Δημοσιεύτηκε στις 24 Απριλίου 2019
Έπειτα από 80 χρόνια το ιστορικό καφέ της Αθήνας, το Zonars άλλαξε όνομα λόγω μιας δικαστικής διαμάχης. H ταμπέλα ξηλώθηκε ήδη. Athénée το νέο όνομα.
Η ιστορία του Zonars ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1939, όταν εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά στην γωνία Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου, ανήμερα του τορπιλισμού της «Έλλης». Σήμερα, 80 χρόνια μετά, το ιστορικό καφέ, που φιλοξένησε πολλές από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του περασμένου αιώνα, όπως τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Νίκο Γκάτσο, τον Μάνο Χατζιδάκι, τη Μελίνα Μερκούρη, τη Σοφία Λόρεν, τον Άντονι Κουίν και πολλούς άλλους, αναγκάζεται να αλλάξει όνομα και να γίνει Athénée.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για το ζαχαροπλαστείο που ο Δημήτρης Ψαθάς είχε χαρακτηρίσει «το πιο πολυτελές ζαχαροπλαστείο της Αθήνας, τύπου ομοίου προς τα μεγαλύτερα και ωραιότερα της Βιέννης».

Ιδρυτής του πρωτότυπου για την εποχή χώρου εστίασης ήταν ο Έλληνας μετανάστης από τις ΗΠΑ Κάρολος Ζωναράς. Ο Ζωναράς είχε ιδρύσει στο Ντέιτον του Οχάιο μια πολύ επιτυχημένη σοκολατοβιομηχανία και όταν επέστρεψε στην Ελλάδα θέλησε να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του και στην Αθήνα. Έτσι, έδωσε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για να μπορέσει να εκμεταλλευτεί επαγγελματικά τον χώρο, όπου στεγαζόταν στο κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού. Θεωρούσε το ακίνητο ως επένδυση, διότι βρισκόταν στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης. Ονόμασε τη νέα του επιχείρηση «Ζόναρς» (Zonar’s), από το επώνυμό του και η αισθητική του χώρου ήταν αυτή που το έκανε ξεχωριστό από την πρώτη στιγμή και το καθιέρωσε στην ιστορία ως αναπόσπαστο κομμάτι της αστικής κουλτούρας της αθηναϊκής πρωτεύουσας.
Το καφέ-ζαχαροπλαστείο ήταν επί πολλές δεκαετίες κομμάτι της καθημερινότητας στο κέντρο της πόλης και αποτελούσε προσφιλές στέκι της πολιτικής, καλλιτεχνικής και κοσμικής Αθήνας, ακόμη και στα χρόνια της Κατοχής. Ιδιαίτερα από το 1950 ως το θάνατο του Ζωναρά το 1968, το Ζόναρς γνώρισε μεγάλες δόξες.

Μετά τον θάνατο του Ζωναρά, οι κληρονόμοι πούλησαν το Ζonars στην εταιρεία Διόνυσος. Το 1995, η Διόνυσος ήλθε σε αντιδικία με το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, ιδιοκτήτη του κτιρίου όπου στεγαζόταν το Ζonars, με αποτέλεσμα το κλείσιμο της επιχείρησης τον Μάρτιο του 2001.
Στις 26 Μαρτίου του 2001 η ιστορική καφετέρια έκλεισε τις πύλες της με μια λιτή ανακοίνωση: «Σε λίγες ημέρες κλείνει και το τελευταίο παραδοσιακό και τουριστικό κατάστημα "Ζόναρς". Θέλουμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς την αξιότιμη πελατεία που μας τίμησε με την εμπιστοσύνη της 61 χρόνια» ανέφερε τότε σε ανακοίνωσή της η διεύθυνση.
Τότε, ξεκίνησε η ανάπλαση του κτιρίου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού από την εταιρεία Picar ΑΕΕ που την είχε αναλάβει, όπως και την εκμετάλλευση του κτιρίου για 25 χρόνια.
Το καφέ-ζαχαροπλαστείο του Ζόναρς, το ιστορικό στέκι των Ελλήνων πολιτικών και διανοουμένων του περασμένου αιώνα, έξι χρόνια μετά το κλείσιμό του το 2001, άρχισε ανακαινισμένο την επαναλειτουργία του τον Οκτώβριο του 2007 στο νέο εμπορικό συγκρότημα, διατηρώντας ανέπαφα τα χαρακτηριστικά Αρ Ντεκό στοιχεία του. Από το 2007 έως το 2015, η διαχείριση του ιστορικού καφέ-ζαχαροπλαστείου ανήκε στην Εverest. Και το 2015, τα αδέλφια Πανά ανέλαβαν τη λειτουργία του.
Ωστόσο χθες μάθαμε ότι μια δικαστική διαμάχη οδήγησε τελεσίδικα στην αφαίρεση του ονόματος Zonars από την ιδρυτική και παραδοσιακή του έδρα, καθώς την εμπορική ονομασία διεκδικούσε η επιχείρηση Dionysos Zonar’s στην Ακρόπολη. Δυστυχώς για την ιστορία της αστικής Αθήνας, δεν υπήρξε καμία δυνατότητα συμβιβασμού.
Έτσι, 80 ολόκληρα χρόνια από την ίδρυση του 1939, το Αθηναϊκό τοπόσημο στη γωνία Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου υποχρεώνεται να μετονομασθεί σε Athénée. Η παλιά ταμπέλα ξηλώθηκε ήδη. Το όνομα Ζόναρς δεν υπάρχει πουθενά.
Πηγή: athensvoice.gr
Σχετικά
Ένα νέο lounge bar ανέβασε τον πήχη της νυχτερινής ζωής στη Λάρνακα
Ένα νέο σημείο διασκέδασης άνοιξε σε γωνιακό κτήριο στη Λάρνακα και υπόσχεται βραδιές με μουσική, show και ατμόσφαιρα μέχρι αργά
Pinolo: Γιορτινή διάθεση και αυθεντικές ιταλικές γεύσεις στο κέντρο της Λευκωσίας
Στο Pinolo, η ιταλική κουζίνα δεν είναι απλώς φαγητό, είναι εμπειρία
Το εντυπωσιακό γλυκό που έβαλε στο μενού του πολυβραβευμένο εστιατόριο της Λευκωσίας
Στο Tocayo μην παραλείψεις να παραγγείλεις γλυκό!
Μοντέρνα ελληνική κουζίνα στη Λεμεσό, διά χειρός ενός καταξιωμένου σεφ!
Το Musa στη Λεμεσό συνεχίζει να επιβεβαιώνει γιατί θεωρείται ένα από τα πιο ενδιαφέροντα γαστρονομικά στέκια της πόλης
Τα δύο ελληνικά πιάτα στο τοπ 10 με τα καλύτερα φαγητά λαχανικών στον κόσμο
Δύο ελληνικά πιάτα βρέθηκαν στην πρώτη 10άδα της λίστας του Taste Atlas με τα καλύτερα φαγητά λαχανικών στον κόσμο για το 2026.
Τα 10 πιο εντυπωσιακά Christmas cakes για τις φετινές γιορτές
Με εξαιρετική εμφάνιση αλλά και μοναδική γεύση
15 εντυπωσιακά εστιατόρια για γιορτινή εξοδο, καλό φαγητό και οινική κατάνυξη
15 εστιατόρια και wine bars στην Κύπρο για γιορτινή έξοδο, με ενημερωμένες λίστες κρασιών, σομελιέ και ξεχωριστές γαστρονομικές εμπειρίες
Τοπ 10 artisan bakeries της Κύπρου που αξίζει να γνωρίσεις
Η νέα γενιά φούρνων που τιμά την τέχνη της αρτοποιίας
GRAPES / Sips & Scenes: Ένα διαφορετικό event για το κρασί
Ένα μοναδικό bar, μουσική, επώνυμα κρασιά, ένα premium tasting και τα Grapes Talks, συνδυάζονται ώστε οι συμμετέχοντες να ζήσουν ένα διαφορετικό πάρτι για όλους!
Κατεβάζει ρολά ένα από τα πιο νόστιμα food truck της Λεμεσού
Αλλά ετοιμάζεται να επιστρέψει αλλιώς!
Το καλύτερο μπισκότο στον κόσμο για το 2025 είναι ελληνικό
Το μελομακάρονο, το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο γλυκό της Ελλάδας, κατέκτησε την κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης του TasteAtlas
Το Maestro του Ηλία Λέκα, έφτιαξε ένα γιορτινό μενού για την Παραμονή Χριστουγέννων
Ελληνικές γεύσεις και παράδοση σε γιορτινή εκδοχή, στη Λευκωσία