Δημοσιεύτηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2018
Κομψή, φιλοσοφημένη, εκκεντρική, εστέτ, μαγκιόρα, σκληρή, τρυφερή η Λιλή Ζωγράφου περνάει δια πυρός και σιδήρου και βγαίνει νικήτρια μιας και η ουσία της δεν αλλοιώνεται καταμαρτυρώντας πως η ζωή νικά.
Έχοντας το μότο αυτό ως πηγή έμπνευσης, ο Ένκε Φεζολλάρι σκηνοθετεί την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου στο κεφάλαιο «Ιστορίες Της Χούντας», του βιβλίου «Επάγγελμα Πόρνη» της Λιλής Ζωγράφου. Δύο ιστορίες, αυτοβιογραφικές, που δίνουν το στίγμα της εποχής και σκιαγραφούν τη συγγραφέα-ορόσημο της Ελλάδας της μεταπολίτευσης: μίας γυναίκας αγωνίστριας ενάντια σε κάθε μορφή βίας. Σε κάθε καθεστώς που εξαθλιώνει την ανθρώπινη υπόσταση και σε κάθε αυτεπάγγελτη εξουσία που στερεί τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.
Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου
Ιστορία πρώτη
Χούντα. Στη συγγραφέα απαγορεύεται να εξέλθει της χώρας λόγω πολιτικών πεποιθήσεων με πρόφαση τη μη άσκηση του επαγγέλματος της δημοσιογραφίας που αναγράφεται στο διαβατήριό της. Η Ζωγράφου πολεμώντας με χιούμορ το παράλογο καθεστώς, αλλάζει ιδιόγραφα το επάγγελμα της σε «Πόρνη - ελευθερίων ηθών» με συνέπειες τραγελαφικές.
Ιστορία δεύτερη
1973. Μετά την απόπειρα αυτοκτονίας της, παραμονές Πρωτοχρονιάς, νοσηλεύεται σε ψυχιατρική κλινική. Εκεί γινόμαστε μάρτυρες της απάνθρωπης συμπεριφοράς του προσωπικού, που φτάνει στα όρια του εξευτελισμού. Η συγγραφέας, δεμένη στο κρεβάτι, πέφτει θύμα βιασμού από νυχτερινούς φύλακες. Εντούτοις δεν αποδυναμώνεται. Η τραυματική της εμπειρία την εξωθεί στην κατά μέτωπο σύγκρουση με τους ιθύνοντες και την καταγγελία της σαθρής λειτουργίας του νοσηλευτικού οργανισμού.

Ο Ένκε Φεζολλάρι παρουσιάζει με τη δική του διεισδυτική ματιά τις εξομολογήσεις της Λιλής Ζωγράφου: ενός συνειδητοποιημένου-σκεπτόμενου πολίτη, μιας αντισυμβατικής συγγραφέως και ενός ανθρώπου που αντιμετωπίζει την ελευθερία σαν τόσο υψηλό αγαθό ώστε αποφασίζει να θέσει τέλος στη ζωή της για να απαλλαγεί από τη δουλοπρέπεια της πείνας.
Η οξύτητα της γραφής της, το σαρκαστικό και γλυκόπικρο χιούμορ της, η αφηγηματική της ορμητικότητα, η αφοπλιστική και έντιμη ειλικρίνεια αποκτούν λόγο επί σκηνής με την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου και αναδεικνύονται με τη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη. Μία παράσταση σύγχρονη, που γκρεμίζει τα δόγματα και τους μύθους που τροφοδοτούσε η Χούντα τον αδιάφορο ως προς τα δικαιώματά του λαό.
Κείμενο: Λιλή Ζωγράφου
Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι
Παίζει η ηθοποιός: Αλεξάνδρα Παλαιολόγου
Σκηνικός χώρος / κοστούμια / φωτισμοί: Ενκε Φεζολλάρι
Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης
Φωτογραφίες / βίντεο: Αθηνά Λιάσκου
Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20.30. Εισιτήρια: 14 ευρώ. Πληρ. 77777745.
Παρασκευή 26 Οκτωβρίου, Κινηματοθέατρο Παλλάς, Λευκωσία, 20.30.
Προπώληση rialto.interticket.com
-
Θέατρο Ριάλτο
24 Οκτωβρίου 2018
Σχετικά
«Τα Γούστα του Κυρίου Σλόαν»: Μια ανατρεπτική, μαύρη φαρσοκωμωδία από την ομάδα Σόλο για Τρεις
Ένα επικίνδυνο παιγνίδι λάγνου πόθου, χειραγώγησης και απόγνωσης .
Ο ΘΟΚ (με θλίψη) αποχαιρετά την Αλεξία Παπαλαζάρου
"Με θλίψη όλοι εμείς στο Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου αποχαιρετούμε την αγαπημένη μας Σκηνοθέτιδα, Δασκάλα θεάτρου, Εμψυχώτρια, Σύμβουλο Θεατρικής Γραφής, Αλεξία Παπαλαζάρου"
Έφυγε από τη ζωή η Κύπρια σκηνοθέτρια Αλεξία Παπαλαζάρου
Μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο
Είδαμε στην Αθήνα την παράσταση «Καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς» – Μια βαθιά ανθρώπινη εξομολόγηση επί σκηνής
Η φωνή της μνήμης που δεν σωπαίνει – ένα έργο εξομολόγηση του Χρόνη Μίσσιου για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ιστορική μας ευθύνη
21 παραστάσεις που ανάβουν τα φώτα του θεατρικού Νοέμβρη στην Κύπρο
Από one-woman shows και ρεμπέτικες λειτουργίες, μέχρι κλασικά μυστήρια και αιχμηρά social dramas — το θεατρικό ημερολόγιο της Κύπρου σε μία ανάσα
“18/9”: Ένας συγκλονιστικός μονόλογος για τη δολοφονία Φύσσα ταξιδεύει από την Αθήνα στην Κύπρο
Ένας απλός άνθρωπος που γίνεται υποκείμενο της ιστορίας.
Ο «Τρελαντώνης» της Πηνελόπης Δέλτα στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2025
Ένα έργο που μας θυμίζει ότι παιδικότητα δεν είναι πολυτέλεια. Είναι δικαίωμα
Είναι (άραγε) η ζωή πιο ωραία σε Φλατ Παπούτσια;
Μια σύγχρονή εξομολόγηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, που απευθύνεται σε όσους παλεύουν να βρουν χιούμορ μέσα στην αγωνία της καθημερινότητας και όχι μόνο
Μια φορά και… μια χώρα: H νέα οικογενειακή παράσταση του θέατρο Piccolo με 3d ολόγραμμα στη σκηνή!
Μια μοναδική θεατρική εμπειρία που ενώνει τρεις πολιτισμούς - Μόνο για λίγες παραστάσεις!
Αναβάλλονται οι παραστάσεις του έργου «Περιμένοντας τον Γκοντό»
Η παρουσίαση του θεατρικού έργου που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Θεόδωρου Τερζόπουλου, θα επαναπρογραμματιστεί
«Ο δολοφόνος είναι… ανάμεσα μας»: Η μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας έρχεται Κύπρο
Μετά από πολλές παραστάσεις στην Ελλάδα η …κωμωδία της χρονιάς με τον Παύλο Κοντογιαννίδη ανεβαίνει στο νησί μας
«Η γιαγιά μας… η καλή;» από τη θεατρική ομάδα Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου
Παράσταση εμπνευσμένη από το κυπρώτικο σκετς «Άγια Στολίστε τη Γιαγιά», της Μάρως Κουσιάππα