Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Νέες εικόνες από το πιο εντυπωσιακό κτήριο της Λευκωσίας

Το έργο προσλαμβάνει τη μορφή ενός τεχνητού λόφου, ο οποίος επικαλύπτεται με έγχρωμη μεμβράνη σε αφηρημένη σύνθεση και με επιστέγασμα έναν εντυπωσιακό λευκό θόλο

Δημοσιεύτηκε στις 16 Μαΐου 2018

Με την πολύτιμη βοήθεια της αείμνηστης Έλλης Ιωάννου, η οποία δώρισε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου το ποσό των €8.000.000 στη μνήμη του συζύγου της Στέλιου Ιωάννου, θα γίνει πραγματικότητα ένα όνειρο πολλών ετών, τόσο για το Πανεπιστήμιο Κύπρου όσο και για την Κύπρο γενικότερα.

Στο οροπέδιο του λόφου αναδύεται ο εντυπωσιακός θόλος. Μία διαφώτιστη κατασκευή που διαχέει ελεγχόμενα το φυσικό φως για την οπτική άνεση των χρηστών στους χώρους ανάγνωσης και κατευθύνει μέσω ενός ηλιοστάτη κατακόρυφα και συγκεντρωμένα μία δέσμη φωτός πάνω στην ανακλαστική επιφάνεια του κώνου που διατρέχει στο κέντρο όλο το εσωτερικό αίθριο.

Εντυπωσιακό κομμάτι του σχεδιασμού της Βιβλιοθήκης είναι o θόλος 40μ. από χάλυβα, ο οποίος καλύπτεται από εξαγωνικές κυψέλες αλουμινίου. Στην κορυφή του θόλου υπάρχει ηλιοστάτης που αντανακλά το φως σε ένα κώνο που βρίσκεται στο κεντρικό αίθριο.

Ο σχεδιασμός του Κέντρου Πληροφόρησης - Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» ανατέθηκε στον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Jean Nouvel, ο οποίος εμπνεύστηκε από τη φυσική τοπογραφία και τα χρώματα του τοπίου της Πανεπιστημιούπολης.

Στο κέντρο του κτηρίου, κάτω ακριβώς από το θόλο της στέγης κυριαρχεί ο κώνος, ξεκινά από τη βάση του κτηρίου και διατρέχει όλο το ύψος μέχρι τον τρίτο όροφο. Το ηλιακό φώς που διέρχεται από το θόλο αντανακλά στις κεκλιμένες καμπύλες επιφάνειες του κώνου. Ο φυσικός φωτισμός επιτυγχάνεται με τη μεσολάβηση του κώνου και τη διάχυση του ηλιακού φωτός σε όλους τους ορόφους που χρειάζονται. 

Το έργο προσλαμβάνει τη μορφή ενός τεχνητού λόφου, ο οποίος επικαλύπτεται με έγχρωμη μεμβράνη σε αφηρημένη σύνθεση και με επιστέγασμα έναν εντυπωσιακό λευκό θόλο που υπερβαίνει έναν απλοϊκό μιμητισμό του φυσικού τοπίου. Ο σχεδιασμός δεν περιορίζεται στην επίλυση του λειτουργικού προγράμματος, αλλά αναπτύσσει στρατηγικές ένταξης του έργου στο ιδιαίτερο τοπίο της περιοχής, διαμορφώνοντας 'διαλεκτικές' σχέσεις με τους λόφους και ιδιαίτερα αυτόν του Άρωνα στη νότια πλευρά, απέναντι από τον ποταμό Καλόγερο.

Η Βιβλιοθήκη αναπτύσσεται κατακόρυφα σε 5 επίπεδα (υπόγειο, ισόγειο και τρεις ορόφους) συνολικού εμβαδού περίπου 15.700 τμ.

Το εντυπωσιακό έργο αναμένεται να λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο. 

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close