Δημοσιεύτηκε στις 14 Απριλίου 2018
Μετά την μεγάλη επιτυχία της παράστασης ΨΥΧΩΣΗ (4.48 Psychosis) της Sarah Kane το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών επιστρέφει στην Λευκωσία με το βραβευμένο βρετανικό έργο ΝΥΧΤΑ! (Yard Gal) της Rebecca Prichard στο Θέατρο ΔΕΝΤΡΟ. Η Rebecca Prichard αποτελώντας μια λαμπρή συνεχίστρια του έργου της Sarah Kane και του θεατρικού ρεύματος In-yer-Face-Theater μας καλεί στο κέντρο μιας μητρόπολης του άμεσου μέλλοντος, μας προκαλεί να περιπλανηθούμε μαζί της σε ένα υπαρξιακό ταξίδι έως την άκρη της Νύχτας!

Λίγα λόγια για το έργο
Η ΝΥΧΤΑ! είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ βασισμένο στο βραβευμένο θεατρικό έργο YΑRD GAL της Αγγλίδας συγγραφέας Rebecca Prichard, μια δυστοπική φουτουριστική παράσταση για το άμεσο μέλλον. Μια παρέα κοριτσιών αρνούνται όλους τους επιβεβλημένους κανόνες και ζουν μόνο την Νύχτα αναζητώντας τρόπους για να βγάζουν χρήματα χωρίς να δουλεύουν, να κάνουν σεξ χωρίς να πληγωθούν, να δοκιμάσουν όλες τις ουσίες χωρίς να πεθάνουν, να διαπράξουν όλες τις απαγορευμένες πράξεις χωρίς να συλληφθούν. Με αυτό τον τρόπο διαγράφουν μια απελπισμένη διαδρομή που μαρτυρά την δύναμη και το πάθος, όπως και την εύλογη απόγνωση, τα αδιέξοδα και την θλιβερή βία της ζωής των νέων ανθρώπων σήμερα. Η απέραντη φανταχτερή πόλη την Νύχτα, ο ήχος της ατέρμονης ψυχικής πίεσης, ένα κρυφό σιωπηλό ουρλιαχτό μέσα στο σκοτάδι του κόσμου. Μοναξιά και απαθή βλέμματα και φρενιασμένες σκιές. Κινηματογραφικές αναμνήσεις, οργισμένες νύχτες καταστροφών, κλοπές και μαζικοί εμπρησμοί, προαύλια νοσοκομείων και κρατητήρια, σειρήνες περιπολικών και αιχμηρά αντικείμενα, γυάλινες χάντρες και χάπια ecstasy και χαρτοπόλεμος από κάλπικα χαρτονομίσματα. Κακοστριμμένα τσιγάρα χασίς, electro techno, σεξ της μιας βραδιάς, κορίτσια και αγόρια που αρμενίζουν στον νυχτερινό ουρανό. Ζούμε στο σκοτάδι του κόσμου σαν παιδιά που χάθηκαν μέσα σε μια καταιγίδα.
Η σκοτεινή ποιητική ματιά του Τάσου Σαγρή για την ζωή στις σύγχρονες μητροπόλεις και οι πρωταγωνίστριες Σίσσυ Δουτσίου και Λίλη Τσεσματζόγλου συναντιούνται με τα ηχοτοπία των Radiohead, της Anne Clark και του Mikael Delta, τον βιομηχανικό θόρυβο των Prodigy, το ψυχεδελικό techno-trance των Χ-Dream, Αtmos-Sandman και Τοtal Eclipse, την μητροπολιτική μελαγχολία του Lou Reed, των Αrcade Fire, του Yann Tiersen, τα φρενήρη video art παραληρήματα της Άλκιστης Καφετζή και του Εργαστηρίου Οπτικών Τεχνών του Κενού Δικτύου, τους εξπρεσιονιστικούς φωτισμούς του Γιώργου Παπανδρικόπουλου και την μινιμαλιστική σκηνογραφία του Σκωτσέζου σκηνογράφου Κenny MacLellan, συνεργάτη του σκηνοθέτη της ταινίας Trainspotting Dany Boyle.

Με αυτό τον τρόπο, στο σύνολο του το δημιουργικό και καλλιτεχνικό επιτελείο των επιτυχημένων παραστάσεων του Ινστιτούτου Πειραματικών Τεχνών συνεχίζει την ανατομία της εποχής της κρίσης με την παράσταση Η ΝΥΧΤΑ! μελετώντας το υπαρξιακό αποτύπωμα μιας εποχής, το ψυχικό τραύμα μιας κοινωνίας που διαλύεται σε διαχωρισμένες, απελπισμένες ατομικότητες.
Το 2011 "ΟΙ ΔΟΥΛΕΣ" του Ζαν Ζενέ ούρλιαξαν "Να Μην Ζήσουμε σαν Δούλοι" και το πάθος τους για ζωή έγινε μια απελπισμένη κραυγή στις ψυχές των ανθρώπων σε όλη την χώρα, το 2012 με το έργο "ΠΕΘΑΙΝΩ ΣΑΝ ΧΩΡΑ" του Δημήτρη Δημητριάδη έγινε μια λεπτομερής καταγραφή της κατάρρευσης μιας ολόκληρης κοινωνίας. Από το 2013 έως το 2015 η παράσταση "ΨΥΧΩΣΗ" (4.48 Psychosis) της Sarah Kane μελέτησε την κατάρρευση του υποκειμένου στο σύγχρονο κόσμο.
Το 2017 με την παράσταση Η ΝΥΧΤΑ! (Υard Gal) της Rebecca Prichard σε σκηνοθεσία του Τάσου Σαγρή το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών εξερευνά την βία, τα αδιέξοδα και τις ελπίδες των νέων ανθρώπων σήμερα. Στέλνει ένα σήμα κινδύνου για το άμεσο μέλλον. Μας καλεί να ταξιδέψουμε στην σκοτεινή πλευρά του ίδιου μας του εαυτού, εκεί που κατοικούν οι εφιάλτες και τα πιο κρυφά όνειρα μας.
Σκηνοθεσία: ΤΑΣΟΣ ΣΑΓΡΗΣ
Παίζoυν: ΣΙΣΣΥ ΔΟΥΤΣΙΟΥ | ΛΙΛΗ ΤΣΕΣΜΑΤΖΟΓΛΟΥ
Μουσική: Radiohead, Prodigy, Anne Clark, Total Eclipse, X Dream,
Atmos, Sandman, Lou Reed, Μikael Delta, Yann Tiersen, Αrcade Fire
Video Art: Άλκηστις Καφετζή, Void Optical Art Laboratory
Σκηνικά: Κenny Mac Lellan
Φωτισμοί: Γιώργος Παπανδρικόπουλος
Μετάφραση: Anna Holloway
Διάρκεια: 90′
Μόνο για 6 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ στη ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Παρασκευή 11, Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Μαΐου & Παρασκευή 18, Σάββατο 19 και Κυριακή 20 Μαΐου, Θέατρο Δέντρο Λευκωσία, 23.00.
Κρατήσεις θέσεων: 99520835 - 99384606
-
Θέατρο Δέντρο
11 Μαΐου - 13 Μαΐου 2018
18 Μαΐου - 20 Μαΐου 2018
Σχετικά
«Βρες τρόπους να καθυστερήσουμε τη νύχτα» με τους Σαλώμη Ιεροπούλου και Σάββα Σάββα επί σκηνής
Ποίηση που δεν λέγεται μόνο με λέξεις...
Σ’ εσάς που με ακούτε: Η παράσταση της Λούλας Αναγνωστάκη έκανε πρεμιέρα
Με μεγάλη επιτυχία δόθηκε η πρώτη παράσταση το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2026
Ο τόπος εν οι άνθρωποι: Δωρεάν θεατρικά εργαστήρια μνήμης, φαντασίας & συλλογικής ταυτότητας στα χωριά
Μια συνεργασία του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου με την Επιτροπή Πολιτισμού Ορεινών περιοχών Τροόδους και τον Επίτροπο Ορεινών Κοινοτήτων.
Αυτή είναι η καλοκαιρινή παραγωγή 2026 του ΘΟΚ
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου παρουσιάζει το καλοκαίρι του 2026 τον Ίωνα του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
Η θεατρική παράσταση "Τούλα" στο ARTos House στη Λευκωσία
Το έργο Τούλα ακολουθεί την εξέλιξη της εικαστικού Τούλας Λιασή ως ανθρώπου και ως καλλιτέχνη
15 θεατρικές παραστάσεις που κάνουν τον Φεβρουάριο τον πιο θεατρικό μήνα της χρονιάς
Από σύγχρονα ελληνικά έργα και διεθνείς επιτυχίες μέχρι πολιτικό θέατρο, κωμωδία και δυνατούς μονολόγους, η σκηνή της Κύπρου γεμίζει ιστορίες, φωνές και συγκινήσεις.
"Η κοιμωμένη του Χαλεπά" ζωντανεύει ξανά από το Θέατρο Ανεμώνα
Η παράσταση που συζητήθηκε πολύ, επιστρέφει, σε Σκηνοθεσία Αντρέα Τηλεμάχου και με τον ίδιο στον ομώνυμο ρόλο!
«Μιαν Βολάν…» σε κυπριακή διάλεκτο και πρωτότυπη μουσική
Θεατρική παράσταση, λαϊκή παράδοση-θρίλερ της Νίτσας Θαλασσινού
«Η αγάπη μόνο δεν αρκεί»
Είδαμε την παράσταση «Η Επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα» σε σκηνοθεσία Ονησίφορου Ονησιφόρου από το Θέατρο Δέντρο
Η Nicosia For Art και το National Theatre Live παρουσιάζουν την κινηματογραφική προβολή της παράστασης “Dr. Strangelove” του Stanley Kubrick
Η παράσταση “Dr. Strangelove” θεωρείται μία από τις κορυφαίες κωμωδίες όλων των εποχών
"Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στον ΘΟΚ - Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων
Παραστάσεις από 6 Φεβρουαρίου