Δημοσιεύτηκε στις 27 Ιουνίου 2018
Φόβους για προβλήματα στην τροφοδοσία των ανθρακούχων ποτών στην Ευρώπη έχει δημιουργήσει μία μαζική έλλειψη διοξειδίου του άνθρακα που χρησιμοποιείται στα τρόφιμα (food-grade carbon dioxide-CO2), σύμφωνα με το δίκτυο CNBC.
Η έλλειψη του CO2 στην Ευρώπη σημειώνεται την ώρα που επικρατεί ενθουσιασμός για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, ενώ παράλληλα λόγω καλοκαιριού είναι υψηλή η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Η κρίση αυτή οδήγησε πολλούς μεγάλους παραγωγούς στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών να προειδοποιήσουν τους καταναλωτές για σοβαρές ελλείψεις τις επόμενες εβδομάδες. Η εφημερίδα Gas World - η πρώτη που ανέφερε την έλλειψη CO2 σε όλη την Ευρώπη νωρίτερα αυτό τον μήνα - την χαρακτήρισε ως «τη χειρότερη κατάσταση σε ό,τι αφορά την τροφοδοσία που έχει πλήξει τις δραστηριότητες διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες».
Πού οφείλεται το πρόβλημα
Οι μονάδες αμμωνίας παραδοσιακά αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες πηγές CO2 για τρόφιμα στην Ευρώπη. Ωστόσο, τουλάχιστον πέντε παραγωγοί στη Βόρεια Ευρώπη προχώρησαν σε προγραμματισμένη αναστολή της λειτουργίας τους στις αρχές του καλοκαιριού για λόγους συντήρησης.
Εντωμεταξύ, αρκετά άλλα ευρωπαϊκά εργοστάσια παραγωγής βιο-αιθανόλης, τα οποία παρέχουν εναλλακτικές πηγές CO2, επίσης διέκοψαν τη λειτουργία τους για λόγους συντήρησης.
Το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να έχει πληγεί περισσότερο, με μόνο ένα εργοστάσιο CO2 να λειτουργεί αυτή τη στιγμή.
Το καθαρό, άοσμο αέριο χρησιμοποιείται για την παρασκευή ανθρακούχων προϊόντων όπως η σόδα και η μπύρα. Χρησιμοποιείται επίσης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εμφιάλωσης και αποθήκευσης.
«Χτύπημα» στους μεγάλους ζυθοπαραγωγούς
Την Τρίτη, η εταιρεία χονδρικής πώλησης τροφίμων Booker, που ανήκει στην Tesco, άρχισε να εφαρμόζει περιορισμούς στις ποσότητες μπύρας και μηλίτη που διαθέτει στους πελάτες της.
Η εταιρεία, που έχει στο πελατολόγιο της μπαρ, εστιατόρια και εμπόρους, περιορίζει τους πελάτες της σε 10 κιβώτια μπύρας και 5 μηλίτη ή αναψυκτικών.
Σε ανακοίνωσή της, η Booker ανέφερε ότι αναγκάστηκε να περιορίσει τις ποσότητες μπύρας και μηλίτη που διαθέτει προς πώληση λόγω της «διεθνούς έλλειψης» διοξειδίου του άνθρακα για τρόφιμα. Προβλήματα δημιουργούνται επίσης στον εφοδιασμό τόσο της Heineken όσο και της Coca-Cola, με πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες τροφίμων και ποτών να αντιμετωπίζουν έλλειψη CO2.
Την περασμένη εβδομάδα, εκπρόσωπος της Heineken, της μεγαλύτερης ζυθοποιΐας στη βρετανική αγορά, δήλωσε στο CNBC μέσω email: «Όπως πολλές άλλες επιχειρήσεις στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, επηρεαζόμαστε από αυτή την έλλειψη...Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να επιλύσουμε το θέμα αυτό το συντομότερο δυνατόν στην τροφοδοσία μας στην Ευρώπη και συνεργαζόμαστε με τους πελάτες μας για να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα στις επιχειρήσεις τους».
Η Heineken προειδοποίησε επίσης τις παμπ να αναμένουν «σημαντικές ελλείψεις» σε κάποιες από τις μπύρες της. Η μεγαλύτερη αλυσίδα παμπ στη Βρετανία, η Wetherspoons, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα αναγκαστεί να αφαιρέσει κάποιες μπύρες και αναψυκτικά από το μενού της.
Πηγή: www.lifo.gr. Με πληροφορίες από CNBC
Σχετικά
Εμπειρία στο COOKNOOK: Όταν η high-end γαστρονομία συναντά την καθημερινότητα στη Λευκωσία
Ένας παράδεισος γεύσης και στιλ στην πρωτεύουσα
30 υπέροχα μέρη για έξοδο Σάββατο βράδυ στη Λευκωσία
Πού να βγεις και να περάσεις καλά στην πρωτεύουσα
Where Fire Meets the Sea: Η πιο “καυτή” γαστρονομική εμπειρία της Λεμεσού λέγεται Óris
Η φλόγα, ο καπνός και η θάλασσα γίνονται τα συστατικά μιας μοναδικής fine dining εμπειρίας, με τη δημιουργική υπογραφή του βραβευμένου σεφ Αθηναγόρα Κωστάκου
Digital Fox: Η κυπριακή εταιρεία που μετατρέπει τη στιγμή του λογαριασμού.... σε στιγμή απόλαυσης!
Το λένε Diner Checkout Experience (DCX). Εμείς το λέμε… Επιτέλους!
H Λεμεσός απολαμβάνει ξανά πλούσιο μπουφέ τις Κυριακές
Το φημισμένο Sunday Carvery Lunch επιστρέφει στο Columbia Steak House
A symphony of the senses στο Aphrodite Hills Resort με τον σεφ Ιωσήφ Συκιανάκη
Μια βραδιά υψηλής γαστρονομίας και οινικών διαδρομών
Aυτό τον Νοέμβριο η καρδιά του κρασιού θα χτυπήσει δυνατά στη Λευκωσία
Η Cyprus Wine Expo – Oenognosia 2025, η σημαντικότερη έκθεση κρασιού της Κύπρου, θα συγκεντρώσει πάνω από 100 οινοποιεία από την Κύπρο, την Ελλάδα, αλλά και από άλλες οινοπαραγωγικές χώρες του εξωτερικού
Το «Around the table» από τη Mastercard ολοκληρώθηκε, προσφέροντας μια ανεκτίμητη γαστρονομική εμπειρία στην Κύπρο
Η πρωτοβουλία, που έχει ήδη αγαπηθεί στην Αθήνα, απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι η γαστρονομία μπορεί να αποτελέσει σημείο συνάντησης, έκφρασης και έμπνευσης
Winter Menu 2025–2026: Ο σεφ Σταυρής Γεωργίου υπογράφει ένα μενού γεμάτο ψυχή, γεύση και δημιουργία
Το νέο μενού του Stavris Kitchen ενώνει comfort food, ελληνική παράδοση και street κουλτούρα σε έναν απόλυτα χειμωνιάτικο συνδυασμό
Η Γάστρα είναι ο λόγος για να βγεις για φαγητό (μεσημέρι ή βράδυ) στην πόλη
Ένας προορισμός με gastro-casual ύφος και πιάτα παραδοσιακά, που βασίζονται σε μια σύγχρονη ματιά!
Το πιο extreme food challenge της χρονιάς έρχεται στη Λεμεσό
Εσύ αντέχεις να φας ένα πενταώροφο Burger;
Αυτό είναι το καλύτερο ψωμί στον κόσμο σύμφωνα με νέα κατάταξη του TasteAtlas
Για κάποιους, το ψωμί είναι ένα απλό βασικό προϊόν, αλλά οι πραγματικοί λάτρεις των υδατανθράκων γνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα είναι μια ευέλικτη τέχνη