Δημοσιεύτηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2018
Μια σειρά εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν στο Θεατρικό Καταφύγιο ΘΟΚ ως «Εργαστήρια της Τετάρτης» κατά την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαΐου 2018 μεταφέρονται, με μια διαφοροποίηση σε δυο εργαστήρια, στο Θεατρικό Μουσείο Κύπρου ως «Εργαστήρια της Τρίτης» για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2018.
9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
Ο στίχος τραγουδιού στο παιδικό θέατρο ως εκπαιδευτικό εργαλείο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση
Το εργαστήρι θα εξετάσει τρόπους με τους οποίους τα τραγούδια μιας παράστασης παιδικού θεάτρου μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο για τον εκπαιδευτικό του σήμερα. Πώς μπορούν τα τραγούδια αυτά να περάσουν κοινωνικά μηνύματα με ευχάριστο τρόπο, και ο στίχος να αναπτύξει τη φαντασία των παιδιών και να μεταδώσει γνώσεις;
Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρολόγους που ασχολούνται με παιδιά, αλλά και επαγγελματίες που ασχολούνται με το παιδικό θέατρο (σκηνοθέτες, ηθοποιούς, συνθέτες κτλ)
Εμψυχωτής ο Σταύρος Σταύρου, στιχουργός και φιλόλογος. Ως στιχουργός έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, ενώ έχει γράψει και στίχους για μεγάλο αριθμό θεατρικών παραστάσεων.
16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
«Παίζοντας με τους μύθους του Αισώπου» μέσα από το εκπαιδευτικό δράμα
Οι ήρωες του μεγάλου μυθοποιού συναντιούνται με τα παιδιά της τάξης. Τί έχει συμβεί όμως και έχουν βγει από τους μύθους τους; Πώς μπορούν τα παιδιά να τους βοηθήσουν; Όλα αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν, μέσα από ένα θεατροπαιδαγωγικό ταξίδι εξερεύνησης.
Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρολόγους, εμψυχωτές θεάτρου.
Εμψυχώτριες η Έλενα Πολυβίου, φιλόλογος και εμψυχώτρια εφαρμοσμένου δράματος, και η Μαρία Αναστασιάδη, κοινωνική λειτουργός και εμψυχώτρια θεάτρου.
23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
Βασικά στοιχεία σκηνοθεσίας
Εργαστήρι σκηνοθεσίας για την ανάγνωση κειμένου και τα πρώτα πρακτικά βήματα για το ανέβασμα ενός έργου. Η συνάντηση θα εστιάσει σε διαφορετικά σημεία ώστε να μπορούν να το παρακολουθήσουν και άτομα που δεν παρακολούθησαν προηγούμενα εργαστήρια για τα βασικά στοιχεία σκηνοθεσίας.
Απευθύνεται σε όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για τη σκηνοθεσία, εκπαιδευτικούς, μέλη ερασιτεχνικών θιάσων, ευρύ κοινό.
Εμψυχώτρια η Αθηνά Κάσιου, σκηνοθέτις.
30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
Δραματοποίηση κειμένου μέσα από τον αυτοσχεδιασμό
Μέσα από αυτό το εργαστήρι, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν βιωματικά τα στάδια ενός εργαστηρίου αυτοσχεδιασμού, με αφετηρία το κείμενο, και με στόχο την παραγωγή ενός θεατρικού δρώμενου. Θα δοθεί κατηγοριοποιημένο αρχείο ασκήσεων και το βασικό διάγραμμα του σχεδίου εργασίας.
Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς προδημοτικής και δημοτικής εκπαίδευσης.
Εμψυχώτριες η Μαρία Ιατροπούλου, νηπιαγωγός με μεταπτυχιακό στις θεατρικές σπουδές, και η Μαρίνα Βασιλείου εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με πτυχίο στην υποκριτική και μεταπτυχιακό στις θεατρικές σπουδές.
6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018
Από το παραμύθι στη σχολική θεατρική παράσταση: το ταξίδι της λέξης στον ήχο, το φως, την εικόνα και τη σκηνή
Ένα θεατρικό εργαστήρι σχεδιασμένο ειδικά για να βοηθήσει εκπαιδευτικούς να μεταφράσουν ένα κείμενο σκηνικά, λαμβάνοντας υπόψη την οπτικοακουστική του διάσταση.
Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς προδημοτικής και δημοτικής εκπαίδευσης, και άτομα τα οποία ασχολούνται ερασιτεχνικά με το θέατρο και ενδιαφέρονται για μια πρώτη επαφή με τη μεθοδολογία που αφορά στο στήσιμο μιας παράστασης.
Εμψυχώτρια η Στέλια Δημητρίου, εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Προδημοτική Εκπαίδευση), με πτυχίο στην υποκριτική και μεταπτυχιακό στις θεατρικές σπουδές.
13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018
«Έστω ότι…» (ρόλοι και συνθήκες)
Έστω ότι ο ρόλος δεν είναι αυτό που νομίζουμε από την πρώτη στιγμή. Πόσο ευέλικτοι είμαστε να αλλάξουμε τους στόχους, τα εμπόδια και τα κίνητρα του χαρακτήρα που καλούμαστε να ερμηνεύσουμε; Πώς μπορούμε να αντλήσουμε συνθήκες μέσα από το ίδιο το κείμενο και τα στοιχεία που μας δίνει;
Απευθύνεται σε επαγγελματίες του θεάτρου και όσους έχουν παρακολουθήσει θεατρικά εργαστήρια.
Εμψυχώτρια η Ζωή Ξανθοπούλου, ηθοποιός, σκηνοθέτις και συγγραφέας. Έχει διδάξει σε πολλά θεατρικά εργαστήρια και ομάδες, και παρουσίασε το εργαστήριο «Έστω ότι…» (ρόλοι και συνθήκες) στο φεστιβάλ SYN στο Εδιμβούργο.
20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018
«Με τη λέξη, τη λαλιά και με δυο χέρια»
Ένα περιεκτικό σεμινάριο αφήγησης, βιωματικής και συμμετοχικής μορφής. Οι συμμετέχοντες προσκαλούνται να διασχίσουν και να εξασκήσουν στην πράξη τη θεωρία της αφηγηματικής τέχνης, να εντοπίσουν και να αναλύσουν την ανείπωτη δύναμη της προφορικότητας και να εμβαθύνουν στις τεχνικές της ιστόρησης. Η εισηγήτρια ιχνηλατεί τα όρια ανάμεσα στην προσωπική και στη συλλογική αφήγηση, στο εγώ από το εμείς των ιστοριών των ανθρώπων.
Απευθύνεται σε επίδοξους αφηγητές, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, εμψυχωτές, κάθε είδους team leaders, επαγγελματίες και ερασιτέχνες του χώρου των τεχνών και της δημιουργικής απασχόλησης.
Εμψυχώτρια η Μαρίνα Κατσαρή, αφηγήτρια και θεατροπαιδαγωγός.
27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018
Θεατρική αγωγή και προσωπική ανάπτυξη με αφετηρία την «Ωραία Κοιμωμένη»
Εργαστήρι που εφαρμόζει θεατρικές ασκήσεις για να προσεγγίσει το εξελικτικό στάδιο της εφηβείας. Συνδυάζονται αφηγήσεις, ακούσματα και ρόλοι, με πρωταγωνίστρια την Ωραία Κοιμωμένη και στόχο μια σε βάθος ανάγνωση των συμπεριφορών της εφηβείας. Μέσα από τη διεργασία προβάλλει η δυνατότητα επινόησης τρόπων προσέγγισης των εφήβων με μεγαλύτερη θέρμη (στη ζωή, αλλά και στο σανίδι).
Απευθύνεται σε άτομα κάθε ηλικίας, ειδικά σε εφήβους ή άτομα που έχουν στο περιβάλλον τους έφηβους (γονείς, εκπαιδευτικούς).
Εμψυχώτρια η Γιώτα Στυλιανού, ψυχίατρος και συνθετική ψυχοθεραπεύτρια.
4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018
Θεατρική Γραφή
Μια συνάντηση με πρόθεση κύρια να αρθούν οι αναστολές ώστε να αφεθούν μελλοντικοί συγγραφείς να γράψουν χωρίς φόβο, χωρίς ντροπές, χωρίς ωραιοποιήσεις, χωρίς καθωσπρεπισμούς, χωρίς, χωρίς. «Απλώς να γράψουμε. Τί; Μα αυτό που μας απασχολεί. Αυτό που μας αφορά, αυτό που μας φοβίζει. Καθορίζοντας ίσως έτσι το θέμα, την ιδέα του θεατρικού μας. Μετά θα έρθουν τα πρόσωπα, έπειτα η πλοκή…»
Απευθύνεται σε άτομα που θέλουν να ασχοληθούν με τη θεατρική γραφή και δεν το έχουν τολμήσει μέχρι σήμερα.
Εμψυχώτρια η Αλεξία Παπαλαζάρου, Σκηνοθέτις και Σύμβουλος επεξεργασίας θεατρικών κειμένων.
Πληροφορίες
Τα εργαστήρια απευθύνονται σε συμμετέχοντες διαφόρων ηλικιών και ενδιαφερόντων καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεματικών. Θα διεξάγονται εβδομαδιαία στο Θεατρικό Μουσείο Κύπρου (Πάνου Σολομωνίδη 8, 3032, Λεμεσός).
Διάρκεια κάθε εργαστηρίου: 3 ώρες (4 μ.μ. – 7 μ.μ.)*
Κόστος συμμετοχής για κάθε εργαστήρι: €6 (η πληρωμή γίνεται επί τόπου την ημέρα διεξαγωγής του εργαστηρίου)
Θα απονέμεται δίπλωμα συμμετοχής.
Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι απαραίτητη η προκράτηση.
Συμμετοχή με άνετα ρούχα και παπούτσια.
*Εκτός από το εργαστήρι στις 13 Νοεμβρίου 2018 που θα πραγματοποιηθεί 5 μ.μ. – 8 μ.μ.
Για πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλέφωνο 25343464 (8 π.μ. – 2 μ.μ.)
Σχετικά
Όλγα Μάρκαρη και Χλόη Μπέλλου με δύο μοναδικές παραστάσεις σύγχρονου χορού
Οι παραστάσεις θα παρουσιαστούν στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας
Στη Λευκωσία, θα στηθεί ένα μεγάλο Antiques & Vintage Market
Είτε είστε συλλέκτης είτε απλώς αγαπάτε τη μαγεία του παρελθόντος, αυτή είναι μια μέρα που δεν πρέπει να χάσετε
H Πλατεία Φανερωμένης θα γεμίσει κάκτους και παχύφυτα
Μια έκθεση αφιερωμένη στη φύση, τη δημιουργικότητα και την οικολογική συνείδηση
Νοέμβριος στην Κύπρο: 10 εμπειρίες που δεν πρέπει να χάσεις
Από την πρεμιέρα του “Bugonia” μέχρι τα μανιτάρια στα Σπήλια και τις πρώτες χριστουγεννιάτικες λάμψεις — ο μήνας γεμίζει σινεμά, θέατρο, γεύσεις και βουνίσιες αποδράσεις.
Αγία Νάπα, Άχνα, Αυγόρου, Σωτήρα και Λιοπέτρι ανάβουν τα φώτα των γιορτών
Aνακοίνωσε ημερομηνίες για τις Χριστουγεννιάτικες Φωταγωγήσεις 2025 σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματά του ο Δήμος Αγίας Νάπας.
Ευρωπαϊκός Πολιτιστικός Χειμώνας Λάρνακας 2025-2026: Μια σεζόν γεμάτη τέχνη, μουσική και συγκίνηση
Από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο, το Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας “Γ. Λυκούργος” μεταμορφώνεται σε σκηνή πολιτισμού και έμπνευσης, φιλοξενώντας διακεκριμένους καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό
Η μέρα του Beaujolais Nouveau έφτασε
Την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου γιορτάζεται παραδοσιακά στη Γαλλία η άφιξη του Beaujolais Nouveau, ενός παιχνιδιάρικου κρασιού που είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο
Το (λευκωσιάτικο) Τοπούι παρουσιάζει το πρώτο του Χριστουγεννιάτικο Χωριό!
Μια ξεχωριστή εμπειρία για μικρούς και μεγάλους — και μια μοναδική ευκαιρία για δημιουργούς, καλλιτέχνες και επαγγελματίες να συμμετάσχουν!
Φιλανθρωπικό FASHION SHOW Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού Λεμεσού
Μια λαμπερή βραδιά μόδας και προσφοράς
Το Καϋμάκκιν γιορτάζει τα 10χρονά του με ένα 10ήμερο εκδηλώσεων
Σημείωσε τις ημερομηνίες και περίμενε τις λεπτομέρειες!
14 όμορφες ιδέες για μια αξέχαστη εβδομάδα στην Κύπρο
Από συναυλίες και γευστικές εμπειρίες μέχρι φεστιβάλ και περιπάτους στη φύση ό,τι κι αν αγαπάς, η Κύπρος έχει κάτι ξεχωριστό για σένα αυτή την εβδομάδα