Δημοσιεύτηκε στις 26 Μαρτίου 2019
"Φτιάξε ένα στιλ για τον εαυτό σου κι έχε τη δύναμη του χαρακτήρα να το ακολουθήσεις με συνέπεια. Κάποτε είχα το στιλ του Ινδιάνου, μετά του Σέρλοκ Χολμς, μετά του γιόγκι και τώρα του ευερέθιστου νευρασθενικού. Το τελευταίο στιλ δεν θα ' θελα να το κρατήσω. Πρέπει να σκαρφιστώ καινούριο στιλ."
Αυτή τη βδομάδα με τέσσερις παραστάσεις ολοκληρώνεται ο κύκλος για τα «Συμβάντα» σε σκηνοθεσία Έλενας Αγαθοκλέους, με την οποία το Κέντρο Παραστατικών τεχνών ΜΙΤΟΣ παρουσιάσε για πρώτη φορά στην Κύπρο το Ρώσο συγγραφέα Δανιήλ Χαρμς.
Ο Χαρμς γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη το 1905. Εκτός από σκιτσογράφος, έγραψε ποίηση, θεατρικά και μικρές ιστορίες. Σήμερα θεωρείται ένας από τους εκπροσώπους της ρωσικής πρωτοπορίας. Υπήρξε θύμα του σοσιαλιστικού ρεαλισμού που επέβαλε το Σταλινικό καθεστώς, συνελήφθηκε και φυλακίστηκε δύο φορές, με κατηγορίες όπως εμπλοκή στην παράνομη αντισοβιετική ένωση λογοτεχνών. Τον Φεβρουάριο του 1942 αφήνει την τελευταία του πνοή, μάλλον από ασιτία, στη ψυχιατρική πτέρυγα των φυλακών του Λένινγκραντ.
Το κείμενο της παράστασης δεν υπάρχει ως υφιστάμενο θεατρικό έργο του Χαρμς, αλλά πρόκειται για επεξεργασμένες πεζές ιστορίες του, οι οποίες προβάλλουν τη γραφή του και αποτελούν ένα φόρο τιμής για τον ίδιο τον Δανιήλ Χαρμς. Η παράσταση ακολουθεί την ευχάριστη και μια εν δυνάμη παραγωγική μέρα του Αντόν Αντόνοβοτς, για τη δημιουργία ενός θεατρικού έργου. Αυτή η μέρα ωστόσο καταλήγει στην κοιλιά του παραλόγου.
Τα κείμενα του Χαρμς συχνά φαίνονται άνευ σημασίας, που σαρκάζουν την ανθρώπινη κατάσταση και το παράλογο του είναι συχνά οικείο και γνώριμο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Γίωργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης “ο Χαρμς συνθέτει και αποσυνθέτει ακατάπαυτα, σαν παιδί, με δίχως ιδιοτέλεια, θα λέγαμε λαϊκά, με δίχως δόλο. Έτσι, για να εκφράσει, φαντάζομαι σκάζοντας στα γέλια προτού χύσει δάκρυα πικρά, απελπισίας δάκρυα, την παλαβομάρα του κόσμου”.
H παράσταση «Συμβάντα» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος χορηγιών του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου ‘ΘΥΜΕΛΗ’.
Συντελεστές:
Επί Σκηνής: Αντρέας Μακρής, Λουκία Πιερίδου, Ελεάνα Αλεξάνδρου, Mιχάλης Ασιήκκας και η φωνή του Μηνά Τίγκιλη. Μαζί τους ο Αλέξανδρος και Μάριος Βαλέβσκι.
Σκηνοθεσία, δραματουργία, επεξεργασία κειμένων: Έλενα Αγαθοκλέους
Εικαστική στήριξη: Paravan
Σχεδιασμός φωτισμού: Αλέξανδρος Γιότοβιτς
Μουσική: Δημήτρης Ζαχαρίου
Κίνηση: Ελεάνα Αλεξάνδρου
Eκτέλεση παραγωγής: Kωνσταντίνα Peter
Βοηθός παραγωγής: Eβίτα Ιωάννου
Γραφιστικά/ φωτογραφίες: Χρίστος Γεωργίου
Παραγωγη ΜΙΤΟΣ
www.mitos.org.cy
Παραστάσεις:
Παλιό Ξυδάδικο, Γενεθλίου Μιτέλλα 34, Λεμεσός
27, 28, 29, 30 Μαρτίου 2019 στις 20:30
Eισιτήρια 12€ και 10€
Κρατήσεις 97879793
Σχετικά

Η OPEN ARTS παρουσιάζει στο Περιβόλι, την κωμωδία του Σαίξπηρ ''Δωδέκατη Νύχτα''
Η επιστροφή στην κανονικότητα κρέμεται από μία κλωστή

Χορικά Ύδατα: Η καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ, σε κείμενο-σκηνοθεσία της Λίνας Νικολακοπούλου
Με ένα "δυνατό" καστ αποτεούμενο από τους Αννίτα Σαντοριναίου, Αλέξανδρο Μπουρδούμη, Στέλα Φυρογένη κ.ά.

Δωρεάν παράσταση για το έργο του Μιχάλη Πασιαρδή, "Το Γατάνιν"
Σε σκηνοθεσία Αλεξίας Παπαλαζάρου

Ο Χαμπής Δαμιανού συνεχίζει τις παραστάσεις για "Να σπάσει ο πάγος"
Προπώλησης της 2ης του σόλο stand-up comedy παράστασης

"Φουκού": Το νέο καλοκαιρινό έργο του Φώτη Γεωργίδη που μιλάει με χιούμορ για όσα μας καίνε
Μια σάτιρα που θα συζητηθεί

"Ξενες Γυναίκες πρόσφυγες": Το έργο-ύμνος προς την γυναίκα που ταλαιπωρείται από τον πόλεμο
Το βιβλίο της Όλγας Καζάκου Τσιάρα σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία από την Βαλεντίνα Σοφοκλέους

5 ελληνικές θεατρικές παραστάσεις έρχονται στην Κύπρο
3 κωμωδίες, ένα κλασικό και ένα σύγχρονο ελληνικό έργο ταξιδεύουν από την Αθήνα στις κυπριακές θεατρικές σκηνές

Έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος ηθοποιός Σπύρος Σταυρινίδης
Η Κύπρος αποχαιρετά έναν ηθοποιό που μας χάρισε αξιομνημόνευτες ερμηνείες

Μαθήματα Κωμωδίας: Για πρώτη φορά στην Κύπρο η συνεχώς sold-out παράσταση της Αθήνας
Η κωμωδία του Θοδωρή Αθερίδη φτάνει στο νησί μας

Το διάσημο θεατρικό έργο του Laurent Baffie, έρχεται στο Θέατρο Ανεμώνα
Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Μαρίνος Ξενοφώντος

Οι Συκοφάντισσες έρχονται σε Λευκωσία και Λάρνακα
Η Χριστιάνα Αρτεμίου και η Χριστίνα Αργύρη παρουσιάζουν ένα ξεχωριστό comedy show

Το Γκρούφαλο: Η μαγική, μουσική θεατρική παράσταση για παιδιά βασισμένη στα επιτυχημένα βιβλία
Tων Τζούλια Ντόλαντσον και Άξελ Σέφλερ