Δημοσιεύτηκε στις 18 Ιουνίου 2019
Με πρωταγωνιστές τα πνευστά και με τη σύγχρονη δημιουργία να αντλεί από τις παραδόσεις της παγκόσμιας μουσικής, το Windcraft Music Fest επιστρέφει ξανά στα Κατύδατα Σολέας, το διήμερο 10 και 11 Αυγούστου 2019. Η φετινή διοργάνωση, ωστόσο, θα έχει ένα ξεχωριστό τόνο, αφού σημαντική θέση στο πρόγραμμά της αποκτούν οι "τέχνες του δρόμου".
Συνδιάζοντας αρμονικά τις παραδοσιακές με τις μοντέρνες τέχνες, το Μουσικό Φεστιβάλ Windcraft έχει γίνει θεσμός που προβάλλει το αξιόλογο έργο Κυπρίων και ξένων καλλιτεχνών, ενθαρρύνει την μεταξύ τους συνεργασία και εντάσσει τους επισκέπτες στη διαδικασία της μουσικής δημιουργίας μέσω της διάδρασης. Απώτερος στόχος της εκδήλωσης είναι να αναβιώσει την ευρύτερη περιοχή Σολέας, μεταφέροντας έναν αέρα καλλιτεχνικής δημιουργίας και έντονη ζωντάνια από τα αστικά κέντρα στην υπαίθρο.
Ακολουθώντας την πεποίθηση ότι οι τέχνες δεν συναντιούνται μόνο στη σκηνή αλλά κάνουν την παρουσία τους σε κάθε γωνιά της ζωής μας, η φετινή διοργάνωση θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις "τέχνες του δρόμου". Εκτός από τις παρουσίες μουσικών σχημάτων στις κύριες σκηνές, ετοιμαστείτε να βιώσετε μουσικές, χορευτικές και εικαστικές παρεμβάσεις στους δρόμους του χωριού. Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει εργαστήρια, προβολές, θεατρικές παραστάσεις για παιδιά, και άλλες δραστηριότητες που θα προσκαλούν τον καθένα να δράσει, να εξερευνήσει, να ανταλλάξει εμπειρίες και να απολαύσει την υπέροχη διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Το φετινό πρόγραμμα συναυλιών υπόσχεται να χαρίσει στιγμές μαγείας και χορού. Στις τρεις ειδυλλιακές σκηνές του φεστιβάλ – στο χάνι, το περβόλι και την πλατεία – θα παρουσιαστούν σχήματα που σμίγουν παραδοσιακές μουσικές με μοντέρνους ήχους: Οι ‘Ndiaz από τη Βρετάνη της Γαλλίας φτιάχουν “ακουστική trance” με στοιχεία από τη μουσική της Βραζιλίας, της Μέσης Ανατολής και της Ινδίας ενώ το σχήμα The Khat αναβιώνει την παραδοσιακή μουσική της Υεμένης σε αραβικούς και εβραϊκούς στίχους με μοντέρνα όργανα εν μέρει κατασκευασμένα από τους ίδιους. Οι Bunta Planedo προσκαλούν σε χορό με τις ηλεκτρονικές διασκευές γνωστών τραγουδιών από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Οι Agios Lavrentios Brass Band ξεσηκώνουν με τον χάλκινο ήχο τους και τις μελωδίες των Βαλκανίων και της Νέας Ορλεάνης ενώ το Nicolas Tryfonos Quintet φέρνει κοντά τους δρόμους της τζαζ και της Ανατολικής Μεσογείου.
Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα του φεστιβάλ έχουν τρεις νέες συνεργασίες κυπριακών σχημάτων με ξένους καλλιτέχνες. Το τρίο του Οδυσσέα Τουμάζου φιλοξενεί τον πρωτοποριακό μουσικό Itai Weissman (σαξόφωνο, ΕWI) σε μια παράσταση που ταυτόχρονα αποτελεί παρουσίαση του πρώτου δίσκου τους Ensticto. Επίσης το latin jazz σχήμα Macumba, μετά τη συνεργασία τους στο στούντιο για την πρόσφατη ηχογράφηση του δίσκου τους Como Jugando, ετοιμάζεται να μοιραστεί την σκηνή με τον κρουστό Nils Fischer. Το ντουέτο LARVA που εμπνέεται από την κυπριακή μουσική για να δημιουργήσει νέους ήχους, θα εμφανιστεί στο φεστιβάλ μαζί με τον σαξοφωνίστα Federico Pascucci. Το σύνθημα για την έναρξη του φεστιβάλ θα δώσουν με τα πνευστά και τα κρουστά τους αντίστοιχα, το Windcraft Band και οι Batukinio.
Αυτή τη φορά, το Windcraft εξαπλώνει τη δραστηριότητά του και εκτός Σολέας, αφού κατόπιν συνεργασίας με το Θέατρο Ριάλτο, θα λάβει χώρα μια “μουσική συγκατοίκηση” [residency] για επαγγελματίες πνευστούς και κρουστούς μουσικούς στα πλαίσια του Rialto World Music Festival με συντονιστή τον Νεοζηλανδό σαξοφωνίστα Hayden Chisholm. To residency θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουλίου-1 Αυγούστου στη Λόφου και ο καρπός της δημιουργίας του θα παρουσιαστεί και στο Windcraft Music Fest.
Το φετινό φεστιβάλ σας προσκαλεί να αφαιθείτε στη μαγεία της μουσικής και να γητευτείτε από τον ήχο των πνευστών. Να περιπλανηθείτε στα στενά του χωριού και στους ελαιώνες του, να δημιουργήστε ένα μουσικό ντοκυμαντέρ με το smartphone σας, να εξερευνήστε τη φωνή σας ή να μπείτε στο ρυθμό της μουσικής παίζοντας κρουστά, να σχεδιάστε το δικό σας mandala, να ονειρευτείτε μαζί με τον Μικρό Πρίγκιπα στα Κυπριακά, ή απλά να ακολουθήσετε τα αστέρια....
*Το Windcraft Music Fest διοργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Windcraft Loud και στηρίζεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Υφυπουργείο Τουρισμού. Το φεστιβάλ έχει λάβει την ευρωπαϊκή διάκριση EFFE Label 2019-2020.
*Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα στην ιστοσελίδα: www.windcraftmusicfest.com.
Πληροφορίες
Τηλ. 22-377748, info@windcraftmusic.com
Εισιτήρια
€20 – μονοήμερο, €25 – διήμερο. Παιδιά κάτω των 12, εργαστήρια και παράλληλες δράσεις δωρεάν. Διαδυκτιακή προπώληση εισιτηρίων: μέχρι τις 9 Αυγούστου μέσω της ιστοσελίδας Eventbrite.com.
Διαμονή
Δωρεάν κατασκηνωτικός χώρος με χώρους υγιεινής. Ξενοδοχεία και καταλύματα στα γύρω χωριά (Κακοπετριά, Καλοπαναγιώτης, Σπήλια, Γαλάτα κτλ)
-
Κατύδατα Σολέας
10 Αυγούστου - 11 Αυγούστου 2019
Σχετικά


Η προπώληση των εισιτηρίων για το Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ, μόλις ξεκίνησε
Το φεστιβάλ παρουσιάζει φέτος 12 μεγάλες συναυλίες

Έρχεται την Κυριακή το 2ο Pernera Street Music Festival
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη μουσική σε εννέα διαφορετικές σκηνές που θα στηθούν στη μέση του δρόμου

Το Theama ανακοίνωσε την επόμενη μεγάλη συναυλία του!
Αυτοί είναι οι καλλιτέχνες που θα ανέβουν στη σκηνή του

Minthis Music Festival 2025: Νέα πνοή στην κλασική μουσική με τους Niklas Liepe και Raphaela Gromes
Το φεστιβάλ, που θα μετατρέψει το Minthis Resort στην Πάφο σε έναν ζωντανό χώρο μουσικής και τέχνης.

Έρχεται για άλλη μία καλοκαιρινή συναυλία ο Έλληνας ράπερ Wang, στη Λευκωσία
Μία βραδιά με τον πολυπλατινένιο καλλιτέχνη

νύχτα ΣτΑσου…: Κώστας Μακεδόνας & Χριστιάνα Γαλιάτσου στον Κάτω Δρυ
Μία βραδιά γεμάτη μουσική, φαγητό και κρασί!

Windcraft Music Fest: Πνευστά, τζαζ, παράδοση και ηλεκτρονικοί ήχοι σε μια ξεχωριστή μουσική γιορτή
Όλες οι συναυλίες που θα "παίξουν" στο φετινό φεστιβάλ

Το 2ο Pernera Street Music Festival θα γεμίσει τον Πρωταρά με μουσικούς!
Απόλαυσε μουσική σε 9 διαφορετικές σκηνές που θα στηθούν στη μέση του δρόμου

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη συναντά τη Βίκυ Μοσχολιού, σε 3 συναυλίες στην Κύπρο
Η Αλκηστις Πρωτοψάλτη υπογράφει ένα μοναδικό αφιέρωμα και ερμηνεύει τραγούδια της Βίκυς Μοσχολιού, 20 χρόνια μετά το θάνατο της.

Η Βασιλική Χαρίτωνος ντύνει την Τριανταφυλλένη
Μια ωδή στην παράδοση με βαθιά ανθρώπινη διάσταση

Νίκος Μακρόπουλος και Κωνσταντίνος Χριστοφόρου σε μία μεγάλη συναυλία στο Παραλίμνι
Όλες οι λεπτομέρειες!