Δημοσιεύτηκε στις 11 Απριλίου 2018
Ο πρώην βρετανικός οικισμός Βερεγγάρια στα Πολεμίδια μετατρέπεται και επισήμως σε μια ολοκληρωμένη πανεπιστημιούπολη για το ΤΕΠΑΚ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του http://politis.com.cy, αν και οι αρχικοί σχεδιασμοί του πανεπιστημίου προέβλεπαν τη δημιουργία στην περιοχή μόνο υποστηρικτών υποδομών, όπως αθλητικές εγκαταστάσεις, φοιτητικές εστίες και εργαστήρια, οι αυξανόμενες ανάγκες οδήγησαν σε αναθεώρηση των σχεδίων με την εγκαθίδρυση στον χώρο μιας ολοκληρωμένης πανεπιστημιούπολης, στην οποία θα μεταφερθούν σχεδόν οι μισές σχολές του ΤΕΠΑΚ.
Πρόκειται για τον τρίτο πόλο ανάπτυξης του πανεπιστημίου, ο οποίος σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού θα καταλαμβάνει σχεδόν τα 2/3 της συνολικής έκτασης. Σε πρώτη φάση, τα προσεχή τέσσερα χρόνια στο Βερεγγάρια θα αναπτυχθούν φοιτητικές εστίες δυναμικότητας 450 κλινών, προς αντικατάσταση 8 ενοικιαζόμενων εστιών, τα συμβόλαια των οποίων λήγουν σε 3 με 4 χρόνια, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν αθλητικές εγκαταστάσεις.
Όπως αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα, ο πρύτανης Ανδρέας Αναγιωτός, δήλωσε ότι το πανεπιστήμιο βρίσκεται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών και την Πολεοδομία. Αυτή την περίοδο, πρόσθεσε, βρίσκεται σε εξέλιξη η αναθεώρηση του μάστερ πλαν προκειμένου να ικανοποιηθούν οι στεγαστικές ανάγκες του ΤΕΠΑΚ, όπως προκύπτουν μετά την ανάκληση μεγάλου αριθμού απαλλοτριώσεων λόγω της οικονομικής κρίσης, την καθυστέρηση στη μετακίνηση κρατικών υπηρεσιών από τον Β Πόλο του Παλιού Νοσοκομείου, αλλά και τη δημιουργία νέων τμημάτων που δεν περιλαμβάνονταν στο αρχικό γενικό χωροταξικό (Τμήματα Χημικής Μηχανικής, Θαλάσσιας και Υδάτινης Βιολογίας, Δημόσιας Υγείας). Στη δεύτερη φάση, σε βάθος δεκαετίας, θα μεταφερθούν στο Βερεγγάρια δύο σχολές και θα δημιουργηθούν εργαστήρια, το Κέντρο Καινοτομίας, το Κέντρο Μάθησης, το Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων των φοιτητών και υποστηρικτικές υπηρεσίες.
Αντιθέτως, στο ιστορικό κέντρο της Λεμεσού θα παραμείνουν η πρυτανεία, οι διοικητικές υπηρεσίες και οι σχολές Διοίκησης και Οικονομίας και Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Εγκαίνια βιβλιοθήκης
Τον ερχόμενο μήνα ξεκινά η επιχείρηση επιστροφής των χιλιάδων τόμων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεμεσού στο μέγαρο Πηλαβάκη, ενόψει της επαναλειτουργίας της. Τα εγκαίνια της ανανεωμένης Δημοτικής Πανεπιστημιακής πλέον Βιβλιοθήκης, όπως αποκάλυψε ο πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα τελεστούν τον Ιούνιο, ενώ έναν μήνα νωρίτερα, η δανειστική βιβλιοθήκη θα δοθεί για χρήση στο κοινό. Εντός Απριλίου θα μπουν στο μέγαρο οι τελευταίες πινελιές με την τοποθέτηση των κυλιομένων ραφιών για φύλαξη βιβλίων στο υπόγειο της νέας προσθήκης, ενώ ήδη έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των βιβλιοθηκών και του ηλεκτρονικού εξοπλισμού.
Στο κέντρο
Τον Σεπτέμβριο, η Σχολή Καλών Τεχνών θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους φοιτητές της στις ιδιόκτητες πλέον εγκαταστάσεις της (κτήριο Τσεριώτη, διπλά από την πρυτανεία). Παράλληλα τον ερχόμενο Οκτώβριο θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση του συγκροτήματος στο διπλανό ακίνητο Κατσουνωτού, με την κατασκευή του κτηρίου των εργαστήριων Ζωγραφικής και Νέων Μέσων, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές του 2020. Ενόψει της παραχώρησης της Εθνικής Τράπεζας, όπως υποδεικνύει ο κ. Αναγιωτός, θα δημιουργηθεί την επόμενη τριετία το ενιαίο Κέντρο Καλών Τεχνών, το οποίο θα αποτελείται από τα τρία αυτά κτήρια. Μέχρι τον Ιούνιο θα προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός προσφορών για την αποκατάσταση του κτηρίου «Δράκος» στην οδό Σωκράτους για στέγαση γραφείων διοικητικού προσωπικού και έξι κοινών αιθουσών διδασκαλίας, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τα τρία χρόνια. Το κτήριο θα συνδέεται με την καινούργια του προσθήκη στην οδό Αθηνών μέσω στοάς.
Το πλάνο για τη μετακίνηση κρατικών υπηρεσιών
Σε πέντε χρόνια το ΤΕΠΑΚ φιλοδοξεί να κάνει πραγματικότητα τα κτήρια της Σχολής Επιστημών Υγείας στον β' πόλο του πανεπιστημίου, στον διαθέσιμο χώρο νότια της Κλινικής Αποκατάστασης και ανατολικά του παλιού νοσοκομείου. Επιπλέον, θα γίνει χρήση του χώρου Αγιομαμίτης Ψυλλάκης, του Κέντρου Ενηλίκων και της Τεχνικής Σχολής, ανάλογα με την απελευθέρωση των χώρων, για κάλυψη αναγκών άλλων σχολών, χώρων στάθμευσης και του Κέντρου Γλωσσών. Στην ίδια περιοχή, θα πρέπει να διευθετηθεί η εκκρεμότητα που υπάρχει για το καταπίστευμα των τεμαχίων της Γ' Αστικής Σχολής.
Εξάλλου, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο προγραμματίζεται και η προκήρυξη προσφορών για την αποκατάσταση του αρχοντικού Μέλπως Πηλαβάκη στην οδό Ειρήνης, με την κατασκευή νέας προσθήκης στο πίσω μέρος του διατηρητέου για τη στέγαση της Σχολής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τα 4 χρόνια.
Μείωση ενοικίων
Το 2009 το πανεπιστήμιο στεγαζόταν σε 42 ενοικιαζόμενα κτήρια τα οποία έχουν μειωθεί σήμερα σε 31, με εξοικονόμηση πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ ετησίως από τον προϋπολογισμό του πανεπιστημίου. Με τον προτεινόμενο σχεδιασμό αναμένεται ότι σε 7-10 χρόνια θα υπάρχει περαιτέρω μείωση σε 20 ενοικιαζόμενα κτήρια, αφού θα αποδεσμευθούν 8 εστίες και άλλα 4 κτήρια των οποίων λήγουν τα συμβόλαια, ενώ παράλληλα θα έχει στην κατοχή του περισσότερα από 20 ιδιόκτητα κτήρια. Με την υλοποίηση της κτηριακής στρατηγικής του πανεπιστημίου και την παρουσία του σε 3 πόλους ανάπτυξης, θα βελτιωθεί το επίπεδο των πανεπιστημιακών υποδομών και θα μειωθεί κατακόρυφα το κόστος ενοικίασης.
Σχετικά
Tripadvisor: Οι νέες ταξιδιωτικές τάσεις για το 2026
Οι εμπειρίες καθοδηγούν πλέον τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται τα ταξίδια διεθνώς
To Ted Lasso επιστρέφει για τέταρτη σεζόν το καλοκαίρι - Οι πρώτες εικόνες
Η πολυβραβευμένη σειρά του Apple TV+ επανέρχεται παρά τις φήμες για οριστικό τέλος
Η «Πανσέληνος του Χιονιού» την 1η Φεβρουαρίου σημείο καμπής για 4 ζώδια -Γιατί ονομάστηκε έτσι
Μετά την «Πανσέληνο του Λύκου» στις 3 Ιανουαρίου, αναμένεται η δεύτερη πανσέληνος του έτους την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου
Το ελληνικό νησί που αναδείχθηκε «βασίλισσα των αντιθέσεων» από διεθνή ΜΜΕ
Το ελληνικό νησί δεν απευθύνεται πλέον αποκλειστικά σε όσους αναζητούν έντονη νυχτερινή ζωή
Έξι χώρες που πληρώνουν για να μετακομίσετε μόνιμα εκεί
Το κόστος ζωής ωθεί ολοένα και περισσότερους στην αναζήτηση μιας νέας αρχής εκτός συνόρων και ορισμένες χώρες προσφέρουν χρηματικά κίνητρα για να προσελκύσουν νέους μόνιμους κατοίκους
Ένα από τα πιο ρομαντικά εστιατόρια του νησιού, για να γιορτάσεις τον έρωτα!
Ένα εστιατόριο-προορισμός που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο ρομαντικά του νησιού, ιδανικό για στιγμές αφιερωμένες στον έρωτα
8 πολυτελή παραδοσιακά σπιτάκια, σε περιμένουν για διαμονή στο χωριό
Mια εμπειρία διαμονής όπου η άνεση συναντά την ιστορία, και η φιλοξενία γίνεται προσωπική υπόθεση.
Η Aegean ανακοίνωσε 1+1 στα εισιτήριά της (για δύο μόνο μέρες)
Μία έκπληξη για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου! Γιατί Η αγάπη ταξιδεύει καλύτερα μαζί.
Βροχές, σκόνη και σφοδροί άνεμοι σήμερα - Αναμένεται χιόνι στο Τρόοδος
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Με τη στήριξη της Lidl Κύπρου, το 5ο mind REset παρουσίασε τις «πράσινες» ιδέες των παιδιών
Το εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα επέστρεψε με την καθιερωμένη Εμπορική Έκθεση στο Metropolis Mall στη Λάρνακα, το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Ιανουαρίου 2026.
Eurovision 2026: Ανακοινώθηκαν οι παρουσιαστές του φετινού διαγωνισμού!
Οι οικοδεσπότες της διοργάνωσης της Βιέννης
Η πτήση με τις περισσότερες αναταράξεις στον κόσμο διαρκεί μόλις μία ώρα -Ποια είναι
Η αξιολόγηση των αναταράξεων έγινε μέσω των διαδρομών πτήσης και των αρχείων, χρησιμοποιώντας τον δείκτη EDR