Δημοσιεύτηκε στις 01 Νοεμβρίου 2018
Σε ισχύ τίθενται από σήμερα, 31 Οκτωβρίου 2018, οι διατάξεις του περί Ρύθμισης της Διακίνησης Ποδηλάτου Νόμου (Ν. 19(Ι)/2018). Η νέα νομοθεσία διέπει τη χρήση ποδηλάτου στο οδικό δίκτυο.
Με τη νέα νομοθεσία, ισχύουν τα ακόλουθα:
1. Απαγορεύεται η χρήση ποδηλάτου σε οποιοδήποτε αυτοκινητόδρομο ή δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, εκτός αν εκδοθεί κατόπιν άδειας από τον Αρχηγό Αστυνομίας.
2. Καθορίζεται ο ελάχιστος εξοπλισμός που θα πρέπει να διαθέτει ένα ποδήλατο:
• δύο ανεξάρτητα συστήματα φρένων,
• φανάρι λευκού ή κίτρινου φωτός προσαρμοσμένος στο μπροστινό μέρος του ποδηλάτου, που να είναι ορατός από απόσταση μεγαλύτερη των 150 μέτρων,
• φανάρι σταθερού ή αναλάμποντος κόκκινου φωτός, στο πίσω μέρος του ποδηλάτου, που να επίσης είναι ορατός από απόσταση μεγαλύτερη των 150 μέτρων,
• ανακλαστήρες,
• ειδικό καμπανάκι και
• ελαστικά σε καλή κατάσταση.
3. Καθορίζονται οι υποχρεώσεις του ποδηλάτη κατά τη διακίνηση του στο οδικό δίκτυο (π.χ. να ελέγχει την τροχαία κίνηση πίσω του, να συμμορφώνεται με τα σήματα τροχαίας και τους φωτεινούς σηματοδότες, να υπακούει σε σήματα και υποδείξεις αστυνομικού ο οποίος ρυθμίζει την τροχαία κίνηση).
4. Ρυθμίζεται η υποχρέωση του ποδηλάτη να τηρεί την αριστερή πλευρά του δρόμου, με την επιφύλαξη ότι μπορεί να κινηθεί σε οποιοδήποτε σημείο, εάν αυτό επιβάλλεται τηρουμένων των κανόνων οδικής κυκλοφορίας και για σκοπούς ασφάλειάς του.
5. Παράλληλα, καθορίζονται και απαγορεύσεις που ισχύουν κατά τη χρήση του ποδηλάτου (π.χ. ο ποδηλάτης να μην σταθμεύει, τοποθετεί ή εγκαταλείπει το ποδήλατό του κατά τρόπο που εμποδίζει ή είναι δυνατό να εμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση άλλων ποδηλατών που κινούνται ή επιχειρούν να κινηθούν σε ποδηλατολωρίδα, ποδηλατόδροµο ή ποδηλατοδιάδροµο).
6. Καθορίζονται ρητά οι υποχρεώσεις των οδηγών μηχανοκινήτων οχημάτων έναντι των ποδηλατιστών σε οποιοδήποτε δρόμο και σε ποδηλατολωρίδα, όπως είναι η προσαρμογή της ταχύτητας και της πορείας του οχήματος τους με τρόπο που να διευκολύνεται η διακίνηση του ποδηλάτη και η αποφυγή ελιγμών με τρόπο που να παρεμποδίζεται η διακίνηση του ποδηλάτη ή να δημιουργείται κίνδυνος γι΄αυτόν.
7. Παράλληλα απαγορεύεται η οδήγηση ποδηλάτου, υπό την επήρεια αλκοόλης ή ναρκωτικών ουσιών.
Σημειώνεται ότι μέχρι τις 15 Νοεμβρίου οι έλεγχοι της Αστυνομίας σχετικά με τις πρόνοιες της νέας νομοθεσίας, θα περιορίζονται σε ενημέρωση και υποδείξεις προς τους ποδηλάτες και τους άλλους χρήστες του οδικού δικτύου, με σκοπό την ενημέρωση και την προσαρμογή με τα νέα δεδομένα.
Σχετικά
Awareness 2025: Unselfing η ομάδα του After:noon / Project επιστρέφει
Η φετινή έκθεση σηματοδοτεί την επέτειο 5 χρόνων Awareness
«A very Merry Charity Party»: Το Moondog's διοργανώνει για 9η χρονιά το φιλανθρωπικό του παζαράκι
Εδώ θα βρεις χειροποίητες δημιουργίες, δώρα, γλυκίσματα, ρούχα, αξεσουάρ και πολλές ακόμη εκπλήξεις
Φέτος θα κάνουμε Χριστούγεννα στην όμορφη Βάβλα
Μία όμορφη μέρα, γεμάτη γιορτινή διάθεση και παράδοση!
Όλγα Μάρκαρη και Χλόη Μπέλλου με δύο μοναδικές παραστάσεις σύγχρονου χορού
Οι παραστάσεις θα παρουσιαστούν στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας
Στη Λευκωσία, θα στηθεί ένα μεγάλο Antiques & Vintage Market
Είτε είστε συλλέκτης είτε απλώς αγαπάτε τη μαγεία του παρελθόντος, αυτή είναι μια μέρα που δεν πρέπει να χάσετε
H Πλατεία Φανερωμένης θα γεμίσει κάκτους και παχύφυτα
Μια έκθεση αφιερωμένη στη φύση, τη δημιουργικότητα και την οικολογική συνείδηση
Νοέμβριος στην Κύπρο: 10 εμπειρίες που δεν πρέπει να χάσεις
Από την πρεμιέρα του “Bugonia” μέχρι τα μανιτάρια στα Σπήλια και τις πρώτες χριστουγεννιάτικες λάμψεις — ο μήνας γεμίζει σινεμά, θέατρο, γεύσεις και βουνίσιες αποδράσεις.
Αγία Νάπα, Άχνα, Αυγόρου, Σωτήρα και Λιοπέτρι ανάβουν τα φώτα των γιορτών
Aνακοίνωσε ημερομηνίες για τις Χριστουγεννιάτικες Φωταγωγήσεις 2025 σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματά του ο Δήμος Αγίας Νάπας.
Ευρωπαϊκός Πολιτιστικός Χειμώνας Λάρνακας 2025-2026: Μια σεζόν γεμάτη τέχνη, μουσική και συγκίνηση
Από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο, το Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας “Γ. Λυκούργος” μεταμορφώνεται σε σκηνή πολιτισμού και έμπνευσης, φιλοξενώντας διακεκριμένους καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό
Η μέρα του Beaujolais Nouveau έφτασε
Την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου γιορτάζεται παραδοσιακά στη Γαλλία η άφιξη του Beaujolais Nouveau, ενός παιχνιδιάρικου κρασιού που είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο
Το (λευκωσιάτικο) Τοπούι παρουσιάζει το πρώτο του Χριστουγεννιάτικο Χωριό!
Μια ξεχωριστή εμπειρία για μικρούς και μεγάλους — και μια μοναδική ευκαιρία για δημιουργούς, καλλιτέχνες και επαγγελματίες να συμμετάσχουν!
Φιλανθρωπικό FASHION SHOW Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού Λεμεσού
Μια λαμπερή βραδιά μόδας και προσφοράς