Δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουνίου 2018
Τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς που προέκυψαν από τη δράση της τοποθέτησης των οικολογικών σταχτοδοχείων σε δέκα παραλίες της Λάρνακας ήταν αρκετά ενθαρρυντικά ώστε η δράση να συνεχιστεί και κατά τη φετινή τουριστική σεζόν. Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου του προηγούμενου έτους είχαν συλλεγεί 98.490 αποτσίγαρα με σαφέστατα θετικές επιπτώσεις στην ποιότητα του άμμου των παραλιών μας.
Η δράση αυτή αποτελεί πρωτοβουλία της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας σε συνεργασία με τον ΚΟΤ, τον Δήμο Λάρνακας και άλλες Τοπικές Αρχές της Περιφέρειας και στόχο έχει την αναβάθμιση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας των παραλιών και του τουριστικού προϊόντος της Λάρνακας. Πέραν τούτου, η πρωτοβουλία αυτή συμβάλλει και στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης.
Παραλίες που διαθέτουν oικολογικά σταχτοδοχεία
Για την τρέχουσα σεζόν, τα οικολογικά σταχτοδοχεία έχουν τοποθετηθεί στις παραλίες των Φοινικούδων, στην Καστέλα, έναντι των ξενοδοχείων της λεωφ. Τ. Μητσόπουλου, στους Γιαννάδες της Βορόκληνης, στην παραλία Βορόκληνης, στον Φάρο των Περβολιών, στην Καρέτα στο Κίτι, στην πλαζ του ΚΟΤ στην Πύλα και στην παραλία έναντι των ξενοδοχείων της Πύλας.
Καινοτόμος εφαρμογή
Τα οικολογικά σταχτοδοχεία αναπτύχθηκαν από την startup FAR, εταιρεία καινοτόμων ιδεών που προάγει την αναβάθμιση των παραλιών, η οποία στηρίζει έμπρακτα το όραμα της δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης του UpCycle.Club. Το κάθε εκθετήριο περιλαμβάνει ξύλινο stand με πινακίδα οδηγιών χρήσης, εκατό βιοδιασπώμενα πλαστικά χωνιά και προσκολλημένο ειδικό ανοξείδωτο κάδο συλλογής αποτσίγαρων. Το κάθε χωνί είναι «ντυμένο» με την καμπάνια της Λάρνακας, ώστε να μεγιστοποιείται η προβολή του προορισμού μας στους ξένους, κυρίως, επισκέπτες.
Ο επισκέπτης-καπνιστής μπορεί να παραλάβει ένα χωνί για να το χρησιμοποιήσει ως σταχτοδοχείο κατά τη διάρκεια παραμονής του στην παραλία. Κατά την αναχώρησή του θα πρέπει να αδειάσει το περιεχόμενο στον ειδικό κάδο και να το επανατοποθετήσει στο εκθετήριο-stand. Τα αποτσίγαρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα συγκεντρώνονται, ζυγίζονται και στο τέλος της τουριστικής περιόδου καταγράφονται για να παρουσιαστούν στην ετήσια συνάντηση του Εθνικού Κριτή της Γαλάζιας Σημαίας.
Επιπτώσεις από τα αποτσίγαρα στις παραλίες
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, εκτιμάται ότι παγκοσμίως πέραν των 5 τρισεκατομμυρίων γοπών εισέρχονται στο περιβάλλον κάθε χρόνο και τη μεγαλύτερη ευθύνη γι’ αυτό φέρουν οι επισκέπτες των παραλιών. Τα αποτσίγαρα αποτελούν ακούσια τροφή για μεγάλο μέρος της θαλάσσιας πανίδας και αποδεικνύονται θανατηφόρα για τα θαλάσσια είδη. Συγκεκριμένα, σε αντίθεση με το χαρτί και τον καπνό που βιοδιασπώνται, το φίλτρο αποτελείται από 95% συνθετικό πολυμερές οξικής κυτταρίνης, ουσία που διασπάται με πολύ αργούς ρυθμούς και έτσι επιβαρύνει το περιβάλλον για μακρύ χρονικό διάστημα. Ένα αποτσίγαρο μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 5 χρόνια για να διασπαστεί σε θαλασσινό νερό, ενώ παράλληλα εκχύνει στο περιβάλλον δηλητηριώδεις χημικές ουσίες όπως κάδμιο, αρσενικό και μόλυβδο.
Πέραν της περιβαλλοντικής μόλυνσης, τα αποτσίγαρα αποτελούν αντιαισθητικό θέαμα για τους τουρίστες και τους ντόπιους και μειώνουν το επίπεδο ποιότητας του προορισμού.
Παράκληση προς τους συμπολίτες μας όπως πρώτοι θέσουν το παράδειγμα προστασίας των παραλιών μας, μέσω της σωστής αξιοποίησης της υπηρεσίας των οικολογικών σταχτοδοχείων.
Σχετικά

Αλλαγή σκηνικού με δροσερότερες μέρες και αποχώρηση του καύσωνα
Αναλυτικά η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Ο Στρόβολος ανοίγει το Δημοτικό Μέγαρο για το κοινό (λόγω ζέστης)
Ανοικτός για χρήση από το κοινό, κλιματιζόμενος χώρος στο Δημοτικό Μέγαρο Στροβόλου κατά την καλοκαιρινή περίοδο

Το νέο, ειδυλλιακό resort της Αγίας Νάπας είναι έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του
Ένα premium adults-only καταφύγιο, όπου η μυκονιάτικη αρχιτεκτονική συναντά τη φυσική ομορφιά της Αγίας Νάπας.

Ανακαλύψαμε το νέο glamping spot, ένα κρυμμένο μέρος, για ήρεμη διαμονή μέσα στη φύση, με φόντο τη θάλασσα
Το απόλυτο hideaway στην Κύπρο

Αν είσαι κάτοχος ιστορικού αυτοκινήτου, αυτό σε αφορά!
Κάλεσμα για δήλωση συμμετοχής στο 5ο Φεστιβάλ Μηχανοκίνητου Αυτοκινήτου και Μοτοσικλέτας Αγίας Νάπας

Παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για τη διεκδίκηση υποτροφιών από το ENAVSMA Foundation
Νέα ημερομηνία η 1η Αυγούστου

Travel + Leisure: Tο No 1 νησί στον κόσμο και στην Ευρώπη είναι ελληνικό
Με λευκά χωριά και απέραντες αμμουδιές


Η Wizz Air επιστρέφει Ισραήλ – Οι πτήσεις για Τελ Αβίβ ξεκινούν από 8 Αυγούστου και τιμές από €39.99
Η νούμερο ένα αερογραμμή χαμηλού κόστους του Ισραήλ, επιστρέφει ένα μήνα νωρίτερα από ότι ήταν προγραμματισμένο

Έρχεται η 1η διεθνής Ολυμπιάδα ανθρωποειδών ρομπότ στην Ελλάδα
Μία μοναδική εμπειρία που συνδέει το σήμερα με το αύριο

Η μεγαλύτερη Legoland του κόσμου μόλις άνοιξε σε μια ασιατική χώρα
Σήμερα υπάρχουν 12 πάρκα σε όλο τον πλανήτη

H Ryanair ανακοίνωσε πτήσεις σε 7 υπέροχους προορισμούς, με τιμές από €16.99 (μόνο για 2 μέρες)
Κλείσε το επόμενό σου ταξίδι με πολύ οικονομικό εισιτήριο