Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Δρόμοι του Κρασιού: Βουνί Παναγιάς - Αμπελίτης

Βγες στο δρόμο και ανακάλυψε τα οινοποιεία που βρίσκονται στην κυπριακή ύπαιθρο, γεύσου τις γηγενείς και όχι μόνο ποικιλίες από το Μαραθεύτικο και το Ξυνιστέρι, μέχρι το Cabernet Sauvignon και το Shiraz, αλλά και τη μοναδική σε όλο τον κόσμο Κουμανδαρία

Δημοσιεύτηκε στις 30 Ιανουαρίου 2013

Θεωρείται μια παραδοσιακά οινοποιός περιοχή, διάσπαρτη πλέον με σύγχρονα οινοποιεία. Η διαδρομή κινείται στην ανατολική Πάφο σε μια ορεινή περιοχή με σχετικά ψηλά υψόμετρα. Οι απότομες πλαγιές της καλύπτονται από δάση και αμπελώνες και η ψηλότερη κορυφή φτάνει μέχρι και τα 1,144μ. Η περιοχή έχει πλούσια βροχόπτωση που βοηθά στην παραγωγή  27 διαφορετικών ποικιλιών οιναμπέλου με εντυπωσιακή παρουσία των ποικιλιών Carignan Noir και Cabernet. Κατά μήκος της διαδρομής που συνοψίζει τα χωριά Μεσόγη, Τσάδα, Στρουμπί, Πολέμι, Ψαθί, Κανναβιού, Ασπρογιά, Πάνω Παναγιά, Χρυσορρογιάτισσα, Αγία Μονή, Στατός-Άγ. Φώτιος, Κοιλίνεια, Γαλαταριά, Πενταλιά, Αμαργέτη, Ελεδιό, Αγία Βαρβάρα ή Στατός-Άγ. Φώτιος, Χούλου, Λεμώνα, Κούρδακα, Λετύμβου, Καλλέπεια θα συναντήσουμε διάφορα οινοποιεία.

Sightseeing και δραστηριότητες

Όταν επισκεφτείς τη Χούλου για φαγητό, καλό θα ήταν να περιεργαστείς το τζαμί της. Έχει πολύ ενδιαφέρον. Στο χωριό Πολέμι θα συναντήσεις το Στρατόπεδο Συγκεντρώσεως Πολεμίου, που λειτουργεί ως ιστορικό μνημείο, και το κτίριο του Μετοχίου Κύκκου που στεγάζει το Πολιτιστικό Κέντρο όπου γίνονται πολλές εκδηλώσεις. Αν είσαι θρεσκευτικός τουρίτσας, τότε πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς και τα ξωκλήσια του χωριού, τα οποία χρονολογούνται από τη Βυζαντινή Εποχή. Ο δρόμος προς την Παναγιά θα σε οδηγήσει στο ξωκλήσι Χρυσελεούσης και στο σπίτι του Μακαρίου. Αν επισκεφτείς το χωριό Στατός-Άγιος Φώτιος, στις 16 Σεπτεμβρίου θα έχεις την ευκαιρία να διασκεδάσεις στο ‘3ο Αγροτικό Φεστιβάλ’ του χωριού. Εδώ μπορείς να δεις πώς φτιάχνουν τραχανά, σουτζούκο, χαλούμια, αναρή και ζιβανία, να τα αγοράσεις μαζί με τσαμαρέλα, ζιβανία, ψωμί, κουλουράκια με έψιμα, ‘καττιμέρκα’ και τραχανά, να δοκιμάσεις αλλαντικά, ρέσι, γλυκά του κουταλιού, κρασί από τα τοπικά οινοποιεία και ζουμερά φρούτα του χωριού, διασκεδάζοντας ταυτόχρονα με ορχήστρα ντυμένη με παραδοσιακές στολές.

 

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ

Αγρόκτημα Έζουσα

Είναι ένα μικρό οινοποιείο που άνοιξε το 2003 σε παραδοσιακό κτίριο στην είσοδο του χωριού. Πήρε το όνομά του από τον ποταμό που βρίσκεται στην αυλή του. Διαθέτει μόνο 5 ετικέτες, 1 λευκό από ποικιλία Ξυνιστέρι, 1 ροζέ από ποικιλία Μαραθεύτικο, και τρία κόκκινα το πρώτο με ανάμειξη ποικιλιών Shiraz, Cabernet Sauvignon και Mourvèdre, το δεύτερο είναι παρασκευασμένο με ποικιλία Shiraz μόνο και το τελευταίο αποκλειστικά από Μαραθεύτικο. Όλα τα κρασιά τους είναι ξηρά. Πρωταγωνιστές Το Λευκό Έζουσα και το ροζέ Έρως, και τα δύο με φρουτώδη χαρακτηριστικά.

Φαγητό Στο χωριό θα συναντήσεις δύο παραδοσιακές κυπριακές ταβέρνες καθώς και το εστιατόριο ‘Γιάννος’ (26732034).

Wine tasting Δ-Παρ 10.00-13.00.

Αγρόκτημα Έζουσα (70008844) Κανναβιού, Πάφος.

 

Βουνί Παναγιάς

Αυτό το τοπικό οινοποιείο δεν θεωρείται ούτε μεγάλο αλλά ούτε και μικρό. Στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό κτίριο με μοντέρνα στοιχεία. Θα το συναντήσεις μόλις μπεις στο χωριό από το δρόμο Μεσόγης-Πολεμίου. Η κάβα του διαθέτει παλιά μουσειακά αντικείμενα οινοποιείου, ενώ έχει παράλληλα δύο άλλες αίθουσες, εκ των οποίων στη μια γίνονται παρουσιάσεις για φοιτητές και στην άλλη wine tasting. Παρασκευάζουν 6 ετικέτες, 3 λευκά (το ένα ημίξηρο και τα δύο ξηρά), 1 ροζέ ξηρό και 2 ερυθρά ξηρά, το ένα λίγο πιο βαρύ από το άλλο. Εδώ, θα βρεις επίσης διάφορα άλλα παράγωγα του σταφυλιού όπως σουτζούκο, κιοφτέρι, έψιμα, και μουσταλευριά, ενώ το οινοποιείο διαθέτει και ένα αποστακτήριο ζιβανίας η οποία αναμένεται να διατεθεί στην αγορά σε λίγο καιρό.

Πρωταγωνιστές Το λευκό ξηρό Alina με αρώματα φρούτων και λουλουδιών και το ερυθρό ξηρό Plakota με αρώματα από φρούτα του δάσους όπως βατόμουρο.

Φαγητό Ο χώρος του οινοποιείου στεγάζει ένα εστιατόριο-ταβέρνα με παραδοσιακή κουζίνα και εποχιακά φαγητά.

Wine tasting Δ-Κ 09.00-17.00.

Βουνί Παναγιάς (26722770, 26722878, 99453138) Λεωφόρος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 60, Παναγιά.

 

Οινοποιείο Κολιός

Το οινοποιείο Κολιός παρασκευάζει περίπου γύρω στα 350.000 μπουκάλια οίνου το χρόνο. Στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό κτίριο με υπόγεια κάβα, στην έξοδο του χωριού, κατευθυνόμενος προς τη Χρυσορογιάτισσα. Θα βρεις 10 ετικέτες, οι 2 ροζέ (το ένα ξηρό και το άλλο ημίγλυκο), 2 λευκά, ξηρό και ημίγλυκο αντίστοιχα και 6 κόκκινα τα πέντε ξηρά και το ένα ημίγλυκο. Εμφιαλώνουν επίσης δύο είδη δεκάλιτρων, λευκό και κόκκινο ξηρό. Τα πιο γνωστά είναι το λευκό Περσεφόνη με φρουτώδη γεύση από Ξυνιστέρι και το κόκκινο ξηρό Άγιος Φώτιος με επίσης φρουτώδη χαρακτηριστικά, από κυπριακές ποικιλίες Μαύρο και Μαραθεύτικο. Μπορείς να γευτείς όλα τα κρασιά τους στην ειδική αίθουσα γευσιγνωσίας, αλλά και τη ζιβανία που φτιάχνουν στο δικό τους αποστακτήριο, το οποίο μπορείς επίσης να επισκεφθείς.

Φαγητό Υπάρχει ταβέρνα που λειτουργεί μόνο με κρατήσεις και σερβίρει κυπριακούς μεζέδες. Έχει υπέροχη θέα ολόκληρης της Πάφου, από το αεροδρόμιο μέχρι την Πόλη Χρυσοχούς.

Wine tasting Δ-Κ 08.30-17.30.

Οινοποιείο Κολιός (26724090) Στατός-Άγιος Φώτιος

 

Οινοποιείο Χρυσορογιάτισσας

Αυτό το μικρό οινοποιείο λειτουργεί εντός της Μονής της Παναγίας Χρυσορογιάτισσας, μέσα σε ένα καινούργιο κτίριο, μολονότι η Μονή διαθέτει και ένα άλλο παραδοσιακό οινοποιείο στο υπόγειο, σαν μουσείο, με παλιά αντικείμενα και πιθάρια του 1700. Έχουν ακόμα μια μεγάλη αίθουσα διαλέξεων και χώρο γευσιγνωσίας. Παράγουν 4 είδη κρασιών: 2 κόκκινα, 1 ροζέ και 1 λευκό, όλα ξηρά, ενώ στο μοναστήρι φτιάχνουν επίσης λικέρ κερασιού και ροδόσταγμα!

Πρωταγωνιστές Τα πιο γνωστά και με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι το λευκό και φρουτώδες Άγιος Ανδρόνικος, από Ξυνιστέρι της περιοχής και ο Άγιος Ηλίας που παρασκευάζεται από τις ντόπιες ποικιλίες Λευκάδα και Μαραθεύτικο. Έχει απαλή γεύση και χαρακτηριστικά από κεράσι και βατόμουρα.

Φαγητό Το μοναστήρι στεγάζει παράλληλα ένα μικρό εστιατόριο το οποίο φτιάχνει παραδοσιακά φαγητά της ώρας.

Wine tasting Μόνο με ραντεβού.

Οινοποιείο Χρυσορογιάτισσας (99626642) Μονή Χρυσορογιάτισσας, κοντά στα χωριά Στατός-Παναγιά.

 

Makkas Winery

Παρά το γεγονός ότι το οινοποιείο ‘Makkas’ -που βρίσκεται στο χωριό Στατός-Άγιος Φώτιος-, είναι σχετικά νέο οινοποιείο, φέτος εμφιαλώθηκαν κοντά στις 140 χιλιάδες μπουκάλια! Άξιες αναφοράς, μάλιστα, είναι και οι διακρίσεις που απέσπασε φέτος το οινοποιείο στο διαγωνισμό του περιοδικού ‘Decanter’, αφού ανάμεσα σε 14 χιλιάδες κρασιά από 47 συνολικά χώρες, κέρδισε 2 αργυρά και 2 χάλκινα μετάλλια, ενώ 2 κρασιά τιμήθηκαν με το βραβείο ‘Commended’. Στον ‘Makka’ θα βρεις τα Merlot, Μαραθεύτικο και Syrah που παλαιώνονται σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, αλλά και το Ερυθρό (από ποικιλίες Syrah, Λευκάδα, Grenache και Μαραθεύτικο), ενώ θα βρεις επίσης το Chardonnay, το Λευκό και το Ξυνιστέρι, αλλά και το Ροζέ (Ροδοστάφυλο).

Πρωταγωνιστής Το Syrah και ίσως το Μαραθεύτικο θεωρούνται από τους καταναλωτές τα καλύτερα του οινοποιείου.

Φαγητό Πολύ καλή επιλογή για φαγητό είναι η ταβέρνα ‘Αμπελίτης’ (99632755) με τις παραδοσιακές γεύσεις, η οποία είναι ανοικτή κυρίως τα σαββατοκύριακα.

Wine tasting Εφτά μέρες την εβδομάδα κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.

Makkas Winery (77772221, 97770772) Στατός-Άγιος Φώτιος.

 

Χρ. Τσαγγαρίδης

Το οινοποιείο ‘Τσαγγαρίδη’ βρίσκεται μέσα στο χωριό Λεμώνα, λίγο πριν την έξοδο. Είναι σχετικά μικρό, boutique, παράγει περίπου 90 χιλιάδες μπουκάλια το χρόνο και στεγάζεται μέσα σε ένα καινούργιο πέτρινο κτίριο που σχεδιάστηκε βάσει των πατροπαράδοτων προδιαγραφών με πέτρα και ξύλο. Η παράδοση στο καλό κρασί ξεκινά εδώ από πολύ παλιά, όταν ό προ-προπάππους ήταν αυτός που είχε χαράξει το δρόμο. Εδώ θα συναντήσεις 7 ετικέτες: τρία λευκά, το ένα οργανικό ξηρό, ακόμα ένα ξηρό και το τρίτο ημίξηρο, 1 ξηρό ροζέ και 3 κόκκινα, τα δύο ξηρά και το άλλο οργανικό ξηρό. Εδώ μπορείς, επίσης, να κάνεις εγγραφή στο ‘Adopt a Wine Club’ για να ‘υιοθετήσεις’ ένα αμπέλι, να το φροντίζεις με φίλους και την οικογένειά σου, και θα έχεις κάθε χρόνο ένα κασόνι από κρασιά από το αμπέλι σου αλλά και 10% έκπτωση για κάθε αγορά κρασιού από το οινοποιείο!

Πρωταγωνιστές Τα πιο γνωστά είναι το οργανικό κόκκινο Mataro με χαρακτηριστικά από κεράσια, βανίλια, γαρίφαλα και καραμέλα, το ροζέ Shiraz με φρουτώδη αρώματα από κόκκινα φρούτα και το οργανικό λευκό Chardonnay με τα ‘λεπτά’ αρώματα.

Φαγητό Δεν υπάρχει φαγητό, ούτε στο οινοποιείο ούτε στο χωριό. Μπορείς ωστόσο να πας στα χωριά Χούλου (‘Μίτας’, 99683982), Λετύμπου (‘Λετύμπου Tavern’, 99510393) και Αμαργέτη (‘Apollon’, 26723030) που απέχουν μόνο 5 λεπτά από τη Λεμώνα.

Μέρες wine tasting Δ-Σ 08.00-16.00.

Χρ. Τσαγγαρίδης (26722777/ www.tsangarideswinery.com) Λεμώνα.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close