Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Η Χοιροκοιτία δεν είναι μόνο ο νεολιθικός της οικισμός

Η Δέσποινα Χριστοφόρου, με τις επιχειρηματικές δραστηριότητές της στη γενέτειρά της, συμβάλλει στη διαμόρφωση μίας νέας εποχής για τη Χοιροκοιτία.

Δημοσιεύτηκε στις 03 Ιουλίου 2018

Η Δέσποινα Χριστοφόρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χοιροκοιτία, μία ιστορική κοινότητα της Κύπρου, στην οποία επέλεξε να παραμείνει, να δημιουργήσει την οικογένειά της και το τελευταίο διάστημα να επενδύσει δημιουργώντας εκεί τις δικές της επιχειρήσεις. Η πίστη της στην παράδοση, η αγάπη της για τη γενέτειρά της και το πάθος της για την κυπριακή ιστορία και ηθογραφία την οδήγησαν να ανοίξει έναν μεγάλο επιχειρηματικό κύκλο στη μικρή της κοινότητα.

Ουσιαστικά αναδιαμόρφωσε το προφίλ ενός μικρού χωριού της επαρχίας Λάρνακας σε πόλο έλξης για φαγητό, καφέ, ξεκούραση και συμμετοχή σε μία σειρά εργαστηρίων παρασκευής κυπριακών παραδοσιακών προϊόντων και όχι μόνο. Με σεβασμό στην ιστορία της κοινότητάς της και τις παραδόσεις του τόπου, η Δέσποινα έθεσε ως στόχο να αναζωογονήσει το χωριό της και να φέρει ένα αέρα ανανέωσης στην Χοιροκοιτία. Και φαίνεται πως αυτό σιγά-σιγά επιτυγχάνεται.

Τι σημαίνει για σένα η Χοιροκοιτία;
‘Η Χοιροκοιτία είναι το χωριό που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Για μένα το χωριό μου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με ό,τι πιο σημαντικό έχουμε στη ζωή μας, την οικογένεια’.

Γιατί επέλεξες να ζήσεις στο χωριό;
‘Επέλεξα να ζήσω στο χωριό, διότι θεωρώ ιδανικό το περιβάλλον και τους ρυθμούς μίας μικρής κοινότητας για τη δημιουργία οικογένειας, όπου εδώ θα μεγαλώσουν τα παιδιά μου’.



Τι θα έλεγες σε κάποιον που δεν γνωρίζει τη Χοιροκοιτία για να τον πείσεις να την επισκεφθεί;
‘Αναμφίβολα θα προέβαλα πρωτίστως τη μακραίωνή μας ιστορία. Θα του έλεγα, λοιπόν, πως η Χοιροκοιτία διατηρεί μέχρι και σήμερα έναν από τους αρχαιότερους νεολιθικούς οικισμούς στον κόσμο και θα τον προσκαλούσα να γίνει μάρτυρας της ιστορίας. Παράλληλα, θα του πρότεινα να επισκεφθεί τις επτά εκκλησίες που υπάρχουν στη Χοιροκοιτία, να λάβει μέρος στα πολύ ενδιαφέροντα “Εργαστήρια της Ρήγαινας”, όπου θα του δοθεί η ευκαιρία να μάθει εμπειρικά να παρασκευάζει μερικά από τα διασημότερα κυπριακά εδέσματα, αλλά και προϊόντα. Θα τον καλούσα να ζυμώσει μαζί μας, να φτιάξει χαλούμι, να μάθει πώς φτιάχνεται το πιθκιάβλι και πολλά άλλα εξίσου ενδιαφέροντα στοιχεία της κυπριακής παράδοσης και ηθογραφίας. Από την άλλη θα του πρότεινα να περιηγηθεί στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια του χωριού και να απολαύσει την ηρεμία και τη γαλήνη, που σου προσφέρει η ατμόσφαιρα και το περιβάλλον της κοινότητας. Ταυτόχρονα, όμως, θα του ζητούσα να κάνει μια επίσκεψη στον παλιό ελιόμυλο του χωριού, για να μάθει ακόμα περισσότερα για τις ασχολίες και το παρελθόν της Χοιροκοιτίας. Με λίγα λόγια θα του έλεγα ότι κάνοντας μία επίσκεψη στη Χοιροκοιτία είναι σαν να επιστρέφεις σε μια άλλη εποχή’.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζεις ζώντας σε ένα μικρό χωριό;
‘Με τα σύγχρονα μέσα που έχουμε πλέον, δεν μπορώ να πω ότι αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι ενός χωριού πολλές δυσκολίες, όπως ήταν στα παλαιότερα χρόνια’.

Το τελευταίο διάστημα δραστηριοποιείσαι επαγγελματικά στη Χοιροκοιτία. Μίλησέ μας για αυτή σου την ενασχόληση. Πώς πήρες αυτήν την απόφαση;
‘Βλέποντας το χωριό μου να μην αναπτύσσεται στον πυρήνα του, αποφάσισα να πάρω μια πρωτοβουλία και να δημιουργήσω κάποιες μικρές παραδοσιακές επιχειρήσεις, που θα αναζωογονήσουν το χωριό και θα δώσουν έναν νέο αέρα στην Χοιροκοιτία’.

Έχεις δημιουργήσει κάποια εργαστήρια που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μίλησέ μας γι’ αυτά.
‘Πίστευα πάντα στην παράδοση. Έτσι έπρεπε να βρω έναν τρόπο να στεγαστούν κάποια εργαστήρια παραδοσιακών προϊόντων σε έναν χώρο και έτσι δημιουργήσαμε τα “Εργαστήρια της Ρήγαινας”. Παράλληλα, δημιουργήσαμε το Αλλόκοτο Καφέ, έναν ιδιαίτερο χώρο σε ένα πανέμορφο παλιό αρχοντικό, που ανακαινίστηκε και δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να απολαμβάνουν εκεί ένα καφεδάκι, αλλά και ξεκούραση’.


 

Παράλληλα έχεις δημιουργήσει και ένα πολύ γουστόζικο μαγαζί με παραδοσιακά προϊόντα και όχι μόνο. Πες μας λίγα λόγια και γι’ αυτό.
‘Το HD HANDMADE είναι ο χώρος που μπορεί ο επισκέπτης να αγοράσει πολλά από τα προϊόντα που κατασκευάζονται στα “Εργαστήρια της Ρήγαινας”. Μια επίσκεψη στο νέο μας μαγαζί πιστεύω πως θα σας αλλάξει αμέσως τη διάθεση’.

Δεν ήταν ρίσκο αυτή η επιχειρηματική σου δραστηριοποίηση στο χωριό;
‘Πιστεύω ήταν και είναι ένα μεγάλο στοίχημα, γιατί πραγματικά οι δυσκολίες είναι πολλές’.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
‘Αυτό το διάστημα ετοιμάζουμε μια κυπριακή παραδοσιακή ταβέρνα, που ελπίζουμε ο κόσμος να την αγκαλιάσει, όπως έκανε και με τις υπόλοιπές μας επιχειρήσεις’.

Πώς φαντάζεσαι να εξελίσσεται η κοινότητά σου στα επόμενα χρόνια;
‘Ευελπιστούμε να ακολουθήσουν και άλλοι αυτό που αρχίσαμε και να αλλάξει προς το καλύτερο το χωριό μας’.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close