Δημοσιεύτηκε στις 06 Ιουνίου 2019
Ακόμη μία χώρα προστίθεται στον κατάλογο με αυτές που δε θα συμμετάσχουν στη Eurovision 2020. Ο λόγος για την Σλοβακία η οποία δεν θα συμμετάσχει στον επερχόμενο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στην Ολλανδία. Το RTVS, ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Σλοβακίας, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στο διαγωνισμό και άρα για 8η συνεχόμενη χρονιά η χώρα θα είναι απούσα.
H εκπρόσωπος τύπου του RTVS, ανακοίνωσε στο EuroContest.cz ότι η Σλοβακία δεν θα επιστρέψει στην Eurovision. Συγκεκριμένα η δήλωση της είχε ως εξής: "Δεν σχεδιάζουμε να συμμετάσχουμε το επόμενο έτος, καθώς η αναλογία των εκπομπών προς το ενδιαφέρον του κοινού και το οικονομικό σκέλος είναι ανεπαρκή".
Είναι απόλυτα ξεκάθαρη όπως φαίνεται η στάση του κρατικού καναλιού, αρκεί να θυμηθούμε και την περσινή τους δήλωση. Πέρσι, αρχές Ιουνίου, εκ μέρους του RTVS η ίδια κ. Rusnáková δήλωνε: "Η μακροχρόνια άποψη του RTVS παραμένει αμετάβλητη. Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι πέρα από τις οικονομικές μας δυνατότητες, οπότε το RTVS δεν θα συμμετάσχει".
Λίγα λόγια για την πορεία της χώρας στο διαγωνισμό
Η Σλοβακία, παρά τη μη επιτυχημένη προσπάθεια της το 1993, ξεκίνησε να συμμετάσχει στη Eurovision επίσημα το 1994. Από το ντεμπούτο της το 1994 μέχρι και σήμερα, η χώρα έχει συμμετάσχει συνολικά 7 φορές. Το καλύτερο αποτέλεσμα της Σλοβακίας ήταν το 1996, όταν ο Marcel Palonder τερμάτισε 18ος. Η χώρα έχει ιστορικό αποχώρησης και επιστροφής στον διαγωνισμό. Δε συμμετείχε το 1995 και το 1997. Στη συνέχεια αποσύρθηκε από το διαγωνισμό εντελώς μεταξύ του 1999 και του 2008 και πάλι από το 2013 έως σήμερα.
Η πρώτη συμμετοχή της χώρας: 1994 – 19η θέση με 15 βαθμούς
Η καλύτερη θέση της χώρας: 1996 – 18η θέση με 19 βαθμούς
Όλες οι συμμετοχές της Σλοβακίας από το 2009 έως το 2012 απέτυχαν να προκριθούν από τους ημιτελικούς. Η συμμετοχή του 2011 "I’m Still Alive" πλησίασε την πρόκριση, καταλαμβάνοντας την 13η θέση και 48 βαθμούς στον ημιτελικό. Ήταν επίσης η πρώτη σλοβακική συμμετοχή που ήταν εξ ολοκλήρου στα αγγλικά. Ένα ακόμα αξιοσημείωτο γεγονός αφορά τη συμμετοχή του 2010 («Horehronie»). Η Kristina παρόλο που δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό (16η θέση – 24 βαθμοί), το βίντεο με την εμφάνιση της στον ημιτελικό είναι ένα από τα πιο δημοφιλή στο επίσημο κανάλι της Eurovision.
Το χειρότερο αποτέλεσμα για τη χώρα ήρθε στη τελευταία εκπροσώπηση της το 2012. Τότε συμμετείχε ο Max Jason Mai, ο οποίος τερμάτισε τελευταίος με μόλις 22 βαθμούς στον στο δεύτερο ημιτελικό με το «Don’t Close Your Eyes». Το RTVS είχε δηλώσει ότι ο λόγος της απόσυρσης τους ήταν το υψηλό κόστος συμμετοχής και όχι τα κακά τους αποτελέσματα στο διαγωνισμό.
Πηγή: EuroContest.cz / ogaegreece.com
Σχετικά

Eurovision 2026: Η επίσημη απόφαση της ΕΡΤ για την ανάδειξη του φετινού εκπροσώπου της Ελλάδας
Θα πραγματοποιηθούν δύο ημιτελικοί και ένας τελικός.

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος και το Μπαλέτο Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Κύπρο
Η «Χρυσή Εποχή» ζωντανεύει στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας

Το Grecophilia επιστρέφει στη Λευκωσία με το πιο αγαπημένο του concept
Μετά από τις sold out συγκεντρώσεις παραθαλάσσια αλλά και σε ύψωμα

Δωρεάν παραδοσιακά προϊόντα και κυπριακά ποτά με μουσική από τον Στέφανο Πελεκανή
Μία ξεχωριστή εκδήλωση με μουσική, γεύσεις και κυπριακά ήθη

Η Ισπανία αποφασίζει επίσημα την απόσυρση από τη Eurovision 2026 αν συμμετάσχει το Ισραήλ
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Δεκέμβριο, όταν η EBU θα αποφασίσει αν το Ισραήλ θα παραμείνει ή θα αποκλειστεί

Η Δέσποινα Βανδή ξεσηκώνει απόψε την Πανεπιστημιούπολη
Η δημοφιλής καλλιτέχνιδα ετοιμάζεται να τραγουδήσει «Όσα Αγαπάει» στη Λευκωσία

Μπουζούκια Αθήνα 2025-2026: Τα καλύτερα νυχτερινά σχήματα του χειμώνα έρχονται
Διασκέδαση με αγαπημένους μας καλλιτέχνες στην ελληνική πρωτεύουσα

«Μουσική στην πόλη»: Μια μοναδική μουσική εμπειρία στην καρδιά της Λευκωσίας
Πλάι στα φωτισμένα ενετικά τείχη

Η εκρηκτική Λένα Ζευγαρά έρχεται στην Κύπρο για μία μοναδική βραδιά
Με αγαπημένες ελληνικές επιτυχίες

Ο αυτοδίδακτος τραγουδοποιός Παναγιώτης Λοΐζου στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2025
Ο γυμναστής που έγινε μουσικός, μαθαίνοντας μόνος του να παίζει κιθάρα και λαούτο

Δημήτρης Μεσημέρης: Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων για την συναυλία του στην Λευκωσία
Μας παρουσιάζει τη νέα δισκογραφική του δουλειά με τίτλο «ΤΙΚ ΤΑΚ»,

Διπλή αποθέωση για την Άννα Βίσση στο Καλλιμάρμαρο με πάνω από 130.000 θεατές [ΒΙΝΤΕΟ]
Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τη δεύτερη sold out συναυλία