Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Ένα από τα πιο ιστορικά χωριά της Κύπρου αλλάζει!

Η μικρή κοινότητα της Λάρνακας, η Χοιροκοιτία δεν είναι πια γνωστή μόνο για τον νεολιθικό οικισμό της, αλλά και για τους νέους χώρους και τις δραστηριότητες που δημιουργούνται εκεί

Δημοσιεύτηκε στις 25 Απριλίου 2018

Ένα μικρό χωριουδάκι της Λάρνακας με σπουδαίο ιστορικό παρελθόν μπαίνει σε τροχιά αναζωογόνησης δημιουργώντας τις καλύτερες προϋποθέσεις για το μέλλον. Η μικρή κοινότητα της Χοιροκοιτίας της επαρχίας Λάρνακας αποτελεί μία από τις εννέα αρχαιότερες περιοχές στον κόσμο, η οποία κατοικείται μέχρι και σήμερα. Ένα χωριό περήφανο και παγκοσμίως γνωστό για τον προϊστορικό οικισμό του, που χρονολογείται από την μεταγενέστερη φάση της νεολιθικής περιόδου γύρω στο 7000 π.X. και το 1998 κηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Σήμερα, η μικρή κοινότητα της Χοιροκοιτίας κάνει βήματα μπροστά και με την αγάπη των κατοίκων της αναζωογονεί τον πυρήνα της δημιουργώντας νέους και εναλλακτικούς χώρους εστίασης και δραστηριότητες, που θα δώσουν ζωή στο χωριό, θα προσελκύσουν ντόπιους και ξένους επισκέπτες και ταυτόχρονα θα κάνουν γνωστό σε όλους πως η Χοιροκοιτία είναι κάτι περισσότερο από ένας νεολιθικός οικισμός.

Η Δέσποινα Χριστοφόρου, μόνιμη κάτοικος της Χοιροκοιτίας, είχε αυτό ακριβώς το όραμα και λειτούργησε κατ' αυτόν τον τρόπο, αφού παρέμεινε στο χωριό της και επένδυσε εκεί δημιουργώντας χώρους και ενέργειες, που θα αλλάξουν προς το καλύτερο τη γενέτειρά της.

 

Αρχή με το Allokoto Cafe
Παρατηρώντας τις ανάγκες της κοινότητας η Δέσποινα κατέληξε πως υπάρχουν πολλές και θέλησε να αξιοποιήσει ποιοτικά αυτό το κενό. Έτσι δημιούργησε την πρώτη καφετέρια στη Χοιροκοιτία, το Allοkoto Cafe, η οποία εγκαινιάστηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2018. Πρόκειται για ένα πανέμορφο αρχοντικό, με εσωτερική αυλή, χτισμένο με πέτρα και ξύλο, που μετρά πάνω από 150 χρόνια ζωής, το οποίο μετατράπηκε σε έναν κουκλίστικο χώρο για καφέ, διάφορα σνακ και τσιμπήματα.

Τα εργαστήρια της Ρήγαινας
Η λειτουργία του Allokoto Cafe δεν ήταν καθόλου τυχαία, αφού η Δέσποινα χρειαζόταν έναν χώρο, για να δώσει στέγη στα εργαστήρια, που ονειρευόταν να δημιουργήσει. Μία σπουδαία ενέργεια που θα πρόσφερε νέα ερεθίσματα στους κατοίκους της Χοιροκοιτίας και της γύρω περιοχής. Παράλληλα θα προσέλκυε ξένους και ντόπιους τουρίστες για να γνωρίσουν τέχνες και παραδόσεις της Κύπρου μέσα από μία σειρά βιωματικών εργαστηρίων. Οι δραστηριότητες ξεκίνησαν και συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία. Πρόκειται για εννέα διαφορετικές δραστηριότητες στις οποίες μπορείς να συμμετέχεις όποτε θέλεις με ένα τηλεφώνημα (95117000) είτε με δική σου ομάδα είτε στις άλλες ομάδες των εργαστηρίων. Τα εργαστήρια σού δίνουν την ευκαιρία να μάθεις εμπειρικά να φτιάχνεις ψωμί, χαλουμωτές, ελιωτές, χαλούμι, αναρή, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, μακαρόνια του σκλινιτζιού, παραδοσιακά σαπούνια, πιθκιάβλι, καλαθοπλεχτική, κεραλοιφή και παστελάκι. Οι τιμές κυμαίνονται στα €10 για τρεις δραστηριότητες σε μία μέρα ή στα €16 για πέντε δραστηριότητες μαζί με κυπριακό μπούκωμα.

 

H παράδοση στο HD Handmade
Όμως, η αγάπη της Δέσποινας για την κυπριακή παράδοση και τα προϊόντα του τόπου μας δεν σταμάτησε εκεί. Επόμενό της βήμα ήταν η δημιουργία ενός πρότυπου καταστήματος πώλησης υψηλής ποιότητας κυπριακών, εκλεκτών, παραδοσιακών προϊόντων. Στο HD Handmade θα βρεις διάφορα είδη από βότανα, κεριά, κουλούρια, παξιμάδια, μέλι, σαπούνια, είδη περιποίησης προσώπου, μακαρόνια, κρασιά, 'βούρκες', πιθκιάβλια, προϊόντα από χαρούπια και σταφύλι, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και πολλά άλλα. Το κατάστημα έχει ως στόχο να προσφέρει προϊόντα καθαρά κυπριακά, που παράγονται με το μεράκι και την αγάπη Κύπριων μικροπαραγωγών, που οι περισσότεροι από αυτούς προσπαθούν να κρατήσουν την παράδοση μέσα από την τέχνη που διδάχθηκαν από τους παππούδες τους. Το κατάστημα θα λειτουργεί καθημερινά τον χειμώνα 09.00-18.00 και το καλοκαίρι 09.00-20.00.

 

Για κρέπα στο Doctor Ice
Η Δέσποινα δεν επαναπαύεται και το δικό της παραμύθι συνεχίζει να ξετυλίγεται στο αγαπημένο της χωριό με τη δημιουργία ενός χώρου για παγωτό, κρέπα, βάφλα, αλλά και φρέσκους χυμούς φρούτων ή λαχανικών της περιοχής. Ένας μικρός χώρος, με μεγάλες, όμως, απολαύσεις.

Εδώ θα βρεις προϊόντα που ίσως δεν έχεις συναντήσεις ξανά. Μαύρη βάφλα από χαρούπι και βαβάτσινο, κόκκινη από φράουλα και παντζάρι, αλλά και πράσινη από δυόσμο και σέλινο. Η δημιουργικότητα του μαγαζιού δεν σταματά εκεί, αφού φτιάχνει, εκτός των άλλων, και νοστιμότατη πραλίνα χαρουπιού, την οποία πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις. Όλα αυτά μπορείς να τα παραγγείλεις και να τα απολαύσεις στο Allokoto Cafe, αφού οι δύο χώροι βρίσκονται πολύ κοντά στο κέντρο της κοινότητας.

Το παραμύθι της Δέσποινας και των συνεργατών της, δεν έχει φτάσει στο τέλος του ακόμη, αφού τα σχέδιά της για το εγγύς μέλλον είναι πολλά και θα φέρουν σύντομα νέες αφίξεις και καινούριες προτάσεις στην ανανεωμένη κοινότητας της Χοιροκοιτίας.

Για πληροφορίες: 24333338, 95117000.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close