Θέατρο , News

"Συνηθίσαμε να κρίνουμε τους άλλους με φοβερή ευκολία"

Ο Μάριος Μεττής μιλά στο Check In Cyprus για την παράσταση που σκηνοθετεί στο Θέατρο Διόνυσος

Δημοσιεύτηκε στις 08 Φεβρουαρίου 2019

Η λατρεία του για τον Έντουαρντ Άλμπι και τα οικογενειακά δράματα κάνουν τον Μάριο Μεττή να μιλά με ενθουσιασμό για τη σκηνοθεσία του έργου ‘Η Γίδα ή Ποια είναι η Σύλβια’ που σκηνοθετεί για το Θέατρο Διόνυσος. 

Σκηνοθετείς ένα έργο του Έντουαρντ Άλμπι για δεύτερη φορά. Τι σε ελκύει σε αυτόν τον θεατρικό συγγραφέα;
Ο Άλμπι θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους θεατρικούς συγγραφείς και αυτό δεν είναι τυχαίο. Ο τρόπος με τον οποίο συλλαμβάνει και αποτυπώνει την ανθρώπινη συμπεριφορά είναι αξιοθαύμαστος.

Γιατί επέλεξες το συγκεκριμένο έργο «Η Γίδα ή Ποιά είναι η Σύλβια»; 
Λατρεύω τον συγγραφέα αλλά και το συγκεκριμένο έργο. Χαρακτήρες που φτάνουν στα όριά τους, σχέσεις που γκρεμίζονται από την μια στιγμή στην άλλη, άνθρωποι που προσπαθούν να κρατηθούν από όσα αγαπούν ή έχουν συνηθίσει, ενώ αυτά γλιστράνε μέσα από τα χέρια τους. Βαθιά ανθρώπινο και αφοπλιστικά κωμικό. 



Τι θα δούμε επί σκηνής και τι θα πάρει ο θεατής φεύγοντας από αυτήν την παράσταση;
Ένα μόνο θα σου πω, τίποτα δεν μένει όρθιο. Μεταφορικά και κυριολεκτικά. Τι θα πάρει ο θεατής; Αυτό εξαρτάται από το πόσο ανοιχτός μπορεί να είναι κάποιος σε θέματα τα οποία θεωρούμε ταμπού και πόσο πέρα μπορεί να δει από το προφανές. Σίγουρα όμως ένα τέτοιο έργο δεν μπορεί να σε αφήσει αδιάφορο. Είναι ευαίσθητο και σκληρό, είναι τραγωδία αλλά είναι και κωμωδία. 

Θεωρείς ότι ίσως αυτό το έργο προκαλέσει λόγω της θεματικής του; 
Μα αυτή ήταν και η πρόθεση του συγγραφέα. Ο Άλμπι σοκάροντας τον θεατή επιχειρεί να τον ταρακουνήσει και να τον αναγκάσει να σκεφτεί. Χρησιμοποιεί την ακραία περίπτωση της κτηνοβασίας για να μιλήσει  για κάτι πολύ μεγαλύτερο και ουσιαστικό. Αναφέρει ο Άλμπι σε μία συνέντευξή του. «Πολύ πιθανόν να σχηματίσατε την εντύπωση ότι το έργο μιλάει για την κτηνοβασία. Ναι, η κτηνοβασία είναι ένα από τα θέματα που συζητιούνται στο έργο, όπως και η διακόσμηση λουλουδιών, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα». Σίγουρα στο έργο η κτηνοβασία συζητιέται πολύ περισσότερο από την διακόσμηση λουλουδιών, αλλά στην ουσία του το έργο μιλάει για την αγάπη και για την απώλεια, για τα όρια της ανοχής μας και για το ποιοι πραγματικά είμαστε.  


 
Πως μπορούμε σήμερα να διευρύνουμε τα όρια της ανοχής μας και να δούμε ποιοι πραγματικά είμαστε; Πως μπορούμε να γίνουμε πιο ανεχτικοί;
Είναι δύσκολο αλλά δεν είναι ακατόρθωτο. Συνηθίσαμε να κρίνουμε τους άλλους επιπόλαια και με φοβερή ευκολία. Ο άνθρωπος είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο όν και για να κατανοήσεις την συμπεριφορά του χρειάζεται προσπάθεια. Συνήθως εστιάζουμε στο αποτέλεσμα, στην πράξη και δεν κοιτάμε καθόλου τους λόγους που οδήγησαν κάποιον εκεί. Κανείς μας δεν είναι κακός επειδή το θέλει πραγματικά.

Είσαι ηθοποιός και σκηνοθέτης. Πώς είναι αυτή η διττή ιδιότητα και πως το ένα δεν επηρεάζει-αν γίνεται-το άλλο; 
Πάντα το ένα επηρεάζει το άλλο. Ο χειρισμός είναι απλός. Όταν σκηνοθετώ λέω πολλά και κάνω λίγα, ενώ όταν με σκηνοθετούν κάνω πολλά και λέω λίγα.

Πρεμιέρα Παρ 8 Φεβ, Θέατρο Διόνυσος, Λευκωσία μέχρι 3 Μαρτίου, 20.30. Κάθε Παρ-Σ (20.30) & Κ (18.30). Πληρ. 22818999 / Πέμ 7 Μαρτίου, Θέατρο Ριάλτο Λεμεσός, 20.30. Πληρ. 77777745. 
 

Σχετικά

Ατζέντα
November 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close