Θέατρο , News

Μπρεχτ, Ιονέσκο, Ίψεν και Γκόλφω προγραμματίζει η ΕΘΑΛ για το 2019

Πέντε θεατρικά έργα και τρεις μεγάλες διοργανώσεις προγραμματίζει το θέατρο της Λεμεσού για το 2019

Δημοσιεύτηκε στις 14 Ιανουαρίου 2019

Η νέα θεατρική περίοδος για την ΕΘΑΛ ξεκινάει με το αριστούργημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ Ο Καλός Άνθρωπος του Σετσουάν, ένα από τα κορυφαία έργα της της παγκόσμιας δραματουργίας. Τρυφερό, αλλά συνάμα σκληρό και ρεαλιστικό, «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν» αποτελεί το έργο του Μπρεχτ, με τις περισσότερες απευθύνσεις στο κοινό. Στο κέντρο του βρίσκεται ένα ηθικό πρόβλημα: Μπορεί ο καλός να επιβιώσει σε μια κοινωνία διεφθαρμένων;

Το  έργο θα ανέβει από την Κεντρική Σκηνή της ΕΘΑΛ, σε σκηνοθεσία Άδωνι Φλωρίδη, σκηνικά/κοστούμια Ηλέκτρας Κυθραιώτου, μουσική σύνθεση Δημήτρη Σπύρου, χορογραφίες Αριάνας Μαρκουλίδου και σχεδιασμό φωτισμών Σεσίλιας Τσελεπίδη. Πρωταγωνιστούν οι Ήβη Νικολαϊδου, Μυρτώ Κουγιάλη, Μαρίνα Βρόντη, Βάρσια Αδάμου, Αντρέας Κουτσούμπας, Παναγιώτης Μπρατάκος, Στέλιος Καλλιστράτης και Αντρέας Λουκά.

Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τις 12 Μαρτίου 2019.

Τον Μάιο 2019 η Δεύτερη Σκηνή της ΕΘΑΛ θα παρουσιάσει  το  εμβληματικό έργο του Ευγένιου Ιονέσκο Το Παιχνίδι της Σφαγής, ένα από τα τελευταία έργα και όχι ιδιαίτερα γνωστά στην Κύπρο, του συγγραφέα της Φαλακρής τραγουδίστριας και του Ρινόκερου. «Το Παιχνίδι της Σφαγής» γράφτηκε το 1970 και μοιάζει να λειτουργεί ως πάντα επίκαιρη υπενθύμιση, που θυμίζει τα παιχνίδια που παίζει η κοινωνία με τον εαυτό της, με ανθρώπους που πεθαίνουν ή ζουν κατά τύχη, που δεν ξέρουν να ζουν και δεν ξέρουν γιατί πεθαίνουν. Σε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο, ο σύγχρονος άνθρωπος καθημερινά αντιμέτωπος με το παράλογο, ρισκάρει, προκαλεί και ακροβατεί στα όρια ζωής και θανάτου, τόσο συλλογικά, όσο και ατομικά. Μια παράσταση που μελετά τις πολυποίκιλες ανθρώπινες συμπεριφορές τις οποίες προκαλεί ο φόβος του θανάτου. 

Το  έργο θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία Μαρίνας Βρόντη, τα  σκηνικά/κοστούμια υπογράφει ο Γιώργος Γιάννου, την  μουσική επιμέλεια η Στέλλα Βοσκαρίδου, τις χορογραφίες/κίνηση η Χλόη Μελίδου και τους σχεδιασμούς φωτισμού ο Βασίλης Πετεινάρης. Πρωταγωνιστούν οι Νεκτάριος Θεοδώρου, Θανάσης Ιωάννου, Βασίλης Χαραλάμπους, Γιώργος Κυριάκου, Μυρτώ Κουγιάλη, Φανή Σωκράτους και Πολυξένη Σάββα.
Η πρεμιέρα του έργου θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαΐου στο Θέατρο Ριάλτο, στο πλαίσιο των εορτασμών των 20 χρόνων επαναλειτουργίας του θέατρου.

Το Καλοκαίρι του 2019 η Κεντρική Σκηνή της ΕΘΑΛ θα παρουσιάσει «την  ειδυλλιακή παρωδία του βουνού και της στάνης», όπως συστήνει ο επιθεωρησιογράφος Ντίνος Σπυρόπουλος το έργο του Γκόλφω Forever.  Ως ένας “περιοδεύων θίασος”, ο θίασος της Ε.Θ.Α.Λ. θα παρουσιάσει την Γκόλφω του Ντίνου Σπυρόπουλου, ακολουθώντας τους κανόνες της παρωδίας συνδυάζοντας αρμονικά το λαϊκό στοιχείο με το μοντέρνο, την φουστανέλα με το τζιν, το τσαρούχι με την γόβα, την διάλεκτο με την μοντέρνα γλώσσα του σήμερα, τους ήχους του βουνού και του κάμπου με τις μοντέρνες μουσικές αποχρώσεις. 

Το  έργο θα ανέβει σε σκηνοθεσία Αλεξίας Παπαλαζάρου. Τα σκηνικά/κοστούμια υπογράφει η Μαρίζα Παρτζίλη, την  μουσική σύνθεση ο Δημήτρης Ζαχαρίου, τις χορογραφίες/κίνηση η Χλόη Μελίδου και τους σχεδιασμούς φωτισμού ο Σταύρος Τάρταρης. Πρωταγωνιστούν οι Παναγιώτης Κυριάκου, Ηλιάνα Κάκκουρα, Μαρίνα Βρόντη, Νεκτάριος Θεοδώρου, Μυρσίνη Χριστοδούλου, Θανάσης Ιωάννου, Γιώργος Κυριάκου και Δημήτρης Αντωνίου. Η πρεμιέρα του έργου προγραμματίζεται για τις 10 Ιουλίου 2019 και αναμένεται να περιοδεύσει, όπως κάθε χρόνο, σε πόλεις και χωριά της Κύπρου τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Το Φθινόπωρο του 2019 η Δεύτερη Σκηνή της ΕΘΑΛ θα παρουσιάσει το εμβληματικό έργο του Ίψεν (1879) Το Κουκλόσπιτο.  Ένα έργο σταθμός στην παγκόσμια δραματουργία το οποίο δεν έχει παρουσιαστεί πρόσφατα στην Κύπρο και παραμένει, εκατόν σαράντα περίπου χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα στην Ευρώπη, εξαιρετικά επίκαιρο. Η κοινωνική ματιά του συγγραφέα, φαντάζει περισσότερο από ποτέ σημαντική στην εποχή μας, όπου η γυναίκα εξακολουθεί να υφίσταται τον εξευτελισμό της ταυτότητάς της με ποικίλες μορφές, με κυρίαρχη αυτή της σεξουαλικής παρενόχλησης. Πέρα από τα πιο πάνω, η ανατρεπτική, πρωτοποριακή για την εποχή της χειραφέτηση της Νόρας δεν παύει να συγκλονίζει τον σύγχρονο θεατή. 

Το έργο θα σκηνοθετήσει η πανεπιστημιακός και σκηνοθέτις Αύρα Σιδηροπούλου και η πρεμιέρα προγραμματίζεται στις αρχές Νοεμβρίου 2019. Τα σκηνικά/κοστούμια υπογράφει ο Γιώργος Τενέντες, την  μουσική σύνθεση ο Νίκος Βίττης, τους σχεδιασμούς φωτισμού η Καρολίνα Σπύρου και τα video arts η Άρτεμις Τζάβρα Bulloch. Πρωταγωνιστούν οι  Nιόβη Χαραλάμπους, Νεοκλής Νεοκλέους, Θανάσης Δρακόπουλος, Φανή Πέτσα και Φώτης Αποστολίδης.

Η σεζόν 2019 θα ολοκληρωθεί με την γαλλική κωμωδία του Λοράν Μπαφί Toc Toc. Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική κωμωδία η οποία καταπιάνεται με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ΟCD (Obsessive Compulsive Disorder, στα γαλλικά Troubles Obsessionnels Compulsifs).
 
Έξι «ασθενείς» με έξι διαφορετικές μορφές OCD συναντιούνται στην αίθουσα αναμονής ενός ψυχιάτρου, που παραδόξως έχει κλείσει σε όλους ραντεβού την ίδια ώρα και ο οποίος, λόγω απρόβλεπτης καθυστέρησης, δίνει την ευκαιρία στους έξι «ασθενείς» να έρθουν σε επαφή με τη διαφορετική μορφή OCD των υπολοίπων, δημιουργώντας έτσι την ανάγκη να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους μέσω group therapy, γεγονός που οδηγεί σε σπαρταριστές κωμικοτραγικές καταστάσεις. 

Ο σπουδαίος Γάλλος χιουμορίστας και θεατρικός συγγραφέας Λοράν Μπαφί, «συστήνεται» στο κυπριακό κοινό ενώ το κοινό «λαμβάνει μέρος» στο σπαρταριστό group therapy που διαδραματίζεται  στη σκηνή! 
Η σκηνοθεσία του έργου έχει ανατεθεί στον Γιώργο Μουαΐμη, τα σκηνικά/κοστούμια έχει επωμισθεί η Θέλμα Κασουλίδου, την μουσική σύνθεση ο Νίκος Βήχας, τη χορογραφία/κίνηση η Μαριάννα Μουαΐμη και τους σχεδιασμούς φωτισμών ο Βασίλης Πετεινάρης. Πρωταγωνιστούν οι Κώστας Βήχας, Δημήτρης Κωνσταντινίδης, Μέλπω Κολόμβου, Χάρης Αριστείδου, Φανή Πέτσα, Αφροδίτη Κλεοβούλου και Ειρήνη Κυπριανού.
Η  πρεμιέρα προγραμματίζεται στις αρχές Δεκεμβρίου 2019.

Eπιπρόσθετα η ΕΘΑΛ, μέσα στο πλαίσιο των παράλληλων με το θέατρο δραστηριοτήτων της, προγραμματίζει να διοργανώσει άλλες τρεις Εκδηλώσεις για το 2019:
Toν Μάρτιο του 2019 η ΕΘΑΛ προγραμματίζει την διοργάνωση ημερίδας με θέμα “Το θέατρο στην πόλη της Λεμεσού». Στόχος της ημερίδας να φωτίσει την πορεία της θεατρικής ανάπτυξης στην πόλη της Λεμεσού και να καταδείξει τη σημασία της. Στην ημερίδα θα προσκληθούν  διακεκριμένοι ομιλητές που θα εστιάσουν και θα αναδείξουν συγκεκριμένες πτυχές της ιστορίας του θεάτρου στη Λεμεσό. 
Τον Ιούνιο του 2019 η καθηγήτρια Θεάτρου και Δραματουργίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Annette Saddik έρχεται στην Κύπρο για δυο αξιοσημείωτες δράσεις/εκδηλώσεις. Η πρώτη, αφορά στην παρουσίαση του βιβλίου/λευκώματος με τίτλο "Broken gates: Directing Tennessee William's Night of the Iguana», με αφορμή το ανέβασμα από την ΕΘΑΛ  του θεατρικού έργου του Τένεσι Ουίλιαμς "Η Νύχτα της Ιγκουάνα" κατά την θεατρική σεζόν 2018. Η κορυφαία ερευνήτρια, πανεπιστημιακός και θεατρολόγος θα συντονίσει, επίσης σεμινάριο για το αμερικανικό δράμα. 

Με αφορμή την προγραμματισμένη παραγωγή του έργου του Ερρίκου Ίψεν «Το Κουκλόσπιτο» η Ε.Θ.Α.Λ. προγραμματίζει τον Νοέμβριο του 2019 την διοργάνωση ημερίδας με τίτλο «Η Σπουδαιότητα του Ερρίκου Ίψεν στο Θέατρο και την Κοινωνία του 21ου Αιώνα», αφιερωμένη στο σύνολο του έργου του μεγάλου Νορβηγού θεατρικού συγγραφέα με σκοπό να καταδειχθεί η σπουδαιότητα του Ερρίκου Ίψεν στο θέατρο και την κοινωνία του 21ου αιώνα. Έγκριτοι ακαδημαϊκοί και άνθρωποι του θεάτρου από την Κύπρο και το εξωτερικό, ανάμεσα στους οποίους ο σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης και ο καθηγητής Σάββας Πατσαλίδης, θα συμβάλουν με επιστημονικές ανακοινώσεις, εξετάζοντας ιδιαίτερες πτυχές του Κουκλόσπιτου ως δραματικού κειμένου αλλά και ως υλικού ρηξικέλευθων σκηνικών αναγνώσεων κατά τον 20ο και 21ο αιώνα.

Η ΕΘΑΛ θεωρώντας ιδιαίτερα σημαντική την καλλιέργεια Θεατρικής Παιδείας και προκειμένου να προωθήσει την Θεατρική Αγωγή και τον Πολιτισμό στην πόλη μας συνεχίζει για 19η χρονιά τη λειτουργία των Θεατρικών Εργαστηρίων. Τα μαθήματα των θεατρικών εργαστηρίων διεξάγονται στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ και στόχος των εργαστηρίων είναι να προάγουν, μέσω εκπαιδευτικών πρακτικών, τη θεατρική τέχνη σε παιδιά, έφηβους και ενήλικες.

Η ΕΘΑΛ, όπως και κάθε χρόνο, προγραμματίζει να φιλοξενήσει στον Τεχνοχώρο, θεατρικά σχήματα, παραστάσεις χορού, παιδικές θεατρικές παραστάσεις κ.α

Σχετικά

Ατζέντα
November 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close