Δημοσιεύτηκε στις 24 Ιουνίου 2019
Η πιο γλυκιά γιορτή του καλοκαιριού έρχεται και φέτος σε ένα από τα πιο όμορφα χωριά της ορεινής Λεμεσού, το Κοιλάνι. Η Γιορτή του Γλυτζιστού πραγματοποιείται για άλλη μία χρονιά στο Κοιλάνι προβάλλοντας την παρασκευή ενός σπάνιου παραδοσιακού εδέσματος της κυπριακής γαστρονομίας που είναι το γλυτζιστό.
Kαι σε περίπτωση που δεν ξέρεις, μάθε ότι τα Γλυτζιστά ονομάζονταν τα γλυκίσματα που έφτιαχναν οι νοικοκυρές στα σπίτια τους και είχαν το σχήμα του ρόμβου και παρασκευάζονταν με λεπτό μακρόστενο φύλλο που παραγεμιζόταν με αμύγδαλα κοπανισμένα, κανέλα και ζάχαρη. Μετά το τηγάνισμα τα έριχναν σε σιρόπι (Κυπρή και Πρωτόπαπα 2003, 254-255).
Η φετινή Γιορτή του Γλυτζιστού θα ξεκινήσει από τις 11.00 το πρωί της ερχόμενης Κυριακής 30 Ιούνιου όπου οι νοικοκυρές του χωριού θα φτιάχνουν και θα ψήνουν επί τόπου άφθονα γλυτζιστά που θα μπορείς να δοκιμάσεις δωρεάν. Παράλληλα θα διασκεδάσεις με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα Αράδιππος Καροτσέρης. Κατά τη διάρκεια της γιορτής θα πραγματοποιηθεί και αδελφοποίηση της κοινότητας Κοιλανίου με το ελληνικό χωριό Ρουπάκι του νομού Ηλείας.
Επίσης στην εκδήλωση θα υπάρχουν: Παραδοσιακό Καφενείο, Έκθεση Φωτογραφίας, Φουσκωτό για τους μικρούς, Περιπτερά με όμορφες χειροποίητες δημιουργίες, περίπτερα με νόστιμα εδέσματα, τα μουσεία και τα οινοποιεία του χωριού θα είναι ανοιχτά για τους επισκέπτες.
Οι Τζοιλανιώτισσες φημίζονται για τα κεντήματα και την φιλοξενία όλα αυτά μπορείς να τα απολαύσεις για πρώτη χρονιά στο σπίτι της Τζοιλανιώτισσας Αντρούλλας (Φαραώ) η οποία με χαρά θα μας ανοίξει το σπίτι της για κάθε επισκέπτη για να γνωρίσει από κοντά την μερακλίνα τζοιλανιώτισσα.
Κυριακή 30 Ιουνίου, αυλή Περιβαλλοντικού Κέντρου Κοιλανίου, Λεμεσός, 11.00-18.00.
Σχετικά
Be The Light – Kindness Edition: Μια φιλανθρωπική βραδιά ένταξης, αγγέλων και αξέχαστων εμφανίσεων
Περισσότεροι από 250 καλεσμένοι αναμένεται να παρευρεθούν σε αυτή τη σημαντική βραδιά
Η Πόλη Χρυσοχούς ετοίμασε και φέτος το Χριστουγεννιάτικο Χωριό της
Και έφτιαξε πλούσιο πρόγραμμα, με συναυλίες, παραστάσεις και πολλές λιχουδιές
Week Agenda: 18 υπέροχα πράγματα που αξίζει να κάνεις αυτή τη βδομάδα στην Κύπρο
Οι καλύτερες ιδέες για έξοδο, εμπειρίες, εκδηλώσεις και μικρές αποδράσεις στο νησί για να μην αναρωτηθείς ούτε στιγμή «τι κάνουμε αυτή τη βδομάδα;»
Μόλις ανακοινώθηκε το Christmas Shopping Festival
Όλα όσα υα συμβούν στο Παραλίμνι, το Λευκό Σάββατο
Αυτά είναι όλα όσα θα συβούν στη Λεμεσό τα φετινά Χριστούγεννα
O Δήμου Λεμεσού έφταξε το πρόγραμμα του για τις γιορτές
Η Λακατάμεια ετοιμάζει ένα υπέροχο Χριστουγεννιάτικο Χωριό
Με 94 περίπτερα γεμάτα με ξεχωριστές δημιουργίες, λιχουδιές και δώρα για όλους!
Χριστουγεννιάτικο Χωριό και φέτος στον Δήμο Λακατάμειας!
Με 94 περίπτερα γεμάτα με ξεχωριστές δημιουργίες, λιχουδιές και δώρα για όλους!
H Λόφου ανάβει τα φώτα των γιορτών και κερνά ζεστή σούπα
Χριστούγεννα στην όμορφη Λόφου!
Εβδομάδας του Δέντρου με δωρεάν δεντράκια σε όλους και άλλες εκδηλώσεις
Όλα όσα θα γίνουν από τις 7 – 13 Δεκεμβρίου
Η Οδός Χριστουγέννων θα στηθεί στον Παλαιό Στρόβολου
Ένα διήμερο Χριστογεννιατικό Φεστιβάλ που θα σε βάλει στο πνεύμα των γιορτών
Γιορτάστε τη μαγεία των Χριστουγέννων στο 11ο Χριστουγεννιάτικο Art Market του Technopolis 20!
Mια μέρα γεμάτη δημιουργία και χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.
Classics in the City III: Η Λευκωσία θα γεμίσει κλασικά αυτοκίνητα!
Έκθεση Κλασικών Αυτοκινήτων στην Καρδιά της Λευκωσίας