Δημοσιεύτηκε στις 23 Απριλίου 2018
Ένα από τα πιο εμπνευσμένα και συμπαγή κείμενα της ελληνικής γλώσσας, πολυεπίπεδο και αποκαλυπτικό, το δοκίμιο-μανιφέστο, στο οποίο ο Καζαντζάκης καταθέτει τις οδύνες και τις ελπίδες του προσωπικού του αγώνα για την ανεύρεση και την κατανόηση του Θεού, του δικού του Θεού, μεταφέρεται στη μορφή θεατρικού μονολόγου από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Βασίλη Βασιλάκη.
Μέσα στην περίεργη εποχή που διανύουμε , όπου επαναπροσδιορίζονται αξίες και αρχές του κοινωνικού μας ιστού, η αιώνια κραυγή του Ν. Καζαντζάκη φαντάζει ως η πιο επίκαιρη από ποτέ. Η μάχη του ανθρώπου με τις δυνάμεις της υλικής, πνευματικής και ηθικής φθοράς και η ανάδειξη εκείνων των ικανοτήτων και αρετών του ανθρώπου που τον ωθούν να κοιτάζει ψηλά, να μάχεται, να δημιουργεί και να ελπίζει απελπισμένα.
Ο ηθοποιός Βασίλης Βασιλάκης, απόφοιτος της σχολής του Κουν και δραστήριος εργάτης του θεάτρου, έχει εδώ και αρκετά χρόνια αφοσιωθεί στην πολιτιστική δράση έξω από τη θεατρική αγορά της Αθήνας, δράση πολυεπίπεδη και πολυσχεδής, διδασκαλία υποκριτικής στη θεατρική ομάδα της Αίγινας, παιδικό θέατρο, μαριονέτες.
Η επίμονη αναμέτρησή του με το κείμενο του Ν. Καζαντζάκη από το Φεβρουάριο του 2010, τον ώθησε να το σχηματοποιήσει σε θεατρικό μονόλογο και να τον παρουσιάσει το καλοκαίρι του 2010, σε έναν εναλλακτικό αίθριο χώρο στην Αίγινα και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, αποκομίζοντας διθυραμβικές κριτικές.
Η «Ασκητική» παραστάθηκε από το Βασίλη Βασιλάκη με όρους απόλυτα σύγχρονους. Δομήθηκε σαν ένα έργο υπό συνεχή αλλαγή. Στα πλαίσια αυτά και για πρώτη φορά ο ηθοποιός Βασίλης Βασιλάκης συναντά τον Μουσικό Δημήτρη Σπύρου σε μια ενδιαφέρουσα συνεργασία.
Το εκστατικό εσωτερικό ποίημα του Νίκου Καζαντζάκη θα πραγματοποιήσει έναν κύκλο παραστάσεων το Μάιο του 2018 στο Πολυχώρο Συνεργείο στη Λεμεσό.
11,13,14 Μαΐου Πολυχώρος Συνεργείο, Λεμεσός, 20.30
ΑΣΚΗΤΙΚΗ του Νίκου Καζαντζάκη
Σκηνοθεσία-Ερμηνεία Βασίλης Βασιλάκης
Μουσική Δημήτρης Σπύρου
Θεατρική Διασκευή Ευτυχία Δρούκα
Φωτισμοί Απόστολος Στράντζαλης
Ενδυματολόγος Δανάη Καββαδία
-
Πολυχώρος Συνεργείο
11 Μαΐου - 12 Μαΐου 2018
13 Μαΐου - 14 Μαΐου 2018
Σχετικά

Δύο δωρεάν παραστάσεις για το έργο «Το γατάνιν» του σπουδαίου Κύπριου ποιητή και συγγραφέα
Σε σκηνοθεσία Αλεξίας Παπαλαζάρου

«Black Money»: Μια τρελή κωμωδία με συνεχείς ανατροπές, πυροβολισμούς, καταστροφές και πολύ γέλιo
Όλα τα έσοδα θα δοθούν για ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Λατσιών-Γερίου

"Win-Win": Το ψυχολογικό δράμα των Στέλιου Θεοχάρους & Χριστίνας Βραχίμη ανεβαίνει στο Κτήριον 53
Η ιστορία εκτυλίσσεται σε δύο διπλανά δωμάτια ξενοδοχείου, καθώς μια νέα υγειονομική κρίση ξεσπά

"Το Πρώτο Ραντεβού" με τον Κωνσταντίνο Ιωάννου στην Λεμεσό
Μία stand-up comedy παράσταση με απόλυτη ειλικρίνεια και γέλιο

«18/9»: Ένας συγκλονιστικός μονόλογος ταξιδεύει από την Αθήνα στην Κύπρο
Στο επίκεντρο βρίσκεται η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και η εμβληματική δίκη για τη ναζιστική οργάνωση.

Σχολικοί Αγώνες Θεάτρου 2025: Όλοι οι νικητές και οι διακριθέντες
Περισσότερα από 50 σχολεία Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης συμμετείχαν στη φετινή διοργάνωση

“Το Τικ και το Τακ”: Μετά από τις sold out εμφανίσεις τα γαϊδουράκια επιστρέφουν ξανά
Παιδική θεατρική παράσταση με σκηνοθεσία που υπογράφει η Πέννυ Φοινίρη

Αυτοσχεδιάζουμε επί σκηνής μαζί με "Τα Κόζια" χωρίς σενάριο και όρια
Μια μοναδική εμπειρία, όπου οι ιδέες μεταμορφώνονται σε κωμωδία

«Στο Μπούστο Μας»: Μια stand up comedy παράσταση με τρεις αταίριαστες προσωπικότητες
Δύο παραστάσεις χωρίς ηθοποιούς

"40+Βγαίνω": Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων για την παράσταση του Θανάση Αλευρά στην Κύπρο
Ο Θανάσης Αλευράς επιστρέφει στη σκηνή του Θεάτρου Ριάλτο πιο… ανώριμος αλλά και πιο σέξι από ποτέ!

Ματζιελλεμένες: Μία θεατρική παράσταση από την ομάδα ΜΠΟΕΜ σε καφενεία και πλατείες
Η παράσταση εκτυλίσσεται σε δύο παράλληλες χρονικές διαστάσεις, όπου ο πραγματικός και ο φανταστικός χρόνος εναλλάσσονται

Επιπλέον παραστάσεις για το θεατρικό έργο "Φάουστ" του Γκαίτε
Μετά τη συγκινητική υποδοχή του κοινού η παράσταση συνεχίζεται