Κινηματογράφος , Cinema: Τα Καλύτερα

Real Life

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού επιστρέφει για 8η συνεχή χρονιά!

Δημοσιεύτηκε στις 30 Ιουλίου 2013

Κοινωνίες σε κρίση, άνθρωποι σε κρίση, ζωές σε κρίση. Παρόλα τα δυσάρεστα που συμβαίνουν γύρω μας τους τελευταίους μήνες και που επηρεάζουν φυσικά και τα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου, το "Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού", διοργανώνεται –κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες– για 8η συνεχή χρονιά. Στο Φεστιβάλ θα δεις ταινίες με θέμα την οικονομική κρίση, την τέχνη, το περιβάλλον, την αποκέντρωση, την απελευθέρωση της γυναίκας και την πάλη του ανθρώπου να διατηρήσει τις παραδοσιακές αξίες του. Από την 1η μέχρι τις 8 Αυγούστου, στη μεγάλη οθόνη του Θεάτρου Ένα στη Λεμεσό, θα προβληθούν είκοσι επτά από τα πιο πολυσυζητημένα και πολυβραβευμένα ντοκιμαντέρ της κινηματογραφικής χρονιάς, που θα σε κάνουν να δεις την πραγματικότητα… κατάματα. Παράλληλα, σε έναν άλλο ζωτικό χώρο στο κέντρο της παλιάς πόλης της Λεμεσού, στο Σουσάμι, θα προβληθούν αποκλειστικά μουσικά ντοκιμαντέρ, προερχόμενα από διάφορες χώρες και πολιτισμούς, σε μια συνεργασία με το Κέντρο Μουσικής Πληροφόρησης Κύπρου.

Το Φεστιβάλ θα ανοίξει την Πέμπτη, 1η Αυγούστου στις 20:30 με σύντομους χαιρετισμούς από τους διοργανωτές, και θα ακολουθήσει μια ολιγόλεπτη παρουσίαση του προγράμματος ΜΙΝSTREL, από εκπροσώπους του Κέντρου Μουσικής Πληροφόρησης Κύπρου. Γενικός στόχος του έργου είναι η υποστήριξη της ευρωπαϊκής μουσικής πολυμορφίας.

Τι θα δω στο Φεστιβάλ;

Το καταπληκτικό "The Crash Reel" τής –δύο φορές υποψήφιας για Όσκαρ– Lucy Walker και το "The House I Live in", την ταινία που κέρδισε το περσινό βραβείο κριτικής επιτροπής στο Sundance. Από την Ελλάδα, θα δεις το ντοκιμαντέρ του Νίκου Νταγιάντα "Little Land", που αφηγείται την ιστορία δύο νέων που αποφασίζουν να μείνουν μόνιμα στην Ικαρία και το "Κατερίνα Γώγου: Για την Αποκατάσταση του Μαύρου" του Αντώνη Μποσκοΐτη, ένα αφιέρωμα στη ζωή της εκκεντρικής ηθοποιού και ποιήτριας. Η ταινία "Rain", είναι ένα ποιητικό ντοκιμαντέρ για την αναζήτηση και το δισταγμό μέσα στο συχνά κλειστοφοβικό κόσμο της όπερας, ενώ το "The Machine Which Makes Everything Disappear" καταγράφει την προσπάθεια μιας σκηνοθέτριας που ψάχνει νέους για την ταινία της, σε χωριά και πόλεις της Γεωργίας. Το "The Act of Killing", είναι μια καταγραφή μιας σειράς φόνων που σημάδεψαν την ανατροπή της κυβέρνησης της Ινδονησίας το 1967. Έχοντας ήδη κερδίσει το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ του Sundance, το "Blood Brother" αφηγείται την πραγματική ιστορία ενός νεαρού Αμερικανού που βρέθηκε σε ένα ίδρυμα παιδιών και γυναικών ασθενών του AIDS, ζώντας μια αποκάλυψη που του άλλαξε για πάντα τη ζωή. To "Black Out" καταγράφει την αστείρευτη δίψα των παιδιών για μάθηση στη Γουινέα, ενώ στο "My Child", ένα ντοκιμαντέρ τουρκικής παραγωγής, τους γονείς ομοφυλόφιλων, λεσβιών, αμφισεξουαλικών και διεμφυλικών ατόμων που μοιράζονται την εμπειρία τους σχετικά με τον επαναπροσδιορισμό του γονεϊκού ρόλου. Το "Google and the World’s Brain" καταπιάνεται με το πιο φιλόδοξο σχέδιο που έχει επινοηθεί στο διαδίκτυο: το ρυθμιστικό σχέδιο της Google και το "Wrong Time Wrong Place" αφηγείται τα γεγονότα της βομβιστικής επίθεσης στην καρδιά του Όσλο. Τέλος, το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με την προβολή της ταινίας "Marley", ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη ζωή του διάσημου μουσικού.

Docs Talk
Στο πλαίσιο των παράλληλων δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ θα διοργανωθεί και φέτος το εργαστήριο "DocsTalk", που στόχο έχει να προσφέρει στους Κύπριους σκηνοθέτες, παραγωγούς και επαγγελματίες του χώρου, την ευκαιρία να εξελίξουν τις ικανότητές τους στη δημιουργία ταινιών ντοκιμαντέρ και να αποκτήσουν μια πιο σφαιρική εικόνα του αντικειμένου. Το εργαστήριο είναι ανοιχτό στο κοινό και θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο Alasia στη Λεμεσό.

Γενικές πληροφορίες

Η είσοδος στο Φεστιβάλ και στο DocsTalk, Cyprus είναι δωρεάν.

Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους αυθεντικούς τους διαλόγους και με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους

Περισσότερες πληροφορίες, πρόγραμμα προβολών και εκτενείς περιλήψεις όλων των ταινιών θα βρεις στην ιστοσελίδα www.filmfestival.com.cy


 

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close