαιρά
«Χόρεψε, χόρεψε στη γειτονιά» των Αγίων Ομολογητών
Ανακοινώθηκε η ημερομηνία για το πιο όμορφο έθιμο της γειτονιάς
Είσαι έτοιμος να ανακαλύψεις τα Τεισιά της Μαδαρής;
Εκπαιδευτική πεζοπορία σε μία πανέμορφη διαδρομή με εντυπωσιακά σημεία θέας
Week Agenda: 15 όμορφες προτάσεις για έξοδο στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα
Συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, φεστιβάλ, parties και ξεχωριστά events σε όλη την Κύπρο που δίνουν ρυθμό στις ημέρες και τις νύχτες της εβδομάδας.
Το Ανοιξιάτικο Παζαράκι που όλοι περιμένουμε, επιστρέφει
Μια όμορφη ανοιξιάτικη μέρα στο πανέμορφο αρχοντικό σπίτι του Τεχνόπολις 20, γεμάτη χρώματα, αρώματα και ξεχωριστές δημιουργίες