Εκδρομές να πας , Guide

10 λόγοι για να πάμε εκδρομή στα Λεύκαρα που γιορτάζουν

Οι γιορτές μάς δίνουν την καλύτερη αφορμή για να πάμε εκδρομή στο χωριό!

Δημοσιεύτηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2018

Σε απόσταση περίπου 34 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης της Λάρνακας, θα συναντήσετε ένα χωριό ξακουστό για τα πανέμορφα κεντήματά του και τη γραφικότητά του.

Πρόκειται για το χωριό Λεύκαρα, που χωρίζεται στα Πάνω και τα Κάτω Λεύκαρα!

Σ' αυτό το χωριό μπορείτε να απολαύσετε περιπάτους στα στενά δρομάκια με τα σπιτάκια λαϊκής αρχιτεκτονικής αλλά και να θαυμάσετε τα πλούσια λευκαρίτικα κεντήματα και τα μικρά αριστουργήματα αργυροχοΐας.

 

Μην ξεχνάς κιόλας ότι ο Δήμος Λευκάρων με αφορμή την γιορτή της Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού πραγματοποιεί την Γιορτή του Λευκαρίτικου Τταβά την Κυριακή 16 σεπτεμβρίου και μας καλεί να επισκεφθούμε το χωριό, να το γνωρίσουμε και να μάθουμε την ιστορία και τον πολιτισμό του. Και φυσικά να απολαύσουμε το εκλεκτό κυπριακό έδεσμα, που θα έχει την τιμητική!

 

Μπορείτε όμως να κάνετε και πολλά άλλα:

-Να επισκεφθείτε το Τοπικό Εθνολογικό Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοϊας. Εκεί έχουν τοποθετηθεί αστικά έπιπλα του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Η επίπλωσή των δωματίων αυτών δημιουργεί την ατμόσφαιρα ενός τυπικού αρχοντικού των Λευκάρων. Σε άλλα δωμάτια του ορόφου εκτίθενται παραδοσιακές στολές, είδη αργυροχοΐας και μια ενδιαφέρουσα συλλογή από λευκαρίτικα κεντήματα, για τα οποία ήταν φημισμένο το χωριό σε όλο τον κόσμο.

- Να δείτε το Κέντρο Χειροτεχνίας Λευκάρων που δημιουργήθηκε με στόχο τη διατήρηση, την ανάπτυξη και τη συνέχιση της λευκαρίτικης παράδοσης στο κέντημα και την αργυροχοΐα. Προς τούτο εκπαιδεύονται νέοι και νέες και ενθαρρύνεται η νέα γενιά στην ενασχόληση με τις τέχνες αυτές. Δραστηριότητες του Κέντρου είναι η προσφορά τεχνικής βοήθειας, καθοδήγησης, συνεργασίας με τους βιοτέχνες, επιμόρφωσης όσων ασχολούνται με την παράδοση και συμμετοχή σε εκθέσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό. Συμβάλλει ακόμα στην ανάδειξη, προβολή και δημοσιότητα των πολιτιστικών προϊόντων των Λευκάρων. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το Λευκαρίτικο Κέντημα συμπεριλήφθηκε στον παγκόσμιο Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το 2009 (η φωτογραφία πιο πάνω είναι από τη φωτογράφηση που έγινε για το Cyprus National Commission for Unesco).

 

- Προσκύνησε στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, το μεγάλο ασημένιο Σταυρό που, κατά την παράδοση, φέρει κομμάτι από το Τίμιο ξύλο, πέρασε όμως και από τη μικρή βιοτεχνία παρασκευής λουκουμιών «Τα Ωραία Λεύκαρα» (24342525, 99644989), που λειτουργεί εδώ και ενάμισι αιώνα.

 

- Όσο για διαμονή, ψάξε στα Kozakos Luxury Houses (www.kozakosluxuryhouses.com/ 99676704), το Red Blue Door (www.redbluedoor.com/ 22446552, 99420984), Iosiphis's Stone Built House Ltd (www.iosiphishouse.com, 24664677, 99790780), αλλά και το Ample Places Cyprus (www.ampleplaces.com/ 99613771). 

 

- Για καφέ, ψάξε σίγουρα τη Μαρικκού που τα Λεύκαρα (99117143), μία νέα καφετέρια στο χωριό Πάνω Λεύκαρα, που συνδυάζει την παράδοση με το μονμτέρνο, όπου θα απολαύσεις παραδοσιακά ροφήματα και εδέσματα οπως σουμαδα, τριαντάφυλλο και λεμονάδες.

 

Από γλυκά θα βρεις σπιτικά γλυκά και όχι μόνο θα βρεις στο υπέροχο λιλιπούτειο ζαχαροπλαστείο Ώρα για γλυκό (96526342). To μαγαζάκι που βρίσκεται σε ένα στενό δρομάκι στα Πάνω Λεύκαρα. Το ζαχαροπλαστείο μαζί με τα νόστιμα, σπιτικά γλυκά φτιγμένα με αγνά υλικά (από κανταΐφι και Carrot cake, μέχρι γαλακτομπούρεκο, σοκολατόπιτα, Μπακλαβά με Νουτέλα κ.ά.), που σου φτιάχνει σερβίρει κρύους και ζεστούς καφέδες, σπίτικη λεμονάδα και πορτοκαλάδα, γάλα με τριαντάφυλλο και αναψυκτικα. Διαθέτει ένα μικρό χώρο με τραπεζάκια για να περάσεις όμορφα απολαμβάνοντας το γλυκό σου με την παρέα σου. 

 

- Στα Λεύκαα ωστόσο μπορείς να πας και για παραδοσιακό και αυθεντικό πρόγευμα στο Stafilaris Coffee Shop (96559211). Ένα παραδοσιακό πετρόκτιστο καφενεδάκι με μία όμορφη αυλή με κληματαριά στα Κάτω Λεύκαρα σερβίρει νόστιμο κυπριακό πρόγευμα. Το πρωινό του Stafilaris Coffee Shop περιλαμβάνει καφέ ή τσάι, σπιτικό ψωμί, τυρί, χαλούμι, μπέικον, κυπριακό λουκάνικο, ελιές, ντομάτα, αγγουράκι και επιλογή από δύο αβγά τηγανητά ή βραστά (€7). Επίσης εδώ μπορείς να πιες ζεστά και κρύα ροφήματα και να φας σάνουιτς και μπέργκερ. Δοκίμασε από τα επιδόρπια του γλυκά του κουταλιού, μαχαλεπί, καλό πράμα και κέικ ινδοκάρυδο.

 

Εναλλακτικά μπορείς να επισκεφθείς το καφεστιατόριο Lefkara Coffee Yard Bar-Restaurant (24105115) στα Πάνω Λεύκαρα. Το μαγαζί σερβίρει καφέδες και διάφορα ροφήματα καθημερινά από νωρίς το πρωί ενώ τα μεσημέρια και τα βράδια σερβίρει πιάτα από την κυπριακή και διεθνή κουζίνα. Σουβλάκια, σεφτελιές, είδη σχάρας και διάφορα άλλα σνακ. Επίσης, το μπαρ θα σου φτιάξει αλκοολούχα ποτά, μαργαρίτες και άλλα κοκτέιλ.

 

*H κεντρική φωτογραφία πιο πάνω είναι από τη φωτογράφηση που έγινε για το Cyprus National Commission for Unesco.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close