Δημοσιεύτηκε στις 31 Αυγούστου 2018
Ογδοντατρία χρόνια μετά την ανέγερση της ιδιωτικής κατοικίας του μεγαλεμπόρου Αντώνη Πηλαβάκη, το σημαντικό ιστορικό κτήριο, ανανεωμένο και εκσυγχρονισμένο, θα παραδοθεί για χρήση από όλους τους πολίτες της Κύπρου. Αποτελεί στολίδι αρχιτεκτονικής για την πόλη, ενώ παράλληλα προάγει σύγχρονες μορφές μάθησης και διάδρασης με τον πολιτισμό, τις επιστήμες και τις τέχνες.
Πλήρως ανακαινισμένη, λειτουργεί αρχές Σεπτεμβρίου
Στις 3 Σεπτεμβρίου 2018, η Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό, εμπλουτισμένη και τεχνολογικά αναβαθμισμένη. Βάσει της συμφωνίας μεταξύ Δήμου Λεμεσού και Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΠΚ), το τελευταίο ανέλαβε την ανακαίνιση του κτηρίου και την καταγραφή όλου του υλικού της Βιβλιοθήκης υπό την επίβλεψη των βιβλιοθηκονόμων του Πανεπιστημίου. Το Πανεπιστήμιο παρείχε στη βιβλιοθήκη την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια στη θεματική υποστήριξη των χρηστών, με σύγχρονα αυτοματοποιημένα συστήματα και τεχνολογίες αιχμής.
Η αποστολή της νέας Δημοτικής Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης απευθυνόμενη στο σύνολο των πολιτών, εστιάζεται στην παροχή πρόσβασης σε κάθε είδους γνώση και στη διάσωση και προβολή των γραμμάτων και της πνευματικής παραγωγής του τόπου.
Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα χρήσης των συλλογών τόσο εντός του χώρου της Βιβλιοθήκης, όσο και να το δανειστούν αφού προηγουμένως εγγραφούν ως μέλη. Επιπλέον μέσω του ειδικού εξοπλισμού αυτo-εξυπηρέτησης χρηστών, οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να δανείζονται και να επιστρέφουν από μόνοι τους αυτόνομα το υλικό. Στη Βιβλιοθήκη θα λειτουργούν αίθουσες ομαδικής μελέτης, συνεδριάσεων, εκδηλώσεων και υπολογιστών. Επιπλέον, έχει διαμορφωθεί παιδικό τμήμα για τις ανάγκες των παιδιών.
Η Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού θα λειτουργεί καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής.
Χειμερινό ωράριο (Σεπτέμβριος-Μάιος):
Δευτέρα-Παρασκευή 8:00-20:00
Θερινό ωράριο (Ιούνιος-Αύγουστος):
Δευτέρα-Παρασκευή 8:00-14:30
Σύγχρονη πρόσβαση στη γνώση
Το ισόγειο του κτηρίου θα στεγάζει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, η οποία περιλαμβάνει πέραν των 60.000 τόμων με σπάνιες εκδόσεις (συμπεριλαμβανομένων χειρογράφων και παλαιτύπων), την Παιδική Βιβλιοθήκη και χώρους εργασίας. Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται το Κυπρολογικό Τμήμα της Βιβλιοθήκης που περιλαμβάνει κυπριακές εκδόσεις, παλιές και σε αρκετές περιπτώσεις πλήρεις σειρές εφημερίδων και περιοδικών από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.
Στη διάθεση του κοινού θα βρίσκεται και η συλλογή Καλών Τεχνών η οποία αποτελεί δωρεά του αείμνηστου Κύπριου συγγραφέα και ερευνητή Χριστάκη Μιχαηλίδη. Το υλικό της καλύπτει θέματα εικαστικών τεχνών, αρχιτεκτονικής, ζωγραφικής, φιλοσοφίας και ιστορία της τέχνης, στην αγγλική, γαλλική, ιταλική, ισπανική, γερμανική και ελληνική γλώσσα.
Μέσα από τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου στην Κοινοπραξία Κυπριακών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, η Βιβλιοθήκη θα έχει επίσης πρόσβαση σε εκατομμύρια επιστημονικά άρθρα και ηλεκτρονικά βιβλία. Στη συλλογή περιλαμβάνονται επίσης χιλιάδες τόμοι βιβλίων σχετικά με θέματα ψυχολογίας, λογοτεχνίας, λαογραφίας.
Σχετικά

Στα 95 του, ο Κλιντ Ίστγουντ ετοιμάζει νέα ταινία
Τα σχόλιά του για το "νέο σύστημα" του Χόλιγουντ

Τουριστική πτώση: Οι πόλεις που βλέπουν λιγότερους ταξιδιώτες κάθε χρόνο
Οι αναζητήσεις για πτήσεις και ξενοδοχεία δείχνουν στροφή προς νέους τουριστικούς προορισμούς

Βροχές και καταιγίδες το απόγευμα – Δείτε την πρόγνωση για τις επόμενες μέρες
Αναλυτικά η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Ποιες περιοχές της Κύπρου επηρεάζονται από τις σημερινές βροχοπτώσεις
Αναλυτικά η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Sold out η μεγάλη συναυλία των Metallica στο ΟΑΚΑ
Μέσα σε περίπου δύο ώρες, εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια στην τρίτη και τελευταία φάση της προπώλησης

Η Λεμεσός αποχαιρετά τον Ζωολογικό Κήπο της!
Στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση του Δημάρχου για μετατροπή του σε Βοτανικό Κήπο

Βροχερό το σκηνικό του καιρού μέχρι και τη Δευτέρα - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
Αναλυτικά η πρόγνωση

Η κοσμοπολίτικη παραλία του Κόννου (από φέτος) δεν θα έχει θαλάσσια σπορ
Έπειτα από 43 χρόνια, δεν θα ανοίξει φέτος το σημείο για τα θαλάσσια αθλήματα στην κοσμοπολίτικη παραλία του Κόννου.

Επαναλειτουργεί ακόμα ένα ιστορικό ξενοδοχείο στις Πλάτρες
To θρυλικό ξενοδοχείο Pendeli, επανέρχεται δυναμικά ως το κομψό Pendeli Resort

Το Olea Events Venue έκανε πρεμιέρα στον Πρωταρά
Το νέο στολίδι του Πρωταρά για φιλοξενία γάμων, βαφτίσεων, εταιρικών και άλλων εκδηλώσεων


Η Aegean ανακοίνωσε εκπτώσεις έως -60% σε όλους τους προορισμούς της (για δύο μέρες)
Επίλεξε ανάμεσα στους 162 προορισμούς της