Δημοσιεύτηκε στις 11 Οκτωβρίου 2018
Μουσικές, χορούς, τραγούδια, γεύσεις παραδοσιακές, άφθονο κρασί, χαλλούμι, ρέσι, γλυκά, φαγητό και παιχνίδι περιλαμβάνουν τα 5+1 καλύτερα φεστιβάλ του σαββατοκύριακου που έρχεται και δεν θέλουμε να χάσουμε με τίποτα!
13ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ
Είναι και πάλι η ώρα για τον μαγικό κόσμο του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Αγίας Νάπας. Για 13η συνεχή χρονιά η πραγματικότητα θα σμίξει με συναρπαστικούς μύθους και παραμύθια. Οι ιππότες, οι ακροβάτες, οι δράκοι και οι μάγισσες, οι πριγκίπισσες και όλοι των παραμυθιών οι ήρωες θα ξετυλίξουν με το μαγικό ραβδί την κόκκινη δεμένη κλωστή η παραμυθένια μαγεία θα αρχινίσει…
Το 13ο ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ κάνει έναρξη με την παρέλαση στη Λεωφόρο Μακαρίου από τον κυκλικό κόμβο στο Λιμανάκι Αγίας Νάπας, το Σάββατο 13 Οκτωβρίου στις 18.30 μ.μ. Στην συνέχεια και με την λήξη της παρέλασης καλλιτέχνες και κοινό μεταφερόμαστε στην αυλή του Μεσαιωνικού Μοναστηριού, όπου θα μας καλωσορίσει ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Γιάννης Καρούσος. Την έναρξη 13ου ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ θα κηρύξει και χαιρετίσει ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής.
Μετά την είσοδο των ομάδων της παρέλασης στο Μεσαιωνικό Μοναστήρι θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία με τους ΒΑΣΙΛΗ ΛΕΚΚΑ - ΜΑΡΙΑ ΑΝΑΜΑΤΕΡΟΥ - «Ήτανε μια φορά» ειδικά προετοιμασμένη για το Φεστιβάλ.
Εντυπωσιακό και το φινάλε του 13ου ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ με την ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ - "Αγγίγματα ψυχής" το Σάββατο 20 Οκτωβρίου. Μαζί με την εντυπωσιακά ανερχόμενη ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΡΑΣΧΟΥ θα παρουσιάσουν ένα ρεπερτόριο έκπληξη πέραν από το συνηθισμένο των συναυλιών του Χατζηγιάννη. Τραγούδια που έχει αγαπήσει, που ποτέ τα έχει ερμηνεύσει σε συναυλίες, αλλά θα τα τραγουδήσει για πρώτη φορά σε ένα πρόγραμμα ειδικά προσαρμοσμένο για το Φεστιβάλ.
>> Σάββατο 13-Σάββατο 20 Οκτωβρίου, Αγία Νάπα, 18.30.
Ημέρες Κλήρου 2018
Ένα όμορφο ταξίδι γεμάτο χορό, τραγούδι και παραδοσιακά εδέσματα ετοιμάζει το χωριό Κλήρου στις 13 Οκτωβρίου, από τις 4:00 μ.μ μέχρι τις 11:00 μ.μ. Το φεστιβάλ εντάσσεται στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως. Σκοπός του φεστιβάλ είναι η προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και η ανάδειξη της εκπαιδευτικής αξίας της παράδοσης. Ο παλιός πυρήνας του χωριού με τα αναπαλαιωμένα σπίτια θα ανοίξει για τους φιλοξενούμενους. Το βράδυ της 13ης Οκτωβρίου, στις 8.00μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη μουσικοχορευτική εκδήλωση.
- Βιωματικά εργαστήρια αφήγησης και αναδιήγησης, παιχνιδιών (ππιριλιά, βασιλέας, σκατούλικα, κλπ), ζωγραφικής, χειροτεχνιών (ρούχινες κούκλες), θεατρικού παιχνιδιού
- Χορευτικές διαδρομές από τη Θράκη, τη Μακεδονία, τις Κυκλάδες την Κρήτη και την Κύπρο με χοροδιδάσκαλους και χορευτές/τριες από Ελλάδα και Κύπρο που θα χορεύουν και θα διδάσκουν χορούς σε ενήλικες και παιδιά. Παραδοσιακούς χορούς με χοροδιδάσκαλους από Μακεδονία (Απόστολος Σκρέκας, Χαρά Αλεστά), Θράκη ( Πασχάλης Λιγούδης), Κρήτη (Λευτέρης Κορναράκης) Κυκλάδες ( Γιάννης Σέρβος, Μαριλένα Πετράκη) και Κύπρο (Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού, Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγιών Ομολογητών, Νόστος Πισσουρίου, ΠΑΟΚ Κλήρου) .
- Αναβίωση του παλιού σχολείου με έκθεση παλαιών σχολικών αντικειμένων
- Περίπτερο πώλησης μεταποιημένων προϊόντων με πρώτη ύλη το κληρκώτικο σμυρναίικο σύκο (συκόπιττες, τρούφες, κέικ, τάρτες, μαρμελάδες)
- Παρασκευή και διάθεση παραδοσιακών προϊόντων (ψωμί, ελιωτές, χαλλουμωτές κ.λπ.).
Μάθετε περισσότερα για το φεστιβάλ εδώ
>> Σάββατο 13 Οκτωβρίου, Κλήρου, επ. Λευκωσίας.
Φεστιβάλ Erasmus
Για 2η συνεχή χρονιά, το ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης και ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου / Youth Board of Cyprus σε συνεργασία με την European Commission in Cyprus αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, διοργανώνουν το Φεστιβάλ Erasmus, και μας καλούν να ταξιδέψουμε μαζί τους. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Οκτωβρίου στην Πλατεία Φανερωμένης στη Λευκωσία, και σκοπός του δεν είναι άλλος από το να γιορτάσουμε όλοι μαζί το πιο πετυχημένο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα συνεργασίας και κινητικότητας, στην Εκπαίδευση, Κατάρτιση, Νεολαία και Αθλητισμό. Το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Με σύνθημα από το παρελθόν στο μέλλον, οι παρευρισκόμενοι θα ταξιδέψουν στην παραδοσιακή πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, μέσα από εργαστήρια χαρακτικής, με τη συμβολή της Σχολή Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή και Φίλοι και θα αναβιώσουν τις περιπέτειες του Σπανού, «που εχουμίζετουν πως έν έσιει στον κόσμο άλλο καλλίτερο που λλόου του», στη μουσικοθεατρική παράσταση του Λαογραφικού Ομίλου Λεμεσού «Ο Σπανός τζιαί οι Σαράντα Δράτζιοι» !
Με Ευρωπαϊκές Εκστρατείες ενημέρωσης και πληροφόρησης όπως οι LifeStories και #EUandME #TimetoMove Eurodesk Cyprus πάμε για ένα εμπνευσμένο, πολύχρωμο πρωινό, με δραστηριότητες κεραμικής και αγγειοπλαστικής, με περιδιάβαση στη καρδιά της παλιάς Λευκωσία, με παιχνίδια γνώσεων για την ανάδειξη του «πιο δυνατού Ευρωπαίου» αλλά και με παραδοσιακά εδέσματα αντλημένα από την Κυπριακή κουζίνα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ.
>> Σάββατο 13 Οκτωβρίου, Πλατεία Φανερωμένης, Λευκωσία.
σε το πρόγραμμά του
16ο Φεστιβάλ Μήλου Κυπερούντας
Μέσα από τους πρόποδες των οροσειρών Παπούτσας και Μαδαρής και σε υψόμετρο 1,350 μέτρων, αναδύεται ένα πανέμορφο γραφικό χωριό, το μεγαλύτερο μάλιστα ορεινό χωριό της Κύπρου, η Κυπερούντα, η οποία και φέτος ετοιμάζεται να φιλοξενήσει στην πλατεία της το Φεστιβάλ Μήλου.
Έτσι και φέτος, το σαββατοκύριακο 13 και 14 Οκτωβρίου, θα επισκεφθούμε το χωριό για να δοκιμάσουμε και να απολαύσουμε όλα όσα μπορούν να γίνουν από μήλο! Πάντως οι κάτοικοι ξεκίνησαν ήδη τις προετοιμασίες για το φεστιβάλ, φτιάχνοντας κυπριακά εδέσματα από μήλο, αφού στην Κυπερούντα παράγεται ένα μεγάλο μέρος της κυπριακής παραγωγής μήλων.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει και να απολαύσει έκθεση ποικιλιών μήλου που καλλιεργούνται στην Κύπρο, φωτογραφίας με θέμα το μήλο, παραδοσιακά και σύγχρονα εργαλεία για την καλλιέργεια της μηλιάς, λαϊκή αγορά, παρουσίαση εδεσμάτων και ποτών με κύριο συστατικό το μήλο, απόσταξη ζιβανίας με μήλο, επίδειξη παραδοσιακών επαγγελμάτων, παρασκευή ψωμιών με προζύμι, σοκολατένιων και καραμελωμένων με μήλο και άλλα πολλά.
Παράλληλα οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εκκλησίες και τα μουσεία της κοινότητας.
Το φεστιβάλ που πραγματοποιείται κάθε δεύτερο σαββατοκύριακο του Οκτώβρη, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τοπικά φεστιβάλ της Κύπρου, που έγινε θεσμός, τόσο για την τοπική κοινωνία της Πιτσιλιάς όσο και για την Κύπρο.
>> Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Οκτωβρίου, Κυπερούντα, επ. Λεμεσού.
Φεστιβάλ Παραδοσιακών Γεύσεων
Πάμε να ψήσουμε ππαλουζέ και να βουτήσουμε σουτζιούκκο στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Πεδουλά, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Παραδοσιακών Γεύσεων. Συγκεκριμένα την Κυριακή 14 Οκτωβρίου θα πάμε στο όμορφο χωριό στην οροσειρά του Τροόδους στην Κοιλάδα της Μαραθάσας, για να απολαύσουμε παλουζέ και σουτζούκκο.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 10.00 και θα ολοκληρωθεί στις 18.00.
Εκεί θα έχει:
- ψήσιμο και δοκιμή του παλουζέ καθώς και ψήσιμο του σουτζούκκου
- θα πωλούνται παραδοσιακά προϊόντα και φρούτα
- θα μπορεί ο καθένας να επισκεφθεί τα τοπικά μουσεία, να προσκυνήσει στις εκκλησιές και να περπατήσει στο μονοπάτι της φύσης που καταλήγει στο εκκλησάκι της Παναγίας της Βορεινής, καθώς επίσης και να περιδιαβεί στα σοκάκια του χωριού.
- μπορείς να θαυμάσεις τη θέα από διάφορα σημεία του Πεδουλά και να απολαύσεις το γεύμα σου σε κάποια από τα εστιατόρια του χωριού.
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος το χορευτικό συγκρότημα και η χορωδία του Πεδουλά.
>> Κυριακή 14 Οκτωβρίου, Πεδουλάς, επ. Λευκωσίας. Περισσότερες πληροφορίες: 99577816.
Octoberfest Light
Ο Κυπρο-Γερμανικός Πολιτιστικός Σύνδεσμος διοργανώνει το πιο γερμανικό φεστιβάλ μπύρας στην Κύπρο! Το OKTOBER FEST LIGHT θα πραγματοποιηθεί τη Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2018, από τις 17:00 μέχρι τις 23:00, στο Chateau Status στη Λευκωσία, απέναντι από το Ινστιτούτο Γκαίτε. Όπως κάθε χρόνο, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν γερμανικές μπύρες, γερμανικά παραδοσιακά εδέσματα όπως λουκάνικα, κότσι, ξινολάχανο, σπιτικά burgers, Brezeln καθώς και λιχουδιές για βίγκαν (burgers, λουκάνικα, Brownies), σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα. Την βραδιά θα στολίσουν μουσικά τα πνευστά του “Windcraft Band” και οι Windcraft Juniors, το ροκ-μπλουζ σχήμα “Jodi” με τους Οδυσσέα Τουμάζου (κιθάρα) και Γιάννη Αβρααμίδη (φωνή, καχόν) και η σχολή «The Art of Music». Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Chateau Status, με την στήριξη του Goethe-Institut Zypern, και των σχολών “Windcraft Music Centre” και “The Art of Music”.
>> Κυριακή 14 Οκτωβρίου, Chateau Status Λευκωσία, 17.00. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες: 99 384268, info@kyprogermanikos.eu
*Η κεντρική φωτογραφία ανήκει στο Cyprus National Commission for Unesco
Σχετικά

Δωρεάν παλουζές, τραχανάς, ρέσι και χαλούμι με παραδοσιακή μουσική στις "Γεύσεις Παράδοσης"
Μία ημέρα αφιερωμένη στην παρασκευή πιάτων και εδεσμάτων

10+1 παραστάσεις που θα σε κάνουν να γελάσεις δυνατά το φετινό φθινόπωρο
Βραδιές γέλιου στην Κύπρο: Θέατρο, φεστιβάλ και αγαπημένοι κωμικοί από εξωτερικό και Κύπρο

Όλα όσα θα δούμε στον Δήμο Αγίας Νάπας τον Σεπτέμβριο
Φεστιβάλ, θέατρο, κεραμική και άλλες εκπλήξεις

Η Ειρήνη Πελαγία μας ταξιδεύει στην παράδοση και τις γεύσεις της Κύπρου
Εορτασμός της Παγκόσμιας Μέρας Τουρισμού με μουσική, παραδοσιακά προϊόντα και λαϊκή τέχνη

Το European Researchers’ Night ετοιμάζεται για ακόμη ένα «Mission Possible» τον Σεπτέμβριο
Λάβετε μέρος σε διαγωνισμούς, παρακολουθείστε πειράματα και συνομιλήστε με τον αγαπημένο σας επιστήμονα στον χώρο της Κρατικής Έκθεσης

Η γειτονιά των Αγίων Ομολογητών μεταμορφώνεται σε ζώνη χωρίς αυτοκίνητα
Δραστηριότητες, ποδηλατάδες, τέχνη, μουσική και δημιουργία γεμίζουν τους δρόμους της Λευκωσίας

Δωρεάν ξεναγήσεις στη Λευκωσία: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις
Μία ολοήμερη περιήγηση στα μνημεία, κρυμμένα διαμάντια, εργαστήρια και πολιτιστικούς θησαυρούς του Δήμου Νότιας Λευκωσίας – Ιδαλίου

Η Λευκωσία (για μία βδομάδα) θα κινείται αλλιώς!
Όλα όσα θα συμβούν σε Λευκωσία, Αγλαντζιά, Έγκωμη & Άγιο Δομέτιο, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

Ο Δήμο Ιεροκηπίας γεμίζει το πρόγραμμά του με τέχνη και μουσική
Ένα φθινόπωρο γεμάτο θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και μοναδικές εμπειρίες για όλη την οικογένεια

1ο Moto Expo Cyprus 2025: Η πρώτη και μεγαλύτερη έκθεση μοτοσυκλέτας έρχεται στη Λεμεσό!
Το Πάθος σε δύο τροχούς!

Σεπτέμβριος πολιτισμού και δημιουργίας στο Δημοτικό Διαμέρισμα Δερύνειας
Ένας μήνας γεμάτος μουσική, θέατρο, κινηματογράφο και τέχνη για όλους

Ετοιμαστείτε για ένα θρυλικό Tennis Showdown στην Ακαδημία Τένις Μάρκος Παγδατής
Ένα αθλητικό γεγονός που θα μείνει αξέχαστο