Δημοσιεύτηκε στις 18 Οκτωβρίου 2018
Η Ελληνίδα σκηνοθέτης Γεωργία Μαυραγάνη συστήθηκε στο θεατρόφιλο κοινό της Κύπρου πολύ πρόσφατα, μέσα από την επιτυχημένη παράσταση ‘Γκιακ’, μία παραγωγή του ΚΘΒΕ του Δημοσθένη Παπαμάρκου που φιλοξενήθηκε από τον ΘΟΚ και την παρακολουθήσαμε στη Λευκωσία.
Η Γεωργία Μαυραγάνη είναι μία σκηνοθέτης με δεκαπενταετή παρουσία στο ελληνικό θέατρο με μεγάλη ρεπερτοριακή γκάμα θεατρικών έργων. Σήμερα, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου προσκαλεί την κ. Μαυραγάνη για να αναλάβει τη σκηνοθεσία της νέας παραγωγής της Σκηνής 018, για παιδιά και εφήβους η οποία ακολουθεί την τεράστια επιτυχία του ‘Μεγάλου περίπατου του Πέτρου’.
Το Check In συνάντησε τη Γεωργία Μαυραγάνη και μίλησε μαζί της για το έργο που σκηνοθετεί, τον ‘Τυχερός στρατιώτη’, ένα γοητευτικό ρωσικό παραμύθι, που μιλά με αλληγορικό τρόπο για τον κύκλο της ανθρώπινης ζωής που διασκεύασαν η Ξένια Καλογεροπούλου και ο Θωμάς Μοσχόπουλος.
Μετά την επιτυχημένη πορεία του ‘Γκιακ’ το οποίο είδαμε και στην Κύπρο σκηνοθετείτε αυτή τη φορά ένα έργο για το κρατικό θέατρο της Κύπρου. Πως νιώθετε γι’ αυτό;
Έχω την ίδια αγωνία όπως σε κάθε δουλειά. Ήθελα πολύ να δουλέψω κάτι στην Κύπρο, ευχαριστώ θερμά τον Oργανισμό και τον κ. Κυριακίδη για την πρόσκληση αυτή. Έχω γνωρίσει εξαιρετικούς ανθρώπους και συνεργάτες εδώ.
Πως είναι η συνεργασία σας με τον ΘΟΚ και την ομάδα της παράστασης;
Νιώθω κι εγώ σαν τον στρατιώτη τυχερή που έχω μια υπέροχη ομάδα ηθοποιών που παρόλο που συνεργαζόμαστε πρώτη φορά απλόχερα έδωσαν τις ιδέες και την ψυχή τους σε αυτή τη δουλειά. Πρέπει να πω όμως ότι όλος ο Oργανισμός έχει βάλει τα δυνατά του να προσφέρουμε στο κοινό μια παράσταση αξιώσεων. Είναι τόλμημα για όλους μας αυτή η παράσταση καθώς δεν είναι στο ελάχιστο μια απλοϊκή παιδική παράσταση αλλά ένα σημαντικό προχώρημα. Μια ενήλικη και ειλικρινή εξομολόγηση της άγνοιας μας αλλά και της αγωνιάς μας απέναντι στη ζωή. Αυτός ο στρατιώτης που θα φτάσει μέχρι τα άκρα προκειμένου να μάθει την απώλεια, να την αποδεχθεί και να την τιμήσει σαν πραγματικό κομμάτι της ζωής, είναι και ο λόγος που με έσπρωξε να έρθω εδώ και να κάνω αυτό το έργο. Είμαι χαρούμενη που είμαι μέρος αυτού του τολμήματος και ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες και συντελεστές. Βρήκα μια αυθόρμητη επικοινωνία και ένα μοίρασμα που ομολογώ ότι είχα καιρό να βρω.
Τι θα δούμε στην παράσταση αυτή;
Το έργο βασίζεται σε ένα λαϊκό ρώσικο μύθο. Ένας απλός άνθρωπος, ένας στρατιώτης γυρνά από τον πόλεμο. Είναι τυχερός γιατί ζει. Στο ταξίδι όμως αυτό της υπόλοιπης ζωής του θα τον δούμε να τα κερδίζει αλλά και να τα χάνει όλα. Κάποια στιγμή θα πιστέψει ότι είναι ακατανίκητος και θα τα βάλει ακόμη και με το θάνατο. Για να έρθει η ζωή να του δείξει ότι όλα έχουν το νόημά τους. Και κείνος πια να ησυχάσει στην ιδέα της απώλειας. Στη σκηνοθετική μας γραμμή από το ρόλο του στρατιώτη θα περάσουν όλοι οι ηθοποιοί. Ενώ κάθε σκηνή αναπαρίσταται με τα πιο απλά μέσα με τον τρόπο των παιδιών. Παίζοντας δηλαδή με ό,τι αντικείμενο μπορεί να υπάρχει μέσα σε ένα θέατρο.
Ποια είναι η δύναμη των παραμυθιών και πως ένα παραμύθι μπορεί να πει αλήθειες μέσα από τη σφαίρα του φανταστικού;
Αυτή η απόσταση του φανταστικού είναι που μπορεί να μας επιτρέψει τελικά να μιλήσουμε με ειλικρίνεια και ατόφια συγκίνηση για τις ζωές μας. Τα παραμύθια - οι μύθοι είναι ο τόπος που επιτρέπεται κανείς να εκφράσει στην ολότητα τους τις επιθυμίες του.
Η Σκηνή 018 του ΘΟΚ απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους. Πιστεύετε πως τα παιδιά είναι τόσο δύσκολοι θεατές τελικά όσο συνηθίζεται να λέγεται;
Ναι είναι γιατί δεν κρύβουν τις αντιδράσεις τους. Έχω και εγώ την περιέργεια να δω πως θα λειτουργήσει αυτή η ιδιαίτερη ιστορία και παράσταση.
Πέραν της ιδιότητας σας ως σκηνοθέτης είστε και παιδαγωγός αφού έχετε σπουδάσει παιδαγωγικά στην Πάτρα. Φαντάζομαι αυτές οι σπουδές βοήθησαν στη διαδικασία παραγωγής αυτής της παράστασης;
Αυτό που έχω μάθει από τα παιδιά είναι ότι πρέπει να τους μιλά κανείς στα ίσα χωρίς να τα υποτιμά καθόλου. Επίσης, έχω μάθει ότι είναι πολύ γενναιόδωρα στην πρώτη τους αντίδραση είτε καλή είτε κακή. Το ζηλεύω αυτό.
Τελικά τα παιδιά ξέρουν πολλά περισσότερα από όσα νομίζουμε;
Θα σας απαντήσω με μια φράση του έργου: ‘Ξέρουν αλλά δεν το ξέρουν ότι ξέρουν’.
Η νέα παραγωγή για παιδιά και εφήβους του ΘΟΚ κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 21 Οκτωβρίου στις 10.30. Τακτικές παραστάσεις κάθε Κυριακή στις 10.30.
Πληροφορίες/εισιτήρια: Ταμείο ΘΟΚ 77772717
Τιμή εισιτηρίου: €6.
Σχετικά

Η OPEN ARTS παρουσιάζει στο Περιβόλι, την κωμωδία του Σαίξπηρ ''Δωδέκατη Νύχτα''
Η επιστροφή στην κανονικότητα κρέμεται από μία κλωστή

Χορικά Ύδατα: Η καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ, σε κείμενο-σκηνοθεσία της Λίνας Νικολακοπούλου
Με ένα "δυνατό" καστ αποτεούμενο από τους Αννίτα Σαντοριναίου, Αλέξανδρο Μπουρδούμη, Στέλα Φυρογένη κ.ά.

Δωρεάν παράσταση για το έργο του Μιχάλη Πασιαρδή, "Το Γατάνιν"
Σε σκηνοθεσία Αλεξίας Παπαλαζάρου

Ο Χαμπής Δαμιανού συνεχίζει τις παραστάσεις για "Να σπάσει ο πάγος"
Προπώλησης της 2ης του σόλο stand-up comedy παράστασης

"Φουκού": Το νέο καλοκαιρινό έργο του Φώτη Γεωργίδη που μιλάει με χιούμορ για όσα μας καίνε
Μια σάτιρα που θα συζητηθεί

"Ξενες Γυναίκες πρόσφυγες": Το έργο-ύμνος προς την γυναίκα που ταλαιπωρείται από τον πόλεμο
Το βιβλίο της Όλγας Καζάκου Τσιάρα σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία από την Βαλεντίνα Σοφοκλέους

5 ελληνικές θεατρικές παραστάσεις έρχονται στην Κύπρο
3 κωμωδίες, ένα κλασικό και ένα σύγχρονο ελληνικό έργο ταξιδεύουν από την Αθήνα στις κυπριακές θεατρικές σκηνές

Έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος ηθοποιός Σπύρος Σταυρινίδης
Η Κύπρος αποχαιρετά έναν ηθοποιό που μας χάρισε αξιομνημόνευτες ερμηνείες

Μαθήματα Κωμωδίας: Για πρώτη φορά στην Κύπρο η συνεχώς sold-out παράσταση της Αθήνας
Η κωμωδία του Θοδωρή Αθερίδη φτάνει στο νησί μας

Το διάσημο θεατρικό έργο του Laurent Baffie, έρχεται στο Θέατρο Ανεμώνα
Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Μαρίνος Ξενοφώντος

Οι Συκοφάντισσες έρχονται σε Λευκωσία και Λάρνακα
Η Χριστιάνα Αρτεμίου και η Χριστίνα Αργύρη παρουσιάζουν ένα ξεχωριστό comedy show

Το Γκρούφαλο: Η μαγική, μουσική θεατρική παράσταση για παιδιά βασισμένη στα επιτυχημένα βιβλία
Tων Τζούλια Ντόλαντσον και Άξελ Σέφλερ